Buna Cipri, multumesc pentru raspuns, este mai clar acum. Ca sa comentez pe scurt totusi, exista si multi oameni de stiinta experimentatori care au luat premiul Nobel pentru descoperirile lor, acolo unde teoreticienii nici nu se asteptau (Chadwick, Anderson, Onnes, Milikan ar fi doar cateva exemple). In al doilea rand, in ziua de azi, nu te poti specializa in toate. Fizica a devenit atat de sofisticata, incat experimentatorii sunt varza la teoretica si teoreticienii sunt varza la experimentala. De aceea marile universitati din strainatate fac seminarii cu discutii intre teoreticieni si experimentatori si de aceea exista cursuri in care un student la doctorat trebuie sa cunoasca minimul si din domeniul opus. Desigur ca daca exista o discutie despre teorie, trebuie sa fii suspect la ce zice un experimentator. Si invers.
Nu stiu daca ai facut o aluzie sau nu la faptul ca eu fac fizica experimentala, dar o sa clarific oricum. Acest site este unul de popularizare, unde explicam bazele stiintei, care, cred eu, sunt accesibile oricarui student la doctorat, atat experimentator cat si teoretician. Adica noi traducem aici in limbaj simplu ce zice stiinta. As fi putut face aceasta popularizare si daca eram teoretician. Poate si daca eram inginer, dar cu olimpiade de fizica in liceu.
Teoreticienii sunt de fapt de doua feluri: teoreticieni puri (vreo cateva zeci in toata lumea si chiar sunt genii) si fenomenologisti (adica cei care calculeaza pornind de la teoria actuala ce masuratori sunt prezise pentru experimente complete - aici intra 90% din teoreticieni).
Experimentatorii trebuie sa invete multa programare, multa electronica, etc, in functie de ce anume fac. Un student la doctorat in experimental petrece mult timp poate construid aparatul.
Asadar, zic ca e firesc ca un experimentator si un teoretician sa nu fie expert in celalalt domeniu. Sunt de acord ca un experimentator este mai slab la matematica ca un teoretician in medie, dar asta nu inseamna ca este mai slab per ansamblu. Uita-te la minunea LHC-ului, creeata de experimentalisti si ingineri.
Dar una peste alta, ma bucur ca esti de acord ca fizica e o stiinta bazata pe experiment si ca adevarul in Univers vine din ce experimentul confirma din predictiile teoriei sau din descoperirile accidentale ce apar.