Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

2009, Anul International al Astronomiei

Creat de Adi, Octombrie 04, 2008, 12:17:25 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Am pus articolul cu aceste informatii si pe site.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am descoperit cu bucurie, cautand pe google dupa "Anul International al Astronomiei" (adica denumirea in romana) ca exista un comitet national si in Romania pentru a pregati activitatile pentru anul care vine. Portalul oficial este www.Astro.ro. Au poster si logo in romana, pe care le afisez mai jos. De asemenea, am scris un email la adresa de la contact si i-am anuntat de cele doua proiecte pe care le derulam, in speranta unor colaborari. Primul proiect este cel al calendarului pe 2009 cu imagini din astronomie, iar al doilea este o brosura cu explicatiile despre Univers realizate de NASA si traduse de voluntarii nostri (mai precis Marinela Spiridon). Sa fie intr-un ceas bun si impreuna sa putem ajunge la noi universitati si sa putem gasi noi sponsori.


Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

Foarte frumos din partea ta Adi. Ma bucur ca putem aduce si noi (romanii in general, dupa care chiar echipa StiintaAzi) o contributie acestui eveniment.

Am vazut si felicitarile celor de la NASA, sunt f frumoase dar tema este strict de sarbatori. Inspiratia ar putea fi preluata pentru felicitarile noastre.

Pentru calendar, ma gandeam sa punem pozele NASA pe un fundal negru, dar cat sa rezulte un chenar, nu sa contureze intreaga pagina, astfel incat sa iasa in evidenta poza..

bymos

Vin cu o completare...

Cred ca ar trebui sa folosim un singur tip de imagini.. Landscape sau Portret. Tu ce spui? Asa nu s-ar modifica nici forma chenarului. (cred ca ar fi ok 2cm grosime partea neagra)

Adi

Salut, MMihai. Intr-adevar, este un sentiment frumos ca si romanii se aduna pentru contribui la acest proiect. Sunt curios ce activitati vor fi realizate, sper sa fie cat mai multe iesiri in public si vizite in scoli, sau organizarea de excursii ale elevilor la telescoapele ce exista in tara. Ma bucur de asemenea si ca noi vom putea realiza ceva lucruri concrete, precum calendarul si brosura.

Legat de partea grafica, sunt de acord sa alegem un singur format pentru poze. Majoritatea imaginilor sunt landscape, asadar propun sa mergem cu acestea. Sunt de acord si cu restul propunerilor.

Relativ la textele de pus in casute, Luis a fost de acord sa le scrie el. Desigur si eu voi ajuta cu corectare, cu sugestii. Luis dorea mai multe detalii despre ce sa punem in acele casute, deci incerc sa propun niste titluri.

Istoria cunoasterii Universului
- calendare antice (cel maias, cel babilonian, cel grecesc, cel roman)
- observatia ca numele zilelor saptamanii vin de la cele 5 planete cunoscute in antichitate plus soaerle si luna, asadar intrebarea vine cand si de cine si cum au fost descoperite restul planetelor
- luneta de Galilei in 1610 (petele solare, satelitii lui Jupiter)
- telescopul de Newton pe la 1650 (cam in acelasi timp cu microscopul)
- sistemul heliocentric 1543 Copernic
- observatiile lui Tyco Brahe in Danemarca si Cehia, pe care Kepler si-a enumerat legile ce descriu miscarea planetelor
- 1687 Principia matematica a lui Newton explica pentru prima data miscarea planetelor in jurul Soarelui

Teoria Big Bang
- pe scurt ceea ce este, ceea ce prezice, care este istoria Universului vazuta de teorie (asta pot scrie eu, am scris mult despre asta, chiar si aici pe forum si tot eu voi corecta textul NASA espre acest lucru)

Biografii pe scurt de mari astronomi
- se suprapune cu prezentarea istorica a cunoasterii umane a Universului precum mai sus

Ce alte sugestii si comentarii aveti si voi?

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

Este perfect daca Luis va putea sa se ocupe de text pentru ca eu sa ma ocup mai mult de partea de grafica.

Ce proportie vom avea pentru fiecare detaliu al calendarului?

- poza
- text
- calendarul propriu-zis

Propunerea mea:

- poza / 40%
- text / 25
- Calendar prorpiu-zis / 25%
Restul de 10% l-am lasat pentru logo-uri

Adi

De acord cu propunerea de proportii. Ne poti arata un format de ciorna cam cum ar arata? Poti folosi doar niste chenare sa vedem cum arata. Eventual in locul rezervat pozei poti sa pui o poza de la NASA cu o galaxie, iar la text un text oarecare, iar la logo, unul StiintaAzi.ro. Atunci am putea estima mai bine cum arata.

Da, tu te vei ocupa de partea grafica, Luis si cu mine de partea cu textul.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Luis

Sunt foarte bune titlurile pe care le-ai enumerat mai inainte dar ma gandesc ca am putea sa punem textele si in functie de evenimentele astronomice din acea luna. Momentan nu prea am inteles cum va arata acest calendar dar ma gandesc ca de exemplu daca intr-o anumita luna va fi eclipsa de luna, sa scriem in dreptul respectivei luni un text privind modul de formare a eclipselor de luna sau in ce constau acestea. Mai pe scurt ma gandesc sa facem pe langa textele propuse de Adi mai sus si texte privind cele mai importante evenimente ale anului respectiv si in functie de acele evenimente sa afisam pe respectiva pagina si texul corespunzator.

bymos

Vin acum cu o schita, cateva chenare si o poza.. sa ne dam seama exact cum sa incadram.
Am putea pune de exemplu o luna plina chiar langa data din calendar, in aceeasi casuta..referitor la ce spunea Luis



bymos

Iata la ce ma gandeam eu.

Adi

Sunt de acord cu Luis. Stiu ca poti gasi undeva evenimentele astronomice ale anului. In fiecare Luna putem descrie acolo unde pe cer sunt diverse planete, in ce zi se vad, daca e vreo eclipsa de Luna sau de Soare, etc. Din pacate, cautai pe net si nu gasii informatia, poate Luis stie unde poate fi gasita.

Pana una alta, gasii siteul oficial al Anului International al Astronomiei in Canada, unde e universitatea mea. Poate mai luam si de acolo idei pentru ce alte lucruri am putea noi sa mai organizam.

Sigur putem organiza un concurs de eseuri pe teme de astronomie.

Poate ne mai vin si alte idei. De exemplu, siteul romanesc ar trebui sa abia si ei un loc unde sa iti poti promova evenimentul tau. Adica noi sa spunem de brosura, de calendar si sa fie apoi pe siteul oficial. Nu cred ca au un form automat, dar sa speram ca vor raspunde la emailuri si vor pune materialul online de mana pe site.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

Schita reprezinta o chestie bruta, facuta in 5 minute. Trebuie sa ne gandim foarte bine cum fructificam spatiul pentru text, sa fie cat mai scurt (astfel incat sa intre in chenar) dar sa fie si complet. Dificil un pic. Dealtfel trebuie sa ne gandim cum ramane pana la urma cu evenimentele, daca sunt ff importante - avem loc sa le punem? - si etc.

Adi

MMihai, arata foarte bine schita ta. Am cateva intrebari si comentarii.

1. Calendarul pare a avea un loc destul de maricel lasat pentru fiecare zi, unde poate fi scris text. Acesta este locul unde sa punem despre evenimentele astronomice ale acelei zile (ce planeta e vizibila unde, ce evenimente de popularizare sunt organizate in Romania in acea zi?). Daca da, mi se pare ca spatiul ar fi folosit mult mai bine scriind inca un text cu explicatii. In practica, oamenii nu vor urmari in fiecare zi cerul si nici nu vor participa la toate evenimentele ce vor avea loc in tara. In plus nici nu stim inca ce evenimente vor avea loc. As zice ca partea de calendar sa ocupa ceva mai mic spatiu si sa ramana loc de inca o casuta de text, eventual mai mica decat prima.

2. Trebuie un loc unde sa spunem ce reprezinta poza si sa spunem la cine merge creditul pentru poza (NASA, dar cateodata creditul oficial este mai lung, incluzand nume de universitati, etc).

Cam astea sunt comentariile mele acum, arata foarte bine asa, si are albastrul specific StiintaAzi.ro.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

bymos

Da, ai dreptate Adi, avem partea de calendar asa de mare pentru ca spuneam ceva mai devreme, in casutele "datelor" vom pune cate o luna plina, o eclipsa ceva sau lucruri de genul asta..ideea e ca in casute voi adauga si zilele destul de maricel, nu vor sta pe bara albastra.
Data va ocupa sa zicem...30% din caseta. In total vom avea loc cu indulgenta pentru 4-5 cuvinte la marimea actuala, cu font de 12.

bymos

Referitor la "titlul pozei" il vom pune chiar in chenarul negru, sub poza, cu alb, dar font destul de mic(12). Asa se practica cel putin din cate stiu eu la calendare.