Geologie, mediu şi ştiinţe planetare > Geologie si stiinte planetare

Cea mai veche roca de pe Pamant descoperita in Canada

(1/5) > >>

Adi:
Cea mai veche roca de pe Pamant descoperita in Canada. Stirea noastra a fost preluata deja si de EvZ si Cotidianul, cu tot cu link spre noi.

Coesite:
Ok, dragutz articolul asa pe intelesul tuturor, dar simplu nu inseamna neaparat gresit.


--- Citat ---Descoperirea acestei roci formată la doar 300 de milioane de ani după formarea Pământului este foarte importantă, pentru că compoziţia chimică a sa dezvăluie detaliile proceselor de ciocnire a plăcilor tectonice care au format aceste roci.
--- Terminare citat ---

Compozitia mineralogica a rocii respective iti poate da niste informatii despre modul ei de formare, pentru a afla informatii despre tectonica din Precambrianul tanar ai nevoie atat de compozitie mineralogica cat si de structura rocii respective, asta in cazul in care (doamne ajuta!) are un grad de metamorfism scazut.

Adi:
Multumesc pentru comentariu. Desigur, greseli se mai pot strecura, mai ales din acestea subtile intre compozitia mineralogica si compozitia chimica. Imi poti explica direferentele dintre ele, te rog? Apoi dupa ce inteleg, o sa schimb in articolul al carui autor sunt. Oricum, nu sunt specialist in domeniu, nu am cum sa stiu aceste nuante. Vad ca comentezi pertinent la chimie si geologie, te-ar tenta sa scrii articole de popularizare si stiri de stiinta pentru StiintaAzi.ro pe aceste subiecte? Chiar acum e un articol despre noi masuratori asupra campului magnetic din trecut, de exemplu ...

Coesite:
Ajut cu cea mai mare placere!

Compozitia mineralogica se refera la fazele minerale dintr-o roca. Un mineral este o substanta cristalizata,solida, inorganica si naturala. Orice mineral poate fi definit de doua caracteristici importante structura sa interna si chimism.
Doua dintre proprietatile, importante pentru cazul de fata, ale fazelor cristaline naturale sunt polimorfismul si izomorfismul. Polimorfismul, asa cum ii spune si numele, este proprietatea anumitor minerale de a cristaliza in forme diferite fara a-si modifica chimismul. Hai sa luam un exemplu simplu, cuartul, toata lumea a auzit de el.
Silicea cristalina are cativa polimorfi importanti alpha-cuart, beta-cuart, cristobalit, tridimit. Alpha-cuartul este stabil la temperaturi de aprox. 500 de grade, deci tot ceea ce vedem si numim noi cuart este defapt alpha-cuart. Beta este stabil peste 500 de grade C.
Alti polimorfi sunt dependenti de presiune si temperatura, Stishovitul de exemplu, o varietate de cuart ce ia nastere la presiuni mari si temperaturi medii. Se gaseste in cratere de impact, daca substratul pe care a picat meteoritul era bogat in silice (SiO2).
Deci, chimismul singur nu iti da informatii despre sistemul in care s-a format roca, ci doar de chimismul sistemului.
Izomorfismul este proprietatea diferitelor minerale de a cristaliza sub aceasi forma cristalografica dar avand chimism diferit. 

Ok, am explicat cat de simplu am putut sper sa se inteleaga.

Adi:
Multumesc pentru raspuns. Ai explicat foarte bine. Ai folosit totusi multi termeni tehnici, dar sa rezum ceea ce am inteles. Cristale cu aceeasi compozitie chimice (chimism), adica cu aceleasi molecule in interiorul lor, isi pot organiza moleculele in diferite moduri, ducand la diferite aspecte geometrice ale structurii interne ale cristalelor. Aceasta structura interna este cea care ofera informatii despre activitatile geologice din trecut. Am inteles bine?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă