Am apucat și eu în sfârșit să mă uit pe îndelete peste textul legii (am avut azi un examen și am avut vreo oră și ceva în care eram chiaun, dar am stat să aștept rezultatele).
Adi, ce părere ai despre următoarele prevederi ale legii?
1. Deși alegerea directorilor școlilor se face în continuare intern, factorul de decizie este primarul

. Conform art. 257, concursul pentru ocuparea posturilor de director este organizat de consiliile locale (nu de inspectorat sau de minister!), și tot Primăria este cea care încheie un contract de management cu directorul școlii. De asemenea, în consiliul de administrație al școlii, colectivul didactic este în minoritate -- cea mai mare parte a membrilor sunt delegați ai primariei și ai părinților.
2. Deși autonomia universitară este garantată, ministerul poate revoca din funcție rectorul unei universități. Pe de altă parte, nu se specifică în lege niciun criteriu concret în baza căruia se poate face această revocare (abuz, corupție etc.) -- ci numai că rectorul poate fi revocat dacă nu respectă "politicile naționale în domeniu".
3. Conform art. 135, finanțarea de bază pentru studenți este mai mare pentru cei care urmează cursurile în limbile unei minorități naționale. De asemenea, conform art. 45, finanțarea acordată de stat școlilor cu predare în limba minorităților este mai mare decât cea acordată școlilor cu predare în limba română.
4. În Canada, unde lucrezi ca cercetător, care e vârsta maximă până la care se mai permite activitatea de cercetare? Conform noii legi, în România ea este de 65 de ani, după care personalul didactic și de cercetare se pensionează și nu mai are voie să desfășoare activități de conducere (deci nu mai pot fi nici conducători de doctorat, nici directori de centre de cercetare etc.).
5. De bacul despre care ne pusesem amândoi de acord că este aberant să fie dat la atâtea materii au scăpat studenții de clasa a XII-a. În schimb probele de admitere la licee sunt acum 5 la număr (6 pentru elevii care studiază în limbile minorităților).
Ce zici de reformele astea

?