Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Virusul care imbolnaveste alte virusuri

Creat de Adi, August 14, 2008, 12:54:21 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Daca bacteriile sunt usor atacate de antibiotice pentru ca bacteriile sunt formate din celule carora antibioticele le schimba compozitia chimica, virusii sunt greu de atacati tocmai pentru ca sunt formati din un nucleu cu material genetic inconjurat de un invelis proteic. Iata totusi ca cercetatorii au reusit sa descopere si apoi sa studieze primul virus care este capabil sa atace virusi mai mari ca el, tot asa cum un astfel virus invadeaza o celula, anume inoculandu-i materialul sau genetic.

Articolul complet in Gandul.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Da, asta va ajuta mult genetica pe viitor. Sa spun cateva lucruri despre virusuri, caci acest virus este cu totul si cu totul diferit fata de virusurile obisnuite, ca sa le spunem asa. ;)
   Fiecare fiinta apartine unuia dintre cele 5 regnuri (R. Procariota(Monera), R. Protista, R. Fungi(Ciuperci), R. Plantae, R. Animalia). Dar virusurile sunt o exceptie, nefiind incluse in taxonimia clasica. Aceste entitati infectioase sunt la limita dintre viu si neviu, deoarece nu au metabolism propriu, nu cresc dar se multiplica numai in celula-gazda pe care o paraziteaza.
O scurta clasificare:
-dupa tipul de acid nucleic (ADN sau ARN): adenovirusuri(contin acidul dezoxiribonucleic - ADN); ribovirusuri(contin acid ribonucleic - ARN).
-dupa organismul parazitat: virusuri umane, animale, vegetale.
-dupa substrat: ca un exemplu des intalnit avem virusul rabic, care ataca celulele nervoase.
Ca structura, este foarte simpla, virusurile sunt alcatuite din acizi nucleici (ADN sau ARN) si proteine. Proteinele constituie  un invelis proteic numit capsida, ele formand capsomerele, iar acizii nucleici formeaza genomul viral.
Virusurile se prezinta sub trei stari:
-virus infectios matur (virion), reprezentand unitatea morfo-functionala a virusurilor;
-virusul vegetativ, este virionul fara capsida, multiplicat in celula-gazda;
-provirusul, este virusul decapsidat integrat in cromozomul celulei-gazda.

Sa mai adaug ceva...virus are doua sensuri: virus informatic (plural virusi) si virus ca entitate infectioasa (plural virusuri).  :D

Adi

Multumim pentru explicatie, Temari. Ne bucuram sa te avem iarasi printre noi. Ai vazut ca avem si articole noi de biologie pe StiintaAzi.ro? Cele legate de animale sunt si preluate de un site. http://www.latifa.ro/stiri-animale
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Nu am observat. Multumesc ca mi-ai spus :) Banuiesc ca sunt curiozitati, ceea ce este deosebit de atractiv.

Adi

Da, sunt sigura ca vei dori sa urmaresti acel link. Aduna toate stirile despre animale din presa romaneasca, cu sumarul stirilor si cu link la articolul intial.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro