Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre dogmele fizicii

Creat de gheorghe adrian, Octombrie 08, 2008, 09:24:51 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

gheorghe adrian

Dogmele fizicii actuale

      In manualele de fizica se intalnesc cateva expresii si idei dogmatice care nu fac decat sa ingreuneze intelegerea (intuirea) fenomenelor fizice. Revizuirea  acestor idei cred ca ar inlesni asimilarea teoriilor fizice si ar permite o cuprindere globala a universului fizic, intr-o viziune unitara, coerenta si rationala. Prezentam in continuare o lista cu aceste idei dogmatice din fizica cu modul in care ar trebui revizuite (modificate).
1) Separarea mecanicii de electromagnetism (ruptura elrctromagnetismului de mecanica) statornicita in fizica prin dimensiunea lui  epsilon zero (permitivitatea electrica a vidului), care este data ca Farad/metru, cand ar trebui sa se arate ca este fizic adimensional, deoarece Faradul unitatea de masura a capacitatii electrice  C  are dimensiunea fizica a lungimii  l  ca si metrul care este unitatea de masura a lungimi  l . Facandul pe epsilon zero adimensional, din formula care ne da viteza luminii in vid se vede ca  miu zero (permeabilitatea magnetica a vidului) are dimensiunea fizica a inversului de viteza la patrat (la puterea a doua) adica este inversul unui potential specific electronului. Din dimensiune fizica a lui miu zero data in Henty/metru se vede ca inductivitatea (factorul de inductie magnetica)  L  masurata in Henry are dimensiunea fizica a inversului de acceleratie, iar reluctanta magnetica  R indice m  are dimensiunea fizica a acceleratiei. Deci se gasesc marimi specifice mecanici in structura marimilor  specifice electromagnetismului. Legat de dimensiunea fizica a lui epsilon zero se gaseste ca si constanta interactiunilor electrice  k  este fizic adimensional si prin analogie si constanta gravitationala  gama (sau G) este tot un adimensional fizic.
2) Reprezentarea sarcinii electrice elementare (a electronului) ca fiind  sferica punctiforma, cand la dimensiunea ultra ultra microscopica a electronului intensitatea campului electric fiind gigantica, nu mai poate functiona (nu poate exista) simetria sferica a distributiei  campului electric. La aceasta dimensiune ar functiona mai lesne simetria cilindrica.
3) Masa de repaus a fotonului nula (egala cu zero) deoarece fotonul nu ar exista in repaus, cand si teoria si datele experimentale arata ca masa fotonilor ce apar in procesele de anihilare (de transformare a particulelor adica a substantei in radiatie, in fotoni) este egala cu masa particulelor din care provin. Adica particulele elementare sunt forma de existenta a fotonilor in repaus (un repaus foarte relativ).
4) Desemnarea universului fizic, ca fiind cvadridimensional, cand universul fizic apare ca fiind bidimensional, avand doar doua dimensiuni fizice; spatiul l  si timpul t. Proiectiile unui punct din univers pe cele trei axe ortogonale ale unui sistem de referinta ales, sunt coordonate si au dimensiunea fizica a spatiului  l. A patra coordonata este pe o axa imaginara si are dimensiunea fizica a timpului  t. Deci ar fi corect sa se spuna universul fizic bidimensional  (l,t) cvadricoordonat sau cvadridirectional.
5) Inexistenta eterului statornicita de  T.R. nu poate explica translatia prin spatiul cosmic si nici aparitia inertiei. Admiterea existentei eterului ca suport material al tuturor miscarilor fizice ar explica si translatia corpurilor si inertia si aparitia campurilor fizice si nasterea (aparitia) fortelor fizice din interferenta campurilor fizice la nivelul particulelor elementare,  proces prin care are loc transferul miscarii de la un sistem la altul (structura dinamica a particulelor fiind un sistem de micsari campuri si forte). 
6) Tot ca o dogma poate fi considerata prejudecata potrivit careea la nivel subnuclear (la nivelul particulelor elementare) nu mai actioneaza aceleasi legi fizice stabilite pentru descrierea fenomenelor fizice la nivel macroscopic. Credem ca ceeace se constata la nivel macroscopic este rezultanta a ceeace se intampla la nivel microscopic, si prin urmare la nivelul microscopic actioneaza aceleasi legi determinate la nivel macroscopic.
   

Electron

Citat din: gheorghe adrian din Octombrie 08, 2008, 09:24:51 AM
Revizuirea  acestor idei cred ca ar inlesni asimilarea teoriilor fizice si ar permite o cuprindere globala a universului fizic, intr-o viziune unitara, coerenta si rationala. Prezentam in continuare o lista cu aceste idei dogmatice din fizica cu modul in care ar trebui revizuite (modificate).
Din cate am inteles eu, tot de la asemenea premise (si modificari) ati pornit si in elaborarea ipotezei dumneavoastra de pe site-ul omonim. Si conform propriile dumneavoastra afirmatii, ipoteza aceea duce la contradictia Teoriei Relativitatii.

Din aceste considerente, si din faptul ca aratati ca ati inteles foarte gresit unele concepte din fizica (precum "dimensionalitatea" si "eterul" spre exemplu), mi se pare foarte nerecomandabil sa se introduca modificarile pe care le propuneti aici.

Daca doriti sa va redefiniti pentru dumneavoastra toata fizica si conceptele cu care lucreaza, nu aveti decat, dar o "fizica" (nume total impropriu in acest caz) ce contrazice teoriile si observatiile verificate la ora actuala, are o valoare foarte scazuta (respectiv nula) pentru mine.


e-
Don't believe everything you think.

HarapAlb

Citat din: gheorghe adrian din Octombrie 08, 2008, 09:24:51 AM
1) Separarea mecanicii de electromagnetism (ruptura elrctromagnetismului de mecanica) statornicita in fizica prin dimensiunea lui  epsilon zero (permitivitatea electrica a vidului),
...
dimensiunea fizica a lui epsilon zero se gaseste ca si constanta interactiunilor electrice  k  este fizic adimensional si prin analogie si constanta gravitationala  gama (sau G) este tot un adimensional fizic.
Va place sa va jucati cu unitatile de masura  ;D
Stiati ca exista mai multe sisteme de unitati de masura (de ex: MKS, Gauss) ?

 
Citat
6) Tot ca o dogma poate fi considerata prejudecata potrivit careea la nivel subnuclear (la nivelul particulelor elementare) nu mai actioneaza aceleasi legi fizice stabilite pentru descrierea fenomenelor fizice la nivel macroscopic. Credem ca ceeace se constata la nivel macroscopic este rezultanta a ceeace se intampla la nivel microscopic, si prin urmare la nivelul microscopic actioneaza aceleasi legi determinate la nivel macroscopic.

Experimentele, observatiile ne spun ca lumea la nivel microscopic se comporta dupa alte legi.
S-a observat pana acum efectul tunel al nivel macroscopic (descris de fizica clasica) ?

Adi

Si eu am incredere aproape nula in ce zice Adrian Gheorghe. De aceea nu recomand ca modicarile lui sa fie introduse in manualele de fizica.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

gheorghe adrian


Fizica studiaza in primul rand  miscarea fizica (miscarea este obiectul principal de studiu al fizicii). Cine vrea sa vada miscarea in toate formulele care descriu miscarea fizica, va vedea ca permitivitatea electrica a vidului  εo  este un adimensional fizic, fiindca in toate sistemele de unitati Faradul este lungime ca si metrul. Iar in formula (din electromagnetism) care ne da viteza luminii miscarea apare sub forma vitezei la patrat in inversul permeabilitatii magnetice a vidului  μo  . Iar viteza este parametru important al miscarii mecanice. Deci pornind de la aceasta formula se stabileste legatura electromagnetismului cu mecanica. Adimensionalitatea lui εo  mi-a permis sa descifrez sensul fizic al constantei de actiune h. Datele obtinute la descifrarea constantei de actiune mi-au permis sa descifrez structura dinamica  a  fotonului, si sa explic (rational si intuitiv) dualismul (unda corpuscul) si   propagarea (translatia) fotonului si lipsa retroradiatiei (problema nelamurita de principiul Huigens-Fresnell). Toate aceste asertiuni sunt argumentate in listele cu parametrii fizici ai fotonului. Dar urmarirea si verificarea acestor formule necesita un effort intelectual rabdare si timp. Cred ca verificarea acelor formule, pentru cei pasionati  de fizica nu ar fi un timp pierdut   ci ar fi un mod placut de petrecere.

ionut

  Mda, e bine ca topicul asta a fost pus in sectiunea asta. De fapt, parerea mea este ca si titlul "Critici ale paradigmei curente in stiinta" este prea mult pentru unii care posteaza aici. Numai cei care cunosc foarte bine stiinta actuala pot eventual formula adevarate critici. Ceea ce vad eu in schimb prin sectiunea asta e mai mult un soi de caterinca facuta de unii care incearca sa critice ceva ce nu cunosc.

Adi

Ionut, sunt complet de acord cu tine. Cred ca intelegi prin ce am trecut eu si Electron si altii cand am citit atent teoriile aduse de mai mult de cinci deja la aceasta sectiune ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Citat din: gheorghe adrian din Octombrie 09, 2008, 12:27:26 PMFizica studiaza in primul rand  miscarea fizica (miscarea este obiectul principal de studiu al fizicii)

Vrei să spui că mecanica studiază în primul rând mişcarea fizică. Îți pot da exemple de ramuri întregi ale fizicii care nu numai că nu studiază mişcarea, dar se ocupă de corpuri care realmente stau pe loc...

Nu comentez restul ideilor; unele din ele sunt total greşite, dar altele să zicem că-s rezonabile, însă total nepractice. În particular, dacă d-l Gheorghe Adrian poate să-mi proiecteze un motor folosind numai o dimensiune spațială pentru a descrie mişcarea, eu o să-mi fac proiectul la maşini electrice în acelaşi fel...

Singurul lucru care mi-a sărit în ochi a fost ideea de reprezentare a sarcinii elementare a electronului ca fiind cilindrică şi nu sferică. Nu ştiu prin ce a trecut Adi, dar în calitate de student la electrotehnică mi-a sărit mouse-ul :D.

Adi

Citat din: AlexandruLazar din Octombrie 09, 2008, 07:47:02 PM
Singurul lucru care mi-a sărit în ochi a fost ideea de reprezentare a sarcinii elementare a electronului ca fiind cilindrică şi nu sferică. Nu ştiu prin ce a trecut Adi, dar în calitate de student la electrotehnică mi-a sărit mouse-ul :D.

Excelente completari, Lazar. Si wow, nu remarcasem ca zisese chiar ca sarcina electrica a electronului e cilindrica si nu sferica! Asa imaginatie, mai zic si eu. Probabil isi imagineaza ca electronul e facut din puncte, asa cum zicem noi in prezent ca un fascicul de electroni e format din electroni (si are aproximativ forma sferica, adica mult mai lung decat lat).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Alexandru Rautu

Vaileu... Analiza dimensionala!? "Buckingham theorem"... poate va spune ceva? Daca nu va spune nimica, atunci... "numai bine!"

Adi

Citat din: Alexandru Rautu din Octombrie 10, 2008, 02:36:30 AM
Vaileu... Analiza dimensionala!? "Buckingham theorem"... poate va spune ceva? Daca nu va spune nimica, atunci... "numai bine!"

Buna Alexandru Rautu, nu am inteles mesajul tau. Poti detalia? Se adreseaza lui adrian gheorghe sau noua care il combatem? Nu este clar ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

Citat din: Adi din Octombrie 10, 2008, 06:55:56 AM
Buna Alexandru Rautu, nu am inteles mesajul tau. Poti detalia? Se adreseaza lui adrian gheorghe sau noua care il combatem? Nu este clar ...
Cred ca se adreseaza tuturor  ;D

Buckingham pi theorem

Alexandru Rautu

#12
Citat din: Adi din Octombrie 10, 2008, 06:55:56 AM
Citat din: Alexandru Rautu din Octombrie 10, 2008, 02:36:30 AM
Vaileu... Analiza dimensionala!? "Buckingham theorem"... poate va spune ceva? Daca nu va spune nimica, atunci... "numai bine!"

Buna Alexandru Rautu, nu am inteles mesajul tau. Poti detalia? Se adreseaza lui adrian gheorghe sau noua care il combatem? Nu este clar ...

In special, domnului cu pricina, dar asa cu a spus si "HarapAlb"... si tuturor celor care vor sa inteleaga cum functioneaza "fizica" asta! Pentru mai multe detalii privind analiza dimensionala am atasat doua documente in pdf.

Electron

Alexandru, multumim pentru documente. :)

e-
Don't believe everything you think.

gheorghe adrian


                                           Domnul Lazar!

Daca aveti cumva un pix saritor (nu un mause), puneti-l la treaba , sa verifice daca lungimea de unda a fotonului gama de la anihilarea electronului  λfae  impartita la 137 (= indicele de refractie atomic  nα=1/α, α = constanta structurii fine ) da o lungime de unda contractata (de 137 ori mai mica decat in translatia libera in vid) care impartita la 2·π da exact raza electronului. Apoi sa verifice daca masa unei semiunde a electronului inmultita cu acceleratia unei semiunde (data de variatia vitezei de la repaus – o-  la  c/137) da o forta de inertie Fie. Si aceasta forta de inertie inmultita  cu viteza fotonului in atom  vfa= c/137 da o putere care se intampla sa fie egala cu puterea  electromagnetica a electronului  Pemge data de   produsul intre caderea de tensiune pe rezistenta electrica a electronului (Δue=27 V) cu intensitatea curentului electro-eteric al fotonului gama de la anihilarea electronului (Ifae=qe/tfae≈ 20 A).