Topic initiat de o intrebarea lui Alex.
Nu cred ca exista o regula generala de cum se masoara experimental sau cum se determina teoretic masele particulelor.
In experimente oamenii de stiinta se folosesc de legea conservarii energiei si a impulsului pentru a stabili niste ecuatii in care masa particulei ce se doreste a fi determinata apare ca necunoscuta. Prin experiment se masoara ceilalti termeni (energia, impulsul a particulelor cunoscute implicate in proces) ce apar in ecuatii, iar in final prin rezolvarea sistemul de ecuatii se obtine masa particulei necunoscute.
Teoretic nu stiu cum se determina (de fapt cum se estimeaza) masa unei particule.
Adi sigur stie mai multe despre determinarea masei particulelor.
Particulele elementare nu au dimensiune, ele sunt tratate ca puncte. Daca ar avea dimensiune nenula atunci s-ar putea face experimente pentru a vedea ce este inauntru

In cazul particulelor care au structura interna (protoni, neuroni, nuclee) estimarea dimensiunii lor se face prin experimente de imprastiere (scattering). De exemplu: se ia un proton drept tinta si se bombardeaza cu fotoni sau electroni, apoi dupa modul cum "ricoseaza" fotonii sau electronii in urma ciocnirii cu protonul se estimeaza dimensiunea lui. De mentionat ca tot prin experimente de imprastiere s-a aratat ca protonul are structura interna (compusa din quarci).