Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre pulsari

Creat de Adi, Octombrie 18, 2008, 04:48:55 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

HarapAlb

Citat din: jean din Martie 16, 2009, 10:33:25 PM
  Daca pulsari sunt stele neutronice si neutronul este o particula elementala fara sarcina electrica, deci pulsarul este o sfera de neutroni probabil comprimati de anumite forte, atunci cum acesti neutroni pot dezvolta o asemenea energie. Cred ca adi ar putea da cateva explicatii doar se pricepe la particule.
Chiar daca se numesc stele neutronice nu au in compozitie numai neutroni, asa se intelege din paginile pe care le-am gasit. Neutronul are spin, chiar daca ste neutra din punct de vedere electric (de fapt nu are nici dipol electric !), si multi neutroni in miscare pot produce campuri magnetice variabile in timp si spatiu. Totusi, fenomele sunt mult mai complicate pentru ca stelele neutronice contin si protoni si electroni.

cris

Citat din: Adi din Martie 17, 2009, 02:04:06 PM
Un proton este format din trei cuarci (doi cuarci up si un cuarc down), iar un neutron tot din trei cuarci (dar din un cuarc up si doi cuarci down).
Deci o stea care avea electroni si protoni se prabuseste devine neutronica electronii se evapora si in proton un cuarc up se face down si pentru Adi totul e clar.
Alt exemplu protonul format din trei cuarci.Daca reusim sa separam cuarcii raminem cu vreo 5-15% din masa restul ar fi gluoni si alte bazaconii.Astea sunt chestii teoretice de dragul potrivirii cu experientele.

Electron

Citat din: cris din Martie 18, 2009, 02:08:38 PM
Astea sunt chestii teoretice de dragul potrivirii cu experientele.
cris, acesta e demersul stiintific: se imbunatatesc modelele teoretice pentru a se putea explica experimentele. Daca tu preferi modele obsolete care nu se potrivesc cu experimentele e treaba ta.  :'(
E bine sa stim fiecare pe ce se bazeaza.

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Excelent a raspuns Electron. Tocmai asta face stiinta. Face modele care sa explice datele experimentale. Ce e minunat e ca porneste de la principii de baza. Modelul Standard al particulelor elemnetare este cea mai precisa teorie dezvoltata vreodata, mai precis este teoria care a fost verificata experimental cu cea mai mare acuratate. Da, 80% din masa protonului este data de energia de legatura (energia gluonilor), dar este inteles perfect. Mai mult, acum cateva luni a fost publicata prima lucrare care prin modelizari exacte explica cu foarte mare precizie masa protonului pe baza teoriei fizicii particulelor.

Cu stelele cu neutroni nu este totul clar, dar principiile de fizica particulelor de la baza lor sunt clare. Un proton si un electron se pot combina sa dea un neutron si un neutrino, daca e energie suficienta. In general, particulele elementare se pot transforma unele in altele, respecand anumite reguli.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cris

Sunt de acord cu ce spuneti voi.Cand nu inteleg un anumit lucru pot face experiente si sa construesc un model teoretic.Dar cu fiecare experienta noua sunt obligat sa modific modelul si sa introduc termeni noi.Modelul devine tot mai complicat si greu de folosit.
Daca as reusi sa inteleg un fenomen as abtine un model simplu elegant clar din punct de vedere logic.

Adi

Pentru ca la fiecare element nou modelul devine mai greoi, de aceea din cand in cand se renunta la model si sa face unul nou, ce pleaca de la cateva principii simple, care apoi explica intreaga diversitate de fapte observate. Modelul Standard al fizicii particulelor este unul din cele mai simple modele despre Univers. Cu cateva particule elementare si cu doar 4 interactii intre ele se explica toata structura materiei asa cum o stim noi. E fascinant.

Stelele de neutroni au insa materie in conditii extreme, trebuie studiate mai atent. Tot asa cum tot mai ai nevoie de chimie desi ai fizica particulelor, tot asa trebuie studiate stelele de neutroni desi principiile de baza sunt stiute din fizica particulelor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro