Buna. M-am gandit la ideea mea in legatura cu vitezele superluminice. Sa o mai expun o data: daca in TRG spatiul este un continuum gravitational ( un camp gravitational continuu), in ideea mea el este un continuum de campuri, sau ca sa zic asa, un continuum de continuum-uri.
Daca se spune ca viteza luminii nu poate fi atinsa (implicit nici depasita) in spatiu, atunci in virtutea echivalentei din TRG, s-ar putea (re)formula astfel: viteza luminii nu poate fi atinsa (nici depasita) in campul gravitational. Din aceasta formulare, reiese pentru mine ca se poate depasi viteza luminii daca se trece intr-un alt camp.
Mai altfel, sa spunem ca fiecare camp este un domeniu sau mediu (intelegeti ca vorbesc metaforic). Atunci se ajunge la o alta reformulare: in domeniul (mediul) gravitational, nu se poate atinge/depasi viteza luminii. Poate asta ar explica de ce nu s-au descoperit experimental vitezele efective mai mari decat c: pentru ca toate experimentele s-au efectuat in campul (mediul) gravitational, care astfel ar limita vitezele posibile, adica analogic vorbind, viteza luminii ar fi viteza maxima in mediul gravitational, intocmai cum sunetul de ex., are o viteza maxima in mediul atmosferic (aer).
Asadar s-ar putea depasi viteza luminii daca deplasarea s-ar face intr-un alt mediu (camp), care ar avea o alta viteza limita. Asta ar fi posibil daca s-ar gasi o cale de a ecrana campul gravitational, astfel incat sa nu mai limiteze vitezele la valoarea c.
Din ce inteleg, in acest moment se considera imposibila ecranarea campului gravitational, dar poate in viitor se va descoperi o cale de a face acest lucru si consider ca asta ar putea fi cheia pentru depasirea vitezei luminii.