Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Avem un nou ministru al Educatiei, cum comentati?

Creat de Adi, Octombrie 07, 2008, 04:23:57 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sicmar

Citat din: florin_try din Iunie 02, 2010, 06:57:45 AM
Citat
Ministerul a interpretat textul subliniat intrun mod cu totul abuziv: n-a incheiat contracte de munca.

Daca pompierii politia sau salvarea intra in greva, eu stiam ca tot ramine un mic contingent care lucreaza in caz de urgenta.
Sunt situatii, reglementate prin art. 63-66 din legea citata, in care dreptul la greva este interzis sau restrans. Pompierii, politia, salvarea se incadreaza intre ele.

Citat
La fel si cu bacul: era urgenta pentru elevi, trebuia dat indiferent daca majoritatea profilor erau in greva. Care era alternativa? Absolventii de liceu sa piarda bursele la universitati prestigioase?

Gresit. Conform art 62 din lege, dupa 20 zile de greva este posibila recurgerea la arbitraj. Amanarea cu 20-25 zile a bacalaureatului nu ducea la pierderea burselor la universitati straine (prestigioase sau nu) pentru cei sub 90 elevi existenti in evidentele ministerului.

Asa cum s-a procedat, in dispretul legii, s-a batut un cui in plus in "statul de drept".

Citat
Dupa parerea mea, doua greseli dezastruase au facut liderii sindicali
1. Au propus sa nu se dea bacul cind de fapt putea si si greva si bac. Asta i-a pus si pe ei dar si pe profi in lumina proasta in ochii opiniei publice
2. Vor sa dea in judecata (sau au deschis deja plingerea, nu mai stiu sigur ca am citi in fuga) ministerul educatiei ca a organizat bacul.

Cu primul punct sunt de acord.
Cu al doilea nu pot fi de acord. Incalcarea legii, indiferent de catre cine este facuta, trebuie sanctionata. Sindicatele, prin formularea plangerii, lasa justitia sa decida daca a fost sau n-a fost incalcare a legii si, in cazul incalcarii, sa aplice sanctiuni.

Citat
Adica pentru ca absolventii pot sa isi vada mai departe de bursele si viata lor mai degraba decit sa repete anul.
... repetarea anului este o nazbatie. "Pe ce te bazezi, 'moncher'?"

Este foarte usor sa emiti pareri. Este mult mai greu sa verifici in ce masura ele contravin legii. Trebuie citite cateva randuri, ori asta cere un enorm efort intelectual. :)

Citat... insa am eu impresia ca funeriu are intr-adevar stofa de politician si e cu citiva pasi buni iniantea celor de la sindicate

Daca stofa de politician este data de abuzivitate, atunci, cu adevarat, Funeriu se incadreaza intre politicieni.
Dar, tot la categoria abuzivitate, trebuie sa recunosc, este in urma sindicalistilor. Greva lor, desi perfect legala, era abuziva din punct de vedere moral.
Partea proasta este ca o abuzivitate existenta in plan moral a fost contracarata cu o alta dar in plan legal. Excaladarea abuzivitatii nu poate avea consecinte bune decat pe termen scurt.

AlexandruLazar

Inițial mă gândeam să-i trimit un PM lui Adi despre asta ca să nu poluez topicul ăsta, care și așa merge când hăis, când cea, dar am zis că poate mai interesează și pe alții și că oricum, nu e foarte elegant. Poate că ce am de zis e concludent pentru motivul din care educația de la noi duce lipsă de specialiști tineri -- și mă refer aici în primul rând la domeniul universitar, la nivel preuniversitar lucrurile cred că doar se propagă. Pornisem de la asta:

CitatEu sunt student în anul 3, deja sunt implicați în activități de cercetare și mi-aș dori să lucrez mai departe în domeniul ăsta, dar nu o să stau n ani pe salariile de asistent și de șef lucrări de acuma nici să mă pici cu ceară -- mi se pare inechitabil să fac cercetare la vârf în domeniul VLSI și să fiu plătit mai prost decât un culegător de căpșuni. Și câți n-or mai fi în situația mea.

iar Adi mi-a răspuns:

CitatSi da, tu merita sa faci masterat si doctorat in afara. Ai fi platit decent si oricum ai deveni mai bine pregatit profesional. In tara poti reveni peste 10-20 de ani cand se vor mai schimba lucrurile in bine.

Nu încerc să fiu arogant sau să îmi prescriu cine știe ce merite (în calitate de student, normal că și contribuțiile mele la nivel de cercetare sunt încă foarte mici), dar ideea de bază e că sunt destul de conștient că schimbarea lucrurilor în bine peste 10-20 de ani atârnă, în principiu, de unii ca mine și ca tine, care au investit suficient timp și resurse în educația lor ca să fie în stare să facă ceva mai mult de o brânză mai încolo.

Dintre toate obstacolele pe care le impune de fapt mediul universitar de la noi, singurul care mi se pare de netrecut în momentul ăsta e cel material. Că nu sunt niște standarde de calitate și de evaluare ridicate -- cred că pot compensa asta prin autoexigență*. Că suportul didactic (aparate, laboratoare) este vechi -- dacă e gestionat atent și se fac investiții cu cap, se poate face față și se poate, în timp, obține o bază didactică decentă măcar. Dar nu îi poți cere unui tânăr priceput să intre în domeniul ăsta fără să îi asiguri o stare materială decentă. Gândește-te numai la atât: după ultimele tăieri de salariu operate de tov. Boc, chiria pentru o garsonieră în București (într-o zonă unde nu trebuie să fii ninja ca să te întorci acasă după ce se întunecă) este nu cu foarte mult mai mică decât salariul unui asistent. Prin urmare, cine vrea să nu le stea pe cap alor lui până la 30 de ani din start poate să își cam caute de lucru în altă parte (la salariul ăla nu poți lua credit ca să îți cumperi o casă).

În ce mă privește, dacă nu intervine ceva absolut neașteptat, îți dai seama că o să îmi iau tălpășița de pe aici. Nu o să fac asta din cauza perspectivei de a avea o pregătire profesională mai bună în afară -- cel puțin deocamdată nu mă pot plânge în privința asta -- ci strict pentru că mi se pare logic ca dacă cineva așteaptă de la mine să aduc o minimă contribuție la scoaterea Gliei Mumă din rahat, măcar să mă plătească decent pentru asta. Și apoi hai, treacă-meargă, zici că strângi din dinți patru-cinci ani (cât de un început bun de reformă a învățământului) și gata, dar e evident că nici măcar asta nu se va întâmpla câtă vreme eforturile în acest sens sunt consistent sabotate de unii ca Boc și ca Funeriu care nu înțeleg că, în calitate de gestionar al învățământului de aici, nu e suficient să creezi cadrul legal (prin legea învățământului), ci trebuie și să gestionezi cadrul social. Dacă nici nu mă plătesc, nici n-am cu cine să îmi fac treaba, pentru ce să mai pierd vremea pe aici? Ori că stau, ori că nu stau, rezultatul pentru viitoarele generații de studenți de aici e același, dar în capul meu de sindicalist nesimțit se sparg oalele, și ajung să îmi permit un trai decent pe la 40 de ani încolo. Nu mersi!

_____
* Spre surprinderea mea, autoexigența chiar funcționează bine. De exemplu, deși nu există efectiv un regulament în sensul acesta, în echipa în care lucrez funcționează ca și cutumă de care ne ținem toți necesitatea ca fiecare să publice, într-un an, cel puțin un articol într-o revistă cotată ISI ca autor principal, și încă una împreună cu altcineva din echipă (deci practic două de fiecare). Pe lângă avantajele pe care evident că le are asta la nivel de vizibilitate, e de mare ajutor și pentru cei care lucrează.

Adi

Am citit postul tau si sunt de acord cu el. Singura problema e ca tara e saraca. Toti vor salariu cat de cat decent sa faca tara sa progreseze, dar tara e prea saraca sa ofere acele salarii. Este un cerc vicios. Solutia mea a fost sa plec imediat dupa liceu din tara. Ajut tara si de la distanta. Intai trebuie independenta financiara si abia apoi poti ajuta pe altii. Daca depinzi financiar de cineva, nu poti face nimic serios in viata. Uite presa romaneasca: zice una sau alta dupa cum ii zic actionarii.

Acum exista totusi sansa obtinerii de fonduri europene de cercetare si atunci daca ai exigente interne cum zice Alexandru, poti publica international si pe acele performante sa obtii fonduri europene care exista si se dau pe profesionalism. Dar asta inseamna tot independenta financiara fata de statul roman.

Cred ca e totusi nevoie mare de reforma evaluarii proiectelor de cercetare. Altfel, masa de cercetatori din tara nu se va ridica, caci putini au autoexigente.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try

Citat din: sicmar din Iunie 02, 2010, 08:41:06 AM
Daca stofa de politician este data de abuzivitate, atunci, cu adevarat, Funeriu se incadreaza intre politicieni.
Dar, tot la categoria abuzivitate, trebuie sa recunosc, este in urma sindicalistilor. Greva lor, desi perfect legala, era abuziva din punct de vedere moral.
Partea proasta este ca o abuzivitate existenta in plan moral a fost contracarata cu o alta dar in plan legal. Excaladarea abuzivitatii nu poate avea consecinte bune decat pe termen scurt.

Bine punctat. Absolut de acord aici. 

Funeriu a fortat nota, insa sindicalistii nu trebuiau pentru nici o clipa sa puna problema blocarii bacului sau a inghetarii anului, iar acest aspect a fost asa de imoral  incit justifica pentru unii actiunile lui Funeriu. Intreba-i si pe parintii ce au acum elevi in a 12-a daca se opun  actiunilor lui Funeriu in privinta bacului. 

123

#244
Citat din: florin_try din Iunie 03, 2010, 07:41:32 AM
Funeriu a fortat nota, insa sindicalistii nu trebuiau pentru nici o clipa sa puna problema blocarii bacului sau a inghetarii anului, iar acest aspect a fost asa de imoral  incit justifica pentru unii actiunile lui Funeriu. Intreba-i si pe parintii ce au acum elevi in a 12-a daca se opun  actiunilor lui Funeriu in privinta bacului. 

Problema e ca Funeriu e reprezentantul statului in chestiune si trebuie sa aplice si sa respecte legea. Daca statul nu o respecta, atunci cine? Parerea parintilor elevilor de-a 12-a e un argument slabut. Ia iesi tu pe strada si fa un sondaj printre romani daca sunt de acord sa fie impuscati vreo 30-40 de politicieni. Un stat de drept se conduce dupa legi, nu dupa "interesul elevilor" sau "interesul national si neamestecul in treburili interne" ca pe vremea lui Ceausescu.

AlexandruLazar

Și eu sunt de acord că profesorii nu ar fi trebuit să pună problema bacalaureatului -- asta a pus o presiune nejustificată asupra elevilor. Existau și alte metode de protest, și lucrul cel mai important -- unele viabile pe termen lung. În momentul în care învățământul este condus de cineva ca tov. Funeriu, pentru care ideea de dialog social înseamnă să spună "nu se poate" la un număr arbitrar de minute, indiferent de întrebare, amenințarea cu nesusținerea sau neîncheierea bacalaureatului e o formă de protest lipsită de șanse de reușită: un ministru atât de labil social nu trebuie decât să aștepte pur și simplu ca problema să se rezolve de la sine -- elevii vor trebui în final să dea bacalaureatul, profesorii nu le vor putea refuza acest drept, așa că până la urmă tot or să renunțe la protest. Și chiar asta s-a și întâmplat până la urmă.

Faptul că el, ca ministru, a trebuit să încalce legea ca să se poată da bacalaureatul nu e o dovadă de eroism, că nu mai suntem în Evul Mediu când proscrisul plin de moralitate călca în picioare legile nedrepte ale regelui cel rău ca să își apere onoarea, ci e o dovadă de incompetență: omul a fost pus să facă niște lucruri (i.e. să gestioneze învățământul), i s-a dat un cadru legal în interiorul căruia să o facă, și nu a fost în stare de asta. Dacă avea vreo treabă cu interesul elevilor ar fi putut, de exemplu, să aibă mai multă grijă cu legea învățământului, să o treacă printr-o dezbatere publică serioasă, să poarte un dialog social real cu studenții și cu elevii, nu doar cu colegii de coaliție din UDMR și așa mai departe. Pe mine să mă scutească de aerele de salvator al unei generații care era să nu poată da bacul, că nu ține -- nu cred în posibilitatea ca pe cineva să-l doară în cot de elevi și de studenți până la jumătatea lui mai, și pe urmă brusc să-l apuce grija.

CitatToti vor salariu cat de cat decent sa faca tara sa progreseze, dar tara e prea saraca sa ofere acele salarii. Este un cerc vicios.

Cu asta nu sunt de acord. Vorbim de aceeași țară? Eu zic de România, țara care își permite să plătească șoferii de la Ministerul Muncii cu 4000 de lei pe lună, în care jumătate din angajații Ministerului Sănătății sunt consilieri (paradoxal angajați după venirea lui Boc ca prim-ministru -- brusc a fost nevoie de consiliere atunci) și sunt plătiți cam cu aceeași sumă, țara care își permite sa își plătească delegații din consiliile de administrație ale firmelor unde statul are acțiuni cu 20000 de lei pe lună și care are mai mulți funcționari pe cap de locuitor decât avea KGB-ul agenți pe cap de locuitor. Asta e țara prea săracă să mă plătească pe mine? Hai să fim serioși...

A -- că e o țară unde multe aparate -- inclusiv cel de învățământ -- sunt prost dimensionate sau proporționate, da, cu asta sunt de acord, dar eu nu am nicio vină. E ca un contract tacit pe care îl aștept: dacă ăia care ajung sus prin votul meu (sau ar altora -- eu n-am votat nici Băsescu, nici PD-L, dar orișicât) încearcă să remedieze situația asta, eu n-am nimic împotrivă să rămân și să ajut și eu, chiar dacă asta înseamnă, temporar, o situație materială ceva mai slabă. Nu-i bai. Dar eu n-am văzut nicio mișcare în direcția asta -- dimpotrivă, am văzut mișcări exact de-a-ndoaselea, promovate fix de unii ca Funeriu.

CitatAcum exista totusi sansa obtinerii de fonduri europene de cercetare si atunci daca ai exigente interne cum zice Alexandru, poti publica international si pe acele performante sa obtii fonduri europene care exista si se dau pe profesionalism. Dar asta inseamna tot independenta financiara fata de statul roman.

Foarte adevărat. Problema de fapt nu vine din nevoia de independență financiară față de stat, asta încă până anul trecut când iar au tăiat bugetul pentru cercetare nu era neapărat așa grav. Problema e să obții independența față de aparatul de acordare a proiectelor, pentru că el este cel care încurajează consistent incompetența, delăsarea, plafonarea și lipsa de perspective.

b12mihai

Citat din: 123 din Iunie 03, 2010, 09:16:15 AM
Problema e ca Funeriu e reprezentantul statului in chestiune si trebuie sa aplice si sa respecte legea. Daca statul nu o respecta, atunci cine?

Statul nu respecta nici o lege. Daca va mai aduceti aminte prin 2008 parlamentarii au votat in UNANIMITATE un proiect de lege prin care salariile profesorilor erau marite cu 50%!!! (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4933813-update-traian-basescu-promulgat-legea-majorarii-50-salariilor-profesorilor.htm) Acea lege a fost adoptata (si chiar promulgata de presedintele REALES!!!), si nu este deloc respectata/aplicata.

Cand Tariceanu venea si spunea ca nu are cum sa adopte aceasta lege, cei de la PD-L (in campanie electorala fiind) ii spuneau ca e un nenorocit care nu se gandeste la binele si la viitorul invatamantului... Poftim ca a venit criza si trebuie taiat cu 25% din salarii...Deci fiti mai atenti cand credeti ca "statul e cel care trebuie sa respecte legile si sa le aplice"...inca nu exista asa ceva la noi.

Pai in tara in care se intampla ca oamenii sa fie calcati pe trecerea de pietoni, iar soferii care au mers ca nebunii sa nu pateasca nimic: http://www.daciaclub.ro/Soferita-care-a-omorat-o-tanara-pe-trecere-t173697.html + http://www.gandul.info/news/anamaria-straus-autoarea-accidentului-de-pe-kiseleff-nu-plateste-nici-un-leu-pentru-moartea-studentei-ucisa-pe-trecerea-de-pietoni-daunele-sunt-suportate-de-asigurator-5706292 ... chiar vreti sa cred ca cineva respecta o lege in acest "stat de drept"?? Ce incredere mai poti avea dupa ce vezi asa ceva? Sau presa minte ?! ?!

Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

florin_try


Adi

Pe mine nu m-ati convins ca Funeriu a incalcat legea. In general orice lege se modifica printr-o ordonanta de urgenta si guvernul a facut asta pentru bac. Asta e avantajul de a fi la guvern. Modifici orice lege dupa bunul plac, cel putin temporar. De aia mi se pare important ca un partid  sa fie parte din guvern, iar nu doar sa fie in parlament.

Funeriu a facut dezbatere asupra legii educatiei, a iesit si in chat video, a facut site pentru lege. E prima data in Romania cand se face un site dedicat unei legi. Nu poti spune ca nu a facut dezbatere publica serioasa. In acelasi timp, trebuie inteles ca societatea romaneasca e inerta si nu vrea reforma. Tocmai de aia reforma trebuie impusa de guvernanti.

Nu cred nici argumentul ca Romania are bani pe motiv ca plateste pe cativa consilieri si soferi de la ministere cu multi bani. Aia iau multi bani, dar ei oamenii sunt putini. Cand faci suma la toti banii aia si o transformi in salarii de profesori, nu iti iese mult. Iti iese de 10 ori mai mult per salariat, da, dar aia sunt cateva sute si asta inseamna echivalentul a cateva mii de profesori. Ori profesori sunt sute de mii. Asa ca sa nu exageram cu procentul din bugetul de salarii ce il reprezinta salariile incorecte de la ministere.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


Adi

Pai da, ca nu e baiat rau si e format in vest.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Citat din: Adi din Iunie 03, 2010, 11:08:27 PM
Nu cred nici argumentul ca Romania are bani pe motiv ca plateste pe cativa consilieri si soferi de la ministere cu multi bani. Aia iau multi bani, dar ei oamenii sunt putini. Cand faci suma la toti banii aia si o transformi in salarii de profesori, nu iti iese mult. Iti iese de 10 ori mai mult per salariat, da, dar aia sunt cateva sute si asta inseamna echivalentul a cateva mii de profesori. Ori profesori sunt sute de mii. Asa ca sa nu exageram cu procentul din bugetul de salarii ce il reprezinta salariile incorecte de la ministere.

Cu asta sunt si eu de acord. Marea problema e la contractele/afacerile unora cu statul, care sunt mai mult sau mai putin dubioase si la evaziunea fiscala.

Nu salariile parlamentarilor, nu salariile imense ale unor consilieri/soferi sunt problema. Evident, daca astea s-ar reduce si ele, atunci ar fi corect sa reduci tuturor, dar daca pe ale poporului le reduci si pe ale "oamenilor tai" nu le reduci, normal ca oamenii se revolta si "le scot" ochii cu astea.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

sicmar

Citat din: Adi din Iunie 03, 2010, 11:08:27 PM
Pe mine nu m-ati convins ca Funeriu a incalcat legea. In general orice lege se modifica printr-o ordonanta de urgenta si guvernul a facut asta pentru bac. Asta e avantajul de a fi la guvern. Modifici orice lege dupa bunul plac, cel putin temporar. De aia mi se pare important ca un partid  sa fie parte din guvern, iar nu doar sa fie in parlament.

I. Nu stiu care sunt sursele de informatii pe care le folositi dar, mi se pare, nu sunt de cea mai buna calitate.
O fi dat guvernul o OUG pentru bac dar ... in 2009. OUG 97/2009, aprobata prin L.384/2009, este cea mai recenta in domeniu.
Din OUG 97/2009:
"Art. 2: Pentru anul scolar 2009-2010, lista cuprinzand probele de examen, continutul programelor de examen si MODUL DE ORGANIZARE SI DESFASURARE A EXAMENULUI DE BACALAUREAT se dau publicitatii in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."
In conformitate cu acest articol s-a dat Ordinul MECI nr. 5.507 din 6 octombrie 2009.
Funeriu, prin Ordinul MECI nr. 3979/27.05.2010 a modificat Ordinul MECI nr. 5.507/6.10.2009.
Incalcarea legii, de catre Funeriu, a constat in darea ultimului ordin in afara celor 15 zile prevazute de catre art. 2 din OUG/2009.

II. In domeniul invatamantului este interzisa legiferarea prin OUG. (Art. 115 alin 6 raportat la ar. 32  din Constitutie, invatamantul tinand de drepturile fundamentale).
Anul trecut s-au tot scremut cu legea invatamantului pana s-au trezit ca vine toamna, incepe scoala si ... nu se stie ce va fi cu bacul.
Au dat OUG in disperare de cauza si, ca sa acopere murdaria, au adoptat repede o lege care sa aprobe OUG.

Citat din: Adi din Iunie 03, 2010, 11:08:27 PM
Nu cred nici argumentul ca Romania are bani pe motiv ca plateste pe cativa consilieri si soferi de la ministere cu multi bani. Aia iau multi bani, dar ei oamenii sunt putini. Cand faci suma la toti banii aia si o transformi in salarii de profesori, nu iti iese mult. Iti iese de 10 ori mai mult per salariat, da, dar aia sunt cateva sute si asta inseamna echivalentul a cateva mii de profesori. Ori profesori sunt sute de mii. Asa ca sa nu exageram cu procentul din bugetul de salarii ce il reprezinta salariile incorecte de la ministere.

Da, cam asa imi explica cineva ca sunt doar cativa atomi in univers. Luand o bucatica suficient de mica de materie sunt putini atomi.
Or fi putini angajati in cele cateva exemple date dar sunt ele oare singulare? Nicidecum. Ele pot fi extinse aproape la toate ministerele, agentiile, regiile si companiile statului.
Acolo avem sute de mii de salariati iar salariile sunt mult peste nivelul salariilor profesorilor.
Alte exemple gasiti aici.

Voit sau nu, statul a impartit angajatii proprii in doua categorii:
- Cei care prin greve produc paguba statului; Cuprinde in general salariile mari.
- Cei care prin greva reduc cheltuielile statului; Cuprinde in general salariile mici.
In categoria ultima intra profesorii, medicii, functionarii din administratie. In cazul lor, recurgerea la greva este ineficienta daca statul este preocupat doar de aspectul economic; astazi exact asa stau lucrurile.


Adi

Citat din: gothik12 din Iunie 04, 2010, 12:55:19 PM
Cu asta sunt si eu de acord. Marea problema e la contractele/afacerile unora cu statul, care sunt mai mult sau mai putin dubioase si la evaziunea fiscala.

Eu nu cred nici asta. Eu cred ca marea problema sunt salariile, pensiile si subventiile, care fac 70% din buget. Investitiile fac doar 30% si ei de acolo fura, de la investitii. Ar fi bine sa nu fure, ar ramane bani de mai multe investitii, dar atentie, ei nu pot fura de la salarii, ci de la investitii. De la salarii se fura romenii singuri pe ei insisi atunci cand se pensioneaza pe caz de boala fals, cand merg in concediu medical fals, atunci cand nu muncesc productiv la munca.

Citat din: gothik12 din Iunie 04, 2010, 12:55:19 PM
Nu salariile parlamentarilor, nu salariile imense ale unor consilieri/soferi sunt problema. Evident, daca astea s-ar reduce si ele, atunci ar fi corect sa reduci tuturor, dar daca pe ale poporului le reduci si pe ale "oamenilor tai" nu le reduci, normal ca oamenii se revolta si "le scot" ochii cu astea.

Toate salariile vor fi reduse de la buget, inclusiv ale parlamentarilor, ministrilor, presedintelui. Ma mir ca lumea nu intelege asta si ramane cu impresia ca salariile lor nu se taie, ci doar salariile mici. Se taie toate salariile de la buget, mai putin cele mici care tocmai ca nu se taie.
[/quote]
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Adi, exact la ce spune sicmar mă refeream:

Citat din: sicmar din Iunie 04, 2010, 02:16:03 PM
Or fi putini angajati in cele cateva exemple date dar sunt ele oare singulare? Nicidecum. Ele pot fi extinse aproape la toate ministerele, agentiile, regiile si companiile statului.

Eu am dat numai câteva exemple, că n-are sens să fac o listă cu toți, dar gândește-te numai atât: un minister nu are *un* șofer, are cel puțin 10-15. Nu are un consilier, are 10-15 (sau mai mulți -- tov. ministru a turismului are aproape 50, tov. ministru al sănătății are 120 și ceva dacă țin bine minte). Nu are unsecretar de stat, are 2-3. Sunt câteva zeci de agenții de stat care au un director, 2-3 directori adjuncți și fiecare cu câte 10-15 consilieri, cu salarii din aceeași categorie (inclusiv Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit...wtf? Pescuit?). Dacă îi aduni pe toți și faci socoteala, brusc nu mai pare să fie atâta sărăcie ;).

CitatFuneriu a facut dezbatere asupra legii educatiei, a iesit si in chat video, a facut site pentru lege. E prima data in Romania cand se face un site dedicat unei legi. Nu poti spune ca nu a facut dezbatere publica serioasa. In acelasi timp, trebuie inteles ca societatea romaneasca e inerta si nu vrea reforma. Tocmai de aia reforma trebuie impusa de guvernanti.

Funeriu nu a făcut dezbatere, a făcut prezentare, pentru că niciuna din sugestiile care i-au fost transmise, nici măcar alea de bun-simț, nu au fost introduse în lege. Nu a ținut seama de nicio remarcă, de niciun comentariu și de nicio sugestie, și nu ale unor coate-goale ca mine ci ale unor profesori cu experiență și cu prestigiu, și din țară și din străinătate. Ăsta nu e un dialog social real! Nu poți să reprezinți în cadrul guvernului interesele sociale ale părinților, elevilor, studenților și profesorilor când nici măcar nu îi asculți.