Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Laboratorul IFIN-HH, Magurele

Creat de Adi, Noiembrie 19, 2007, 08:37:10 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 7 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Laboratorul national pentru fizica particulelor (asadar singurul din Romania) se afla la Magurele (o comuna langa Bucuresti unde se gaseste campusul Facultatii de Fizica, de asemenea) si se numeste Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Da, ati ghicit, este intai si intai un laboratorul de fizica nucleara, dar istoric fizica particulelor s-a dezvoltat din fizica nucleara, asadar acest institut cuprinde si fizica particulelor. Prin IFIN-HH, Romania participa la trei experimente de la LHC: ATLAS, ALICE si LHCb. De asemenea, participa la "Grid Computing" pentru LHC.

Horia Hulubei a fost unul din primii mari fizicieni romani in fizica atomica. Exista o fundatie ce ii poarta numele. Aici puteti citi mai multe despre el.

Romania nu este inca membra cu drepturi depline a CERN, pe cand Bulgaria este din 1999! Ce parere aveti de aceasta?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Amiralul

România nu are creiere. Degeaba cresc fondurile pentru cercetare, dacă oamenii capabili pleaca. Adi, tu eşti un exemplu în acest sens.

Adi

Tarile s-au dezvoltat cu creierele care intai au plecat si care apoi au revenit sau cu cele pe care Tara le-a trimis in afara la specializare. Pe fizicaparticulelor.ro traducem acum o serie de articole despre cum s-au ridicat tarile din Asia tocmai pentru ca au fost membre la experimentele mari ale timpului de exemplu. Este drept ca au participat ca si institutii din tarile lor si apoi au mai atras si alti cercetatori ce plecasera si doreau sa se intoarca.

Insa totusi, de ce nu suntem inca membri CERN? De ce nu vrea guvernul inca sa dea bani pt asta? Nu are? Sau nu au oferit "creierele" de la Magurele un proiect viabil? Chiar nu stiu raspunsul. Am inteles ca este in primul rand o problema de bani ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

dragoooon75

 ;D nu sunt bani...nu sunt creiere :| eu zic ca sunt din amandoua dar... asta nu inseamna ca sunt si exploatate, ceea ce in romania se intalneste foarte des(avem creier dar nu stim cum sa il folosim ).

Adi

Poti fi mai explicit? Ce intelegi prin avem bani si avem creiere? Nu avem foarte multi specialisti pentru cercetare (Adica putem avea mai multi) si nu avem bani pentru cercetare. De unde ai scos-o ca avem bani? Stii de bani precisi ce s-au dat cercetarii? Sau mai precis laboratorului IFIN? :) etc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

dragoooon75

bani exista dar ca nu sunt folositi pentru acel laborator este partea a doua ,iar in legatura cu specialisti ,eu consider ca avem oamenii cu potential ridicat pentru a deveni specialisti in cercetare dar nu detinem capacitatea de ai instrui ,nu exista scoala pt asa ceva!

marinela

Banii se iau prin proiecte. Nu avem sau nu stim sa facem proiecte.

dragoooon75


Adi

Daca nu avem scoala si nu avem oameni, atunci inseamna ca nu avem creiere. La asta se referea Amiral. Sau Dragos, poate zici ca avem creiere, dar ca inca nu sunt instruite? Adica avem potential, dar nu l-am pus in valoare? Daca e asa, atunci ai dreptate. Orice popor are potential. Nu exista unul mai destept decat altul. Si trebuie sa creasca cercetarea noastra.

Marinela, nu e chiar asa ca banii se iau pe proiecte. Nu e asa simplu. Adica bani se iau pe cele mai bune proiecte, dar daca tipul nostru de proiecte nu sunt luate in calcul? Sau daca se dau prea putini bani pt ei? Daca eu propun o misiune pe Marte, nu o sa imi dea guvernul Romaniei niciodata bani pt el.

Trebuie prioritizare a temelor de cercetare de la minister. Acolo trebuie apreciate noile tehnologii, si experimentale, nu doar in teorie. Cresterea economica vine mai ales din aplicatii industriale si tehnologice. Trebuie oameni instruiti in afara sa vina cu astea si sa le aplice si in Romania. Doar asa inveti ce este in afara. Ah, sau vin mari firme in Romania, fac slujbe, platesc impozite si merg cu profitul in tara lor de origine.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Amiralul

Bani în cercetare există. Ştiu asta, pentru că sunt direct implicat.
Problema (financiară) din ziua de azi nu mai este lipsa banilor, ci modul de evaluare al proiectelor şi randamentul distribuţiei acestor bani.

Adi

Esti implicat in cercetare ca student, sau ca profesor cercetator?
In cercetare aplicata sau fundamentala?
In cercetare fundamentala in fizica materialelor sau in fizica particulelor?

Difera de la caz la caz ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Amiralul

Cercetător / doctorand.
Cercetare aplicată.

Adi

Da, in cercetarea aplicata investeste industria, caci sunt aplicatii imediate de urma carora pot face bani.

In cercetarea fundamentala investeste doar guvernul ca nici o corporatie nu are bani in a investi in cercetare ce poate da rezultate, poate nu, pe termen lung.

Totusi, tratamentul cancerului e fizica aplicata. Ar trebui sa antrenam cativa oameni in vest sa stie cum sunt ca macar daca cumparam unu sau daca participam la constructia unuia european sau daca ducem pacienti acolo sa stim cam cum merge. Si ideal ar fi si sa construim si noi unul. E fizica aplicata, firme medicale ar trebui sa fie interesate. Dar romanii ar fi prea saraci sa isi permita tratament.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Amiralul

Cel puţin unde lucrez eu nu investeşte nimeni, nici idustria, nici guvernul. Ne autofinanţam din contracte. Iar banii din contracte vin de la minister, în urma unor concursuri, deci nu cred că este o investiţie în adevăratul sens al cuvântului.

Adi

Contracte de la minister ... hehe ... deci Guvernul va finanteaza ...
prin Guvern nu inteleg Tariceanu, ci Guvernul Romaniei, adica Romania ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro