2) Legatura este ca, asa cum am mai spus, ar putea exista campuri superluminice, adica campuri in care ar fi posibile viteze >c.
Am subliniat cu rosu o exprimare pe care o consider incorecta. Cum adica sa fie campuri
in care vitezele sa fie asa si pe dincolo? Cu asemenea exprimari, pana nu devii cat de cat riguros, nu cred ca voi ajunge sa inteleg ce vrei sa spui...
Ca sa dau si un (posibil) exemplu, daca spatiul este campul gravitational, iar acest spatiu se extinde cu viteze >c, atunci reiese ca campul gravitational, este, in acest sens, un camp superluminic. Am mai dat acest exemplu.
Dupa parerea mea, aceasta interpretare e nu doar trasa de par, ci si incorecta. Cel putin in TRG campul gravitational este reprezentat de
curbura spatiului exprimata prin metrica acestuia. Iar daca s-ar descoperi unde gravitationale, s-ar putea verifica daca ele chiar se propaga cu viteza luminii in vid. A vorbi insa de expansiunea spatiului asa cum e ea descrisa in cosmologie (cf. Big-Bang) ca facandu-se cu viteze superluminice este insa o eroare, deoarece viteza de expansiune a spatiului insusi nu este comparabila cu viteza de deplasare prin spatiu, e ca si cum ai compra mere cu papuci. Daca insa tot ce te intereseaza pe tine sunt fraze si speculatii in care sa apara expresia "viteza supraluminica" desi nu are nici o semnificatie fizica in ele, asta e. Mult spor in continuare.
Asa cum am spus, e o analogie simplificata. Bineinteles ca campurile nu sunt linii, dar pt. simplificare mi le-am reprezentat astfel. Ideea e ca campurile ar putea interactiona intre ele, iar o posibila concretizare a interactiunilor ar putea fi particulele. Stiu ca in teoria campurilor particulele sunt singularitati de camp, dar am inteles ca aceasta reprezentare are unele probleme, cum ar fi aparitia valorilor infinite.
In ideea mea, particulele fiind interactiuni finite intre (si nu singularitati ale unui singur camp) aceste campuri, nu apar aceste valori, cel putin asa cred.
Dendros, in fraze (ca insiruiri de cuvinte) poti sa spui si sa crezi ce vrei tu. Dar pana nu aduci si ceva argumente, si o baza coerenta din care sa rezulte ce zici tu, ce spui tu (foarte vizibil in ce am subliniat cu rosu) sunt pure speculatii care nu au nimic fizic in ele, ce sa mai vorbim de stiintific...
Prin "intersectie" inteleg interactiune.
A vorbi de "interactiune" fara a spune clar
intre ce entitati are loc ea, este absolut irelevant. Poti sa intelegi prin ea "creatio-fabulatiune" ca exact la fel de multa informatie aduci aici. Nu esti riguros, nu explici ce zici, nu aduci argumente sau rationamente inteligibile. Tu ai o idee si crezi ca spune una sau alta. Pe mine cel putin nu ma intereseaza ce crezi (in sensul ca nu esti nici macar tu sigur) despre o idee expusa ca prin ceata.
Repet ca e o analogie f. simplificata. Cand am spus "linii", ma refeream la liniile de camp. Pe scurt, din punct de vedere fizic, imi imaginez particulele ca fiind interactiuni intre liniile de camp ale campurilor, adica intre portiuni suficient de "subtiri" ale campurilor. In acest sens imi reprezint "liniile": portiuni finite, "subtiri", daca vreti, "felii" de campuri. E mai clar?
Repet, e clar gramatical, nu e clar cum poti sa faci asemenea afirmatii si sa crezi ca ele au o semnificatie fizica pe undeva.
Conceptul de "linie de camp" este ceva foarte clar in fizica, si el nu se preteaza sa-l implici in aceasta analogie, pentru ca liniile de camp nu sunt altceva decat abstractiuni, exact ca punctele din geometrie. A afirma ca intre liniile de camp exista "interactiuni" (sau "creatio-fabulatiuni") este o eroare de acelasi grad de enormitate ca si afirmatia cuiva pe alt topic cum ca punctele geometrice "capata" masa atunci cand se deplaseaza (!!) cu viteza luminii.
Pe de alta parte, liniile de camp nu sunt izolate sau separabile, deci daca undeva "doua linii se intersecteaza" ei bine in acea zona se intersecteaza o multime de alte linii (urmare a faptului ca ele caracterizeaza un spatiu multidimensional, nu sunt "linii independente" singuratice prin spatiu). Aici devine pentru mine foarte clar ca analogia ta e falsa, deoarece nu se pot izola liniile de camp (cel putin pentru campurile cunoscute) si ca atare nu poti spera sa gasesti "interactiuni" (sau "creatio-fabulatiuni") localizate in spatiu, asa cum sunt observate a fi particulele. Deci tu vorbesti in frazele tale de "linii care se intersecteaza/interactioneaza", dar ele nu corespund cu nimic fizic, cel putin pana nu pui tu in evidenta asa ceva. Doar din vorbe particulele ar putea fi intersectia firelor de par din coama inorogului roz invizibil. Vrei sa aflii mai multe despre o astfel de idee?
e-