Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor

Niu e(ve neutrin) sau ERATA la “Cat cantareste UNIVERSUL si cat cantareste..."

<< < (2/2)

atanasu:
Incerc o alta solutie de altfel cea mai simpla in sensul ca transcriu aici ultimul capitol in care a aprut acele stersaturi in speranta ca nu se repeta asta. Sa vedem: (Am vazut si a mers)

Calculul corectat al masei minime din Univers 

In articolul de atatea ori referit, publicat in 21 noiembrie 2017 la topicul de la firul https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5229.0.html,
si intitulat "Cat cantareste UNIVERSUL si cat cantareste cea mai usoara particula?” pe care acum doresc sa-l corectez din punctul de vedere al evaluarii masei minime din Univers, in prima parte prezentam schema de calcul al unitatilor Planck pe care am folosit-o si eu in 1983  la calculul masei maxime si minime, cand am aflat despre ea de la o colega fizician si mai gasisem si referiri ici colo prin diverse texte de popularizare, asa cum explic in articolul din 2017,  referit.
Voi relua conditiile prezentate atunci, ducandu-le insa pana la obtinerea sistemului de trei ecuatii ale carei  solutii le-am prezentat valori  in 2017.
Respectiv  expresiile  constantelor universale utilizate la determinarea unitatilor Planck se normalizeaza la valoare unitara, anume  constanta universala c-viteza luminii in vid, G- constanta atractiei universale a lui Cavendish si h sau h/(2*Pi) constanta universala a lui Planck si se obtine un sistem de trei ecuatii cu trei necunosute cu ajutorul carora vom calcula unitatile de masura Planck.
Viteza luminii in vid , c= 2.9979*10^9 ms-1 devine 1 daca unitatea de lungime Planck este cea numita L astfel ca x*L=1m, cand x este numarul de unitati de lungime Plank dintr-un metru si daca unitatea de timp Planck este cea numita T astfel ca 1 secunda=y*T, cand y este numarul de unitati de timp Planck dintr-o secunda.
Mentionam ca in expresiile celorlalte doua constante universale , G a lui Cavendish si h(sau h/(2*Pi) a lui Planck pe care le normalizam deasemenea la valoarea 1,  intra pe langa unitatile de lungime, -metru si timp- secunda si masa exprimata in kg unde z*M =1 kg  cu aceleasi semnificatii ale lui M ca fiind unitatea de masa Planck si z numarul de astfel de unitati dintr-un kg
Astfel se obtine o prima ecuatie a sistemlui de trei ecuatii cu trei necunoscute  x,y, z care va da valorile constantelor foarte simplu respetiv : L=1/x [m]; T=1/y si M=1/z[kg]
Prima ecuatie dedusa prin normalizarea lui c este si cea mai simpla  x/y=1/c.
Nu voi mai insista, intrucat solutiile, respectiv valorile lui L,T si M se afla in prima parte a lucrarii din 2017 si de fapt nici nu ne sunt necesare pe noi intersandu-se numai acest principiu de normalizare pe care l-am extins la marimile universale care nu pot avea decat unitatea de masura unu, filozofic Universul neavand nevoie de nimic altceva ca sa existe . Uni este existenta si zero este nonexistnta.

Asadar acelasi principiu de calcul se foloseseste si pentru calculul masei minime si masei maxime din univers prezentand aici doar calculul celei eronate din 2017 valoarea corecta fiind cea regasita si la calculul din 1983, de 2,52*10^-68 kg adica 4,5*10-32 eV.

Voi pezenta calculul efectiv al acestei valori pentru care se pleaca de la normalizarea constantei Planck la valoarea 1.

Astfel h= 6,626*10^-34kg*m^2*s^-1=6,626*10^-34*(muniv*z)*(x*Ru)^2*(y*Tu)^-1 =   
 muniv* Ru^2*Tu^-1
unde:
muniv este masa minimala  in Univers iar z este numarul de asemenea mase intr-un kg
Ru este raza universului si x este numarul unor astfel de raze intr-un metru  astfel ca x*Ru=1m si deci x=1/Ru iar Ru este 1,3810^26 [m] rezultand x= 0.77*10^-26
Tu este varsta universului si y este numarul de asemenea valori cuprinse intr-o secunda astfel ca y*Tu=1s si deci y=1/Tu s^-1 iar Tu este 0.44*10^18rezultand y= 2,3*10^-18

Rezulta ecuatia: 6,626*10^-34*z*x^2*y^-1= 1 care dupa ilocuiri devine:
z=(1/6,626)*10^34*(10^52/(.77^.5))*(2,3*!0^-18
Rezultand z=.396*10^68 si deci  muniv= 2.52*10^-68Kg care in eV devine  muniv= 4,5810^-32 eV
Eroarea in 2017 a fost faptul ca am pierdut pe drum puterea 10^-34 din valoarea lui h.

Comentariu

Consultand  doumentarea la zi pe care o ofera google si care este foarte buna si completa la acest capitol al fizicii, gasind nu numai articole de presa ci si communicate arxiv.org prezentand ca sursa de informatie. rezultate stiintifice certe.
Un exemplu cu un comunicat recent de acest tip este: https://arxiv.org/abs/1909.06048  referitor la experimenttul KATRINA  efectut in Germania, raportat in 2019 si din care rezulta ca masa maximala a  neutrinului electronic  ar putea fi de 1,1eV cu un nivel de incredere de 90%, injumatatind evaluari  anterioare .

De altfel un articol foarte bun aparut in 2019 in scientia.ro, scris de fiziciana Cătălina Curceanu se refera la exprimentul Gerda:
https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/7581-proiectul-gerda-record-de-sensibilitate-in-cautarea-proceselor-de-dubla-dezintegrare-beta-fara-neutrini.html/ 
 rezultand astfel ca in ultimele rezultate ale proiectului Gerda  se precizeaza ca masele extraordinar de mici al celor trei tipuri de neutrini: usor, mediu si greu sunt intre 0. - 0.14 eV/c^2  si ca sunt toti cu aproximativ aceiasi masa maximala de 0.14 ev/c^2 adica de cateva milioane de ori mai mica decat cea a electronului care este de 0.511x 10^6 eV/c^2. (raportul maselor fiind me/mn=3.65x10^6) adica exprimat sintetic GERDA a reuşit să obţină o limită superioară a masei neutrinului si  aceasta este mai mică decât a milioana parte din masa electronului. 
Dar ce este foarte important din punctul nostru de vedere este afrmatia ca in ceeace priveste limita minima a masei, aceasta poate fi oricat de mica dar totusi diferita de zero pentru neutrino usor(electronic)                                                                                
Sensibilitatea obţinută de GERDA privind durata medie a procesului este de 10^26 ani, adică  de 10.000.000.000.000.000 de ori mai mult decât durata de viaţă a universului!
Pentru viitor este în plan un nou proiect de cercetare, LEGEND, care să folosească o masă de 76Ge de circa 200 kg în condiţii cu un fond redus, astfel încât sensibilitatea să crească până la 10^27ani în măsurarea duratei medii a procesului de dublă dezintegrare beta fără emisie de neutrini.
LEGEND urmează să fie instalat la Gran Sasso în 2021 şi să efectueze măsurători pentru o durată de cinci ani de zile. Evident, dacă LEGEND va reuşi să măsoare un proces în loc de a pune doar limite superioare asupra duratei medii, ar fi o revoluţie cu consecinţe greu de evaluat. Am putea înţelege nu doar neutrinii, ci şi evoluţia universului mult mai bine, ţinând cont că universul este practic îmbibat de neutrini, care se nasc în număr extrem de mare în procesele nucleare ce menţin stelele în viaţă.

In https://en.wikipedia.org/wiki/Neutrino  intrucat un  neutrino este o superpozitie cuantica a ceor trei tipuri, se indica pentru suma celor trei tipuri de neutrini, o valoare <0.120 eV/c2 (95% nivel de incredere) sau  <2.14 ×10-37kg
La https://phys.org/news/2019-08-maximum-mass-lightest-neutrino-revealed.html din  aug 2019 in respectivul articol se prezinta masa maximă a celui mai ușor neutrino, gasita  utilizând date  astronomice de la University College London, cadru în care sa si modelat matematic masa neutrinilor utilizandu-se ze supercomputerul Grace de la UCL, pentru a calcula masa maximă posibilă a celui mai usor neutrin rezultatul fiind  de 0,086 eV (95% CI), care este echivalent cu 1,5 x 10-37 Kg. S-a calculat că cele trei arome de neutrini au împreună o limită superioară de 0,26 eV (IC 95%). Chiar și așa, modelul standard folosit de fizica modernă nu a fost încă actualizat pentru a atribui masa neutrinilor. Desi se indica o limita superioara  pentru masa celui mai ușor neutrino, din punct de vedere tehnic, particula este ca si cum nu ar avea masă, deoarece rămâne de stabilit o limită inferioara.                                                                                                                                                          Notă importanta: Această propoziție cat si cele de ai sus acoperă valoarea gasita  de 2.52x10-68 kg sau 1.4x10-32eV unde 1eV= 1.783x10^-36kg.                                                                               
Observatie : Evident se poate presupune ca nu este vorba de neutrino eletronic si daca in viitor se va gasi experimental pentru acesta o limita minima mult diferita de calulul facut de mine presupunerea mea pica, dar ramane posibilitatea sa fie vorba de alta particula elementara mai ales daca valoarea gasita prin masuratori va fi mult superioara aesteia data aici
Concluzie: fata de toate cele prezentate credem ca determinarea extraordinar de simpla a unui rezultat de complexitatea acestuia poate avea o semnificatie fizica mai profunda si pe care  nu cred ca o intuim prea bine. Si orium putem fi de acord cu cei cre sustin ca.este natural  sa presupunem ca marimea atat de ica a neutrinilor se leaga de o noua scara pentru masa fundamentala a partiulelor in fizica si ca deci o fizica noua dincolo de cea prezisa de modelul  standard si astfel vad si eu confirmata o veche idee personala cum ca problema fundamentala in fizica este cea a scarii

                                                                                                  FinNavigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă