Diverse > Critici ale paradigmei curente in stiinta

“Paradoxul lui Ahile si broasca testoasa” si viteza maxima in univers

(1/5) > >>

princehansolo:
Incep cu https://ro.wikipedia.org/wiki/Paradoxurile_lui_Zenon adica Ahile si broasca testoasa. Broasca testoasa nu poate fi depasita de Ahile, chiar daca are o viteza mult mai mica decat a lui Ahile.

Viteza maxima de deplasare a unui corp prin univers conform teoriei relativitatii este viteza luminii.

Atat timp cat folosim fotonii ca masura a timpului si distantelor intre si dintre doua sisteme referentiale, nu putem sa depasim viteza unitatii de masura.

Virgil:
Zenon a fost un om cu o minte ascutita si a creat un paradox artificial in spatele caruia este o analiza matematica rudimentara,  sa fie accesibila tuturor muritorilor ca sa aiba de ce se mira. In realitate foloseste expresii neadecvate precum; intrecere, cursa, alergator mai rapid care nu-l poate intrece niciodata pe cel mai lent, s.a.m.d. care nu are nimic de a face cu experimentul in sine care din start se dovedeste a fi un exercitiu  matematic cu un sir de rapoarte ce duc invariabil la acelasi rezultat.
De exemplu; timpul in care spatiul de 10 metri parcurs de Ahile este egal timpul in care broasca a parcurs spatiul de un metru. Daca viteza lui Ahile Va este egala cu de 10 ori viteza broastei Vb. Deci Va=10Vb ; Adica raportul intre spatiul si viteza dupa operarea simplificarilor da totdeauna aceiasi egalitate; Sa scriem rapoartele, stiind ca 10/Va=10/10Vb adica vom inlocui totdeauna viteza lui Ahile cu de zece ori viteza broastei;
1. 10/10Vb=1/Vb ;   deci Vb=Vb;
2. 1/10Vb=0,1/Vb; Vb=Vb;
3. 0,1/10Vb=0,01/Vb; Vb=Vb;
s.a.m.d.
Se vede ca din aceste egalitati de rapoarte, de fiecare data daca simplificam rezulta ca viteza broastei este egala cu ea insasi; Vb =Vb;
Deci nu exista nici un paradox.

atanasu:
De fapt Zenon nu s-a referit la constanta vitezei broastei sau a lui Ahile , ambele fiind fixe si desigur ca Ahile in aceasta problema se misca de 10 ori mai depede deat broaca . cred ca in textul lui Zenon se da o distanta anume la care este broasca cand Ahile pleaca dupa ea si care trebuie sa fie mai mare decat Va pentruca altfel Ahile  depaseste broasca din prima unitate de timp(sa spunem ca secunda) adia din primul pas. Adica vine un moment pefect calculabil cand pasul lui Ahile trece peste  broasca care este de fato depasita. Restul sunt speculatii si nu fapte fizice dar se poate face si un calcul cu limite si se obtine acelasi rezultat(l-am facut pe vremuri dar acum nu-mi arde de loc de asta. :)

princehansolo:
Virgil si atanasu, daca bine am inteles, demolati paradoxul lui Ahile aratand ca daca folosim timpul ca referinta - nu avem paradox.

Este evident ca paradoxul lui Ahile este fals. Dar la fel de fals este si enuntul ca viteza luminii este viteza maxima in univers. Nu ati scris nimic despre viteza maxima.

Daca in locul luminii Einstein ar fi folosit sunetul - sunt convins ca ar fi ajuns la concluzia ca viteza sunetului este viteza maxima de deplasare in univers.

Virgil:

--- Citat din: princehansolo din Octombrie 31, 2020, 09:57:28 p.m. ---Virgil si atanasu, daca bine am inteles, demolati paradoxul lui Ahile aratand ca daca folosim timpul ca referinta - nu avem paradox.

Este evident ca paradoxul lui Ahile este fals. Dar la fel de fals este si enuntul ca viteza luminii este viteza maxima in univers. Nu ati scris nimic despre viteza maxima.

Daca in locul luminii Einstein ar fi folosit sunetul - sunt convins ca ar fi ajuns la concluzia ca viteza sunetului este viteza maxima de deplasare in univers.

--- Terminare citat ---
Din moment ce viteza luminii a fost masurata in nenumarate situatii pe pamant sau in spatiul cosmic atat cat s-a ajuns, si de fiecare data a rezultat aceiasi valoare, este normal sa ne limitam deocamdata la aceasta. Cand un nou experiment va dovedi ca lumina are alta viteza desigur ca se va tine cont de noua descoperire.
De ce viteza luminii este constanta? pentru ca orice particula elementara este guvernata de constanta lui Planck care la randul ei reprezinta produsul a trei constante fizice; masa particulei, viteza luminii si lungimea de unda a cuantei care a generat particula. h=m.c. Lambda ; (va rog sa verificati)

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă