Diverse > Critici ale paradigmei curente in stiinta

“Paradoxul lui Ahile si broasca testoasa” si viteza maxima in univers

<< < (2/5) > >>

atanasu:
@Printule si pentru toti cei care se refera laniste subiecte abia dezbatute dar ei fiind din nastere supradotati nu au nevoie sa le citeasca dar in schimb au convingeri au opinii stiintifice ferme  introduse cu sintagma demolatoare pentru propinenti : Eu cred
Asadar printule nu ar trebui sa te bag in seama dar pentru altii care vor face greseala sa citeasca ce scrii te trimit la o postare oncluziva din punctul meu de vedere si anume antepenultma dintr-un fir "Einstein si Hubble" unde am abordat si problema finitudinii constante a vitezei luminii si am explicat de ce in 2011 la momentul experimentuluii Opera de la CERN, am fost dntre cei care am pariat pe eroarea celor ce pretindeau ca au demonstrat experimental ca viteza luminii poate depasi 300000 km/s.
Postarea este antepenultima de pe firul https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5463.0.html

princehansolo:
@atanasu  :) Ma uit acuma peste  firul recomandat de tine. Revin cu ce cred eu (fara sa am posibilitatea sa verific ce voi spune)  :)

atanasu:
ok

princehansolo:
@atanasu, multumesc mult ca mi-ai bagat in seama firul. Am vazut in firul https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5463.45.html ca esti partizanul ideii ca viteza luminii este viteza maxima in univers. Eu sunt partizanul ideii ca lumina este viteza maxima doar daca o folosim ca unitate de masura. Nu pot concepe cum c+c=c.

Am vazut ca prin anii '80 aveai deja conturata ideea vitezei maxime a luminii. Eu nu pot sa ma laud cu asa ceva. Din contra, as putea spune.

Stiu ca s-a facut experimentul cu ceasurile atomice pentru a se vedea dilatarea timpului. Trebuie sa ma documentez ca sa pot sa-ti raspund. Imi aduc aminte ca concluzia a fost validarea teoriei relativitatii. Cu toate astea eu sunt partizanul ideii ca nu viteza luminii este maxima in univers.

Virgil:

--- Citat din: princehansolo din Noiembrie 01, 2020, 03:25:58 p.m. ---@atanasu, multumesc mult ca mi-ai bagat in seama firul. Am vazut in firul https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5463.45.html ca esti partizanul ideii ca viteza luminii este viteza maxima in univers. Eu sunt partizanul ideii ca lumina este viteza maxima doar daca o folosim ca unitate de masura. Nu pot concepe cum c+c=c.


--- Terminare citat ---
Ca sa intelegi de ce nu exista relatia c+c=c; am sa dau un exemplu intuitiv;
Te afli in cabina unui avion care zboara cu 1000 km/ora, cca 28o m/s, si vrem sa masuram viteza sunetului produs de un trasnet. Masuram viteza de propagare a sunetului din cabina avionului si vedem ca este de 340m/s. desi dupa cum gandesti tu sa fie de 280 +340=620m/s pentru ca ar trebui sa se adune si viteza avionului. In realitate avionul reprezinta sistemul de referinta in care se face masuratoarea vitezei sunetului, iar mediul de propagare adica aerul din cabina se misca odata cu avionul, adica fata de avion care este sistemul de referinta aerul este static. Astfel viteza sunetului din interiorul avionului nu depinde de viteza lui. Cam asa stau lucrurile si cu viteza luminii care este constanta in orice sistem de referinta indiferent de viteza lui, deoarece mediul de propagare a luminii se misca odata cu sistemul de referinta. Din aceasta cauza experimentul lui Michelson-Morley nu a depistat prezenta eterului cosmic.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă