Iata un text detaliat despre studiile in Franta, pe care ni-l ofera Ligia Seceleanu - Paris 01 Pantheon- Sorbonne, sectia drept. Este un articol foarte detaliat, asadar multumim mult, Ligia.
De ce sa studiem in strainatate?
In afara motivelor evidente cum ar fi un raport pret/calitate infinit mai bun decat in romania si o posibilitate de a avea eforturile cu adevarat recunoscute, studiul in afara este adeseori sursa unei altfel de dezvoltari.
Faptul ca se initiaza un contact cu o societate organizata pe alte reguli si principii fata de cele cu care suntem obisnuiti (sa zicem asa "anarhia dulcei Romanii") are ca efect o schimbare de plan substantiala. Astfel, beneficiile nu pot indeparta transformarea mentalitatii. In strainatate poti vedea cum munca este apreciata, cum oamenii au si alte valori, cum ar trebui sa functioneze intr-adevar o comunitate in secolul XXI.
Pentru cei care vor asadar sa se indrepte catre noi orizonturi, pentru cei care vor sa vada in schimb cum guverneaza principiul dreptatii in lume, dar si pentru cei care sunt curajosi, studiul in afara prezinta multe avantaje. Sa incercam totusi sa mentinem o parere obiectiva: nimeni nu zice ca occidentul nu are orientari nationaliste, ca nu exista coruptie sau ca nu exista pile, mita si alte bucurii romanesti, insa pe langa toate acestea exista si recunoastere si exista niste principii care le sunt preferate.
Asadar cei care vor sa isi incerce fortele ar trebui sa cunoasca cateva lucruri. Majoritatea studentilor romani prefera evident Statele sau Anglia, probabil din motive lingvistice, insa nici restul tarilor nu sunt de ignorat. Exista insa o diferenta de formatiune.
In Franta cel putin este infinit mai simplu sa intrii in facultate decat sa iesi din ea, pe cand in majoritatea tarilor se pune accent pe admitere. Rata de promovabilitate in primul an de licenta catre al doilea este de 40 la suta, continuand in aceasta progresie pana la masterat, unde se pune accentul pe practica, fiind considerat mai simplu si mai accesibil de catre toti studentii.
Insa meritele sunt de netagaduit, in primii ani sistemul axandu-se pe student, care trebuie sa-si insuseasca un numar de cunostiinte cu care apoi trebuie sa fie in stare sa se descurce.
Vedem imediat faptul ca metodologia este mai importanta decat sistemul comunist de "cat mai multe informatii", desi si acela este cu atat mai util cu cat uneori studentul strain se va afla in situatia de a sti mai multe despre certitudini franceze decat francezii propriu-zisi.
Pentru cei interesati de Franta exista multe siteuri care se preocupa: crous.fr, sau in principiu puteti cauta pe google orice universitate, mai toate au cate un site. Problema este ca cei care decid intr-adevar sa urmeze studiile in afara trebuie sa se orienteze pana in decembrie- ianuarie. In functie de universitate, exista un termen limita de depunere a dosarelor care consta intr-o atestare a notelor pe toti anii de liceu (in principiu daca media generala este peste 9.50 sunteti asigurati de intrare), o scrisoare de intentie foarte bine scrisa (exista o limita si deci trebuie sa fii foarte convingator) si multa rabdare.
Trebuie atrasa atentia ca pana in 2007 era necesara o pre-intrare (Romania nefiind in uniunea europeana). Acum probabil ca nu mai este nevoie insa trebuie sa intrebati pentru ca nu toate persoanele stiu ca Romania este in Uniunea Europeana si va puteti regasi foarte usor intr-o situatie de inechitate (ei va trimit alt dosar de completat- unde sunt inscrise anumite justificative- si voi aveti nevoie de altul si deci candidatura va este anulata). Asadar trebuie sa intreprindeti contactul cu universitatea- majoritatea au cate un birou specializat pe probleme externe de admitere.
Raspunsul la fel se da in functie de universitate, uneori puteti astepta chiar si o luna.
Insa aceasta este partea usoara. Mult mai greu este sa-ti gasesti o locuinta in Franta, mai ales in Paris. Insa partea cea buna este ca exista multe alternative. Pentru cei care doresc sa stea in campus, trebuie sa se grabeasca si sa-si rezerve un loc ("admiterea" la fel se face pe baza de niste dosare care se gasesc online, pentru mai multe detalii crous. fr) pana in martie - deci inainte sa primiti rezultatul admiterii.
Problema este ca exista 3000 de locuri pe an si adesea numarul strainilor este dublu, daca nu triplu, ca sa nu mai numaram si studentii francezi veniti din alte regiuni care vor sa studieze.
In afara de campus mai sunt si niste cladiri specializate pentru studenti unde conditiile variaza in functie de pret. La fel, daca totul se petrece bine puteti gasi conditii ok si la 100 de euro pe luna, insa si aici locurile sunt limitate, admisia pe baza de dosar.
Ce este important aici este ca daca vreti sa va inchiriati o garsoniera, pretul adesea variaza in functie de suprafata si de zona. Si evident mai sunt problemele birocratice. Pentru a inchiria o locuinta pe cont propriu trebuie sa aveti niste justificative (in caz ca nu cumva platiti chiria pe o luna).
In principiu sunt doua:
- adeverinta de venituri ale parintilor (se elibereaza de la fisc), veniturile lor trebuie sa fie de 5 ori mai mari decat suma lunara de inchirirere. Asta inseamna ca daca vreti sa va inchiriati o garsoniera de 500 de euro (un pret mediu, comun), veniturile parintilor trebuie sa fie de 2500 de euro pe luna.
- cautiune bancara: asta inseamna ca timp de un an intr-un cont francez vi se ingheata o suma de bani echivalenta unui an de sedere intr-un spatiu: daca chiria voastra este de 500 de euro trebuie sa aveti pe un an 6000 de euro inghetati, de care nu se poate atinge nici propietarul, nici voi, doar banca, in cazul in care propietarului nu i-a fost achitata suma lunara.
Problema este aici ca trebuie sa aveti un cont francez. Si contul francez nu va este deschis decat daca aveti o locuinta si voi vreti contul pentru ca aveti nevoie de locuinta. Asta nu trebuie sa va descurajeze insa! Exista solutii: in principiu asigurati-va ca ajungeti in Franta special sa vedeti unde stati (exista numeroase site-uri : pap.fr, adelle.org) si faceti-va un buget, pregatiti-va suma de cautiune din romania (Este mult mai simplu decat sa obtii un justificativ de la fisc) si cand ajungeti in franta vorbiti cu agentia sau cu propietarul sa va faca un pre-contract de inchiriere.
Acesta poate sa va deschida posibilitatea de a va face un cont. Mentionez ca acest contract se face de-abia dupa ce s-a intreprins o vizita a locului.
Exista insa si foarte multe avantaje. Deoarece contul va fi deschis pe numele vostru si locuinta inchiriata tot pe numele vostru puteti cere guvernului francez un ajutor de locuinta. El poate fi cerut de oricine, dar este cu atat mai mare la studenti cu cat nu aveti niciun venit pe numele vostru. Pentru a vedea la ce suma se ridica (uneori si 50 la suta din chirie) trebuie doar sa intrati pe caf.fr si este accesibil tuturor.
Deci daca nu plecati cu bursa sau prin erasmus trebuie sa va pregatiti din timp. Dupa cum spuneam, exista foarte multe avantaje. Inscrierea la universitate se face in doua etape: prima administrativa (cand va trebui sa achitati taxele de scolarizare si taxele pentru inscrierea intr-un program de securitate sociala - obligatorie pentru toti) si cea pedagogica (cand va trebui sa va alegeti orarul).
Taxele administrative impreuna cu asigurarea sociala se ridica la un maxim de 500 de euro pe an, asta in cazul in care nu aveti bursa...pentru care se poate aplica pe site-ul anumitor universitati (e in jur de 200 de euro pe luna). Deci sunt ca in Romania, numai ca ne dam seama ca exista o calitate infinit mai buna pentru ce platim si ce primim. Profesorii sunt severi in ceea ce priveste notele (in sistemul francez pana la 20, cea mai mare insa nu va fi niciodata 20...cel mai adesea asteptati-va la un 17-18 ca fiind printre cele mai mari) si in ceea ce priveste frecventa la cursuri si la laborator.
In ceea ce priveste costul transportului, este destul de ridicat, dar fiind studenti beneficiati de o reducere de 50 la suta (mentionez totodata ca exista foarte multe servicii si oferte pentru studenti cu reduceri foarte mari) si deci este accesibil, trebuie doar sa faceti o cerere o data ajunsi in franta. Daca serviciile sa zicem ca au costuri putin mai ridicate, atunci fiti siguri ca cel putin la carti (unde gasesti absolut orice ti-ai putea imagina la preturi foarte accesibile daca nu chiar de nimic pana la 1 euro cartea) si la mancare (prin niste programe, iar vedeti crous puteti manca cu pana la 3 euro pe zi la cantina) sunt foarte multe avantaje.
Ideea generala este ca in primul si in primul rand trebuie sa contactati universitatea si apoi sa va interesati de locuinte, totul fiind foarte usor dupa. Este important de tinut minte ca unele universitati nu cer diplome pentru tarile francofone insa sfatuiesc sa va dati Dalful C1, pe care puteti sa-l treceti cu orice nota ( vezi institutul francez) ca sa fiti siguri.
Mult succes pentru toti doritorii!