Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

Ce e dincolo de Universul vizibil?

<< < (2/9) > >>

Adi:

--- Citat din: Coesite din Octombrie 01, 2008, 07:09:05 p.m. ---Nu ma refeream la articolul tau, sorry nici nu l-am vazut pe acela :">. Ma refeream la ceea ce a postat cris. Primul post din topicul acela.

--- Terminare citat ---

Eu zisesem asa: Iata o descoperire recenta cu WMAP, cum ca mai multe grupuri de galaxii merg paralel spre o directie dincolo de Universul vizibil, ca si cum ar fi ceva acolo si le-ar atrage.

http://www.world-science.net/othernews/080923_wmap

Cris a exprimat apoi o opinie personala. Este exemplu clar cad de periculos este sa amestecam opiniile personale cu ce admite de fapt stiinta, cu ce a fost deja publicat. Articolul meu aminteste de rezultate stiintifice ce au fost publicate ISI si au fost "peer-reviewed", adica care au fost analizate de alti oameni de stiinta si au fost acceptate ca fiind convingatoare.

Coesite:
Adica exista posibilitatea ca acele clustere de galaxii sa fie atrase de o gaura neagra? Si ar fi un fel de dovada pt existenta lor?

Osmiumbin:
Da, interesant articol. Eu cred ca exista ceva dincolo de universul vizibil, ceva care are masa si puterea necesara si este responsabil de acest lucru. Poate fi un superclus­ter de galaxii sau materie neagra mai densa...nu se stie, dar mi se pare mai putin plauzibila ideea cu gaurile negre ale lui cris...

Adi:

--- Citat din: Coesite din Octombrie 01, 2008, 07:15:10 p.m. ---Adica exista posibilitatea ca acele clustere de galaxii sa fie atrase de o gaura neagra? Si ar fi un fel de dovada pt existenta lor?

--- Terminare citat ---

De unde ai luat aceasta idee? Ca sa clarific, nu am citit ideea personala a lui Chris si nu o discut aici. Discut doar articolul meu.

Dar ca o paranteza, o gaura neagra se gaseste de obicei in centrul unei galaxii. Aici vorbim de grupuri de cateva zeci de galaxii, apoi de cateva astfel de grupuri, toate mergand impreuna. Ar trebui sa fie o gaura neagra tare mare, cam cat o bucata din Univers, care sa le atraga. Deci nu despre asta e vorba. Desigur, nu stim despre ce este vorba exact. Asa cum sunt curenti de aer si curenti marini, tot asa e un curent de materie (de galaxii) care curg prin Univers. Nu a mai fost observat asa ceva pana acum. Desigur, trebuie sa vina si noi alte observatii sa confirme aceasta.

Si inca ceva, gaurile negre s-au observat deja experimental, sau cel putin candidati de gauri negre cu sansa mai mare de 99.99% sa devina gauri negre.

Coesite:
Ok, merci pentru lamurire.
Ca sa se stie:eu nu stiu mai nimic despre gauri negre, clustere de galaxii si alte chestii de genul acesta. Dar vreau sa stiu, si nu am timp sa citesc articole de specialitate si alte chestii de genul, asa ca va rog sa ma scuzati daca mai pun intrebari copilaresti. 

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă