Mihaineken, iata raspunsul meu pe scurt.
1. Intr-adevar, daca nu ar fi aer, ci vid, si soricelul si elefantul ar cadea cu aceeasi viteza. Problema este pusa tocmai in contextul ca exista aer, pentru a studia efectul aerului.
2. In timpul caderii, intr-adevar forta gravitationala creste, dar foarte foarte putin, este un efect ce se neglijeaza in aceasta problema. Ori cazi de la 1 km, ori cazi de la 100 de metri, efectul este undeva la zecimala a patra sau a cincea in forta de greutate. Exista mai multe efecte si arta in fizica este de a vedea care are un efect mai mare si care mai mic, iar cel cu efect mai mic poate fi neglijat.
3. Datorita frecarii cu aerul, viteza nu creste doar proportional cu timpul, cum ar fi in vid. Ci este un fel de crestere dupa o formula unu mius exponentiala cu minus la exponent, adica viteza creste, dar din ce incet, pana ajunge la o viteza maxima, dupa care nu mai creste. Deci un parasutist daca isi da drumul de la inaltime foarte mare ajunge jos cu aceeasi viteza ca atunci cand si-ar da drumul de la o inaltime mai mica, daca ambele sunt mai mari decat inaltimea minima pt asta. Cu cat raza corpului este mai mare (la densitate constanta - cum se prespune pentru soricel si elefant), cu atat inaltimea asta minima este mai mare. Pentru a ajunge la viteza constanta, elefantului ii trebuie inaltime mai mare decat soricelului. Deci daca dai drumul la amandoi de la etajul trei, poate ca soricelul ajunge jos cu viteza constanta (zisei etajul trei ca idee, nu am facut calculul), in timp ce elefantului inca ii creste viteza mereu, ceea ce inseamna ca a ajunge inaintea soricelului.
Cam asta a fost vorba cu problema asta.