Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Avem un nou ministru al Educatiei, cum comentati?

Creat de Adi, Octombrie 07, 2008, 04:23:57 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Istoria crestinismului este inutila la liceu, parerea mea, caci asta se invata in familie si pe cont propriu. Dar istoria religiilor in general si diferentele intre ele cred ca merita facuta. E o componenta importanta de viata si de cultura generala. Dar din pacate la noi se face crestinismul doar ...

La fizica nu e timp sa faci de toate, dar in paralel la cercul de fizica sau din carti de popularizare oricine are de a face cu fizica trebuie sa stie istoria descoperirii sistemului solar in antichitate (ca sunt doar cativa pasi), inclusiv cu argumentele de ce Pamantul e rotund si cum se formeaza anotimpurile.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Citat din: Adi din Februarie 23, 2010, 07:28:50 PM
Istoria crestinismului este inutila la liceu, parerea mea, caci asta se invata in familie si pe cont propriu. Dar istoria religiilor in general si diferentele intre ele cred ca merita facuta. E o componenta importanta de viata si de cultura generala. Dar din pacate la noi se face crestinismul doar ...

Si eu de cand am auzit de la un coleg ca profesorul lor de religie ii invata in scoala generala cum e cu istoria religiilor am fost foarte curios sa aflu despre ce e vorba. Noroc cu materia numita "filosofie" de anul acesta ca am mai aflat ceva, ca la religie tot dogma crestina ne invata...Nu stiu in alte licee cum e, pot spune cum e la mine la clasa.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Pai de fapt trebuie sa cunosti care sunt cele trei religii monoteiste (iudaismul, crestinismul si islamismul) si ca sunt si alte religii (cele asiatice: budismul, confucianismul, shanotismul), cele africane, cele amerindiene) si sa intelegi care este raspandita unde si de ce si mai ales cum au evoluat fiecare de-a lungul timpului. De asemenea ce religii s-au rupt din crestinism si din islamism si de ce (adica care sunt diferentele intre protestanti, catolici si ortodocsi, precum si dintre suniti si shiiti). 
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Ministrul educatiei si cercetarii a raspuns la multe intrebari ale cititorilor Hotnews.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try

Apropo, ceva f. important in acel interviou din hotnews care ar putea fi semnificativ:

Citez (sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6957673-audio-video-daniel-funeriu-noua-lege-educatiei-urmeaza-fie-discutata-guvern-maxim-doua-saptamani-vezi-articol-care-sunt-noutatile.htm ):

"Imi cer scuze in numele ministerului tuturor celor care au obtinut diplome valabile si de foarte inalta tinuta in strainatate si nu au fost recunoscute in Romania. Este incaceptabil ca oameni care si-au terminat doctoratul la Harvard, la MIT, la Sorbona sa fie pusi pe drumuri luni in sir, sa astepte ore in sir pentru ca aceasta diploma sa fie recunoscuta.
Am facut un prin pas in acest sens pentru a recunoaste automat titlurile universitare obtinute in universitati acreditate din Uniunea Europeana. Am semnat saptamana trecuta un ordin in acest sens. Acum, avem in lucru un nomenclator cu universitatile internationale ale caror diplome vor fi recunoscute automat in Romania. Vreau sa facem acest lucru cat mai repede, nu voi tergiversa acest lucru, pentru ca nu este acceptabil ca studenti sa fie pusi pe drumuri inutil. "




In sfirsit ceva se misca, ceva se aude!!!
Ministri anteriori nu prea tolerau ideea ca cineva din afara sa vina cu diplome mai valoroase decit ale lor.

Puteti citi pe internet ce complicatii erau inainte sa se echivaleze diplomele de doctorat:
http://www.imar.ro/~sergium/diplome.html

Adi

Da, pentru acel comentariu am pus si eu linkul. Se misca ceva si e foarte bine. Si asta nu costa bani, doar cineva trebuia sa o faca. Altii nu au avut aceste prioritati, dar el a miscat asta, mai ales ca a fost in strainatate si acolo a activat toata viata lui profesionala. La asta ma refer cand zic ca se fac pasi spre progresul Romaniei. Majoritatea pasilor nu aduc bani imediat, dar fac un sistem tot mai bun care va aduce bani pe viitor.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#66
Proiectul de lege a educatiei a fost postat pe siteul ministerului.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7047298-proiectul-legii-educatiei-nationale-fost-postat-site-ministerului-educatiei.htm

Legea poate fi dezbatuta public timp de 2 sapt. Iata sumarul prevederilor legii la EuropaFM. Imi par de bun augur. Voua?

http://www.europafm.ro/stiri/interne/legea-educatiei-a-intrat-de-astazi-in-dezbatere-publica~n38533/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Il acuzau pe Funeriu ca nu e transparent deloc la minister. Dar ce mai transparent decat atat vor ei? A facut un site special pentru a discuta legea educatiei, care se afla in dezbatere publica timp de doua saptamani. Va aparea chiar o ora pe zi pe videochat pentru a raspunde la cele mai bune intrebari.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7059050-daniel-funeriu-lanseaza-site-pentru-dezbaterea-proiectului-legii-educatiei-raspunde-zilnic-intrebari-video-chat.htm
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Noua lege a educatiei se apropie de finalizarea. Dezbaterea publica a durat 3 saptamani si se apropie de sfarsite. Nu s-au facut modificari majore la lege. Dar iata ce noutati aduce ea.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/greselile-gramaticale-singurele-modificari-aduse-legii-educatiei-891775.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try

Urmatoarele puncte sunt total aberante:

1# Învăţământul obligatoriu va fi de zece ani;
2# Grupa pregătitoare de la grădiniţă va fi obligatorie;
3# Clasa a IX-a va face parte din ciclul gimnazial;
4# La fiecare doi ani, elevii din clasele I-VIII vor trece prin evaluări;

Punctul :
10# Examenul de titularizare va fi susţinut în cadrul unităţii de învăţământ.
va nemultumi mult pe profesori, ca pierd certitudinea locului de munca.

Iar chestia ca minstru poate demite cum doreste el rectorii e iarasi aberatie cumplita.
Puteti sa va imaginati ce se va intimpla cu universitatile romanesti cind PSD-ul va veni la putere si va numi noi rectori?

In rest (adica in afara de aberatiile de mai sus), e mai bine decit era.

Consecinta acesteo legi va fi:
1. Dezvoltarea invatamintului privat; cei cu bani se vor duce la privat cei fara la stat unde e mult diluat totul de noile legi. (ca-n occident)
2. Dezavantajarea celor de la tara
3. Necesitatea de a mari numarul celor de la organele de mentinere a ordinii (politisti) caci banuiti ce vor face tinerii la sfirsitul clasei a 9-a cind termina scoala si nu mai au cu ce sa fie ocupati? Are cineva o intuitie? 

Si invatamantul obligatoriu nu e de 10 ani asa cuim politruc se spune, ci de 9 ani.

florin_try

Ah... si iata un comentariu nervos al unuia de la articllul indicat de Adi. Daca intr-adevar tipul e ceea ce se pretinde, sunt motive de ingrijorare....

Pastez mai jos (sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/greselile-gramaticale-singurele-modificari-aduse-legii-educatiei-891775.html ; vezi comentarii):

"
Sunt profesor universitar, cu peste 10 carti scrise, 14 de brevete, peste 100 de articole in reviste de specialitate din are peste 40 cotate ISI.
Nu am nicio functie de conducere in universitate.
Nu am nicio ruda in universitate.
De patru ani sunt profesor invitat in Franta si Marea Britanie.
Sunt tanar, cred abia am depasit 40 de ani.
Doresc sa va comunic un lucru extrem de serios pestru mine si pentru colegii mei cu care m-am consultat:
DACA ACEASTA LEGE ESTE APROBATA NE DAM DEMISIA SI PLECAM. DAR MAI INTAI INTRAM IN GREVA.
Este o rusine si un dezastru ca aceasta lege sa fie aprobata. Aceasta lege este scrisa e frustrati si analfabeti ai sistemului.
NU POT ACCEPTA ca o individa submediocra ca Melania Vergu, ca indivizi slabi si evident diletanti ca FUNEBRU, ca oameni frustrati care au ajuns dupa eforturi mari niste NIMENI in invatamant, gen Miclea sau Baba, sa imi legifereze si sa imi distruga viata mea, a colegilor si a copiilor nostri.
Este pentru prima oara cand o fac si va indemn:
Stimat colegi cadre didactice, studenti, elevi, avem o singura solutie, GREVA GENERALA!!!
"

b12mihai

#71
@florin_try - ce a vrut Funeriu este destul de simplu: politizarea scolii si facilitarea pilelor. Mai exact, cum examenul de titularizare la nivel national a fost desfiintat, iar directorii (numiti politic), respectiv rectorii (numiti politic!) au dreptul sa angajeze pe care profesor vor, e cam clar ca ei nu vor angaja pe criterii de...competenta...ca doar asa merg lucrurile la noi in tara. Pana acum mai era un examen de titularizare, mai era o lucrare de grad cu care profesorul isi asigura locul la un liceu/universitate de elita. Si vorbesc in cunostinta de cauza ca am ambii parinti profesori de fizica, amandoi cu gradul I, si deja sunt ingrijorati ca vor fi dati afara de la liceele la care au ore.

Introducerea clasei a noua la gimnaziu este cea mai mare aberatie posibila!!! In primul si in primul rand nu avem infrastructura pentru asa ceva...au scolile generale capacitatea de a mai "suporta" inca o serie de clase de elevi? Au profesorii necesari sa predea la nivel de clasa a noua? Nu...trebuie adusi cei de la liceu. Marele cercetator Funeriu nici nu s-a gandit la consecinte...El s-a gandit la asa-zisa sansa pentru cei de la tara sa aibe acces pe termen mai lung la scoala...bun, dar pentru asta trebuie, in primul rand, SA AI SCOLI! Ori la tara se cam stie situatia: sunt fie scoli care stau sa cada...fie nu sunt scoli, efectiv. Daca nu ai scoli, cum vin elevii la scoala??? Sincer sa fiu, nu inteleg.

CitatPuteti sa va imaginati ce se va intimpla cu universitatile romanesti cind PSD-ul va veni la putere si va numi noi rectori?

Pai PD-L ce va face acum? Isi va numi oamenii partidului in functiile care trebuie, iar cand PD-L va pica, va veni PSD si va angaja pe cine vrea. Apoi poate va cadea PSD si va veni PNL si PNL va angaja pe cine vrea. Haos!!!!!!!!

CitatStimat colegi cadre didactice, studenti, elevi, avem o singura solutie, GREVA GENERALA!!!

Deja sindicatele din invatamant, nemultumite de legea salarizarii unice si de faptul ca nu se respecta acea lege cu marirea salarilor profilor cu 50% adoptata in unanimitate in 2008 parca, chiar in campanie electorala, anunta ca vor sa boicoteze oralul de la informatica (proba aia de comptente din aprilie). Si ameninta cu inghetarea anului scolar daca profesorii nu isi vor primi drepturile salariale castigate in instanta: http://www.incont.ro/job-uri/avocatul-poporului-guvernul-eludeaza-hotararile-instantelor-prin-reesalonarea-datoriilor-catre-bugetari.html .

Nu pot decat sa inchei cu o vorba de duh a lui Erasmus din Rotterdam, un mare filosof umanist din perioada renascentista, o vorba pe care o am si eu pe blog la vedere: Proştii şi neştiutorii erau (sunt!) la mai mare preţ decât învăţaţii şi geniile. Pacat ca acestea sunt adevarate si acum...
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Citat din: florin_try din Aprilie 09, 2010, 01:18:56 PM
Ah... si iata un comentariu nervos al unuia de la articllul indicat de Adi. Daca intr-adevar tipul e ceea ce se pretinde, sunt motive de ingrijorare....

Pastez mai jos (sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/greselile-gramaticale-singurele-modificari-aduse-legii-educatiei-891775.html ; vezi comentarii):

Dumnealui nu a adus nici un argument, doar a zis ca el crede ca legea e rea. La experienta dumnealui de cercetare, ar trebui sa stie ca e nevoie sa aduca argumente cand afirma ceva. Mie mi se pare o lege minunata, care face in sfarsit un pic de ordine in sistem: reintroduce examenele de admitere la liceu pentru liceele bune, rude nu vor avea voie sa fie in aceeasi universitate, educatia elevilor se va centra pe competente si tot ele vor fi testate, se va face o evaluare corecta cu evaluatori internationali a proiectelor de cercetare. Ce anume vede dumnealui rau in asta?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: gothik12 din Aprilie 09, 2010, 01:49:40 PM
@florin_try - ce a vrut Funeriu este destul de simplu: politizarea scolii si facilitarea pilelor. Mai exact, cum examenul de titularizare la nivel national a fost desfiintat, iar directorii (numiti politic), respectiv rectorii (numiti politic!) au dreptul sa angajeze pe care profesor vor, e cam clar ca ei nu vor angaja pe criterii de...competenta...

Tocmai ca se doreste depolitizarea scolii romanesti. Directorii de licee nu vor fi numiti de guvern, ci vor fi numiti de comunitatile locale. Si ei raspund in fata lor. Vei zice poate ca astfel sunt numiti de politicul de la nivel local. Dar ce e rau in asta? Cand votezi cu partid la locale, te gandesti bine ce directori vor pune si votezi in consecinta. Ca de aia votezi local, sa fie bine la toate, nu doar la pavat strazi. Apoi, au bagat specificarea ca directorii si rectorii nu au voie sa fie intr-un partid politic. Deci daca tu nu esti intr-un partid, ce conteaza ca te pune un partid?

Dar eu banuiesc ca nu ii pun pur si simplu, ci ca se da un concurs si la sfarsit comunitatile locale au drept de veto sau ceva in gen. Nu stiu exact, dar sigur nu pot lua pe neica nimeni sa il puna, ci aleg dintre cei ce pot fi.

Apoi exista concurs de titularizare, dar se face in scoala, nu la nivel national. Adica e descentralizare, frate. Daca scoala il vrea, il ia. Nu cere voie un comisii de la guvern.

Apoi profesorii, inclusiv invatatorii, sunt obligatii sa aiba facultate, plus un masterat. Ah, aici e buba. O multime de profesori nu vor sa faca masterate. Pai sa faca, frate, sa mai invete si lucruri noi. Sau macar cei tineri care vin acum, sa fie bine pregatiti.

Eu cred ca le e frica de reforma romanilor, ca nu vor sa invete lucruri noi ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

CitatTocmai ca se doreste depolitizarea scolii romanesti.

Experientele anterioare nu arata asta...Ar trebui sa traiesti un an in Romania si sa urmaresti clasa politica de aici sa vezi cum e.

Citat din: Adi din Aprilie 09, 2010, 10:05:22 PM
Dar eu banuiesc ca nu ii pun pur si simplu, ci ca se da un concurs si la sfarsit comunitatile locale au drept de veto sau ceva in gen. Nu stiu exact, dar sigur nu pot lua pe neica nimeni sa il puna, ci aleg dintre cei ce pot fi.

Aici e problema! Nu se da nici un concurs! Directorul si comunitatea locala ARE DREPTUL sa angajeze pe cine vrea!!! In ce baza vrea! Crezi ca iesea atata scandal daca se dadea concurs, sau ceva de genul?
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.