Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

2009, Anul International al Astronomiei

Creat de Adi, Octombrie 04, 2008, 12:17:25 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Luis

Dupa cum sugereaza si Adi, eu zic sa impartim chenarul cu text in doua chenare. Primul de deasupra sa fie numit "Observatii" sau cum credeti voi si sa cuprinda chestiile mai generale dintr-o luna, care nu apartin unei anumite zile cum ar fi pozitia planetelor pe cer sau unde se vad acestea, fazele lunii impartite in cele 4 categorii scurte, pozitia anumitor repere mai importante de pe cer, etc. si cel de-al doilea sa cuprinda o informatie din astronomie din cele pe care le-a enumerat Adi. In rest, arata foarte bine calendarul si chiar e bine ca exista mai mult loc la fiecare zi in parte cu toate ca nu la fiecare zi o sa avem ceva de spus.

bymos

Sunt de acord cu voi si chiar m-am gandit si la varianta asta. Ideea e ca va trebui sa voi sa ma incadrati in cele 2 chenare..

Adi

MMihai, e bine ca te-ai gandit la un loc unde sa fie o explicatie scurta a pozei.

De acord cu doua chenare. Ne vom stadui sa fim concisi.

Totusi, inca nu sunt convins ca e nevoie de un spatiu asa de mare pentru zile. Scopul este sa se vada de la distanta in ce zi a saptamanii esti astazi, doar aruncand o privire de la 5-6 metri? Adica sa fie pus in cancelariile liceelor? Sau scopul este sa si-l puna cineva pe birou, in care caz cifrele pot fi mai mici? Trebuie sa definim care ne este scopul ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

In cazul asta putem face Calendarul doar cu datele pe care le primim de la orice alt calendar, iar restul sa fie fructificat cu informatiile din casete. Si vom folosi in cazul asta la calendar doar linii subtiri, fara chenare grosolane


Adi

In alta ordine de idei, cautati pe google "Anul International al Astronomiei". Veti avea placuta surpriza sa vedeti pe locul 2 articolul nostru din StiintaAzi.ro si pe locul trei articolul nostru de la FizicaParticulelor.ro (e tot siteul meu, dar de fizica particulelor, domeniul pe care il studiez eu). Arata de fapt cat de multi din tara se straduie sa faca ceva cu privire la acest eveniment. Acum ca aflai asta, o sa pun logo-ul si bannerul in romana si o sa spun si despre ce se organizeaza in Romania tot in acel articol. Cand se va vorbi in presa de Anul International al Astronomiei, multi vor cauta pe net si asta ne va aduce trafic, asa cum am avut cand lumea cauta despre LHC in jurul lui 10 septembrie (cand am avut 30.000 de vizitatori unici la FizicaParticulelor.ro si 4.000 la StiintaAzi.ro). Spre comparatie, acum avem 100 pe zi la FizicaParticulelor.ro si 700 pe zi la StiintaAzi.ro. 
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: MMihai din Decembrie 07, 2008, 02:42:13 AM
In cazul asta putem face Calendarul doar cu datele pe care le primim de la orice alt calendar, iar restul sa fie fructificat cu informatiile din casete. Si vom folosi in cazul asta la calendar doar linii subtiri, fara chenare grosolane

Da, sa incercam si o schita rapida cum ar fi asa. Cand citeam Scientific American in germana mai de mult, stiu ca la fiecare luna aveau cateva fraze despre pozitia planetelor pe cer. Le lua doar cateva randuri. Planeta cutare e vizibila de la data cutare la data cutare, la ora cutare, in directia cutare. Totusi, noi nu vrem sa punem toate aceste informatii. Pentru ca in practica 99% din cei care vor primi calendarul nu vor sta cu telescoapele pe cer noapte de noapte (desi ar fi ideal sa o faca). Asa ca vom folosi oportunitatea calendarului pentru a educa cu privire la ce zice stiinta despre Univers, caci s-au facut progrese fascinante. Chiar cand faceam noi revolutia in 89, cosmologia intra si ea in revolutie, odata cu primele masuratori ale lui COBE, care a fost la randul lui primul satelit dedicat cosmologiei. Acesta a confirmat teoria Big Bang-ului in mod rasunator, lucru pentru care s-a si dat premiul Nobel pentru fizica in 2006.

Ar trebui mentionat si ceva din istoria zborurilor spatiale in lume ...

Cred ca aceste texte din casute sunt prioritatea, din punctul de vedere al audientei pe care o vom avea. Totusi, in limita efortului depus, putem face doua astfel de calendare si sa le oferim la vanzare pe site, ca si "fundraising" pentru StiintaAzi.ro. Beneficiarii ar putea contribui cu bani sau cu munca in promovarea stiintei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

Vin  imediat cu o noua schita a calendarului... una care aduce un spatiu suplimentar de text.. in care putem trece cu liniuta sau cu orice alta aliniere, importanta pe care zilele din luna o au (doar cele semnificative) si le vom si insemna cu rosu sa zicem, sau albastru...

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

Este gata si varianta asta. Mie personal imi place mai mult... Calendarul este oarecum incadrat in mijloc, lasand astfel senzatia ca este totusi un calendar, dar in egala masura avem suficient spatiu pentru informatie.

Adi

Am actualizat articolul nostru despre Anul International al Astronomiei, este chiar bine ca apare asa de sus la cautare Google. Astfel il vom tot actualiza si vom tine publicul la curent cu proiectele noastre si evenimentele din Romania.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

MMihai, si mie imi place ma mult aceasta varianta ... Ai facut o treaba minunata, zic eu ... Felicitari si multumiri.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Luis

In legatura cu noua versiune de calendar, nu prea reusesc sa inteleg ceva. Unde este chenarul ala in care sa fie incluse observatiile privind pozitia planetelor si fazele lunii si chestiile astea mai generale dintr-o luna? Adica vad ca s-a preferat sa se fac un chenar separat dedesubtul calendarului in care sa se treaca evenimentele lunii pe zile (nu stiu daca e cea mai buna idee, dar e ok) dar ma gandesc ca chenarul ala mare din stanga tot ar trebui impartit in doua, unul pt observatiile generale ale lunii si celalalt pt mici articole din astronomie.

bymos

Luis, eu nu inteleg ce vrei tu sa spui prin "observatii generale ale lunii"
Astea vor fi trecute la fenomene astronomice, adica in patratul de sub calendar. In calendar vom nota ziua (bolduit si alta culoare eventual) iar sub el vom scrie ce reprezinta fiecare zi.
Cei de la Terrra Magazin au lunar in revista lor o sectiune in care scriu fenomenele astronomice ale lunii, la modul general. noi vom trece doar pe cele importante.

Uite aici cum arata un exemplu de la Terra

Adi

Salut! Cred ca trebuie da distingem doua lucruri diferite pentru nu le amesteca.

1. MMihai a micsorat locul pentru calendarul propriu zis ca sa ne mai faca loc pentru text. A reusit asta si arata minunat pagina. El nu a lasat text pentru anume ceva, desi a pus acolo un titlu, ci pentru text in general.

2. Acum trebuie stabilit ce fel de texte sa punem. Luis, care sunt cele trei propuneri ale tale? Caci nici mie nu imi este clar.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am gasit un magazin online romanesc care vinde postere cu imagini suprinse de telescopul spatial Hubble (nu stiu daca au permisiune de copyright :) ). Ideea e ca pe hartie lucioasa, ei estimeaza costul al 4-5 RON. Si noi am putea in principiu sa vindem niste editii de calendar pentru a face fundraising, sau poate ceva postere. Poate am putea lucra cu o tipografia sa editeze la cerere si o firma de curierat sa trimita la cel care doreste.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro