Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative.

Creat de mircea_hodor, Martie 01, 2015, 09:40:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.


atanasu

Cateva elemente insuficient detaliate in aceasta sinteza documentara :traducand cateva elemente din https://en.wikipedia.org/wiki/Expansion_of_the_universe  :
"Expansiunea cosmică este o caracteristică cheie a cosmologiei Big Bang. Poate fi modelata matematic cu metrica Friedmann–Lemaître–Robertson–Walker (FLRW), care corespunde unei creșteri a scării părții spațiale a tensorului metric spațiu-timp al universului (care guvernează dimensiunea și geometria spațiu-timpului). În acest cadru, separarea obiectelor în timp este asociată cu expansiunea spațiului însuși.
Conform teoriei inflației, în timpul epocii inflaționiste, la aproximativ 10-32 secunde după Big Bang, universul sa extins brusc, iar volumul său a crescut cu un factor de cel puțin 1078 (o extindere a distanței cu un factor de cel puțin 1026 în fiecare dintre cele trei dimensiuni). Acest lucru ar echivala cu extinderea unui obiect cu o lungime de 1 nanometru (10-9 m, aproximativ jumătate din lățimea unei molecule de ADN) până la o lungime de aproximativ 10 6 ani lumină (aproximativ 1017 m sau 62 trilioane de mile). Expansiunea cosmică a încetinit ulterior la ritmuri mult mai lente, până când, la aproximativ 9,8 miliarde de ani după Big Bang (cu 4 miliarde de ani in urma), a început să se extindă treptat mai rapid și încă o face. Fizicienii au postulat existența energiei întunecate, apărând ca o constantă cosmologică în cele mai simple modele gravitaționale, ca o modalitate de a explica această accelerație tardivă. Conform celei mai simple extrapolări a modelului cosmologic favorizat în prezent, modelul Lambda-CDM, această accelerație devine mai dominantă în viitor.

Dacă putem măsura sau determina cacteristicile necesare ecuatiilor modelului relativist  FLRW care sunt   în Universul nostru , atunci aceste ecuații vor spune totul despre proprietățile Universului  atât în trecut, cât și în viitor. Doar știind, astăzi, ce alcătuiește Universul  și care este rata de expansiune în acest moment, putem  determina pritr multe alte proprietati p cele principal:
- care este dimensiunea Universului  observabil în orice moment din trecut sau viitor,
- care a fost sau va fi rata de expansiune în orice moment în trecut sau viitor,
 - cât de importantă din punct de vedere energetic a fost sau va fi fiecare componentă a Universului (radiații, materie normală, materie întunecată, neutrini, energie întunecată etc.) în orice moment din trecut sau viitor,
Este posibil sa fi analizat anterior cum a evoluat universul in timp si voi cauta acestea aca le mai gasesc.

atanasu

Cele scrise in finalul postarii anterioare au fost preluate de pe https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2021/08/25/how-small-was-the-universe-at-the-start-of-the-big-bang/ mult mai ampla si deosebit de importanta.
Adaug ca din https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2017/03/24/how-big-was-the-universe-at-the-moment-of-its-creation/ aflam ca :

Diametrul Căii Lactee este de 100.000 de ani lumină; Universul observabil avea aceasta ca rază când avea aproximativ 3 ani.
Când Universul avea un an, era mult mai fierbinte și mai dens decât este acum. Temperatura medie a Universului a fost de peste 2 milioane Kelvin.
Când Universul avea o secundă, era prea cald pentru a forma nuclee stabile; protonii și neutronii se aflau într-o mare de plasmă fierbinte. De asemenea, întregul Univers observabil ar avea o rază care, dacă am tras-o astăzi în jurul Soarelui, ar cuprinde doar cele șapte sisteme stelare cele mai apropiate, cel mai îndepărtat fiind Ross 154.
Universul a fost odată doar raza Pământului-Soare, ceea ce s-a întâmplat când Universul avea aproximativ o trilionime (10-12) dintr-o secundă. Rata de expansiune a Universului pe atunci era de 1029 de ori mai mare decât cea de astăzi.
Dacă vrem, ne putem întoarce și mai departe, bineînțeles, până când inflația sa încheiat pentru prima dată, dând naștere Big Bang-ului fierbinte. Ne place să extrapolăm Universul înapoi la o singularitate, dar inflația îndepărtează complet nevoia de asta. În schimb, o înlocuiește cu o perioadă de expansiune exponențială de lungime nedeterminată față de trecut și se încheie dând naștere unei stări fierbinți, dens, în expansiune pe care o identificăm drept începutul Universului pe care îl cunoaștem. Suntem conectați la ultima mică fracțiune de secundă a inflației, undeva între 10-30 și 10-35 de secunde.Atunci cand  inflația se termină și începe Big Bang-ul, atunci trebuie să știm dimensiunea Universului ca sa putem porni  la ceva.

Dar sa preczam ca acesta este Universul observabil; adevărata ,,dimensiune a Universului" este cu siguranță mult mai mare decât ceea ce putem vedea, dar nu știm cu cât. Cele mai bune limite ale noastre, de la Sloan Digital Sky Survey și satelitul Planck, ne spun că, dacă Universul se curbează înapoi pe el însuși și se închide, partea pe care o putem vedea este atât de nediferențiată de ,,necurbată" încât să fie de cel puțin 250 de ori. raza părții observabile.

Într-adevăr, ar putea fi chiar infinită în amploare, deoarece orice a făcut Universul în primele etape ale inflației este de necunoscut pentru noi, cu totul, cu excepția ultimei fracțiuni minuscule de secundă din istoria inflației, fiind șters de ceea ce putem. observa prin natura inflației însăși. Dar dacă vorbim despre Universul observabil și știm că putem accesa doar undeva între ultimele 10-30 și 10-35 de secunde de inflație înainte de Big Bang-ul, atunci știm că Universul observabil este între 17 centimetri (pentru versiunea de 10-35 de secunde) și 168 de metri (pentru versiunea de 10-30 de secunde) la începutul stării fierbinți și dense pe care o numim Big Bang.
Cel mai mic răspuns posibil , adica  cca 17 centimetri, este de dimensiunea unei mingi de fotbal! Universul nu ar fi putut fi cu mult mai mic decât atât, deoarece constrângerile pe care le avem de la Fundalul Cosmic de Microunde (mișcarea fluctuațiilor) exclud acest lucru. Și este de fapt  de imaginat că întregul Univers este substanțial mai mare decât atât, dar nu vom ști niciodată cât de mult, deoarece tot ce putem observa este o limită inferioară a dimensiunii reale a Universului real.

Deci cât de mare era Universul când s-a născut pentru prima dată? Dacă cele mai bune modele de inflație sunt corecte, undeva între dimensiunea unui cap de om și o zona de locuinte pline de zgârie-nori. Doar acordă-i insa timp -- 13,8 miliarde de ani în cazul nostru -- și vom ajunge la întregul Univers pe care îl vedem astăzi.

atanasu

Intreb : Cum se stie ca viteza soarelui in jurul cetrului galctic este de 220-230 km/s care  ne duce la perioada de revolutie de 220-230 milioane ani? Am gasit ca ar fi pe baza vitzeei gazului cosmic de pe traictoria soarelui .Dar asta cum se masoara?
Care ar fi sistemul de referinta in care sa putem masua vitezele cosmice ? Desigur CMB dar asta nu prea o inteleg...
Slabe sperante sa am un rapuns dar eu pe wiki nu am gasit .