Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Arheologie si Antropologie

Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu

<< < (2/3) > >>

Adi:
Enumera aici niste exemple de la romani la care te referi. Apoi, argumenteaza, te rog, de ce ti se pare improbabil ca bulgarii sa le aiba? Ce avem noi si ei nu au? Orice popor are mituri si legende. Doar ca nu le cunoastem noi, e alta poveste. La scoala am invatat ca cele patru mituri fundamentale ale poporului roman sunt: Miorita (mitul transhumantei), Traian si Dochia (mitul fondariii poporului roman), Mesterul Manole (mitul creatie) si Zburatorul (mitul iubirii). Astea exista dinainte de comunism, stiu clar ca pe la 1840 sau 1860, francezul Michelet a cules-o din multe parti ale Europei, dar la noi in Vrancea avea versiunea cea mai interesanta. La fel cu mesterul Manole, am invatat clar la scoala ca toti din jur o au, numai ca la ei se distrugea cate un zid, nu o manastire, si erau sacrificate animale, nu un om. Etc.

Coesite:
Nu am talent la scris, daca aveam ma duceam la Litere.
Adi, stiu ca exista de mai mult timp, dar singurul motiv pentru care au fost atat de "mediatizate" a fost pentru ca, corespundeau anumitor standarde.

Am sa incerc sa dau exemple, vorbesc de mituri legate de crearea unui anumit varf/munte, cel mai cunoscut fiind cel al varfului Retezat. Si personajele principale sunt in general spirite. Mai sunt seriile de mituri, gen mitul ielelor. Miturile din seriile spiritul unui loc, gen fata padurii, lacului etc.
Mie imi plac foarte mult povestile, sunt foarte pasionata, si pot spune ca am citit/auzit foarte multe povesti, iar povestile/miturile pe care le-am auzit la noi sunt printre cele mai bune. Au personaje destul de originale, ce iau decizii neasteptate etc, si mai ales au o tenta oarecum intunecata care mie imi place foarte mult.
Nu le pot povestii pentru ca nu am talent si nu le voi face dreptate.
Oricum in clasamentul meu personal sunt pe locul doi, pe locul intai fiind povestile arabe...

Adi:
Deci admiti ca si arabii au legende si mituri. Crezi ca satenii din muntii Balcani in Bulgaria nu au legende si mituri cu privire la muntii in care locuiesc?

Coesite:
Nu ai inteles ce am vrut sa pun :)

Nu am negat nici o data ca altii nu au legende sau mituri, ar fi absurd, ceea ce am spus a fost doar ca mie mi se par mult mai frumoase ale noastre decat altele.

Adi:
Ah, pai zii mai asa ... Ti se par tine ... Oricarui om i se par mai frumoase miturile tarii sale si mancarea de la mama de acasa ... Ideea e ca sa fim totusi constienti ca orice tara are mituri, orice mama are mancare si asa mai departe. Ma bucur ca se lamurii ...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă