Diverse > Critici ale paradigmei curente in stiinta

Intrebari fara raspuns

(1/22) > >>

calahan:
1) Lucrul de extractie  Wex care se adauga in ecuatia efectului fotoelectric, pentru a se obtine bilantul energetic al fotonului incident in metal, este sau nu este, ulterior interactiunii fotonului incident cu electronul liber dim metal?
2) Conservarea impulsului si energiei nu se respecta exact in momentul interactiunii fotonului incident cu electronul?
3) Este posibila (se produce cu adevarat) interactiunea directa a fotonului incident cu electronul?
4) Daca scoatem (deducem) factorul gravific G din ecuatia relativista a gravitatiei, fractia rezultata, analizata dimensional, este sau nu este, un adimensional fizic?

atanasu:
Calahan intrebari interesante si poate ca cei are se considera fizicieni amatori sau profesionisti pot sa incere un raspuns.
Personal ca persoana care se ocupa de fundamentul stiintelor intr-un fel care, sa spun ca s-ar putea incadra in epistemologie ceea ce fac eu si care deci nu apelez la dezvoltari matematice si fizice greu de urmarit pentru, sa spunem un simplu absolvent de liceu (cu bacalaureatul sustinut si la fizica si matematica , sau si mai bine olimpic la ambele discipline la care am putea adauga si stiintele naturii intelegand ce intelegeau scolasticii sau Arisotel prin acestea) sau chiar si de universitate tehnico-stiintific facuta la zi si cu diloma de licenta pe bune sunt intersat mai ales de intrebarea ta numaul 4 pe care o repet:

4) Daca scoatem (deducem) factorul gravific G din ecuatia relativista a gravitatiei, fractia rezultata, analizata dimensional, este sau nu este, un adimensional fizic?

Asa ca te rog daca poti detalia pentru mine aceasta intrebare cam absconsa si cand spun absons ma gandesc la marele ganditor, medic i alchimist Paracelsus in cartea sa Das Buch Meteorum, Coonia, 1566 a carui zicere se poate, cred ca necesar azi interpreta, ca o idee despre echivalenta materiei cu lumina si deci cu energia.

Adica detaliez si eu:
- ce inseamna sa soti pe G si care este formula initiala si finala dupa aceasta operatie?
- ce intelegi tu prin  analiza dimensionala?

Multumesc

calahan:
Atanasu
La linkul de mai jos se gaseste poza cu formula relativista a gravitatiei. In aceasta poza, apare in partea dreapta, la numaratorul fractiei, factorul gravific G, pe care il scoatem din egalitate si apoi facem analiza dimensionala a fractiei care rezulta ca egalitate pentru G. Analiza dimensionala a termenilor din ecuatie, inseamna ca scriem relatiile (formulele) dimensionale ale termenilor din ecuatie, in MLT.
https://www.stiintaonline.ro/ce-este-in-realitate-gravitatia/

atanasu:
Multumesc calahan,
Voi studia raspunsul tau cu atentie, problema fiind una care m-a interesat si pe mine si daa mai tin minte cred ca am dat si eu formulele TRG ale lui einstein pe firul la care nefiind autorul de topic eu l-am sustinut peste un an(2016-2018) si unde si in prezent mai adaug informatii biliografice.

calahan:
atanasu

Uite aici fractia care il da pe G din formula relativista a gravitatiei.

         (2 . R           - g         . R  - 2  lambda   . G          ) . c   
            mu  nu        mu  nu                         mu  nu           
G =  --------------------------------------------------------------------
                          2 . 8 .  pi  . T                               
                                           mu  nu                         
Aici este scrisa formula in latex. O pui in fereastra convertorului de lalex si apare scrisa in word.

                        G= \frac{(2 . R _{\mu  \nu}   -g _{\mu  \nu}  . R -2  \lambda   . g _{\mu  \nu }  ) . c^{ 4}}{2 . 8 .  \pi  . T _{\mu  \nu}   }

Convertorul de latex online  comod este la linkul de mai jos.

http://www.sciweavers.org/free-online-latex-equation-editor 

Se pune problema de a stabili dimensiunile fizice ale acestei fractii. Sa vedem daca este sau nu este adimensionala.             

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina urm─âtoare

Du-te la versiunea complet─â