Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Pt liceeni: admiterea la facultate in strainatate

Creat de Adi, Octombrie 18, 2008, 06:39:54 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Nici o facultate din Romania nu e in primele 500 din lume. Iata aici ce comentarii am primit la articol.

Sonty: dupa orice criterii nici o universitate din romania n-are nici o sansa. si atata vreme cat majoritatea cursurilor din toate facultatile se dovedesc a fi total inutile pe piata muncii, cat maxim 10% dintre profesori si 1% dintre studenti participa activ in programe de cercetare, cat timp se vor da examene in asa fel incat sa fie luate dupa mai multe restante platite, cat timp se va cere spaga pentru examene... NU MERITA SA TE DUCI LA FACULTATE IN ROMANIA. te inscrii, iti gasesti de lucru si-ti astepti hartia sa nu zici ca n-ai.
vad ca ad-astra inca nu a publicat top-ul universitatilor romanesti pe 2008. e insa disponibil cel pe 2007: http://www.ad-astra.ro/universitati/clasamentul_universitatilor_2007.pdf
cum au reusit cei 1400 de profesori de la universitatea din bucuresti sa scoata 314 articole nu stiu. in medie ar insemna ca fiecare grup format din 5 persoane a scos un articol pe an.
si mai puteti urmari si articolul din capital:
http://www.capital.ro/articol/de-ce-universitatile-din-romania-nu-fac-parte-din-top-500-mondial-113205.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#31
Multumesc lui Eduard Claudiu Nedelciu, student in primul an la universitatea Cantebury in Marea Britanie, ca ne-a informat despre urmatoarele siteuri ale unor voluntari romani care va ajuta pas cu pas si GRATUIT in candidatura voastra pentru universitatile din Marea Britanie cu care lucreaza ei.

www.education-abroad.ro - siteul central cu linkuri spre universitatile cu care au ei contacte si va pot ajuta in procesul vostru de candidatura

http://edmondo.ro - siteul central cu linkuri spre universitatile cu care au ei contacte si va pot ajuta in procesul vostru de candidatura

http://edmundo.ro/forum/ - aici discutii despre studiile in Marea Britanie, Danemarca si Grecia

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

BogdanM

hey! am vazut ca in primul post mentionai ca ar fi bine sa postam si carti sau linkuri utile pentru pregatirea pentru teste, spre exemplu, asa ca as vrea sa postez cateva pentru oricine ar fi interesat.

http://www.sparknotes.com/testprep/sat2
*** Un site foarte util pentru cei care nu pot face rost eficient de cartile de pregatire pentru SAT Subject Test! in caz ca doriti alt subiect decat cele postate la linkul de mai sus, dati search pe site si e posibil sa gasiti in alta ramura!

http://www.kaptest.com/sat
*** Un site foarte util pentru pregatirea pentru SAT Reasoning Test prin posibilitatea accesarii gratuite a SAT Quiz Bank ce contine in jur de 1700 de intrebari de pregatire pentru test si intr-o maniera foarte interactiva!

http://www.prepme.com/sat-quiz
*** Un vocab builder cu o baza de date destul de mare..nu este neaparat foarte util, in sensul ca nu te poate ajuta cu vocabularul la fel de mult ca lectura sau testele de SAT in sine, dar nu este nici rau..:)

http://www.number2.com
*** Un site de pregatire pentru SAT Reasoning cu tutoriale pentru testul in sine si ceva practice questions dar cu un vocab builder mult mai interesant si antrenant :D

http://www.majortests.com/sat
*** Inca un site de pregatire pentru SAT Reasoning test cu o baza de date ceva mai mare atat pentru practice questions cat si pentru vocabular.

http://www.princetonreview.com
*** Site-ul oficial..ofera o cantitate si calitate buna de informatii despre test(e)..SAT-uri. De asemenea ofera un test SAT integral gratis!

http://www.onlinemathlearning.com/sat-test-prep.html
*** Un site destul de util pentru cei cu probleme la mate..Contine de asemenea un set destul de maricel de essay prompts din trecut..foarte util pentru cei care au nevoie de material de pregatire pentru eseu.

In esenta, internetul e plin de site-uri ajutatoare pentru aproape oricare din testele standardizate necesare pentru aplicatii. Se pot gasi foarte multe practice questions sau chiar si teste in sine. Conteaza doar sa stii ce cauti si sa ai o idee despre ce trebuie sa gasesti :D Eu spre exemplu, m-am pregatit pentru SAT Reasoning (si inca ma mai pregatesc pentru urmatoarele 2 saptamani)  doar de pe internet si cu 2-3 carti de teste pe care am reusit sa pun mana :)

O sa incerc sa imi regasesc site-urile cu sample essays si essay prep caci mi-am pierdut bookmark-urile..

Adi

Bogdan, multumim mult. Sunt foarte utile likurile si cu atat mai mult ajuta cu cat ai explicat in cateva cuvinte despre ce e siteul. Acestea vor ajuta tinerii care vor dori sa studieze la facultate in strainatate. Multumim si spor mare in pregatirea examenelor tale si sa ajungi la universitatea la care iti doresti!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata ce ne-a trimis si Eduard Nedelcu despre studiile in Marea Britanie. Multumim, Eduard.

     A studia in strainatate este un proces ce a devenit foarte accesibil pentru Romania in ultimii ani, in ciuda unei perceptii gresite a opiniei publice, care inca asociaza studiul in afara granitelor cu necesitatea unor rezultate academice extraordinare si a unor fonduri bugetare pe masura in cazul in care o bursa mai mult decat substantiala nu este disponibila. Pentru a studia in strainatate ai intr-adevar nevoie de unele rezultate disciplinare bune, in prealabil de o diploma in limba tarii respective si de un buget care insa se poate apropia foarte mult de cel disipat in mod normal in tara.
     Un exemplu in acest sens este Regatul Unit. Gama de universitati si de specializari in aceasta tara este deosebit de variata. Marele lor avantaj ramane totusi suportul profesional oferit studentilor, in special celor internationali, care au nevoie de indrumare si ajutor in intelegerea unui sistem diferit de cel al tarii lor. Un stadiu universitar aici este cel putin avantajos. In primul rand ca pentru a fi admis ai nevoie de o medie a examenului de bacalaureat de 8,5- 9, in functie de universitate. Un exemplu este Coventry University, care anul acesta a acceptat elevi cu media de bacalaureat de peste 8, respective 8,5 pentru a obtine o bursa de 2000 de lire sterline in primul an, cu posibilitate de prelungire daca rezultatele academice din primul an depasesc 60%. Inafara de o medie buna la bacalaureat este nevoie de o medie buna in liceu, de o diploma in engleza ( CAE, CPE, TOEFL ) si de o recomandare din partea unui profesor. Cu toate acestea unele universitati accepta ca in absenta unei diplome in engleza sa fie dat un test ( care conform unei pareri unitare este unul foarte accesibil ). In alte cuvinte, admiterea la o universitate in Regatul Unit este extrem de comfortabila. Taxele de studio se situeaza la aproximativ 3145 de lire sterline pe an, o suma mare pentru o tara ca Romania si chiar pentru restul Europei, daca luam in considerare taxele de studio in Germania sau Franta, care se apropie de cele din Romania. Exista totusi o solutie si in acest caz, plata studiilor pe durata stagiului universitar fiind platita de catre guvernul britanic sub forma unui imprumut rambursabil dupa terminarea studiilor si doar in cazul in care studentul isi gaseste o slujba si castiga peste o anumita suma de bani pe an, ceea ce este o garantie ca este in interesul facultatii sa isi ajute studentii. Cat despre costurile de viata, care in Marea Britanie sunt destul de ridicate, acestea pot fi acoperite cu o eventuala bursa luata de la universitate, cu un posibil grant din partea guvernului, cu un part-time job si cu fondurile proprii.
   Conditiile de studiu si oportunitatile oferite intr-o tara dezvoltata ca Marea Britanie sunt indiscutabil superioare celor din Romania, in ciuda potentialului intelectual mult mai ridicat din tara noastra. Astfel ca, inainte de a considera viitorul unui studiu in afara granitelor ingradit de prea multe cerinte polidisciplinare si monetare, este bine de analizat oferta disponibila, iar rezultatul poate fi, in mod deloc surprinzator, favorabil si decisiv.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Am citit intreviul acela cu tine, si da-mi voie sa spun ca daca toata lumea ar gandii ca tine ar insemna sa plecam toti din tara asta pt ca e nashpa si tre' sa o lasam asa.

E adevarat e mai greu, nu avem fondurile pe care le au cei din afara, si nu suntem toti perfecti, numai capete luminate ca sa spun asa, dar asta nu inseamna ca suntem praf si pulbere.

Ideea este ca daca toti am pleca pt ca aici e naspa, lucrurile nu o sa se schimbe nici o data! Si adevarul este ca lucrurile se schimba.

Si ai mai gresit cu un lucru, avem dorinta de a fi mai buni!

dragoooon75

www.gigapedia.org ...este un site de unde va puteti downloada manuale pt sat/toefl/cambridge gratuit in format pdf

Adi

Citat din: Coesite din Octombrie 19, 2008, 06:38:25 PM
Am citit intreviul acela cu tine, si da-mi voie sa spun ca daca toata lumea ar gandii ca tine ar insemna sa plecam toti din tara asta pt ca e nashpa si tre' sa o lasam asa.

E adevarat e mai greu, nu avem fondurile pe care le au cei din afara, si nu suntem toti perfecti, numai capete luminate ca sa spun asa, dar asta nu inseamna ca suntem praf si pulbere.

Ideea este ca daca toti am pleca pt ca aici e naspa, lucrurile nu o sa se schimbe nici o data! Si adevarul este ca lucrurile se schimba.

Si ai mai gresit cu un lucru, avem dorinta de a fi mai buni!

Coesite, sunt pareri si pareri, nu e adavar absolut. Eu am spus parerea mea. Si o mai spun. Nu merita sa ramai la facultate in tara in majoritatea domenilor. Devii bun lucrand cu cei mai buni, la proiecte reale. Adica in afara. Si apoi vii si ajuti Romania. Eu ajut Romania prin ceva simplu, dar palpabil: acest site, acest forum, concursurile mele si articolele mele. Nu as fi invatat acest spirit intreprinzator in Romania. Dar pentru altii, poate e bine si in Romania. In finante, in IT. Nu in stiintele fundamentale, insa.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Atunci hai sa plecam toti pt ca nu merita!

E o atitudine extraordinar de gresita! Poti lucra cu cei mai buni, poti lucra la proiecte reale si aici. S-a vazut ca se poate, e demonstrata chestia.

Si in plus, daca nu incercam noi atunci cine?

dragoooon75

deja deviem de la subiect
fiecare cu parerile lui...

Adi

Citat din: Coesite din Octombrie 19, 2008, 08:50:47 PM
Atunci hai sa plecam toti pt ca nu merita!

E o atitudine extraordinar de gresita! Poti lucra cu cei mai buni, poti lucra la proiecte reale si aici. S-a vazut ca se poate, e demonstrata chestia.

Si in plus, daca nu incercam noi atunci cine?

Coesite, pai asta zic si eu: sa plecam toti ca si studenti! Si sa revenim apoi bine pregatiti sa facem ceva pentru Romania. Din pacate, nu putem pleca toti, caci foarte putini sunt gata sa indrazneasca si sa plece. Asa ca nu e pericol sa ramana profesorii fara loc de munca. Poate tu esti exceptie. Dar ideea e ca nu ajuti cu nimic tara pt ca inveti in tara. Doar nu produci, ci doar inveti. Si apoi poti sa ajuti tara invatand in alta tara (eu sunt exemplu clar). Deci Romania nu castiga nimc ca esti student in tara (desigur castiga ca esti un consumator in plus, dar si pierde ca ai sansa sa mori in un accident de masina mai mare ca in afara si apoi sa piarda ce a investit in tine, avem mortalitatea cea mai mare pe sosele). Dar desigur, e alegerea ta, sunt pareri si pareri ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Ok, am inteles eu gresit, eu am inteles ca sa plece si plecati sa fie.

Dar oricum cati din cei care se duc in afara sa invete se intorc?

Eu o sa imi iau un master in afara, sper sa gasesc ceea ce caut, si am sa ma intorc, dar cati fac asta? 1%?

Adi

Citat din: Coesite din Octombrie 19, 2008, 09:35:50 PM
Ok, am inteles eu gresit, eu am inteles ca sa plece si plecati sa fie.

Dar oricum cati din cei care se duc in afara sa invete se intorc?

Eu o sa imi iau un master in afara, sper sa gasesc ceea ce caut, si am sa ma intorc, dar cati fac asta? 1%?

Ma bucur ca ne-a inteles in sfarsit. Vezi, si tu vei pleca sa te specializezi in afara. Din pacate, e drept ca prea putin revin inapoi. Pe de alta parte, tara trebuie sa ii atraga cu posturi de conducere si bine platite pe cei mai buni. Fiecare tara mare se straduie sa isi atraga expertii formati in strainatate. Romania inca nu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

dragoooon75

spre surprinderea ta destul de multi...ajung in Romania dupa ce studiaza in afara

Adi

#44
Iata un text detaliat despre studiile in Franta, pe care ni-l ofera Ligia Seceleanu - Paris 01 Pantheon- Sorbonne, sectia drept. Este un articol foarte detaliat, asadar multumim mult, Ligia.

De ce sa studiem in strainatate?

In afara motivelor evidente cum ar fi un raport pret/calitate infinit mai bun decat in romania si o posibilitate de a avea eforturile cu adevarat recunoscute, studiul in afara este adeseori sursa unei altfel de dezvoltari.

Faptul ca se initiaza un contact cu o societate organizata pe alte reguli si principii fata de cele cu care suntem obisnuiti (sa zicem asa "anarhia dulcei Romanii") are ca efect o schimbare de plan substantiala. Astfel, beneficiile nu pot indeparta transformarea mentalitatii. In strainatate poti vedea cum munca este apreciata, cum oamenii au si alte valori, cum ar trebui sa functioneze intr-adevar o comunitate in secolul XXI.

Pentru cei care vor asadar sa se indrepte catre noi orizonturi, pentru cei care vor sa vada in schimb cum guverneaza principiul dreptatii in lume, dar si pentru cei care sunt curajosi, studiul in afara prezinta multe avantaje. Sa incercam totusi sa mentinem o parere obiectiva: nimeni nu zice ca occidentul nu are orientari nationaliste, ca nu exista coruptie sau ca nu exista pile, mita si alte bucurii romanesti, insa pe langa toate acestea exista si recunoastere si exista niste principii care le sunt preferate.

Asadar cei care vor sa isi incerce fortele ar trebui sa cunoasca cateva lucruri. Majoritatea studentilor romani prefera evident Statele sau Anglia, probabil din motive lingvistice, insa nici restul tarilor nu sunt de ignorat. Exista insa o diferenta de formatiune.

In Franta cel putin este infinit mai simplu sa intrii in facultate decat sa iesi din ea, pe cand in majoritatea tarilor se pune accent pe admitere. Rata de promovabilitate in primul an de licenta catre al doilea este de 40 la suta, continuand in aceasta progresie pana la masterat, unde se pune accentul pe practica, fiind considerat mai simplu si mai accesibil de catre toti studentii.

Insa meritele sunt de netagaduit, in primii ani sistemul axandu-se pe student, care trebuie sa-si insuseasca un numar de cunostiinte cu care apoi trebuie sa fie in stare sa se descurce.

Vedem imediat faptul ca metodologia este mai importanta decat sistemul comunist de "cat mai multe informatii", desi si acela este cu atat mai util cu cat uneori studentul strain se va afla in situatia de a sti mai multe despre certitudini franceze decat francezii propriu-zisi.

Pentru cei interesati de Franta exista multe siteuri care se preocupa: crous.fr, sau in principiu puteti cauta pe google orice universitate, mai toate au cate un site. Problema este ca cei care decid intr-adevar sa urmeze studiile in afara trebuie sa se orienteze pana in decembrie- ianuarie. In functie de universitate, exista un termen limita de depunere a dosarelor care consta intr-o atestare a notelor pe toti anii de liceu (in principiu daca media generala este peste 9.50 sunteti asigurati de intrare), o scrisoare de intentie foarte bine scrisa (exista o limita si deci trebuie sa fii foarte convingator) si multa rabdare.

Trebuie atrasa atentia ca pana in 2007 era necesara o pre-intrare (Romania nefiind in uniunea europeana). Acum probabil ca nu mai este nevoie insa trebuie sa intrebati pentru ca nu toate persoanele stiu ca Romania este in Uniunea Europeana si va puteti regasi foarte usor intr-o situatie de inechitate (ei va trimit alt dosar de completat- unde sunt inscrise anumite justificative- si voi aveti nevoie de altul si deci candidatura va este anulata). Asadar trebuie sa intreprindeti contactul cu universitatea- majoritatea au cate un birou specializat pe probleme externe de admitere.

Raspunsul la fel se da in functie de universitate, uneori puteti astepta chiar si o luna.
Insa aceasta este partea usoara. Mult mai greu este sa-ti gasesti o locuinta in Franta, mai ales in Paris. Insa partea cea buna este ca exista multe alternative. Pentru cei care doresc sa stea in campus, trebuie sa se grabeasca si sa-si rezerve un loc ("admiterea" la fel se face pe baza de niste dosare care se gasesc online, pentru mai multe detalii crous. fr) pana in martie - deci inainte sa primiti rezultatul admiterii.
Problema este ca exista 3000 de locuri pe an si adesea numarul strainilor este dublu, daca nu triplu, ca sa nu mai numaram si studentii francezi veniti din alte regiuni care vor sa studieze.

In afara de campus mai sunt si niste cladiri specializate pentru studenti unde conditiile variaza in functie de pret. La fel, daca totul se petrece bine puteti gasi conditii ok si la 100 de euro pe luna, insa si aici locurile sunt limitate, admisia pe baza de dosar.
Ce este important aici este ca daca vreti sa va inchiriati o garsoniera, pretul adesea variaza in functie de suprafata si de zona. Si evident mai sunt problemele birocratice. Pentru a inchiria o locuinta pe cont propriu trebuie sa aveti niste justificative (in caz ca nu cumva platiti chiria pe o luna).

In principiu sunt doua:

-  adeverinta de venituri ale parintilor (se elibereaza de la fisc), veniturile lor trebuie sa fie de 5 ori mai mari decat suma lunara de inchirirere. Asta inseamna ca daca vreti sa va inchiriati o garsoniera de 500 de euro (un pret mediu, comun), veniturile parintilor trebuie sa fie de 2500 de euro pe luna.

- cautiune bancara: asta inseamna ca timp de un an intr-un cont francez vi se ingheata o suma de bani echivalenta unui an de sedere intr-un spatiu: daca chiria voastra este de 500 de euro trebuie sa aveti pe un an 6000 de euro inghetati, de care nu se poate atinge nici propietarul, nici voi, doar banca, in cazul in care propietarului nu i-a fost achitata suma lunara.
Problema este aici ca trebuie sa aveti un cont francez. Si contul francez nu va este deschis decat daca aveti o locuinta si voi vreti contul pentru ca aveti nevoie de locuinta. Asta nu trebuie sa va descurajeze insa! Exista solutii: in principiu asigurati-va ca ajungeti in Franta special sa vedeti unde stati (exista numeroase site-uri : pap.fr, adelle.org) si faceti-va un buget, pregatiti-va suma de cautiune din romania (Este mult mai simplu decat sa obtii un justificativ de la fisc) si cand ajungeti in franta vorbiti cu agentia sau cu propietarul sa va faca un pre-contract de inchiriere.

Acesta poate sa va deschida posibilitatea de a va face un cont. Mentionez ca acest contract se face de-abia dupa ce s-a intreprins o vizita a locului.

Exista insa si foarte multe avantaje. Deoarece contul va fi deschis pe numele vostru si locuinta inchiriata tot pe numele vostru puteti cere guvernului francez un ajutor de locuinta. El poate fi cerut de oricine, dar este cu atat mai mare la studenti cu cat nu aveti niciun venit pe numele vostru. Pentru a vedea la ce suma se ridica (uneori si 50 la suta din chirie) trebuie doar sa intrati pe caf.fr si este accesibil tuturor.
Deci daca nu plecati cu bursa sau prin erasmus trebuie sa va pregatiti din timp. Dupa cum spuneam, exista foarte multe avantaje. Inscrierea la universitate se face in doua etape: prima administrativa (cand va trebui sa achitati taxele de scolarizare si taxele pentru inscrierea intr-un program de securitate sociala - obligatorie pentru toti) si cea pedagogica (cand va trebui sa va alegeti orarul).

Taxele administrative impreuna cu asigurarea sociala se ridica la un maxim de 500 de euro pe an, asta in cazul in care nu aveti bursa...pentru care se poate aplica pe site-ul anumitor universitati (e in jur de 200 de euro pe luna). Deci sunt ca in Romania, numai ca ne dam seama ca exista o calitate infinit mai buna pentru ce platim si ce primim. Profesorii sunt severi in ceea ce priveste notele (in sistemul francez pana la 20, cea mai mare insa nu va fi niciodata 20...cel mai adesea asteptati-va la un 17-18 ca fiind printre cele mai mari) si in ceea ce priveste frecventa la cursuri si la laborator.

In ceea ce priveste costul transportului, este destul de ridicat, dar fiind studenti beneficiati de o reducere de 50 la suta (mentionez totodata ca exista foarte multe servicii si oferte pentru studenti cu reduceri foarte mari) si deci este accesibil, trebuie doar sa faceti o cerere o data ajunsi in franta. Daca serviciile sa zicem ca au costuri putin mai ridicate, atunci fiti siguri ca cel putin la carti (unde gasesti absolut orice ti-ai putea imagina la preturi foarte accesibile daca nu chiar de nimic pana la 1 euro cartea) si la mancare (prin niste programe, iar vedeti crous puteti manca cu pana la 3 euro pe zi la cantina) sunt foarte multe avantaje.

Ideea generala este ca in primul si in primul rand trebuie sa contactati universitatea si apoi sa va interesati de locuinte, totul fiind foarte usor dupa. Este important de tinut minte ca unele universitati nu cer diplome pentru tarile francofone insa sfatuiesc sa va dati Dalful C1, pe care puteti sa-l treceti cu orice nota (  vezi institutul francez) ca sa fiti siguri.

Mult succes pentru toti doritorii!

   
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro