Diverse > Discuţii pe diverse teme

ET si posibilitatea existentei lor

<< < (2/12) > >>

Adi:
Pai stiu teoretic ca e sansa sa existe. Iar cand o sa si vedem experimental viata (sau deductii logice din noi experiente) atunci o sa si cred ca exista viata. Sunt agnostic in privinta aceasta: cand o sa vad, o sa cred.

AlexandruLazar:
Eu cred ca ai fost cam optimist cand ai ales termenii :D, asta nepunand la socoteala faptul ca ecuatia lui Drake se bazeaza pe cateva concepte, sa le zicem asa, gri, cum e conceptul de inteligenta.

In particular, foarte optimiste mi se par urmatoarele:


--- Citat din: Osmiumbin din Octombrie 03, 2008, 11:51:38 p.m. ---fl=procentul de planete pe care a apãrut viata
(aici biologii sunt foarte optimisti considerând aceastã variabilã egalã cu 1 spunând cã dacã toate conditiile sunt îndeplinite viata trebuie sã aparã )
fi=procentul de planete pe care viata a evoluat pânã la o formã inteligentã
(si aici este luatã în considerare valoarea 1 cãci se pare cã inteligenta este o treaptã fireascã în evolutia vietii )
--- Terminare citat ---

Adica, toate planetele pe care a aparut, candva, viata, au ajuns la stadiul in care au viata inteligenta? Personal mi se pare destul de putin progbabil. Si viata de pe Pamant a scapat ca prin urechile acului de cateva ori. O planeta mai noua cu, sa zicem, 1 miliard de ani, pe care au aparut deja primele forme de viata, nu are acum forme de viata inteligenta. Deci eu n-as da celui de-al doilea termen valoarea 1; ba mai mult, in lipsa unor dovezi reale sau a unor cazuri de referinta, nici n-as sti ce valoare sa-i dau.

--- Citat ---fc=procentul de inteligente ce au evoluat pânã la capacitatea de a comunica prin unde radio
(desi inteligenta este o treaptã fireascã a evolutiei asta nu înseamnã cã toate formele de viata inteligente au capacitatea de a comunica prin unde radio (delfinii, de exemplu, nu pot). Aici se ia în calcul o valoare între 0,1 si 0,2 )
--- Terminare citat ---

Asta mi se pare de departe cea mai optimista :D. Daca iei cazul delfinilor ca fiinte inteligente, atunci din sutele de specii inteligente de pe planeta, doar omul a reusit comunicatia prin unde radio. Deci cred ca aici ti-ar trebui mai multe zecimale :D.


--- Citat ---[/size]L=durata de viatã a unei civilizatii
(durata de viatã a unei civilizatii este evaluatã între 1000 si 100000000 de ani. Acesta este dupã pãrerea mea cel mai nesigur termen cãci o civilizatie poate fi întreruptã din dezvoltare de cãtre un meteorit de exemplu )

Dimpotriva, asta e unul din termenii de care suntem relativ siguri, raportandu-ne chiar la planeta noastra. Mult, mult mai nesiguri cred ca suntem de termenii din mijloc. In conditiile in care n-am descoperit nicio planeta similara Terrei, nu avem de unde stii fl, fi, fc, nici macar cu o aproximatie vaga.

In plus, chiar in conditiile in care aceste civilizatii exista, daca ele traiesc si la o distanta rezonabil de mica pe scara galactica, cateva sute de parseci distanta, ne-am cam lins pe bot, pentru ca vor trece cateva sute de ani de la primele lor emisii radio suficient de puternice pana sa aflam de ei.

Ca o convingere personala, ma indoiesc ca suntem singuri in Univers, dar tot ca o convingere personala, nu o sa apuc sa prind si dovada in cursul vietii :D.
--- Terminare citat ---

Osmiumbin:
"Adica, toate planetele pe care a aparut, candva, viata, au ajuns la stadiul in care au viata inteligenta? Personal mi se pare destul de putin progbabil. Si viata de pe Pamant a scapat ca prin urechile acului de cateva ori. O planeta mai noua cu, sa zicem, 1 miliard de ani, pe care au aparut deja primele forme de viata, nu are acum forme de viata inteligenta. Deci eu n-as da celui de-al doilea termen valoarea 1; ba mai mult, in lipsa unor dovezi reale sau a unor cazuri de referinta, nici n-as sti ce valoare sa-i dau."

Intr-adevar nu poti spune ca odata aparuta viata aceasta ajunge si in stadiul de inteligenta insa de la mine i-as da un 0.4 sau 0.3, in loc de 1. Totusi daca viata a avut conditiile necesare sa apara si aceste conditii se mentin de-a lungul timpului atunci nu este nimic sa impiedice dezvoltarea ei. Tocmai si de aceea i-am dat mai putin de 1.

"In plus, chiar in conditiile in care aceste civilizatii exista, daca ele traiesc si la o distanta rezonabil de mica pe scara galactica, cateva sute de parseci distanta, ne-am cam lins pe bot, pentru ca vor trece cateva sute de ani de la primele lor emisii radio suficient de puternice pana sa aflam de ei."

De acord!

"Ca o convingere personala, ma indoiesc ca suntem singuri in Univers, dar tot ca o convingere personala, nu o sa apuc sa prind si dovada in cursul vietii Cheesy."

Niciodata nu vei sti... :)

nano2k:
Un articol care sigur vi se va parea interesant:

http://www.kurzweilai.net/meme/frame.html?main=/articles/art0188.html

Recomand intreg situl http://www.kurzweilai.net

Adi, putem sa luam si de aici mute stiri, acolo apar zilnic stiri "de laborator", adica e vorba de cele mai inalte tehnologii. Multe nici nu se vor "incarna" in ceva palpabil, dar altele, in viitor vor fi normalul de zi cu zi.

nano2k:
Alta resursa importanta legata de Paradoxul Fermi: http://www.fermisparadox.com/

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă