Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Avem un nou ministru al Educatiei, cum comentati?

Creat de Adi, Octombrie 07, 2008, 04:23:57 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

florin_try

In schimb nu au titulatura in sistem pentru pre-universitari, ci doar la scoala unde preda.
Profesorii universitari insa pot obtine o titulatira pe sistem numita "tenure" ce le da niste drepturi foarte mari.

Cei cu bani isi trimit copii la scoli private.
O importanta diferenta intre o scoala privata si una de stat este ca la scoala de stat sunt 22-24 elevi / clasa pe cind la cea privata sunt 12-15maxim/clasa si aproape in fiecare ora profesorul are timp individual cu elevul.

Si scolile de stat si cele particulare au insa de urmat o programa minima obligatorie stabilita de guvern.
Materia ar fi insa mai incarcata putin la scolile private dar nu teribil de mult.

AlexandruLazar

#121
Citat din: Adi din Aprilie 13, 2010, 05:53:27 AM
Citat din: florin_try din Aprilie 13, 2010, 04:20:10 AM
2.
Directorii de scoli/licee vor angaja si da afara dupa cum considera ei.
Sunt acesti  directori pregatiti pentru o asemenea responsailitate, atita vreme cit colegii lor din nivelul de mai de sus (rectorii) nu au fost?
Sau vom vedea in curind in licee ce vedem azi in univ,: clanuri de familie?

Da, abia astept sa aiba directorii puterea asta. Acum exista multi profesori prosti, titulari, care nu pot fi dati afara si care astfel nu fac loc pentru tineri buni. Da, desigur ca sunt deja pregatiti pentru asemenea responsabilitate. Si daca nu, au cativa ani sa se pregateasca. Vor fi licee bune si licee slabe, manageri buni si manageri prosti. Faptul ca se da concurs asigura ca se vor alege cei mai buni manageri posibili. Iar acolo unde managerii vor fi buni, vor veni mai multi studenti si liceul va primi mai multi bani. Va aparea concurenta intre licee. Liceele care vor alege manageri prosti la urmatorul concurs vor alege manageri mai buni si tot asa.

Ar fi bine sa fie asa, dar eu deja vad scenariul, ca doar sunt si alte posturi care acum se scot la concurs (e drept ca mai sus in ierarhie -- la concurs se scot posturile de director si de inspector), si situatia acolo nu e cu mult mai roz. Lucrurile vor sta in felul urmator:

a) Daca nu se va schimba procesul de evaluare al profesorilor, nu o sa se schimbe deloc faptul ca profesori slabi dar titulari nu pot fi dati la o parte. Evaluarea se face pe baza unor inspectii anuntate din timp, sau de catre director prin asistenta la clasa. Daca profesorul e slab, dar se intelege bine cu directorul, o sa stea acolo mult si bine.

b) Eu imi pun gatul la mijloc ca toate concursurile vor avea o metodologie absolut nepractica si ca eventual vor fi anuntate cu maxim o saptamana inainte. Dat fiind salariul extrem de prost (directorii sunt platiti tot ca profesori, plus un spor absolut modic), cata lume crezi ca o sa se bata pe postul asta? N-o sa existe concurenta intre viitorii posibili manageri.

c) Presupunerea ta ca directorii vor avea posibilitatea de a promova pe cei tineri si talentati are o hiba importanta: iti va trebui un detector avansat de tineri-si-talentati ca sa gasesti mai mult de 40-50 prin tot Bucurestiul, de exemplu, si nu exagerez. La halul in care se plateste meseria asta, se mai fac profesori in invatamantul preuniversitar doua feluri de oameni: cei care au o vocatie innascuta si care sunt dispusi sa treaca peste orice fel de lipsuri pentru a face ceea ce simt ca sunt ei meniti sa faca, si cei care nu sunt buni de altceva, iar proportia inclina covarsitor spre cei din urma.

d) Concurenta dintre licee are o problema: in contextul legii actuale este lipsita de finalitate. Un liceu care are numai elevi de 5 este, din punct de vedere al evaluarii, mai slab ca unul care are numai elevi de 10, dar primeste cam aceleasi finantari, profesorii au aceleasi posibilitati si asa mai departe. In invatamantul universitar prestigiul inseamna foarte mult, pentru ca de el depind in mod direct resursele umane pe care le ai la dispozitie pentru cercetare, posibilitatile de finantare s.a.m.d., pe cand in invatamantul preuniversitar, atata timp cat iti umpli clasele si faci normele profesorilor, din punct de vedere al recompensei esti exact la acelasi nivel indiferent de performantele realizate astfel.

Citat
Citat din: florin_try din Aprilie 13, 2010, 04:20:10 AM
3.
Primarul are cuvint de spus in alegerea profilor si directorilor.
Nu cumva asta duce la politizarea scolilor?

Nu, nu duce. Primarul nu este al unui partid politic, ci este seful administratiei locale. Iar administratia locala da bani pentru autobuze, spitale, etc.

Nu. Serios acum. Nu. Niciun primar "nu este al unui partid politic", nici macar aia care au candidat ca independenti pe hartie. Toti primarii de aici au culoare politica, si te asigur ca daca chestia asta trece, prima generatie de noi directori va fi formata exclusiv din simpatizanti sau membri ai partidului primarului. Asta stiu pentru ca acum se intampla exact la fel: toti directorii numiti de inspectorate (i.e. directorii tuturor scolilor la care nu s-a dus nimeni la concurs) sunt simpatizanti sau membri ai partidului din care face parte inspectorul care i-a numit.

CitatVrem descentralizare la licee. Adica liceele sa nu depinda de guvern, ci de autoritatile locale. Daca ele nu fac bine cu liceele, vor fi penalizate la urmatoarele alegeri locale.

De catre cine? Mentalitatea majoritatii covarsitoare a parintilor de la noi e ca de vina sunt elevii, iar atunci cand prin absurd se poate demonstra ca ei nu au nicio vina, atunci de vina sunt "guvernantii". Chiar si acum, fondurile pentru scoli sunt gestionate de primarii; n-am auzit inca de niciun primar care sa fi fost sanctionat de alegatori pentru problema scolilor.

Citat
Citat din: florin_try din Aprilie 13, 2010, 04:20:10 AM
4.
Unele licee si scoli  se vor desfiinta, iar micutii elevi sculati de la 5-6am, si transporati zeci de km.
Stiti cumva ce se va intimpla cu patrimoniul acestor scoli?
Banuiti cumva cine isi va umfla buzunarele de pe patrimoniul acestor scoli desfiintate? 

Iarasi sceptic ... Mai bine sa fie transportati zeci de km adica juma de ora cu masina decat sa mearga juma de ora pe jos si sa fie 3-4 in clasa cu un profesor slab pregatit, fara laborator, fara caldura si fara nimic. Desigur ca patrimoniul va fi gestionat cu corectitudine. Nu inteleg atitudinea romanilor asa de sceptici: imediat cu gandul ca cineva va fura scoala parasita ... Scoala parasita e a statului. Va face ce vrea cu ea. Si sigur sa pot face multe intr-o cladire mare ...

Problema cu asta e asa: statul nu asigura transportul. In alte tari, statul sau scoala sunt obligate prin lege sa asigure transportul elevilor pe distante mari. La noi in zonele rurale nu se intampla asta: elevii nu sunt transportati zeci de kilometri adica juma' de ora cu masina, ci merg fix pe jos. In zonele ceva mai rasarite, unde exista macar trei-patru oameni care au masini, se mai intampla sa-i poata aduce seara de la scoala, dar sa ii duca nu au cum pentru ca si ei se duc la munca. Deci, acolo unde vor fi scoli desfiintate in mediul rural, asteapta-te la copii care merg pe jos pana la scoala.

Citat
Citat din: florin_try din Aprilie 13, 2010, 04:20:10 AM
6.
Rectorul poate fi dat jos oricind de ministru. Ce se va intimpla daca la urmatoarele alegeri Adrian Nastase iese ministru invatamintului?

Pai nu se va intampla nimic spectaculos. Va respecta legea educatiei asa cum e ea in prezent. Asta e meseria lui ca si ministru al educatiei. Poate cle mult sa dea rectori jos. Atunci se vor organiza noi concursuri si ele vor fi axate tot pe competente. Iar pe castigatorii concursului el ii va confirma. Rectorii nu au voie sa fie membri de partid.

Ar fi bine, dar din nou, din experienta anterioara tin sa te contrazic :). Drept e ca, daca ar iesi prim-ministru Adrian Nastase, chiar nu s-ar intampla nimic spectaculos; mie mi-e teama de faptul ca acuma prim-ministru e Boc, si daca legea iese in forma asta, eu pun pariu ca in maxim trei ani, toti rectorii vor fi membri PDL. "Nu au voie sa fie membri de partid" e ceva complet irelevant; daca Boc isi anuleaza carnetul de membru al PDL, nu va capata brusc vointa proprie -- asa nici pe viitorii rectori nu-i va impiedica nimic sa isi anuleze carnetul de membru al partidului respectiv, cata vreme lucreaza la fel de bine cu conducerea partidului in cauza.

Adi, problema mare a acestei legi este ca ea neglijeaza complet efectul mentalitatii de aici. Sunt perfect de acord cu rationamentele tale: exact asa s-ar intampla intr-o tara normala, si exact asa sunt si eu de parere ca ar fi bine sa se intample aici, dar din experienta acumulata stiu ca lucrurile nu vor merge asa.


Edit: apropo, cat priveste cele 10 clase obligatorii, ideea nu e ca la 16 ani esti matur si poti sa te descurci singur. Daca asta ar fi definitia, la ce vad acum prin licee ar trebui sa-i tina cam 20-25 de clase. Ideea e ca la 16 ani te poti angaja legal, cu carte de munca si tot ce trebuie. De-asta poti sa te lasi de scoala la 16 ani -- ideea e ca mai devreme de atata n-ai decat sa abandonezi scoala, dar nu te poti angaja legal. Asta-i tot :).


AlexandruLazar

Mai multe lucruri mi-au sarit in ochi din tot interviul, dar doua sunt de-a dreptul strigatoare la cer.

CitatUna dintre cele mai vehiculate critici ar fi ca ingradim autonomia universitara, dar daca va uitati pe articole din lege, veti vedea ca autonomia universitara este, de fapt, intarita

Cred ca glumeste :D

CitatNoi am acceptat foarte multe propuneri: s-a considerat ca BAC-ul nu ar fi sufucient de consistent si in urma discutiilor am introdus o proba suplimentara, pentru a da mai multa substanta acestui examen

De cel putin cinci ani de zile, toate plangerile care vin din partea parintilor si a elevilor sunt exact opuse: ca bacul este in structura actuala prea stufos si nu se face un triaj intre competentele care ar trebui sa fie testate la toti elevii si cele care nu tin de cultura generala. De ani de zile, parintii si elevii se plang tocmai ca sunt prea multe probe de bacalaureat, si adevarul e ca chiar sunt -- gratie felului cum este organizat examenul, dureaza mai bine de o saptamana. Daca dezbaterea publica ar fi fost publica si cu altceva decat cu numele, cel putin asta e o prevedere care ar fi fost de multa vreme scoasa. E absurd, deja sunt sase probe, sapte pentru cei care dau si limba materna; acum vor fi sapte, respectiv opt.

florin_try


Profesorii ameninta cu greva generala si blocarea anului scolar.

Realistic vorbind, oare chiar vor merge asa departe daca revendicarile lor nu vor fi satisfaccute?
Daca inteleg bine, blocarea anului scolar inseamna ca un elev nu va putea incepe un undergrad in romania sau in universitati de prestigiu din afara caci nu au... situatai scolara incheiata....
Oare chiar pot merge asa departe profii (si sindicatele)?

Adi

Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 17, 2010, 03:37:26 AM
CitatNoi am acceptat foarte multe propuneri: s-a considerat ca BAC-ul nu ar fi sufucient de consistent si in urma discutiilor am introdus o proba suplimentara, pentru a da mai multa substanta acestui examen

De cel putin cinci ani de zile, toate plangerile care vin din partea parintilor si a elevilor sunt exact opuse: ca bacul este in structura actuala prea stufos si nu se face un triaj intre competentele care ar trebui sa fie testate la toti elevii si cele care nu tin de cultura generala. De ani de zile, parintii si elevii se plang tocmai ca sunt prea multe probe de bacalaureat, si adevarul e ca chiar sunt -- gratie felului cum este organizat examenul, dureaza mai bine de o saptamana. Daca dezbaterea publica ar fi fost publica si cu altceva decat cu numele, cel putin asta e o prevedere care ar fi fost de multa vreme scoasa. E absurd, deja sunt sase probe, sapte pentru cei care dau si limba materna; acum vor fi sapte, respectiv opt.

Aici ai inteles gresit. In prezent sunt multe probe la bac, dar in proiectul de lege mai erau doar doua proble: romana si matematica, restul fiind competente evaluate in timpul anului. Si societatea a protestat: erau prea putine doua materii la bac. Si atunci s-a mai pus una. Vor fi trei in total. Iar nu s-a mai pus una la cate sunt in prezent, ci la cat cerea proiectul de lege.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Citat din: florin_try din Aprilie 17, 2010, 05:59:48 AM

Profesorii ameninta cu greva generala si blocarea anului scolar.

Realistic vorbind, oare chiar vor merge asa departe daca revendicarile lor nu vor fi satisfaccute?
Daca inteleg bine, blocarea anului scolar inseamna ca un elev nu va putea incepe un undergrad in romania sau in universitati de prestigiu din afara caci nu au... situatai scolara incheiata....
Oare chiar pot merge asa departe profii (si sindicatele)?

Au mai fost astfel de amenintari dar de fiecare data guvernul reusea fie sa ii multumeasca, fie, prin intermediul curtii constitutionale, sa declare protestele ca fiind ilegale.

Daca se ingheata anul asta si e adevarat ce spune florin_try aici eu ce o sa fac ca elev de clasa a XII-a?

Pana una alta, vad ca amenintasera ca boicoteaza proba de competente digitale ce are loc saptamana viitoare in toate liceele, si vad ca deocamdata aceasta se desfasoara, nu s-a anuntat: GREVA.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

AlexandruLazar

Citat din: Adi din Aprilie 17, 2010, 07:25:17 AM
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 17, 2010, 03:37:26 AM
CitatNoi am acceptat foarte multe propuneri: s-a considerat ca BAC-ul nu ar fi sufucient de consistent si in urma discutiilor am introdus o proba suplimentara, pentru a da mai multa substanta acestui examen

De cel putin cinci ani de zile, toate plangerile care vin din partea parintilor si a elevilor sunt exact opuse: ca bacul este in structura actuala prea stufos si nu se face un triaj intre competentele care ar trebui sa fie testate la toti elevii si cele care nu tin de cultura generala. De ani de zile, parintii si elevii se plang tocmai ca sunt prea multe probe de bacalaureat, si adevarul e ca chiar sunt -- gratie felului cum este organizat examenul, dureaza mai bine de o saptamana. Daca dezbaterea publica ar fi fost publica si cu altceva decat cu numele, cel putin asta e o prevedere care ar fi fost de multa vreme scoasa. E absurd, deja sunt sase probe, sapte pentru cei care dau si limba materna; acum vor fi sapte, respectiv opt.

Aici ai inteles gresit. In prezent sunt multe probe la bac, dar in proiectul de lege mai erau doar doua proble: romana si matematica, restul fiind competente evaluate in timpul anului. Si societatea a protestat: erau prea putine doua materii la bac. Si atunci s-a mai pus una. Vor fi trei in total. Iar nu s-a mai pus una la cate sunt in prezent, ci la cat cerea proiectul de lege.

Si nu ti se pare nimic in neregula la a da probe de bacalaureat in timpul anului :D?

b12mihai

#128
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 17, 2010, 02:24:41 PMSi nu ti se pare nimic in neregula la a da probe de bacalaureat in timpul anului?

Va zic eu ce s-a intamplat anul asta: pana acum, cand probele orale erau in vara, o data cu bacul scris, profesorii evaluatori/corectori erau remunerati in plus, pe langa salariu. Profesoarele de romana de la mine din liceu (patru la numar) s-au plans ca in aceste 3-4 zile cat au fost competentele orale la limba romana nu au primit nici un ban in plus pe langa salariul de baza pentru munca depusa de a evalua aproximativ 1000 de elevi din tot liceul.

LATER EDIT: O sa ziceti unii din voi ca sunt obsedat pe treaba asta cu salariile. Nu, nu sunt, dar vreau sa subliniez cat de subevaluati sunt profesorii in raport cu munca pe care o depun. Iar a evalua timp de 3 zile cam 500 de elevi, este o munca grea, trebuie sa recunoastem. Si pentru asta nu primesti nici un ban...De-asta profesorii ameninta cu greve si cu inghetarea anului. Oricat de voluntari ar vrea sa fie, cartea nu tine de foame  :(
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 17, 2010, 02:24:41 PM
Citat din: Adi din Aprilie 17, 2010, 07:25:17 AM
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 17, 2010, 03:37:26 AM
CitatNoi am acceptat foarte multe propuneri: s-a considerat ca BAC-ul nu ar fi sufucient de consistent si in urma discutiilor am introdus o proba suplimentara, pentru a da mai multa substanta acestui examen

De cel putin cinci ani de zile, toate plangerile care vin din partea parintilor si a elevilor sunt exact opuse: ca bacul este in structura actuala prea stufos si nu se face un triaj intre competentele care ar trebui sa fie testate la toti elevii si cele care nu tin de cultura generala. De ani de zile, parintii si elevii se plang tocmai ca sunt prea multe probe de bacalaureat, si adevarul e ca chiar sunt -- gratie felului cum este organizat examenul, dureaza mai bine de o saptamana. Daca dezbaterea publica ar fi fost publica si cu altceva decat cu numele, cel putin asta e o prevedere care ar fi fost de multa vreme scoasa. E absurd, deja sunt sase probe, sapte pentru cei care dau si limba materna; acum vor fi sapte, respectiv opt.

Aici ai inteles gresit. In prezent sunt multe probe la bac, dar in proiectul de lege mai erau doar doua proble: romana si matematica, restul fiind competente evaluate in timpul anului. Si societatea a protestat: erau prea putine doua materii la bac. Si atunci s-a mai pus una. Vor fi trei in total. Iar nu s-a mai pus una la cate sunt in prezent, ci la cat cerea proiectul de lege.

Si nu ti se pare nimic in neregula la a da probe de bacalaureat in timpul anului :D?

Nu ... sunt probe de competente, sunt probe simple, ca probele orale si atunci de ce sa platesti extra profesori in vacanta cand poti sa ii platesti la fel in timpul anului? Si elevii scapati de grija acelor probe, au mai putine griji si stres pentru probele scrise de vara. Plus ca competentele se evalueaza chiar in liceu cu profesori din liceu. Deci e mai putina tevatura si costuri mai mici. La urma urmei, ce mi-e iulie ce mi-e aprilie. Se testeaza atunci aptitudini dezvoltate timp de o viata intreaga. Inca cateva luni nu schimba cu nimic aptitudinile omului. Dar cunostiinte de mate si literatura romana se pot schimba mult in cateva luni.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: gothik12 din Aprilie 17, 2010, 03:46:17 PM
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 17, 2010, 02:24:41 PMSi nu ti se pare nimic in neregula la a da probe de bacalaureat in timpul anului?

Va zic eu ce s-a intamplat anul asta: pana acum, cand probele orale erau in vara, o data cu bacul scris, profesorii evaluatori/corectori erau remunerati in plus, pe langa salariu. Profesoarele de romana de la mine din liceu (patru la numar) s-au plans ca in aceste 3-4 zile cat au fost competentele orale la limba romana nu au primit nici un ban in plus pe langa salariul de baza pentru munca depusa de a evalua aproximativ 1000 de elevi din tot liceul.

Foarte bine! Eu sunt pro! Statul nu are bani. Tocmai de aia s-au pus competentele in timpul anului, sa nu ii plateasca in plus! Eventual ii pot plati un pic in plus, dar tot ar fi mai ieftin pentru stat decat daca ar lua profesori de la o scoala sa ii duca la alta. Parerea mea o stiti: profesorii din tara nu merita nici salariile mici pe care le au. Tocmai ca au productivitate scazuta. Punandu-i sa munceasca mai mult pe luna, le creste productivitatea. Ce sa le faci daca in restul timpului au productivitate scazuta? Asa merita!

Citat din: sumalan dorin din Aprilie 17, 2010, 04:06:40 PM
LATER EDIT: O sa ziceti unii din voi ca sunt obsedat pe treaba asta cu salariile. Nu, nu sunt, dar vreau sa subliniez cat de subevaluati sunt profesorii in raport cu munca pe care o depun. Iar a evalua timp de 3 zile cam 500 de elevi, este o munca grea, trebuie sa recunoastem. Si pentru asta nu primesti nici un ban...De-asta profesorii ameninta cu greve si cu inghetarea anului. Oricat de voluntari ar vrea sa fie, cartea nu tine de foame  :(

Daca e trei zile de munca, atunci ar trebui platiti ceva. Dar in alea 3 zile ei nu trebuia sa mearga efectiv sa predea? Probabil ca profesorii au luat din timpul in care trebuia sas pregateasca orele si pentru care oricum erau platiti. Stii bine ca profesorii sunt platiti pentru 10-15 ore cat predau efectiv si pentru alte 20-25 de ore sa pregateasca orele. Dar lenesii de profesori romani nu pregatesc nimic si iau alea 20-25 de ore bani si ei nu fac nimic. Acum statul le-a zis ca din orele alea sa faca si corecturi la examenul asta. Asa in sfarsit stiu sigur ca fac ceva. Deci sa nu plangem de mila profesorilor. Nu i-a luat de la orele de predare, ci de la orele de pregatire pentru cele de predare, cand ei oricum frecau menta ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

laurentiu

Da ,foarte "greu" e sa evaluezi 500 de copii ,doamne de nu au profesorii o durere de cap :)).Crezi ca toti asculta ce spunem ? Cei care ne asculta la competente ne asculta din placere ,dar sunt multi profesori cel putin asa am auzit care te pun sa citesti ,ei citesc in acelasi timp ziarul ,beau o cafeluta ,te intreaba "ai terminat" .Apoi te mai intreaba ce mai scrie pe foaie ,evident neinteresati si dupa 3 minute ai verdictul :"utilizator experimentat".(asta la romana).Da si sunt de acord cu Adi ,sunt multi profesori care nu merita nici salariile pe care le au ,ce sa le mai creasca .Si nu mai punem la socoteala meditatiile din care se scot bani frumosi ,am colegi care pt 2 ore dau 50-60 ron si fac de 2 ori/sapt .Hai sa fim seriosi,ce mai vrea profesorul acela?Nu zic ca nu merita banii ,ca ii merita pt ca multi copii sunt chiar analfabeti si un bac trecut chiar daca nu cu nota mare te baga in facultate ,acilea mai vine tata,mama,bunicul cu un miel ,cu un vitel si pac e copilu abosolvent de facultate ,dar chestia grea e sa treaca bacu ca e examen national si mai greu se fac smecherii.
Stiu ca multi zic ca invatamantul romanesc e la nivelul care e acum datorita salarizarii proaste a profesorilor care la un salariu de mizerie nu le arde de scoala .Ia sa le dam 200% acum sa vedem creste nivelul invatamantului ?Eu nu cred ,cel putin nu la nivelul asteptarilor ,nici pe departe .

laurentiu

Am o intrebare :stiu ca se zice asa cel putin am auzit ca scrie in noua lege a educatiei ca va exista o proba pluridisciplinara.Este adevarat ?Si daca da ,cum va fi ea,scrisa ,orala ?

Adi

Citat din: laurentiu din Aprilie 17, 2010, 08:19:04 PM
Am o intrebare :stiu ca se zice asa cel putin am auzit ca scrie in noua lege a educatiei ca va exista o proba pluridisciplinara.Este adevarat ?Si daca da ,cum va fi ea,scrisa ,orala ?

Eu intelesesem ca una pluridiscoplianara scrisa. Toate problele din vara ar fi scrise. Dar sa vedem cum va fi votata legea efectiv. Si cand va fi aplicata prima data la bac.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Ba da, nivelul de acum se datoreaza si salarizarii proaste, pentru ca foarte multi din cei care ar fi buni ca profesori prefera sa faca altceva -- raman numai cei care sunt dispusi sa treaca peste problemele financiare pentru vocatia lor, si restul de 70-80% care n-au fost buni de nimic altceva.

Serios acuma, daca ai fi foarte bun la o materie si ti-ar placea la nebunie sa le explici oamenilor lucrurile legate de ea, te-ai face profesor stiind ca cel putin primii trei-patru ani o sa-i petreci pe o leafa de 6-700 de lei, abia asteptand sa iti dai examenul pentru gradul II care ti-ar aduce suma exceptionala de vreo 900 de lei?

Cat priveste proba pluridisciplinara -- cred ca e cum zice Adi, m-am uitat si eu din nou pe textul propunerii. Abordarea asta cel putin mi se pare foarte, foarte buna.