Salut Iuli! Ma bucura sa vad motivatia ta de a participa activ la discutii. Vei gasi multe discutii interesante aici pe forum. Am si eu cateva comentarii. Unele legate de fizica si le voi comenta mai jos si al doilea legate de studiile tale (daca nu vrei, nu trebuie sa raspunzi, continuam discutia si daca nu raspunzi). As fi curios daca esti la liceu, la facultate sau ai master in fizica sau astrofizica sau doctorat in domeniu. De asemenea, am aprecia intr-adevar daca ai avea grija la semne de punctuatie si la gramatica, caci face textul tau mult mai placut la citire.
Revenind acum la partea de fizica, eu inteleg ca viteza de expansiune a Universului nu are sens. Viteza a ceva este doar relativ la spatiu timp, ori spatiu-timpul este Universul. In astrofizica se foloseste variatia in timp a razei universului, da(t)/dt, daca imi amitesc bine de la orele de relativitate generala, dar nu imi amintesc sa fi spus cineva ca aceasta viteza se compara cu viteza luminii si cu atat mai putin nu am auzit pe nimeni zicand ca ar avea viteza mai mare ca viteza luminii. Tu iti expui punctul de vedere, sau punctul de vedere al stiintei, cand afirmi aceasta? Daca este punctul tau de vedere, nu trebuia sa zici (99% se presupune ... caci acesta sugereaza ca este o ipoteza stiintifica). Daca este punctul de vedere al stiintei, care este sursa pe care o citezi (un link catre Wikipedia macar).
Intr-adevar, Universul s-a marit foarte mult intr-un timp foarte scurt, o crestere exponentiala denumita inflatie. Aceasta explica de ce Universul este omogen cand privim la scara mare in toate directiile, explica de ce Universul este plat si parca mai explica inca ceva. Dar eu inteleg ca aceasta nu inseamna ca Universul s-a extins cu o viteza mai mare ca viteza luminii.
De asemenea, daca Universul a luat fiinta acum 13.7 miliarde de ani, atunci oricat de bun microscop ai construi, nu vei putea vedea in spate mai mult de 13.7 miliarde de ani. Doar peste inca 1.3 miliade de ani vei putea privi in spate la 15 miliarde de ani.
Cam atat pentru aceasta, invit si pe altii sa comenteze si pe tine sa comentezi si la alte subiecte de pe forum. Bine ai venit!