Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Avem un nou ministru al Educatiei, cum comentati?

Creat de Adi, Octombrie 07, 2008, 04:23:57 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

bbb

Mie personal mi se pare o lege bună, oricum mult mai bună decât cea care era înainte. Din punctul meu de vedere, această lege e un pas în față pentru sistemul educațional românesc. Desigur, se poate și mai mult, dar încet încet va fi mai bine. O problemă e totuși cu introducerea clasei a 9a la gimnaziu, pentru că unele școli nu au suficient spațiu. Dar introducerea examenelor de admitere la liceele bune e o idee excelentă. La fel, am înțeles că elevii vor fi evaluați din doi în doi ani. Păi e foarte bine. Așa elevii vor învăța și în ceilalți ani, nu doar în clasa a 8a. Pentru că, așa cum era înainte, unii elevi (și tind să cred că foarte mulți) învățau doar în clasa a 8a. Și atunci își dădeau seama că nu știu multe lucruri din materia anilor trecuți.
Eu rămân la părerea mea că legea e bună.

Adi

#76
Liga Studentilor Romani din Strainatate sustine aceasta lege.

Or fi ei mai prosti, sau elita tarii, celor ce au reusit sa studieze in strainatate?

Vedeti comunicatul lor de presa. Pentru prima data va fi descentralizare, adica scolile vor face ce vor, la fel si universitatile. Asta e un lucru foarte important. Iar nu unul rau, cum sugereaza lumea cand zice ca e rau ca scolile sa isi faca propriile titularizari. In strainatate nu te titularizeaza guvernul ca profesorul universitar, ci universitatea! Si la fel abia acum noua lege promoveaza calitatea si pedepseste mediocritatea. Eu zic ca e un pas imens inainte.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

CitatIn strainatate nu te titularizeaza guvernul ca profesorul universitar, ci universitatea!

In strainatate chiar esti angajat pe criterii de competenta si acolo este o alta mentalitate decat la noi.

CitatEu zic ca e un pas imens inainte.

Noi, romanii, care traim IN TARA de atatia ani in democratie ne-am cam saturat de atatea schimbari. Cand Funeriu nu va mai fi ministru, va veni unul nou, cu o "alta viziune". Pur si simplu, vrem stabilitate.

Citatnoua lege promoveaza calitatea si pedepseste mediocritatea.

Pentru asta chiar mi-as dori sa iasa legea asta, sa vedeti voi, cei din afara, ca fix mediocritatea va fi promovata. Hai sa iti explic de ce le este teama oamenilor din Romania: avem un presedinte care a fost reales. Acest presedinte reales a numit in functia de premier un om care, cu cateva luni in urma, a fost demis de catre o motiune de cenzura, votata in parlament. La randu-i, acest premier, a numit ministrii pe cine a vrut dumnealui. Romanii sunt nemultumiti acum de proasta administrare a ministrilor numiti pe simplul criteriu ca sunt dintr-un anumit partid, sau din partidul care s-a aliat cu puterea, nu pe criterii de competenta (poate cu unele foarte mici exceptii - Funeriu, spre exemplu, sa zicem ca are anumite competente si experienta care il recomanda pentru postul actual).

Ai tu garantia, cand vezi cum sunt numiti cei care administreaza tara si care sunt, in majoritate, slabi gestionari ai situatiilor, ca scolile si universitatile, ale caror conducatori vor fi numiti politic, ca vor aduce in posturile de profesori oameni competenti?

CitatAsta e un lucru foarte important. Iar nu unul rau, cum sugereaza lumea cand zice ca e rau ca scolile sa isi faca propriile titularizari.

Atunci de ce majoritatea profesorilor sunt efectiv disperati ca isi vor pierde locul de munca? Printre altele, protestele pe care profesorii le fac acum nu se refera numai la banii pe care nu si-au primit de cateva luni bune, ci si la faptul ca noua lege nu le mai asigura locuri de munca, pe masura cunostintelor si competentelor lor acumulate in timp: http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/de-ce-contesta-profesorii-legea-funeriu-182599.html .

Apropo: dezbaterea publica pe aceasta lege trebuia sa fie de 30 de zile, asa cum scrie in lege...eh, a fost numai de doua saptamani.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Gothik, dupa tine orice lege ar fi proasta, caci tot ar fi coruptie in tara si tot ar fi promovate persoane ce nu merita. Si atunci, zici tu, ce nevoie mai e de o lege care sa ceara in scris sa fie lucrurile corecte, de vreme ce noi stim ca oricum nu vor fi? Ei bine, eu nu sunt de acord. Eu zic ca e pasul intai sa scrie clar in lege cum ar trebui sa fie lucrurile corecte. Cu legea in mana, o poti apoi respecta, daca vrei. Si presa poate descoperi cazuri ce incalca legea si se pot lua masuri.

Zici ca majoritatea profeserilor se tem pentru slujbe. E o afirmatie vaga. Se teme majoritatea profesorilor ca majaritatea profesorilor va fi data afara? Nu cred. Vor fi dati afara doar o mica parte, sa zicem maxim 10%. In schimb, majoritatea profesilor isi fac griji ca poate sunt ei in cei 10%. Pai foarte bine ca isi fac griji. Asta e capitalismul. Sa puna mana si sa se pregateasca, sa invete limbi straine, calculatoare, sa faca proiecte, sa predea bine, ca sa fie buni si atunci sa ramana. Oricum, cei buni vor ramane. Daca cumva scoala intreaga se inchide, atunci si cei buni de la acea scoala vor pleca, dar vor putea concura pe alte posturi la alte scoli.

Legea asta e in sfarsit un pas inainte. Si a avut 3 saptamani de dezbatere publica. Abia astept sa o vad in parlament. Pentru legea asta ma bucur ca Basescu si-a facut o majoritatea din tradatori. Orice numai ca aceste lege importanta sa treaca. Odata trecuta, 10 ani nu se va mai schimba. Caci nu va mai fi nevoie, legea va fi buna si va corespunde nevoilor pentru un deceniu. Asadar nu iti face griji ca o va schimba cand va veni un nou ministru apoi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Haideti sa va arat si cat de multumiti sunt cei din Romania de noua lege:

Rectorul Universităţii "Al.I.Cuza" din Iaşi, Dumitru Oprea, a anunţat că va ataca în instanţă noua lege a învăţământului, dacă acest act normativ va rămâne în forma propusă de Ministerul Educaţiei. Continuarea pe Realitatea: http://www.realitatea.net/noua-lege-a-invatamantului-este-amenintata-deja-cu-judecata_83819.html

Peste 800 de cadre didactice de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj cer retragerea proiectului de act normativ, lansat spre dezbatere publică. Motivul este ca acesta ar încalca autonomia universitară şi ar politiza conducerile universităţilor. Continuarea aici: http://www.rfi.ro/stiri/social_economic/Profesorii-clujeni-cer-retragerea-proiectului-Legii-educatiei-2010.html . In legatura cu asta, fostul ministru Andrei Marga a declarat ca Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj a descurajat de fiecare data venirea in aceeasi catedra a sotului si a sotiei: http://cluj.time4news.ro/educatie-cultura/andrei-marga-ubb-a-descurajat-de-fiecare-data-venirea-in-aceeasi-catedra-a-sotului-si-sotiei-a-tatalui-si-fiului/ .

Membrii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România consideră că ultima formă a legii educaţiei naţionale le încalcă flagrant drepturile, câştigate încă din 1995, prin proteste de stradă. Sursa: EVZ http://www.evz.ro/detalii/stiri/studentii-contesta-noua-lege-a-educatiei-866948.html


Rectorii universitatilor sustin ca proiectul de Lege a Educatiei este neconstitutional, hotarand in unanimitate in Consiliul Rectorilor ca proiectul nu poate fi acceptat in aceasta forma deoarece ar politiza universitatile si le-ar incalca autonomia aparata de Constitutie. Continuarea aici: http://www.ziare.com/scoala/invatamant/rectorii-resping-noua-lege-a-educatiei-e-neconstitutionala-1005770


Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

b12mihai

Citat din: Adi din Aprilie 10, 2010, 09:17:24 AM
Gothik, dupa tine orice lege ar fi proasta, caci tot ar fi coruptie in tara si tot ar fi promovate persoane ce nu merita. Si atunci, zici tu, ce nevoie mai e de o lege care sa ceara in scris sa fie lucrurile corecte, de vreme ce noi stim ca oricum nu vor fi? Ei bine, eu nu sunt de acord. Eu zic ca e pasul intai sa scrie clar in lege cum ar trebui sa fie lucrurile corecte. Cu legea in mana, o poti apoi respecta, daca vrei. Si presa poate descoperi cazuri ce incalca legea si se pot lua masuri.

In primul rand trebuie sa existe, inainte de o noua lege, o noua mentalitate, cea a corectitudinii! Si ilegalitatea si lipsa corectitudinii sa fie pedepsite. Apoi se vor indrepta lucrurile, bagam o lege care interzice ce a fost pedepsit inainte si toate vor merge bine. Insa trebuie sa se mai "cizeleze" un pic si conducatorii si poporul.

CitatOricum, cei buni vor ramane. Daca cumva scoala intreaga se inchide, atunci si cei buni de la acea scoala vor pleca, dar vor putea concura pe alte posturi la alte scoli.

Bine ar fi sa fie asa. Deocamdata, ca elev, am constatat ca multi profesori nu prea stiu sa predea.

Citat
Odata trecuta, 10 ani nu se va mai schimba. Caci nu va mai fi nevoie, legea va fi buna si va corespunde nevoilor pentru un deceniu. Asadar nu iti face griji ca o va schimba cand va veni un nou ministru apoi.

S-a mai zis asta si despre legea emisa de doamna Andronescu pe cand erau PSD si PD-L aliati la putere...Legea poate sa fie buna, dar daca pentru noul regim care va veni la putere nu e buna, va fi schimbata...De aceea imi fac griji. Suna bine ce spui tu si ar fi bine sa fie cum spui, dar nu tu faci legile in tara, din pacate...
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Studentii din tara nu sunt de acord cu legea, dar cei din strainatate sunt. Nu imi e clar cu ce nu sunt de acord studentii din tara. Ce drepturi le anuleaza? Cei din strainatate sunt de acord cu legea pentru ca descentralizeaza universitatile, axeaza invatamantul preuniversitar pe dezvoltatea de aptitudini si duce la concurenta intre scoli, plata facandu-se pe cap de elev, iar profesorii trebuind toti sa fie bine pregatit, cu facultate + master, inclusiv la invatatori.

Vad ca zici ca mai multi din tara acuza ca se incalca autonomia universitara. Dimpotriva, legea asta tocmai asta le garanteaza. Descentralizeaza, ca universitatile sa nu mai depinda de guvern. Sa fie autonome. Acum poate autonome inseamna sa depinda mai mult de autoritatile locale, care le vor aduce o parte din finantare. Nu stiu sigur.

Despre politizare, tocmai ca in sfarsit se va face o evaluare pe criterii de performanta si rectorii si directorii de licee in sfarsit nu vor mai avea dreptul sa fie membrii de partid. Cum politizeaza asta?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#82
Citat din: gothik12 din Aprilie 10, 2010, 09:26:19 AM
Citat din: Adi din Aprilie 10, 2010, 09:17:24 AM
Gothik, dupa tine orice lege ar fi proasta, caci tot ar fi coruptie in tara si tot ar fi promovate persoane ce nu merita. Si atunci, zici tu, ce nevoie mai e de o lege care sa ceara in scris sa fie lucrurile corecte, de vreme ce noi stim ca oricum nu vor fi? Ei bine, eu nu sunt de acord. Eu zic ca e pasul intai sa scrie clar in lege cum ar trebui sa fie lucrurile corecte. Cu legea in mana, o poti apoi respecta, daca vrei. Si presa poate descoperi cazuri ce incalca legea si se pot lua masuri.

In primul rand trebuie sa existe, inainte de o noua lege, o noua mentalitate, cea a corectitudinii! Si ilegalitatea si lipsa corectitudinii sa fie pedepsite. Apoi se vor indrepta lucrurile, bagam o lege care interzice ce a fost pedepsit inainte si toate vor merge bine. Insa trebuie sa se mai "cizeleze" un pic si conducatorii si poporul.

Ah, deci sa asteptam sa se faca o noua mentalitate timp de zeci de ani inainte sa facem o noua lege? Nu sunt de acord. Tocmai ca mentalitatea se formeaza avand o lege corecta si veghand sa fie respectata. Iar Funeriu este omul care chiar va veghea ca legea sa fie respectata.

Citat din: gothik12 din Aprilie 10, 2010, 09:26:19 AM
CitatOricum, cei buni vor ramane. Daca cumva scoala intreaga se inchide, atunci si cei buni de la acea scoala vor pleca, dar vor putea concura pe alte posturi la alte scoli.

Bine ar fi sa fie asa. Deocamdata, ca elev, am constatat ca multi profesori nu prea stiu sa predea.

Pai vezi? Si atunci e normal ca astia sa isi faca griji ca poate nu vor ramane in sistem. Si e bine sa nu ramana in sistem, iar locul lor sa fie luat de altii care stiu sa predea. Dar cum nu au de unde alege pe altii mai buni, macar sa ii plateasca mai bine pe cei care sunt buni. Prin aceasta lege in sfarsit se introduc sporuri salariale mai mari pentru cei buni. Performanta va fi in sfarsit rasplatita. Iar profesorii vor fi evaluati in sfarsit de catre elevi.

Citat din: gothik12 din Aprilie 10, 2010, 09:26:19 AM
Citat
Odata trecuta, 10 ani nu se va mai schimba. Caci nu va mai fi nevoie, legea va fi buna si va corespunde nevoilor pentru un deceniu. Asadar nu iti face griji ca o va schimba cand va veni un nou ministru apoi.

S-a mai zis asta si despre legea emisa de doamna Andronescu pe cand erau PSD si PD-L aliati la putere...Legea poate sa fie buna, dar daca pentru noul regim care va veni la putere nu e buna, va fi schimbata...De aceea imi fac griji. Suna bine ce spui tu si ar fi bine sa fie cum spui, dar nu tu faci legile in tara, din pacate...

Nu cred ca au apucat sa dea o lege a educatiei sub Andronescu ... o lege a educatiei nu a mai fost facuta de mult de fapt ... au fost doar schimbari la bac prin hotariri de guvern, nu?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

OK, am citit articolul cu studentii din tara. Dar acolo nu zice ca nu sunt de acord cu intreaga lege, asa cum sugerai tu. Ei se opuneau doar la niste detalii, cum ca noua lege nu cere ca nu stiu ce studenti reprezentavi la nu stiu sa se faca prin vot. Pai poate au uitat detaliile astea din lege. Mare scofala. Sa isi faca ei alegeri fara sa oblige legea. Sau daca tin atat sa fie in lege, apoi sa spuna ca nu sunt de acord cu aia, nu ca nu sunt de acord cu legea! Pentru mine, astea sunt fleacuri. Ideea e ca in sfarsit legea va stopa coruptia, va descentraliza universitatile, va premia performanta si va pedepsi pe cei nepregatiti. Asta e revolutia lui Funeriu, nu fleacuri ca nu stiu ce student nu e ales prin vot.

Am citit si articolul cu rectorii. Ei se plang ca ministrul ii poate revoca din functie. Da, asta mi se pare exagerat, daca tot e descentralizare si autonomie universitara. Dar apoi rectorii se plang ca ar trebui ca rectorii sa fie alesi prin concurs si sa joace rolul de manageri. Ah, dar cu asta ce au? De ce se opun? Nu ala e rolul unui rector, sa fie manager la tot, nu doar la profesori, ci si la financiar, la recrutare de profesori, de studenti, la decizii pe cercetare, etc? Iar apoi unul se plange ca la noua definitie a rectorului el nu mai poate fi rector, ca el e profesor si nu vrea sa fie manager. Pai mare branza ca nu mai poate fi el rector. Sa vina altul, care are experienta de management!

Mai, legea desigur ca nu e perfecta. Mai e ceva pe ici pe colo. Dar alea sunt detalii. Cine protesteaza sa zica ca nu ii place cutare citat din lege, iar nu ca nu ii place legea cu articolul hotarat a din lege, sugerand ca nu ii place legea toata.

Mi se pare ca romanii sunt indobitociti de atata saracie si coruptie si nu sunt capabili sa vada o lege revolutionara chiar si atunci cand li se pune pe tava. Vine omul din strainatate in cocina lor de tara sa le arate cum se face treaba si ei nu si nu, ca stiu ei mai bine acolo la sindicat. Mi se face scarba de Romania cand vad atitudinea asta a popolatiei din Romania ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: gothik12 din Aprilie 10, 2010, 09:20:18 AM
In legatura cu asta, fostul ministru Andrei Marga a declarat ca Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj a descurajat de fiecare data venirea in aceeasi catedra a sotului si a sotiei: http://cluj.time4news.ro/educatie-cultura/andrei-marga-ubb-a-descurajat-de-fiecare-data-venirea-in-aceeasi-catedra-a-sotului-si-sotiei-a-tatalui-si-fiului/ .

Andrei Marga nu se opune noii legi. Spune doar ca ei la Cluj erau deja seriosi si faceau deja ceva ce acum legea va cere pentru toata tara! Dar tu puneai acolo ca si cum el s-ar opune legii.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

#85
CitatAh, deci sa asteptam sa se faca o noua mentalitate timp de zeci de ani inainte sa facem o noua lege? Nu sunt de acord. Tocmai ca mentalitatea se formeaza avand o lege corecta si veghand sa fie respectata. Iar Funeriu este omul care chiar va veghea ca legea sa fie respectata.

Asupra acestui lucru vreau sa discutam: problema este ca momentan avem legi, care nu se aplica. Intai sa se aplice si sa se respecte legea, iar apoi vazut daca exista smecherasi care pot fenta legea prin diverse metode. Astfel, modifici legea numai acolo unde erau probleme si reuseau smecherasii sa fenteze. Dar prima conditie in educarea si formarea mentalitatii popourului este aplicarea legii, ceea ce la noi nu se intampla in toate cazurile.

Guvernantii au tot modificat si legea educatiei si codul rutier, dar nu se aplica mereu (cu alte cuvinte nu se aplica pentru toti).

CitatNu cred ca au apucat sa dea o lege a educatiei sub Andronescu ... o lege a educatiei nu a mai fost facuta de mult de fapt ... au fost doar schimbari la bac prin hotariri de guvern, nu?

Au dat o lege noua. Nu au fost numai schimbari la bac, au fost si la clasa a VIII-a prin acele teste de tip PISA si au mai fost si modificari la nivelul titularizarii...mai multe chestiuni pe care nu mi le amintesc acum.

CitatMi se pare ca romanii sunt indobitociti de atata saracie si coruptie si nu sunt capabili sa vada o lege revolutionara chiar si atunci cand li se pune pe tava.

Intai sa existe scoli si siguranta ca daca esti bun esti angajat si apoi vom vedea si o lege revolutionara. Ia incearca sa te angajezi ca profesor de fizica intr-un liceu din Romania, sa vedem daca o sa poti si sa vezi si prin ce treci ca sa prinzi un post la un liceu cat de cat bun. Si sa vezi si ce salariu ai, ca profesor foarte bun!

Si cum combati saracia si coruptia din Romania, ca sa nu mai fim indobitociti?

CitatVine omul din strainatate in cocina lor de tara sa le arate cum se face treaba si ei nu si nu, ca stiu ei mai bine acolo la sindicat. Mi se face scarba de Romania cand vad atitudinea asta a popolatiei din Romania ...

Omul din strainatate vine doar cu mentalitatea noua. Dar el nu stie care a fost situatia in tara cat timp a fost el plecat! Oricat s-a informat din presa, nu a fost "in teren", ca sa stie concret care sunt problemele.

Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

ioana.m

CitatIa incearca sa te angajezi ca profesor de fizica intr-un liceu din Romania, sa vedem daca o sa poti si sa vezi si prin ce treci ca sa prinzi un post la un liceu cat de cat bun. Si sa vezi si ce salariu ai, ca profesor foarte bun!

Cam 900 de lei noi. Asta tinand cont si de varsta poate. Acum daca dai meditatii toata ziua in particular ai putea sa ajungi la 3000 lei noi pe luna. Asta judecand dupa cum sunt platiti niste profesori de la liceul meu.

Adi

Legea educatiei se aplica. Asta e treaba ministrului prin definitie. Iar cand ministru e Funeriu am incredere ca respecta legea litera cu litera, asa cum a spus mereu ca va face. Asadar argumentul acesta cade, cum ca legea educatiei nu e respectata. Apoi nu cred ca e suficient sa modifice doar chestii neclare din legea din prezent, ci e nevoie de o reforma profunda. Populatia din Romania nu intelege ca in ciuda tuturor schimbarilor de pana acum, nu s-a facut reforma deloc in Romania. Oamenii se satura de schimbari in examenele de bac. Dar asta nu a insemnat reforma. Reforma abia acum se face.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try

#88
 Nu se face nici o reforma. Se copie niste modele deja testate ca merg, de prin scolile ocidentale. Reforma inseamna sa o iei tu de la capat si nu sa sa implementezi un model care in alta parte a fost un suucces. Am inteles ca legea asta e cel mai aproape de sistemul finlandez.

In invatamintul romanesc nu trebuie reforma ci NORMALITATE, asa cum aceasta normalitate e in scolile occidentale.

Invatamintul superior este avantajat; aici intr-adevar regulile noii legi sunt mai bune decit cele vechi.
Singura problema GRAVA e ca ministru poate da jos rectorul dupa cum doreste. Asta e GRAV. Alegerile electorale nu trebuie sa fie si alegeri de rectori.

Insa in invatamintul pre-universitar ma tem ca noua lege va face mai mult rau decit bine. Interpretarea mea este ca se pun bazele invatamintului privat, si ca se cam distruge invatamintul preuniversitar de stat.

Iar faptul ca un profesor trebuie sa dea ministerul in judecata pentru salar, si nici macar dupa ce cistiga in instanta nu vede bani, ei bine asta e GOLANIE ordinara, in cel mai Mioritic mod!

PS: Am fost dezamagit sa citesc pe acest forum ceva de genul ca noul ministru a venit saracu de el sa ne faca noua un bine, iar noi vezi draga doamne ca il blamam.
NU! Actualul ministru e ministru pentru ca e interesat in politica si pentru ca are ambitii politice. Tipul vrea politica. De aia e in politica.

Adi

Citat din: florin_try din Aprilie 10, 2010, 10:11:12 PM!
PS: Am fost dezamagit sa citesc pe acest forum ceva de genul ca noul ministru a venit saracu de el sa ne faca noua un bine, iar noi vezi draga doamne ca il blamam.
NU! Actualul ministru e ministru pentru ca e interesat in politica si pentru ca are ambitii politice. Tipul vrea politica. De aia e in politica.

Nu vrea politica! Cum sa vrea politica? Cand e deja cercetator de renume in Europa? S-a coborat in mocirla asta sa ridice poporul roman la capitolul educatie, sa aduca modele care merg din afara, sa aduca normalitatea de care zici si tu. Ca tu nu o numesti reforma e altceva. Dar aduce o schimbare in bine. Cu partea ca rectorii sa poata fi revocati de minister nu o vad nici eu buna.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro