Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Sonda Cassini

Creat de Adi, Octombrie 18, 2008, 02:42:07 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Sonda Cassini studiaza planeta Saturn si satelitii sai.

Unul dintre sateliții lui Saturn, Titan, deține rezerve de petrol, gaze naturale și cărbune de sute de ori mai mari decât cele de pe Pământ. Descoperirea aparține oamenilor de știință ai NASA, care au identificat diferite materiale chimice în urma observațiilor făcute pe baza datelor trimise de către sonda Cassini. Atmosfera satelitului este alcătuită în proporție de 95% din azot și 5% metan și de aceea a fost posibila identificarea hidrocarburilor simple (cum ar fi etanul) în ea.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Foarte interesante si foarte frumos primul filmulet...iar al doilea spune ca nu mai este disponibil. Ce ziceti de acesta in locul celui care nu mai merge?: http://www.youtube.com/watch?v=CEjG3Zs7rAc .
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Multumesc, am modificat si am pus filmul sugerat de tine. Acum merge.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Gaze naturale şi poate o formă de compus al carbonului care să aducă a cărbune merge, dar petrol? Sigur e petrol acolo... ?

Adi

Mersi pt comentariu, Alexandru. L-a mai oferit si un cititor la comentariu la articol, am schimbat in hidrocarburi lichide. Astea sunt sigur. Acum daca sunt sau nu o forma de petrol, nu e inca clar, dar oricum sunt hidrocarburi lichide cum e si petrolul.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Acele hidrocarburi lichide, din cercetarile de pana acum, au structura asemanatoare petrolului. Bine eu nu sunt cel mai priceput la chimie , dar asa scria pe cele doua surse de la care am luat.

Adevarul este ca e mai corect zis hidrocarburi lichide decat petrol...dar...daca e sa fie doar hidrocarburi stirea nu ar mai fi interesanta si n-ar mai fi fost mai pe peste tot  :)  .
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

#6
Ridici o problema foarte buna si eu ma chinui cu ea mereu: cum sa scrii articol astfel incat sa fie corect, dar si atragator? EvZ a rezolvat problema asta pentru noi. Au pus stire bombastica, dar complet gresita (petrolul de pe Titan va rezvola problema petrolului pe Terra), iar asta a atras oameni si sunt sigur ca azi au venit mai multi si pe siteul nostru din EvZ. Avem nevoie de astfel de stiri preluate de altii, pentru ca noi oameni sa afle de siteul nostru si sa creasca si numarul de vizitatori unici pe o anumita luna. Din pacate, Realitatea, Cotidianul, Hotnews nu ne-au mai preluat. Eu zic ca trebuie sa incercam sa punem stiri corecte si da, formulat cat mai atragator. Apoi, ziarelele pot pune stiri cum doresc ele.

Apropo, iata aici articolul preluat de EvZ. Desigur ca multi au luat articolul la baza, cum fac romanii. Iar unii chiar au aratat ca titlul este gresit. Iata ce le-am raspuns eu.

Multumim EvZ pentru ca facut cunoscuta stirea aceasta atat de interesanta pe care noi la StiintaAzi.ro am redactat-o. Titlul nostru original suna asa "Lacuri de hidrocarburi pe Titan, satelitul lui Saturn". Poate in viitor vom putea folosi hidrocarburile de acolo [Citeste] pentru Terra, dar nu in viitorulu apropiat, iar pana atunci, cred si sper ca se va stapani tehnologia fuziunii nucleare si ca celulele solare vor fi foarte eficiente pentru a nu avea nevoie sa ardem aceste hidrocarburi cum facem acum cu petrolul pe Pamant. Adrian Buzatu, StiintaAzi.ro.

Iata ce a raspuns autorul articolului de la noi, Mihai Barbulescu.

Problema sta in felul urmator: hidrocarburile au structura asemenatoare celei a petrolului, de aceea ce este pe Titan e ceva mai deosebit decat in restul Universului. Apoi, din moment ce a fost studiat intens satelitul se vor cauta metode pentru [Citeste] a lua cateva din hidrocarburile de acolo si pentru a fi testate.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ccipp

Citat din: Adi din Octombrie 20, 2008, 11:17:40 PM
Titan ... petrol ... carbune
O sa mergem un pic mai departe decat de a ne da cu parerea. de la metan ceea ce intradevar se ipotizeaza a fi pana la petrol si mai ales carbune e cale lunga. Adica calea Pamant Titan sau mai bine zis invers.
A face o asemenea declaratie e destul de grea. Petrolul si carbunele sunt ambele datorate prezentei vietii pe pamant. Matanul si maxim etan si pentru cei mai optimisti propan sunt pe titan cum sunt si in atmosfera lai Nepun si uranus. Oricum ce e pe Titan nu e in nici un caz similar petrolului. Petrolul e un melanj de hidrocarburi aromatice si alifatice de origine organica, in schimb ce e pe Titan e ceva ce e in mod comun in gigantii gazosi. Carbuni nu mai zicem ca e o prostie si mai mare.

ariel55

Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!