Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Avem un nou ministru al Educatiei, cum comentati?

Creat de Adi, Octombrie 07, 2008, 04:23:57 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

florin_try

Citat
Oricum, ori la 16 ani, ori la 18 ani, tot cam de același grad de maturitate vorbim.
Pe logica asta fie ca e la 14 ani fie ca e la 16, cam tot aceeasi maturitate o are.
De ce nu am face invatamintul, de 14 ani atunci?


AlexandruLazar

Eu vorbeam de asta la modul negativ :D. Un om de 18 ani nu mi se pare semnificativ mai matur decat unul de 16, deci ori ca termina scoala la 16 ani, ori la 18, posibilitatile sale de a lua deciziile corecte sunt la fel de slab dezvoltate.

bbb

Mai multi lectori, conferentiari si profesori universitari au scris o scrisoare catre Traian Basescu, catre presendintii Senatului si a Camerei Deputatilor, ministrului Daniel Funeriu si catre alti oliticieni. Se vorbeste si despre noua lege a educatiei, mai exact despre efectele ei, in viziunea domnilor. Scrisoarea a fost publicata si de Jurnalul National, aici.

florin_try

#168
Citat
Mai multi lectori, conferentiari si profesori universitari au scris o scrisoare catre Traian Basescu

Erau vre-o 10-12 lectori/profi in total la finalul scrisorii,  nu stiu in ce masura acest numar e reprezentativ.

Insa sunt de acord cu continutul scrisorii referitor care se refera la invatamintul pre-universitar. O multime de copii sunt transformati de-facto in mina de lucru ieftina si necalificata. Iar statul face economie din asta. Cinic, nu?

De asemeni titlul scrisorii : citez: ""Educaţia, transformată într-un privilegiu social" -inchei citatu, surprinde chinesenta acestei legi pentru invatamintul preuniversitar. Uneori cugetind la partea de invatamint pre-universitar din aceasta lege o gasesc ca fiind apogeul cinismului politicienilor pusi pe capatuiala politica.

Insa in partea referitoare la invatamintul universitar (partea a doua a scrisorii) , ma tem ca nu gasesc prea multe cu care sa fiu acord cu autorii scrisorii respective. Daca partea de invatamint pre-universitar este, in opinia mea, cinism literalmente si insensibilitate sociala fata de paturile sociale fara bani, partea de invatamint universitar este cu adevarat un pas inainte. Per global sunt mai multe elemente bune care pot face curatenie cit de cit in invatamintul universitar.

florin_try

#169
 Mi-am amintit, am discutat recent cu o cunostinta care preda ca suplinitor.
An de an dadea examen si functie de nota obtinea sau nu un post permanent sau de suplinitor nu mai stiu pe unde.

Mi-a zis ca de anul asta nu mai da examenul ala (care era un examen national). Examenul ala s-a inlocuit acum cu "spaga pentru director" si deja intre colegi exista discutii ca "oare ce sa ii de-a directorului sa-i mai tina un an", si ca "trebuie sa faca o vizita la tara la socri" in acest sens ca suplinitorii doar din salar "nu au de unde".

Parca tot mai bun era examenul ala national......

Adi

Directorul nu va alege pe cel care da spaga mai mare, ci pe cel mai bun pentru liceul lui. Are interes sa aduca profesor bun, ca sa aiba copii rezultate, ca sa se afle in oras si sa vina apoi elevi si mai buni si mai multi, iar finantarea la liceu este in functie de elevi. Va incepe concurenta reala intre licee si daca pana acum directorul nu putea da afara profesori slabi ce erau titulari, de acum va putea. Eu zic ca e un pas inainte. Decat invatamant liceal prost pentru toti, mai bine sa fie mai bun pentru unii, nu? Ce e asta inechitate sociala? Cei mai destepti intra la liceele cele mai bune. Nu e inechitate sociala, ci biologica.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try

Eu vorbeam de o realitate la fata locului, caz concret persoana reala, si nu de cum ar fi teoretic.

b12mihai

MOARTEA LENTA A SCOLII ROMANESTI - titreaza cotidianul Jurnalul National...este doar o viziune a unui cetatean:

Cele mai recente evaluări internaţionale (PISA 2006-2007) ale elevilor în vârstă de 15 ani arată un învăţământ românesc slab, surclasat, spre exemplu, de cel bulgăresc, unguresc sau lituanian.(...)Astăzi, în 2010, situaţia e mai rea. Fireşte, ne mândrim cu olimpicii internaţionali. Dar ei sunt, în cel mai bun caz, excepţia de la regulă, iar nu vârful unei baze solide(...)Iar proiectul de lege a învăţământului aflat în Parlament constituie o lege confuză capabilă, poate, să dezorganizeze şi mai rău sistemul.. Continuarea in Jurnalul National: http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/moartea-lenta-a-scolii-romanesti-542576.html

Va rezolva Funeriu TOT ce e acolo prin noua lege? Inseamna ca aveti foarte mare incredere in el. Ceea ce ma mira este ca mai exista oameni care au incredere in cei care au condus Romania in 20 de ani de asa-zis "capitalism"...Nu ramane decat sa vorbim cand va intra (daca va intra) legea lui in vigoare si sa vedem daca lucrurile evolueaza in bine sau in rau...

Citat din: florin_try din Mai 03, 2010, 08:59:16 AMMi-a zis ca de anul asta nu mai da examenul ala (care era un examen national). Examenul ala s-a inlocuit acum cu "spaga pentru director" si deja intre colegi exista discutii ca "oare ce sa ii de-a directorului sa-i mai tina un an", si ca "trebuie sa faca o vizita la tara la socri" in acest sens ca suplinitorii doar din salar "nu au de unde".

Ai mare dreptate...cunosc si eu unele cazuri similare. Cam asa merg lucrurile la noi. Durerea e ca din exterior nu se vad aceste "cazuri concrete".

Dar de asta ce ziceti? - Prevederea potrivit căreia bunurile dobândite de universităţile private după înfiinţare sunt bunuri publice încalcă dreptul la proprietate, iar cea din care reiese că regula în învăţământ este încheierea contractelor de muncă pe durata determinată contrazice Codul Muncii.
- continuarea aici: http://www.gandul.info/scoala/noua-lege-a-educatiei-incalca-dreptul-la-proprietate-prevazut-de-constitutie-si-codul-muncii-5869594
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

S_Mirela

"Prevederea potrivit căreia bunurile dobândite de universităţile private după înfiinţare sunt bunuri publice încalcă dreptul la proprietate, iar cea din care reiese că regula în învăţământ este încheierea contractelor de muncă pe durata determinată contrazice Codul Muncii."

Aici ai mare dreptate si este nedrept,este ca si cum anul acesta ai servici si anul viitor ....nu se stie...
Iar universitatile private datorita acestei legi nu mai au nici un interes sa investeasca in aparatura pentru laboratoare,pentru ca ei o cumpara,dar nu este a lor.Cum vine asta? E ciudat de tot

Adi

Da, cred ca ai dreptate. Ceva similar dar totusi diferit avem si noi la McGill. Orice aparatura pe care cercetatorii o cumpara din granturi de cercetare devine automat proprietatea universitatii. De altfel, universitatatea iti is ia "impozit" 50% din grantul de cercetare ca sa poata functiona ea.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

#175
Citat din: Adi din Mai 03, 2010, 09:02:43 AM
Directorul nu va alege pe cel care da spaga mai mare, ci pe cel mai bun pentru liceul lui. Are interes sa aduca profesor bun, ca sa aiba copii rezultate, ca sa se afle in oras si sa vina apoi elevi si mai buni si mai multi, iar finantarea la liceu este in functie de elevi.

Logic așa ar fi, dar scenariul realist în 90% din cazuri e că oricine va ajunge director o să-și tragă în buzunare cât poate mai mult, iar atunci când lucrurile devin complet irecuperabile o să își dea demisia și o să-l lasă pe altul să se chinuie. Bineînțeles, cu consecințe dezastruoase pentru liceu -- dar proaspătului demisionat nu prea o să îi mai pese.

Eu de-asta tot bat toba cu criteriile de performanță prin fiecare post al meu. Dacă legea ar fi cu adevărat în interesul elevilor, nu al celor oportuniști de care am amintit, ar fi prevăzut clar că directorul poate fi demis de un consiliu de administrație care nu e numit de el în cazul în care nu îndeplinește niște obiective impuse -- ceea ce nu e cazul în forma actuală a legii. Dacă faci totul de-a-ndoaselea, având în vedere orice altceva în afară de performanțele elevilor, și ești în relații bune cu inspectorul de personal, poți să stai pe scaun oricât.

Edit: nu vreau să par Gică Contra cu fiecare lucru pe care îl spun, de asta vreau să subliniez și că, altfel, sunt perfect de acord cu logica lui Adi. Din păcate, legea asta nu are alte garanții de aplicare decât bunul-simț și competența celor care trebuie să o aplice -- nu există o monitorizare și o evaluare adecvată, nici măsuri care pot fi luate imediat dacă rezultatele monitorizării și evaluării arată că directorul sau profesorul X sunt incompetenți. Or, pe baza a ceea ce am văzut în ultima vreme, orice lege care se bazează pe lucruri ca bunul-simț sau competența e sortită eșecului pe aici, atâta vreme cât nu include niște prevederi care să le promoveze și să le protejeze de șpagă și interese.

Edit 2: formularea din lege legată de aparatură înseamnă că orice cumperi, devine bun public (i.e. intră în administrarea ministerului de resort, nu a universității.Asta mi se pare o măsură cel puțin abuzivă: dacă universitatea achiziționează aparatură din finanțări proprii (granturi externe, sponsorizări, donații etc.), ele tot nu rămân în proprietatea universității. Legea nu-i naivă deloc, pentru că pe urmă dacă vine vorba de înlocuit aceste aparate, ghici cine organizează pe urmă licitațiile ;).

florin_try

#176
 Pai vor reusi directorii de liceu sa faca ceea ce au esuat rectorii (care rectori teoretic ar fi trebuit sa aiba moralitate mai mare).
Dar sa excluded rectorii alesi recent (in ultimii 2 ani ca abia au inceput) si sa ne legam de cei ce au domnit peste universitati in ultima decada sau mai mult.

Ce au facut asadar acesti rectori? Mosii personale din univ? Universitati in top 500 sau la coada clasamentului? Au pastrat pe cineva in univ. sau tinerii au plecat imediat ce s-a ivit ocazia? Au fost adusi oameni cu doctorate in occident/state in univ. romanesti sau cumva practic nimeni nu s-a mai intors si de fapt au fost impiedicati sa se intoarca? Se mira cineva ca acum rectorii nu vor concurs?
Exista cumva vre-o necunoscuta la urmatoarele alegeri de rectori (in sistemul actual) sau jocurile sunt deja aranjate (in sensul perpetuarii acestei stari si mosii)?

Se pling universitarii ca li se reduce din autonomie. Purul adevar e ca autonomia a fost prost inteleasa si aplicata de rectori si cei cu putere. Purul adevar e ca in invatamintul superior romanesc trebuie intr-adevar introdusa disciplina centralizata. Calea catre autonomie (adevarata autonomie univ) este disciplina centralizata pe un termeni de citiva ani asa incit sa se aleaga griul de negina.

De ce zic ca trebuie disciplina centralizata mai degraba decit lasat sistemul sa evolueze de la sine?
1) Pai de la sine nu mai poate evolua, e precum dinozaurii acum sute de milioane de ani - daca nu venea meteoritul erau si acum dinozauri si posibil ca nu s-ar fi evoluat la inteligenta. Asa si la noi la invatamintul univ. E plin de dinozauri iar lasat sa evolueze in legea lui nu se va intimpla nimic caci sistemul e pe o stare stationara bine mersi (iar dinozaurii o duc bine in detrimentul mamiferelor ce pot evolua catre inteligenta). 
2) toti tinerii capabili pleaca, asa incit nu se va crea masa critica care sa duca la reforma din interior.

Autonomia univ. prost inteleasa si aplicata a dus asadar la erodarea invatamintului univ. pentru caci multi rectori nu au fost capabili de nimic, si nu au avut constiinta morala sau civica sau de vre-un fel.

Eu insa cred cu adevarat in autonomie si descentralizare, dar unde merge. Tocmai de aceea spun caci calea catre aunomonie e o perioada de disciplina centralizata cind cineva puternic si cu viziune va face ordinea cuvenita.

Vrea cineva sa imi spuna caci un director la nivel de liceu va avea constiinta civica mai mare?
Nu cumva descentralizarea invatamintului preuniversitar  va degrada invatamintul pre-universitar la nivelul (de subsol) a celui universitar?

EDIT: Am citit nu mai stiu pe unde ca anumiti profi univ. sunt nemultumiti ca daca se pensioneza la 65 ani tara pierde specialisti. M-a pufnit risul, si am varsat si cafeaua pe care o degustam - era sa ma inec! Care specialisti? Pai tineri ce lucreaza ca ce apuca prin occident au articole si citari in ultimii 4-6 ani cu mult peste ce au acesti "specialisti" in intreaga lor viata. Si care "specialisti" fac tot ce e posibil sa ii impiedice pe tineri sa sa intoarca in tara.
Exista bineinteles si citiva cercetatori in virsta de valoare dar cu o floare nu se face primavara.


AlexandruLazar

Cred că problema tinerilor vine din altă parte. Eu unul, serios, n-am nicio treabă cu moralitatea rectorilor sau a sistemului, eu n-am de gând să stau n ani pe salariul de asistent sau de șef lucrări de la noi :D.

Adi

Legea e acum la comisii si au lucrat peste 8 ore pe zi timp de o saptamana. In curand o vom vedea decisa in parlament.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro