Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teorii alternative pentru gravitaie

Creat de flavian, Martie 05, 2009, 01:27:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

flavian

Hehe, plecati de la premise gresite si puteti sa invartiti 10 ani desenele alea cu forta centrifuga ca n-o sa gasiti nimic. Explicatia sta in cu totul alta parte. Hai sa va dau niste indicii care sa va apropie nitzel mai de subiect.

In ce priveste gravitatea multi au auzit evident de teoriile lui Newton si marul sau devenit istoric.

A venit apoi Einstein cu teoria relativitatii si mecanica cuantica care au incercat sa explice intr-un sens mai larg fenomenul gravitatii. Au ramas insa "mici" probleme nerezolvate in care cele doua teorii mai aveau lacune, care incearca acum sa fie explicate prin diferite experimente. Unul din acestea e faimosul accelerator de particule LHC pe tema caruia s-a facut atata tam-tam aiurea anul trecut si pe la noi.

CitatThere are two other points of tension between quantum mechanics and general relativity.

    * First, classical general relativity breaks down at singularities, and quantum mechanics becomes inconsistent with general relativity in a neighborhood of singularities (however, no one is certain that classical general relativity applies near singularities in the first place).
    * Second, it is not clear how to determine the gravitational field of a particle, since under the Heisenberg uncertainty principle of quantum mechanics its location and velocity cannot be known with certainty. The resolution of these points may come from a better understanding of general relativity

Candidate theories
There are a number of proposed quantum gravity theories. Currently, there is still no complete and consistent quantum theory of gravity, and the candidate models still need to overcome major formal and conceptual problems. They also face the common problem that, as yet, there is no way to put quantum gravity predictions to experimental tests, although there is hope for this to change as future data from cosmological observations and particle physics experiments becomes available

Una din aceste teorii care incearca sa lamureasca problema cu gravitatea este cea a lui Haisch si Rueda care explica existenta unor forte in vid si modul in care acestea genereaza masa, inertia si gravitatea:

CitatIf they can get their idea to work, Haisch and Rueda will have a theory of quantum gravity -- the long-sought marriage of Einstein's general relativity with quantum mechanics. It would finally allow physicists to understand the first moments after the big bang, and the crushing singularity at the core of a black hole.

Ar putea explica si alte fenomene momentan "inexplicabile" precum Efectul Casimir si alte chestii interesante, cu ajutorul teoriilor polarizarii vidului ale lui Puthoff si Dicke continuate apoi de catre Depp:

CitatIn 2005 Depp proposed a modification to the original PV work of Dicke that addresses many of the objections above. The revised model is not a replacement for general relativity but is meant to provide insight into the possible underlying physics of general relativity.

Aruncati cate un ochi pe linkurile date de mine si poate incep sa cada niste fise... :)

Stilicho

#1
Link-urile tale nu duc niciunde. Corectează-le.

CitatHehe, plecati de la premise gresite si puteti sa invartiti 10 ani desenele alea cu forta centrifuga ca n-o sa gasiti nimic. Explicatia sta in cu totul alta parte. Hai sa va dau niste indicii care sa va apropie nitzel mai de subiect.
CitatAruncaţi câte un ochi pe linkurile date de mine si poate incep sa cada niste fise...
Postul tau are un ton, aşa de parcă toată Mecanica Cuantică şi Teoria Relativităţii le-ai avea la degetul mic.

Ai un văr sau un frate pe nume sandokhan ?

Încerarcă să prezinţi tu teoriile alea aici, decât să dai link-uri. Poate reuşeşti să mă luminezi.

flavian

Vad ca cineva a mutat postul si acum nu mai pot edita nici linkurile. Sunt ok, doar ca au niste ghilimele in plus din cate se pare. Rog unul din moderatori daca le poate corecta.

Ajunsesem pe forumul asta dupa cineva mi-a indicat numele lui Grigore Nica si am zis sa dau o mana de ajutor discutiei. N-am idee cine e sandokhan dar cautand acum pe forum inteleg ca e un personaj cam controversat pe aici.

Teoriile respective cauta sa explice teoria gravitatiei cu ajutorul uneia din particolele inca nedescoperite de stiinta, la fel cum o fac si cei de la LHC. In timp ce LHC se distreaza incercand sa puna in evidenta bosonul Higgs, altii au gasit mai interesante teoriile legate de graviton.

Imi este mai greu sa explic in cateva cuvinte cam ce am inteles eu din toate materialele studiate pe aceasta tema, asa ca va rog sa aruncati intai un ochi peste ele si detaliem ulterior.

Moderator1

Citat din: flavian din Martie 05, 2009, 02:44:38 PM
Vad ca cineva a mutat postul si acum nu mai pot edita nici linkurile. Sunt ok, doar ca au niste ghilimele in plus din cate se pare. Rog unul din moderatori daca le poate corecta.
@flavian: mutarea topicului nu a afectat corectitudinea link-urilor. Iar eroarea din link-uri nu e doar prezenta unor ghilimele in plus, ci este o eroare de format pentru ca ai repetat protocolul (http//).

Esti binevenit sa repostezi corect acele link-uri, pentru cei care nu pot sa deduca forma corecta.

<M1>

flavian

Mda, au fost copiate cu totul de pe un forum pe care mai dezbatusem deja problemele astea.

Multumesc pentru ajutor in corectarea lor :)

Dar sa revenim la discutiile despre gravitatie.

Sa inteleg ca daca s-a decis crearea unui topic nou, astfel de discutii n-au mai prea fost pe aici ?

Ca n-as vrea sa fac valuri ca orice user nou si putem continua pe unul din topicele vechi daca acestea exista.

HarapAlb

Citat din: flavian din Martie 05, 2009, 03:51:38 PM
Dar sa revenim la discutiile despre gravitatie.
Tu aduci în discuţie niste ipoteze. Sunt câteva teorii care încearcă să descrie mecanica cuantică şi gravitaţia într-o formă unificată. Problema este că nu au fost confirmate încă experimental. Evenimentele descrise de teoriile astea se petrec la energii foarte mari, dar se speră ca la LHC să se poata vedea o fărâmă din predicţiile teoretice.