Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Geofizica ambientala

Creat de Adi, Noiembrie 08, 2008, 07:45:25 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Coesite


Alex Codreanu

@ Coesite

Lucrarea care trebuia sa se intample a cazut din cauza unui buget prost planificat (nu de mine :) ). Am putut sa iti raspund mai repede.

Incep prin ati multumi pentru replica ta. Aceasta mi-a permis sa revin asupra terminologiilor folosite si sa imi dau seama ca m-am exprima gresit.

Asa cum ai scris, petrologia se ocupa cu geneza si suma transformarilor suferite de roci pana in prezent.

In schimb, petrografia se ocupa cu descrierea rocilor, analiza acestora dpdv structural, mineral si chimic.

In lumina acestor definitii ar fi trebuit folosit termenul petrografie in loc de petrologie si petrograf in loc de petrolog.

O analiza a rocilor din care lipsesc proprietatile fizice:
- susceptibilitate magnetica,
- conductivitate electrica,
- vitezele de propagare a undelor elastice
mi se pare incompleta.

Logica ta in care in geofizica de mica adancime lipsa informatiilor prezentata mai sus poate fi usor depasita prin sondaje pare solida la prima vedere.

Insa strict din punct de vedere practic ea are fisuri mari. De ce? Din motive de eficientizarea costurilor si a timpilor de executie si a promovarii metodelor nedistructive asupra mediului. Din aceste cauza este mai bine pentru toti sa executam cat mai putine foraje.

Datele soft (geofizice) trebuie corelate cu cele hard (de foraj). Nu ar fi bine ca aceste date hard sa vina din laborator?

Deci revenim de unde am plecat: ne trebuie mai multe informatii pertinente asupra proprietatilor fizice ale rocilor.

Interesanta idea ta "Construirea unei baze de date mai vasta (pe roci poliminerale) trebuie facuta de un geofizician si un petrolog (sau un petrograf)". Intr-adevar, ne-ar prinde bine la toti sa invatam mai multe unii de la altii.

Mi-a retinut atentia si ultima ta replica: "Inca o mica adaugare, cred ca interpretarea semnalului geofizic ar trebuii facuta de o echipa geolog-geofizician..."

Si aici ai dreptate. In proiectele in care am lucrat - studii de mica adancime – s-au realizat foraje si extras probe in situ. Aceste probe, pe langa clasificarea lor in clase litologice clare (ex: argile marnoase la 2 m adancime) au fost supuse si unor probe geo-chimice pentru mai multa precizie.

Rezultatul final a fost munca unei echipe multidisciplinare - geofizicieni si geologi.

Cred ca incepi sa ai imaginea de ansamblu a unei lucrari geofizice si asta ma bucura :)

Coesite

CitatO analiza a rocilor din care lipsesc proprietatile fizice:
- susceptibilitate magnetica,
- conductivitate electrica,
- vitezele de propagare a undelor elastice
mi se pare incompleta.

Nu sunt proprietati importante din punct de vedere petrologic sau petrografic (petrografia ocupandu-se de descrierea proprietatilor rocilor utile pentru o clasificare cat mai naturala).

Pentru un geofizican aceste proprietati sunt importante,dar nu pentru un petrograf.

Eu vad problema asa... Este ca si cum eu ti-as spune tie ca este foarte important sa imi stii toate proprietatile mineralogice ale rocii respective. Un geofizican nu este interesat de acest aspect, asa cum nici un pentrograf nu este interesat de conductivitatea electrica a rocii respective.

Cum am spus singura varianta este sa te apuci si sa masori :P Deci trebuie sa gasesti un petrolog/petrograf interesat de acest aspect.

CitatAceste probe, pe langa clasificarea lor in clase litologice clare (ex: argile marnoase la 2 m adancime) au fost supuse si unor probe geo-chimice pentru mai multa precizie.

Ce treaba au analizele geo-chimice? Intreb si eu de pura curiozitate... Avand in vedere ca la aspectele ingineresti stau cam prost :">

Alex Codreanu

@ Coesite

Cred ca nu are rost sa te mai plictisesc cu probleme care nu sunt interesante decat pentru geofizicieni.

Tinem legatura,
Alex

Coesite

Dar pana la urma cum era cu analizele acela geo-chimice?