Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Viteze superluminice

Creat de staetualex, Septembrie 16, 2008, 04:43:42 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Electron

Foarte bine, asa sa faci.

Dar la intrebarea mea legata de sursa de informatie cum ca vidul e considerat un "mediu elastic" nu raspunzi? De ce?

e-

Don't believe everything you think.

cris

Toti cei care sustin existenta eterului considera vidul mediu elastic perfect eu am spus ca e o gresala.

Electron

cris, exprimarile tale lasa de dorit. Din felul in care ai facut afirmatia initiala, se intelegea ca stiinta oficiala face asemenea erori, ceea ce nu este adevarat. Mai mult, nu vorbeam de eter. Cine considera ca eterul exista (stiintific vorbind) e in eroare, o eroare care nu are de-a face cu vidul, ca atare nu inteleg de ce aduci eterul in discutie acum. Te rog pe viitor sa te exprimi mai clar.

e-
Don't believe everything you think.

Dendros

Buna ziua. Scuze ca n-am raspuns pana acum, am fost ocupat. M-am mai gandit la cateva aspecte ale ideilor mele, si sper sa fi avansat in acest sens.

Legat de vitezele superluminice, am spus ca campul gravitational ar putea fi superluminic, in echivalenta lui cu spatiul. Ati spus ca nu e corect sa afirm asta. De ce? Din ce imi dau seama, spatiul in BB se extinde geometric, isi mareste "raza", "volumul", cu o anumita rata (constanta lui Hubble), care ar fi o viteza de expansiune. Tradus in termeni de camp (potrivit echivalentei din TRG spatiu=camp gravitational), mi se pare ca inseamna ca undele gravitationale se "propaga" in vid cu o viteza egala cu constanta lui Hubble. In acest sens inteleg eu caracterul superluminic al undelor gravitationale. Daca gresesc, va rog sa-mi aratati unde. Dar in orice caz, nu exclud vitezele superluminice, din moment ce in TRG viteza luminii nu mai e constanta, deci ar putea fi depasita.

In privinta ideii privitoare la particule ca interactiuni intre campuri, ati avut dreptate, analogia folosita nu era corecta. Stiu ca liniile de camp sunt conventii. Poate mai corect ar fi sa spun ca particulele ar putea fi cuplaje, "puncte de contact" intre campuri. Dar nu-mi cereti sa prezint cum se cupleaza campurile (daca ideea e corecta, si as sti cum se realizeaza cuplajul, as primi premiul Nobel). Asa cum am spus, din punct de vedere fizic, ideea mi se pare plauzibila, fiindca nu mai apar valori infinite, cuplajele fiind finite in sens fizic.


Electron

Citat din: Dendros din Mai 07, 2009, 12:49:13 PM
Legat de vitezele superluminice, am spus ca campul gravitational ar putea fi superluminic, in echivalenta lui cu spatiul. Ati spus ca nu e corect sa afirm asta. De ce?
Am spus ca nu e corect pentru ca asta e realitatea. Si asta este realitatea pentru ca viteza de expansiune a spatiului nu este acelasi concept de "viteza" ca si viteza de propagare a luminii prin spatiu. Ele nu pot fi comparate, pentru ca in fizica se pot compara doar marimi masurate cu aceleasi unitati de masura. E mai clar acum?

CitatDin ce imi dau seama, spatiul in BB se extinde geometric, isi mareste "raza", "volumul", cu o anumita rata (constanta lui Hubble), care ar fi o viteza de expansiune.
Constanta lui Hubble este constanta de proportionalitate dintre viteza cu care se departeaza de noi galaxiile si distanta la care se alfa ele. Conform Wikipedia, cea mai recenta masuratoare a acestei constante a produs valoarea: Ho = 70.1 ± 1.3 (km/s)/Mpc. Ti se pare tie ca asta este o viteza care sa fie comparabila (ca operatie fizica) cu viteza de propagare a luminii, masurata eventual in km/s ? Vezi acum ca nu au aceeasi dimensiune fizica ?

CitatTradus in termeni de camp (potrivit echivalentei din TRG spatiu=camp gravitational), mi se pare ca inseamna ca undele gravitationale se "propaga" in vid cu o viteza egala cu constanta lui Hubble.
A spune asa ceva e un nonsens. Nu e posibil sa compari o viteza de propagare cu constanta lui Hubble.

CitatIn acest sens inteleg eu caracterul superluminic al undelor gravitationale. Daca gresesc, va rog sa-mi aratati unde.
Daca nu e clar ce am spus mai sus, astept intrebari.

CitatDar in orice caz, nu exclud vitezele superluminice, din moment ce in TRG viteza luminii nu mai e constanta, deci ar putea fi depasita.
Iarasi vii cu concluzia asta pe care nu inteleg de unde o scoti (vezi sublinierea cu rosu). Asta e eroarea cu care nu am fost de acord inca de la inceput.

Faptul ca in TRG viteza luminii nu mai e constanta GLOBAL este rezultatul faptului ca nu exista un sistem de referinta "in cadere libera" global, in care sa se poata defini si aplica legile fizicii simultan in toate punctele din Univers, in aceeasi forma. Cu alte cuvinte, nu ai dreptul sa iei un sistem de referinta local si sa vorbesti de legi ale fizicii (cum sunt legile care descriu propagarea undelor electromagnetice) globale. Legile fizicii se aplica asa cum le stim doar in zona "locala" pentru care avem sistemul de referinta "in cadere libera" (acestea fiind sistemele in care forma legilor fizicii este cea mai simpla). Pentru a spune ce se intampla la distanta prea mare, nu mai putem folosi aceeasi forma a legilor.

Deci a compara viteza luminii "de aici" cu viteza luminii din "alta parte" (dintr-o zona a Universului unde sitemul tau de referinta "in cadere libera" nu mai e valabil) nu se poate face direct (prin observatie experimentala, adica prin masurare), ci doar in urma unor transformari de sisteme de referinta. Cu alte cuvinte nu poti sa le masori direct, deci chiar daca obtii viteze diferite pentru lumina (in urma transformarilor), cele masurate (local, in sisteme de referinta "in cadere libera") sunt exact aceleasi, asa cum afirma principiile care stau la baza TRG.

De aici si pana la a afirma ca "exista viteze superluminice" este un non sequitur ilogic, pentru ca nu rezulta de nicaieri ca undeva, intr-un sistem de referinta "in cadere libera", exista ceva care se deplaseaza cu viteza mai mare decat viteza luminii. TRG te asigura ca in nici un sistem de referinta "in cadere libera" (in care legile fizicii au forma cea mai simpla), nu exista ceva care se deplaseaza mai repede decat lumina. Asadar, de unde ai tras tu concluzia ta ?

CitatIn privinta ideii privitoare la particule ca interactiuni intre campuri, ati avut dreptate, analogia folosita nu era corecta. Stiu ca liniile de camp sunt conventii. Poate mai corect ar fi sa spun ca particulele ar putea fi cuplaje, "puncte de contact" intre campuri.
Am subliniat cu rosu partea pe care nu o pot accepta (eu personal). Campurile sunt multidimensionale, nu unidimensionale, deci doua "campuri in contact" vor fi mereu suprapuse pe o zona spatiala (multidimensionala) si nu punctuala. Campurile cunoscute nu au "margini abrupte", ele sunt continue, de aici apare imposibilitatea modelului tau cu "puncte de contact".

CitatDar nu-mi cereti sa prezint cum se cupleaza campurile (daca ideea e corecta, si as sti cum se realizeaza cuplajul, as primi premiul Nobel). Asa cum am spus, din punct de vedere fizic, ideea mi se pare plauzibila, fiindca nu mai apar valori infinite, cuplajele fiind finite in sens fizic.
Si inorogul roz invizibil evita valorile infinite, si pentru asta poate fi "mai plauzibil" decat orice alta fabulatie care implica valori infinite, dar asta nu il face sa fie relevant pentru fizica. Repet, daca vrei sa faci simple fabulatii fa-o in sectiunea dedicata acestora pe acest forum.

e-
Don't believe everything you think.

cris

Parerea mea e ca viteza luminii e limita universala deoarece universul e pur electromagnetic.Pana si gravitatia cred ca e atractie electromagnetica reziduala.

Electron

Citat din: cris din Mai 07, 2009, 06:10:53 PM
Parerea mea e ca viteza luminii e limita universala deoarece universul e pur electromagnetic.
Sa inteleg ca dumneavoastra credeti ca universul e pur electromagnetic? De ce credeti asta?

CitatPana si gravitatia cred ca e atractie electromagnetica reziduala.
Ce inseamna "atractie electromagnetica reziduala" ?

e-
Don't believe everything you think.

cris

Consider materia&antimateria ca fiind oscilatii electromagnetice asimetrice fata de fotonii de ori ce lungime de unda care sunt oscilatii simetrice.Am studiat multe descrieri de fulgere globulare si le consider macroparticule de lungimi de unda mare dar similare cu ceea ce se intimpla la nivel cuantic.acestea isi pierd repede energia in mediul inconjurator datorita dimensiunilor.Deci campuri electromagnetice ce se rotesc datorita asimetriei.

cris

Prin atractie reziduala inteleg ca intre doi atomi neutri din punct de vedere electrostatic ramane o mica forta de atractie datorita poate unui efect de ecranare.

Electron

cris, multumesc pentru raspunsuri. Din pacate nu prea inteleg ce vrei sa spui, dar asta deja o fi problema mea.

e-
Don't believe everything you think.

Stilicho

CitatConsider materia&antimateria ca fiind oscilatii electromagnetice asimetrice fata de fotonii de ori ce lungime de unda care sunt oscilatii simetrice.Am studiat multe descrieri de fulgere globulare si le consider macroparticule de lungimi de unda mare dar similare cu ceea ce se intimpla la nivel cuantic.acestea isi pierd repede energia in mediul inconjurator datorita dimensiunilor.Deci campuri electromagnetice ce se rotesc datorita asimetriei.
???
CitatPrin atractie reziduala inteleg ca intre doi atomi neutri din punct de vedere electrostatic ramane o mica forta de atractie datorita poate unui efect de ecranare.
???
Ţi-am citit explicaţiile de vreo 4 ori, cris, încearca sa reformulezi. Poate reuşesti să faci pe cineva să înţeleagă ce vrei să zici.

cris

Reformulare
Tot ce exista in univers sunt manifestari electromagnetice.
Daca fotonii indiferent de lungimea de unda sunt oscilatii sinusoidale deci simetrice fapt care ii face sa se deplaseze liniar cu viteza c.In cazul particulelor avem oscilatii asimetrice lucru ce le face sa se roteasca in loc sa se deplaseze liniar.Aceasta manifestare duce la aparitia propietatilor ca inertia si masa.

Electron

cris, exprimarea iarasi lasa de dorit. Trebuie sa specifici cand faci asemenea afirmatii ca e parerea / imaginea ta despre aceste lucruri.

In continuare ar fi interesant daca ai aduce si ceva argumente, ceva "dovezi" cat de cat ca aceasta imagine (explicatie) corespunde realitatii.

Vazand insa cat de zgarcit sunteti in exprimare si expunere, nu voi avea asteptari mrea mari in acest sens.

e-
Don't believe everything you think.

cris

Sa luam cazul electronului.Comportamentul sau de unda e foarte clar.Am dat exemplul cu fascicolul de electroni trecut prin doua fante care formeaza franjuri pe ecran.Propietatea de a prezenta inertie a particulelor in cazul unei unde rotitoare e si ea evidenta pentru ca un impuls aplicat va deforma particula pe acea directie.Viteza limita c pentru unde rotitoare e alta evidenta care nu mai trebuie explicata.

Electron

Citat din: cris din Mai 08, 2009, 09:50:10 AM
Propietatea de a prezenta inertie a particulelor in cazul unei unde rotitoare e si ea evidenta pentru ca un impuls aplicat va deforma particula pe acea directie.
Daca e atat de evidenta, puteti sa aratati aici aceasta demonstratie ?

CitatViteza limita c pentru unde rotitoare e alta evidenta care nu mai trebuie explicata.
Pentru mine ar trebui explicata. Chiar va rog sa o faceti.

e-
Don't believe everything you think.