Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Laboratorul IFIN-HH, Magurele

Creat de Adi, Noiembrie 19, 2007, 08:37:10 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Amiralul

Da, Guvernul, dar nu direct, prin salarii, ci prin contracte castigate. Nu ai contracte, nu ai nici bani. Nu suntem deci bugetari, in adevaratul sens al cuvantului.

Adi

Ah, ai atins un punct interesant. Dupa cum vad eu la universitatea mea (univ. McGill, Montreal) este asa:
1. Proful este salariat al universitatii si ia salariu de acolo pentru cursurile pe care le preda. Totusi, nu l-ar angaja daca nu ar face cercetare.
2. Pentru cercetare, aplica la proiecte, granturi. Castiga o anumita suma de bani din care plateste costurile legate de cercetare:
-in primul rand studentii lui la master, doctorat sau postdoctoranzii, adica salariile lor.
-cheltuieli legate de echipament (calculatoare, aparatura), transport, masa, cazare pentru conferinte, ateliere, reuniuni de cercetare, etc.

Acum, cate din astea se potrivesc voua?
Tu esti student, asadar salariul tau este platit din proiectul castigat de prof. Dar proful, nu are salariu de la institut?

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Amiralul

La mine e putin mai complicat, conducatorul de doctorat nu este angajat al institutului la care lucrez, chiar daca activitatea mea de la institut este pe directia doctoratului.
Angajatii institutului (inclusiv eu) nu au un salar de la guvern/minister, ci exclusiv din contracte. Pentru ca am optat pentru versiunea de doctorat cu frecventa dar fara bursa, nu am nici un venit de la universitate, dar nici obligatia de a preda seminarii.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

De ce nu este Romania membra CERN?

Ce motive ar exista ca sa fie membra ?.... nu e momentul ca Romania sa bage bani in cercetarea fundamentala. Grupul de la Magurele, ca multe din Romania, este alcatuit din persoane aproape de pensie si cativa stundeti care cand vin, cand pleca si, practic nu are cine sa lucreze si cine sa-i invete cum sa lucreze. Experimentele de fizica particulelor necesita prelucrarea unui volum enorm de date si pe o perioada lunga (cativa ani de zile), nu te poti opri in mijlocul colaborarii pe simplul motiv ca studentul a gasit un servici mai bine platit si a plecat.

Trebuie sa se restructureze cercetarea romanesca.

PS: de altfel sunt domenii ale fizicii de care nu se ocupa nimeni in Romania, de ex: optica cuantica, condesati Bose-Einstein.

Adi

Harap Alb, tu zici bine, in mare, dar nu imi dau seama de unde ai informatiile. Eu insa voi vizita Magurele pe 21 decembrie, iar domnul Dan Pantea imi va fi ghid. Voi merge cu un grup de prieteni. Daca vreti sa ni va alaturati, haideti sa facem un grup mai mare. Trebuie sa imi dati numele adevarat, seria de la buletin sau de la pasaport si afilitia (de la ce universitate, liceu, firma, etc). Asta pt ca directul laboraotului sa semneze acceptul, este o procedura formala. Este laboratorul national, totusi. Haideti sa cunoastem atunci situatia reala a fizicii particulelor in Romania. Eu unul nu am fost acolo niciodata si vreau sa ma merg.

Scrieti-mi pe yahoo la adi_buzatu@yahoo.com, zicand si id-ul cu care ati scris pe forum:).

Cu bine,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

 Am dat "tarcoale" acum cativa ani institutului, vroiam sa ma angajez. Din pacate nu ar fi fost cea mai buna alegere (departe de oras, nu aveam unde sa ma cazez). Despre ceea ce se intampla pe acolo imi mai povestesc prietenii care lucreaza sau au lucrat in institut, chiar daca nu in departamentul de fizica particulelor; cred ca situatia departamentelor nu difera chiar asa de mult.

In ultima perioada (1-2 ani) au inceput s-o duca mai bine, cel putin unele grupuri, si sa-si asigure un salariu bunicel; asta pentru sefi sau cei cu vechime. Problema este ca pentru cineva care vrea sa inceapa a lucra in cercetare conditiile nu sunt atractive.


Adi

Au crescut salariile profesorilor de clasa I si cercetatorilor clasa I. Am auzit ceva de vreo 1000 de euro pe luna. Ceea ce ar fi excelent. E drept ca salariul de inceput e foarte mic. Nu stiu numere exacte.

Am auzit si eu ca in ultimii ani o duc mai bine financiar. Banuiesc ca acum o vor duce si mai bine, ca bugetul pt educatie si cercetare e mai mare acum, 6% din PIB.

Eu nu am fost niciodata la Magurele. Vrei sa vii sa vezi din interior cum e situatia? Chiar daca nu lucram acolo, putem sa ii ajutam pe ei si ei pe noi si pe societatea civila. Doar sunt singurul laborator national din fizica particulelor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

[RHF]{NC}The Eagle

Uitati aici un link interesant despre acest lucru IFIN-HH.Sper sa va placa linkul si sa va ajute cu unele informatii generale

Adi

Acesta este intr-adevar site-ul oficial al laboratorului IFIN-HH. Asteptam cu nerabdare zilele portilor deschise, si elevi si profesori sa il viziteze si sa ne scrie si noua impresiile lor, desigur cu multe multe poze.

Astazi am discutat cu un fost coleg de liceu, care a fost angajat sase luni la Magurele (cred ca la IFIN-HH) si intr-adevar, cum zicea si Amiral, nu doar fondurile de cercetare, dar si salariile lor provin tot din banii primiti de proiectul de cercetare. Asadar nu au salariu direct garantat de la stat. Si pentru a ramane bani si pentru cercetare (calatorii, conferinte, abonamente, consumabile, calculatoare, etc), salariile lor erau mici, desi plafonul maxim fixat de guvern era mult mai mare. De aceea el si a renuntat si a trecut in lumea corporatista, unde castiga mai bine.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

nicu_m89

as avea si eu o simpla intrebare 
vreau sa stiu: care ingheata prima apa calda sau apa rece?
multumesc


HarapAlb

Citat din: nicu_m89 din Martie 22, 2009, 02:14:08 PM
as avea si eu o simpla intrebare 
vreau sa stiu: care ingheata prima apa calda sau apa rece?
Vezi ca s-a mai discutat, cauta pe forum.

nicu_m89

vreau sa stiu care in care dintre stari apa incheata prima
apa calda sau apa rece
multumesc

Adi

Citat din: nicu_m89 din Martie 23, 2009, 09:49:59 AM
vreau sa stiu care in care dintre stari apa incheata prima
apa calda sau apa rece
multumesc

In nici una dintre stari. Adica odata apa rece, alta data ala calda. Depinde de la caz la caz de foarte multe lucruri. Nu s-a demonstrat ca intotdeauna ingheata mai repede apa rece sau intotdeauna mai repede apa calda.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Jizel-Jeg

Cum a fost dom'Administrator cu vizita la IFIN-HH? A reushit dom'Pantea sa va cosmetizeze in asa hal realitatea incat sa credeti ca e nirvana?