Eu nu cred că vârsta Universului Observabil are aceiași vârsta cu a "Universului în totalitatea sa".
Poate vei fi surprins, dar e irelevant care crezi tu ca e varsta Universului Observabil. La fel de irelevant e si care cred eu ca e acea varsta, si chiar la fel de irelevant ca si "adevarata valoare" a acesteia. Si asta pentru ca aici discutam despre contradictiile existente intre Stiinta si miturile religioase, nu despre ce crede fiecare.
Iti dau un exemplu care sper sa clarifice situatia.
Luam doua propozitii:
1) Triunghiurile au 4 laturi.
2) Triunghiurile au 5 laturi.
Sunt aceste doua propozitii contradictorii? Da, sunt, pentru ca nu pot fi amandoua adevarate simultan. Fiind contradictorii, cel mult una poate fi adevarata. Iar asta e adevarat independent de faptul ca cineva crede, sau nu crede, vreuna din ele. Si mai mult, stim ca sunt contradictorii, inclusiv independent de valoarea lor individuala de adevar. (In acest caz sunt amandoua false, dar tot contradictorii intre ele sunt).
La fel, in ce priveste existenta Pamantului in prima zi a existentei Universului (chiar si daca vorbim doar de cel Observabil), Stiinta si mitul creatiei crestin se contrazic intre ele. Conform Stiintei actuale, Pamantul nu a existat in prima zi a Universului, in timp ce primele doua versete din scripturile tale preferate pretind contrariul.
Contradictia exista deci, independent de ceea ce crezi tu despre varsta Universului Observabil, si independent chiar de care dintre cele doua variante este cea corecta.
ERATĂ la o afirmație de-a mea:
În loc de "
Eu nu cred că vârsta Universului Observabil are aceiași vârsta cu a "Universului în totalitatea sa"." se va citi "
Eu nu cred că Universul Observabil are aceiași vârsta cu cea a "Universului în totalitatea sa".".Am corectat deoarece vârsta nu poate o vârstă....

Eu am corectat și susțin în continuare (după ce mi-ai dat replici logice) că este vorba despre zona noastră de Univers Observabil și deci asta înseamnă că zilele 2,3,4,5,6,7 din Biblia Ortodoxă sunt ulterioare apariției fotonilor din lumina invizibilă în Univers și descrise în Ziua I-a din Facerea din Biblia Ortodoxă....
Ce înțelegi tu prin "Univers în totalitatea sa"?
Universul in totalitatea sa, este tot universul, nu doar partea observabila de pe Pamant.
Asa cred și eu!
Dacă teoria "big-bang" dată de Sțiință este adevărată , atunci iată ce se spune în https://ro.wikipedia.org/wiki/Univers_observabil despre Universul Observabil....
Este adevărat?
Nu inteleg ce parte din continutul acestei pagini iti ridica semne de intrebare. Cel mai indicat ar fi sa citezi fragmentul respectiv.
In ce priveste varsta Universului Observabil, iata ce gasim pe acea pagina, in caseta din partea dreapta:
Vârstă 13,799±0,021 miliarde de ani[5]
Deci, indiferent care crezi tu ca e varsta Universului Observabil, confirm Stiintei actuale aceasta este de aproximativ 13,7 miliarde de ani, de aceea Pamantul, care conform Stiintei actuale are varsta de doar 4,57 miliarde de ani, nu a existat in prima zi de existenta a Universului (chiar daca vorbim doar de Universul Observabil).
Din
https://ro.wikipedia.org/wiki/Univers_observabil eu mă refeream la fragmentulurmător:
"Universul observabil este o regiune sferică a universului care cuprinde toată materia care poate fi observată de pe Pământ sau de către telescoapele spațiale și sondele de explorare. Există cel puțin 2 trilioane de galaxii în universul observabil.[8][9] Presupunând că universul este izotrop (uniform în orice direcție), distanța până la marginea universului observabil este aproximativ aceeași în toate direcțiile. Adică universul observabil are un volum sferic centrat pe observator. Fiecare loc din univers are propriul său univers observabil, care se poate suprapune sau nu cu cel centrat pe Pământ.
Cuvântul observabil nu se referă la capacitatea tehnologiei moderne de a detecta lumina sau alte informații de la un obiect. Se referă la limita fizică creată de viteza luminii în sine. Deoarece nici un semnal nu poate călători mai repede decât lumina, orice obiect mai departe de noi decât lumina ar putea călători în vârsta universului (estimată în jurul a 13,799 ± 0,021 miliarde de ani[5]) pur și simplu nu poate fi detectat, deoarece semnalul n-a ajuns la noi încă. Uneori, astrofizicienii disting între universul vizibil, care include numai semnale emise de la recombinare (când s-au format atomi de hidrogen din protoni, electroni și fotoni) — și universul observabil, care include semnale de la începutul expansiunii cosmologice (Big Bang în cosmologia fizică tradițională, sfârșitul epocii inflaționiste în cosmologia modernă).
Conform calculelor, distanța comobilă actuală — distanța dintre două obiecte astronomice făcând abstracție de expansiunea universului, adică folosind o unitate de lungime după expansiunea universului — până la particule din care este formată radiația cosmică de fond, adică raza universului vizibil, este de aproximativ 14 miliarde de parseci (aproximativ 45,7 miliarde de ani-lumină), în timp ce distanța comobilă până la marginea universului observabil este de aproximativ 14,3 miliarde parseci (aproximativ 46,6 miliarde de ani-lumină),[10] cu aproximativ 2% mai mare. De aceea, raza universului observabil este estimată a fi de aproximativ 46,5 miliarde de ani lumină[11][12] și un diametru de aproximativ 28,5 giga parseci (93 miliarde de ani-lumină), ceea ce este egal cu 880 yottametri.[13] Masa totală a materiei obișnuite din univers poate fi calculată folosind densitatea critică și diametrul universului observabil la aproximativ 1,5 × 1053 kg.[14] În noiembrie 2018, astronomii au raportat că lumina de fundal extragalactică se ridica la 4 × 1084 fotoni.[15][16]
Pe măsură ce expansiunea universului se accelerează, toate obiectele observabile în prezent vor părea să înghețe în timp, pe mîsură ce emit progresiv lumină roșie și mai slabă. De exemplu, obiectele cu deplasare spre roșu actuală z de la 5 la 10 vor rămâne observabile nu mai mult de 4-6 miliarde de ani. În plus, lumina emisă de obiecte aflate în prezent peste o anumită distanță comobilă (în prezent aproximativ 19 miliarde de parseci) nu va ajunge niciodată pe Pământ.[17]"
În concluzie , îți dau dreptate cu privire la facerea Terrei dacă luăm în considerare momentul ZERO de început prin big-bang a Universului în sensul că doar zilele 2,3,4,5,6 și 7 sunt ulterioare acelui moment ZERO.
Mulțumesc foarte mult că m-ai ajutat să înțeleg mai bine Facerea din Biblia Ortodoxă!Dacă nu , atunci eu te rog să demonstrezi că zona noastră de Univers Observabil are raza de doar 13,7 miliarde de ani lumină.
Parca ziceai ca nu vei folosi tactica "omului de paie". Unde am afirmat eu ca Universul Observabil are raza de doar 13,7 miliarde de ani lumina?
e-

Mii de scuze!Ai dreptate!Am greșit!Am confundat raza cu vârsta...Ai dreptate Vârsta Universului Observabil este egală cu vârsta întregului Univers.Mii de scuze!
Gândindu-mă la raza intregului Univers atunci este evident că această rază este mai mare decât raza Universului Observabil de pe Terra....