Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Intrebari fara raspuns

Creat de calahan, August 13, 2020, 04:37:37 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

calahan

1) Lucrul de extractie  Wex care se adauga in ecuatia efectului fotoelectric, pentru a se obtine bilantul energetic al fotonului incident in metal, este sau nu este, ulterior interactiunii fotonului incident cu electronul liber dim metal?
2) Conservarea impulsului si energiei nu se respecta exact in momentul interactiunii fotonului incident cu electronul?
3) Este posibila (se produce cu adevarat) interactiunea directa a fotonului incident cu electronul?
4) Daca scoatem (deducem) factorul gravific G din ecuatia relativista a gravitatiei, fractia rezultata, analizata dimensional, este sau nu este, un adimensional fizic?

atanasu

Calahan intrebari interesante si poate ca cei are se considera fizicieni amatori sau profesionisti pot sa incere un raspuns.
Personal ca persoana care se ocupa de fundamentul stiintelor intr-un fel care, sa spun ca s-ar putea incadra in epistemologie ceea ce fac eu si care deci nu apelez la dezvoltari matematice si fizice greu de urmarit pentru, sa spunem un simplu absolvent de liceu (cu bacalaureatul sustinut si la fizica si matematica , sau si mai bine olimpic la ambele discipline la care am putea adauga si stiintele naturii intelegand ce intelegeau scolasticii sau Arisotel prin acestea) sau chiar si de universitate tehnico-stiintific facuta la zi si cu diloma de licenta pe bune sunt intersat mai ales de intrebarea ta numaul 4 pe care o repet:

4) Daca scoatem (deducem) factorul gravific G din ecuatia relativista a gravitatiei, fractia rezultata, analizata dimensional, este sau nu este, un adimensional fizic?

Asa ca te rog daca poti detalia pentru mine aceasta intrebare cam absconsa si cand spun absons ma gandesc la marele ganditor, medic i alchimist Paracelsus in cartea sa Das Buch Meteorum, Coonia, 1566 a carui zicere se poate, cred ca necesar azi interpreta, ca o idee despre echivalenta materiei cu lumina si deci cu energia.

Adica detaliez si eu:
- ce inseamna sa soti pe G si care este formula initiala si finala dupa aceasta operatie?
- ce intelegi tu prin  analiza dimensionala?

Multumesc

calahan

Atanasu
La linkul de mai jos se gaseste poza cu formula relativista a gravitatiei. In aceasta poza, apare in partea dreapta, la numaratorul fractiei, factorul gravific G, pe care il scoatem din egalitate si apoi facem analiza dimensionala a fractiei care rezulta ca egalitate pentru G. Analiza dimensionala a termenilor din ecuatie, inseamna ca scriem relatiile (formulele) dimensionale ale termenilor din ecuatie, in MLT.
https://www.stiintaonline.ro/ce-este-in-realitate-gravitatia/

atanasu

Multumesc calahan,
Voi studia raspunsul tau cu atentie, problema fiind una care m-a interesat si pe mine si daa mai tin minte cred ca am dat si eu formulele TRG ale lui einstein pe firul la care nefiind autorul de topic eu l-am sustinut peste un an(2016-2018) si unde si in prezent mai adaug informatii biliografice.

calahan

#4
atanasu

Uite aici fractia care il da pe G din formula relativista a gravitatiei.

         (2 . R           - g         . R  - 2  lambda   . G          ) . c   
            mu  nu        mu  nu                         mu  nu           
G =  --------------------------------------------------------------------
                          2 . 8 .  pi  . T                               
                                           mu  nu                         
Aici este scrisa formula in latex. O pui in fereastra convertorului de lalex si apare scrisa in word.

                        G= \frac{(2 . R _{\mu  \nu}   -g _{\mu  \nu}  . R -2  \lambda   . g _{\mu  \nu }  ) . c^{ 4}}{2 . 8 .  \pi  . T _{\mu  \nu}   }

Convertorul de latex online  comod este la linkul de mai jos.

http://www.sciweavers.org/free-online-latex-equation-editor 

Se pune problema de a stabili dimensiunile fizice ale acestei fractii. Sa vedem daca este sau nu este adimensionala.             

atanasu

Am pus ecuatia data de tine in forma putand a fi scrisa la tastaturile noastre:

Valoarea lui G din relatia lui Einstein
G=(2*Rmn – gmn*R-2*λ*gmn)*c^4/(2*8*Pi*Tmn)

unde m este miu , n este niu

G este constanta gravitationala necesara tocmai pentru a avea relatii fizice omogene.

In ecuatia data de tine mai inainte si din care deriva expresia lui G, numaratorul(membrul stang) este o caracterizare a curburii spatiu timp (nu o inteleg) si dreptul(numitorul) este o densitate de energie iar introducerea constantei G este necesara dimensional. Deci daca o scot nu mai pot spune nimic despre aceasta ecuatie semnul egal intre stnga si dreapta nemai fiind corect .

Ce sens are sa elimin o constanta care ompgenizeaza si deci da consitenta unei relatii matematice care experimental a fot destul de amplu verificata?

Dar eu ma retrag caci habar nu am ce dimensiuni au termenii din relatie . Poate din https://ro.wikipedia.org/wiki/Teoria_relativit%C4%83%C8%9Bii_generale
sa rezulte aceasta dar...imi pare rau ca nu pot sa partiip mai onsistent. Desigur ca daca intervine vreun chibitz de pe aii cu inrebari de tipul Ce intelgi tu prin x,y,z.....?totul v deveni mai distractiv . Dar fara mine....

calahan

#6
Atanasu
Dumneata esti foarte amabil ca te-ai straduit sa raspunzi la intrebarea pusa de mine. Se intampla situatia asta ciudata, ca in toate postarile cu formula relativista a gravitatiei, nu se da niciodata dimensiunile fizice ale termenilor din formula in MLT. Cat am cautat eu nu am gasit dimensiunile fizice ale termenilor din formula. Si am crezut ca formula este doar o relatie metafizica. Adica ar fi doar o ecuatie de numere. Dar un profesor universitar, m-a lamurit ca este ecuatie fizica. Si ca termenii din ecuatie au dimensiuni fizice exacte. Mi-a dat dimensiunile fizice ale termenilor din partea stanga a ecuatiei. Dar nu mia dat dimensiunle fizice ale termenilor din partea dreapta a ecuatiei. Din sistemul bidimensional stiu ca G ar fi adimensional si c^4 care ar fi viteza V^4, ar fi forta. Dar nu stiu ce dimensiune fizica are Tmiu,niu. De asta este foarte important sa stiu daca si din formula relativista rezulta ca G este adimensional sau nu.

A.Mot-old

Citat din: calahan din August 13, 2020, 04:37:37 PM
4) Daca scoatem (deducem) factorul gravific G din ecuatia relativista a gravitatiei, fractia rezultata, analizata dimensional, este sau nu este, un adimensional fizic?
Din https://ro.wikipedia.org/wiki/Ecua%C8%9Biile_lui_Einstein rezultă foarte clar că G=6,674 × 10−11 N m2 kg−2. este constanta gravitațională a lui Newton și deci această constantă nu are cum să fie adimensională.
Adevărul Absolut Este Etern!

atanasu

#8
@calahan,
Este foarte util ce spui, Si desigur acel profeor are drepate . Orce expresie  cu marimi  fizice,aceste fiind dimensionale va fi si ea o expresie dimensionala. Desigur daca in expreie exista o maime adimensionala cum ar fi Pi atunci in reltie dimesiunile se reduc asa cum un raport dintre doua viteze este un numar adimensioal, idem intre doua spatii sau timpi dar in cazul asta dca se face exoresia dimensioala G va iesi cu dimensiunea sa de  N m2 kg−2. G are ceasta dimensiun pentru ca legea atractiei universale este F=Gx m^2 L^-2 adica N=G  kg^2 m^-2 si deci G=[k N m2 kg−2] iar acel k este un factor adimensional ce se obtine in determinarea expermentala a lui G.
Ce ma mira pe mine este de ce nu ti-a dat exprimarea dimensionala completa adica si pentru membrul drept dar da-o pe cea care ti-a dat-o. Insa si citez:  Din sistemul bidimensional stiu ca G ar fi adimensional si c^4 care ar fi viteza V^4, ar fi forta ce spui nu este asa c^4 este lungime^4/timp^4 iar G trebuie sa rezulte cum scrie la carte de la Cavendish citire. Lasa-ma cu sistemele bidimensionale ca eu stiu ce este stiintific bine stabilit MKS(metru, kilogram, secunda).

Vezi si https://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_constant

calahan

#9
A,Mot
Uite ce ne da in pagina lui Wiki.
Vunde {\displaystyle R_{\mu \nu }\,}{\displaystyle R_{\mu \nu }\,} este tensorul Ricci, {\displaystyle R\,}{\displaystyle R\,} este scalarul Ricci, {\displaystyle g_{\mu \nu }\,}{\displaystyle G_{\mu \nu }\,} este tensorul metric, {\displaystyle \Lambda \,}{\displaystyle \Lambda \,} este constanta cosmologică, {\displaystyle G\,}{\displaystyle G\,} este constanta gravitațională a lui Newton, {\displaystyle c\,}c\, este viteza luminii, și {\displaystyle T_{\mu \nu }\,}{\displaystyle T_{\mu \nu }\,} este tensorul energie-impuls. Termenul din stânga este echivalent tensorului Einstein {\displaystyle G_{\mu \nu }\,}{\displaystyle G_{\mu \nu }\,}.
Eu nu am gasit in pagina dimensiunile fizice ale termenului  Tmiuniu. S-ar putea sa fie un adimensional si de aceea sa nu se dea dimensiunile fizice ale tensorului Impuls-energie. Si atunci s-ar putea ca toata ecuatia sa fie doar o ecuatie de numere. In formula dimensionala a lui G, scrisa de dumneata, daca pui dimensiunea fizica a masei, adica a kilogramului [M]=L3/T2, rezulta imediat ca G-ul din ecuatia Newtoniana este adimensional. Dar din ecuatia relativista, oare ce dimensiune rezulta ca ar avea?. Fiindca daca rezulta ca G este adimensional, inseamna ca 
Tmiuniu are dimensiunea produsului forta*presiune
[Tmiuniu]=F*p=v4*a2=(L4/T4)*(L/T2)2=L6/T8

A.Mot-old

#10
Citat din: calahan din August 15, 2020, 08:05:04 PM
A,Mot
Uite ce ne da in pagina lui Wiki.
Vunde {\displaystyle R_{\mu \nu }\,}{\displaystyle R_{\mu \nu }\,} este tensorul Ricci, {\displaystyle R\,}{\displaystyle R\,} este scalarul Ricci, {\displaystyle g_{\mu \nu }\,}{\displaystyle g_{\mu \nu }\,} este tensorul metric, {\displaystyle \Lambda \,}{\displaystyle \Lambda \,} este constanta cosmologică, {\displaystyle G\,}{\displaystyle G\,} este constanta gravitațională a lui Newton, {\displaystyle c\,}c\, este viteza luminii, și {\displaystyle T_{\mu \nu }\,}{\displaystyle T_{\mu \nu }\,} este tensorul energie-impuls. Termenul din stânga este echivalent tensorului Einstein {\displaystyle G_{\mu \nu }\,}{\displaystyle G_{\mu \nu }\,}.
Eu nu am gasit in pagina dimensiunile fizice ale termenului  Tmiuniu. S-ar putea sa fie un adimensional si de aceea sa nu se dea dimensiunile fizice ale tensorului Impuls-energie. Si atunci s-ar putea ca toata ecuatia sa fie doar o ecuatie de numere. In formula dimensionala a lui G, scrisa de dumneata, daca pui dimensiunea fizica a masei, adica a kilogramului [M]=L3/T2, rezulta imediat ca G-ul din ecuatia Newtoniana este adimensional. Dar din ecuatia relativista, oare ce dimensiune rezulta ca ar avea?. Fiindca daca rezulta ca G este adimensional, inseamna ca 
Tmiuniu are dimensiunea produsului forta*presiune
[Tmiuniu]=F*p=v4*a2=(L4/T4)*(L/T2)2=L6/T8
Tensorul energie-impuls Tμν nu este adimensional.
Despre termenii din https://ro.wikipedia.org/wiki/Ecua%C8%9Biile_lui_Einstein citește:
1) Despre tensorul Ricci Rμν citește în https://encyclopediaofmath.org/wiki/Ricci_tensor.
2) Despre scalarul Ricci R vezi extras din https://ro.wikipedia.org/wiki/Curbur%C4%83_scalar%C4%83:
"În geometria riemanniană⁠(d), curbura scalară (sau scalarul Ricci) este cea mai simplă curbură invariantă a unei varietăți riemanniene⁠(d). Fiecărui punct al unei varietăți riemanniene, el atribuie un singur număr real determinat de geometria intrinsecă a varietății în apropierea acelui punct. Anume, curbura scalară reprezintă cantitatea cu care volumul unei mici bile geodezice dintr-o varietate riemanniană se abate de la cea a bilei standard din spațiul euclidian. În două dimensiuni, curbura scalară este dublul curburii gaussiene⁠(d) și caracterizează complet curbura unei suprafețe. Cu toate acestea, în mai mult de două dimensiuni, curbura varietăților riemanniene⁠(d) implică mai mult decât o cantitate independentă funcțional.

În relativitatea generală, curbura scalară este densitatea lagrangiană⁠(d) pentru acțiunea Einstein-Hilbert⁠(d) . Ecuațiile Euler-Lagrange⁠(d) pentru acest lagrangian sub variații ale metricii constituie ecuațiile lui Einstein în vid, iar metricile staționare sunt cunoscute ca metrici Einstein⁠(d). Curbura scalară a unei n-varietăți este definită ca urmă a tensorului Ricci și poate fi definită ca n(n−1) ori media curburilor secționale⁠(d) într-un punct.

La prima vedere, curbura scalară în dimensiune cel puțin 3 pare a fi un invariant slabă, cu puțină influență asupra geometriei globale a unei varietăți, dar, de fapt, unele teorii profunde dovedesc puterea curburii scalare. Un astfel de rezultat este teorema masei pozitive⁠(d) a lui Schoen⁠(d), Yau⁠(d) și Witten⁠(d). Rezultatele similare dau o înțelegere aproape completă a varietăților care au o metrică riemanniană cu curbură scalară pozitivă."   
3) Despre tensorul metric gμν vezi extras din https://ro.wikipedia.org/wiki/Tensorul_metric_(relativitatea_general%C4%83):
"În relativitatea generală, tensorul metric (în acest context, denumit adesea pe scurt metrică) este obiectul fundamental de studiu. Poate fi imaginat intuitiv ca o generalizare a potențialului gravitațional⁠(d) din teoria newtoniană a gravitației. Metrica surprinde însă toată structura geometrică și cauzală⁠(d) a spațiului, fiind folosită pentru a defini noțiuni cum ar fi timpul, distanța, volumul, curbura, unghiul și separarea viitorului de trecut."
4) Despre constanta cosmologică Λ vezi extras din https://ro.wikipedia.org/wiki/Constanta_cosmologic%C4%83:
Λ=1.1056 x 10-52 m-2.
5) Despre tensorul energie-impuls Tμν vezi extras din https://ro.wikipedia.org/wiki/Tensorul_energie-impuls :
"În fizică, tensorul energie-impuls, sau tensorul energie-tensiune este o cantitate tensorială care descrie densitatea și fluxul⁠(d) de energie și impuls prin spațiu, generalizând tensorul tensiune din fizica newtoniană. Este un atribut al câmpurilor de forțe⁠(d) negravitaționale, de materie, și de radiații. Tensorul energie-impuls este sursa câmpului gravitațional în ecuațiile de câmp ale lui Einstein din relativitatea generală, la fel cum densitatea de masă este sursa unui astfel de câmp în gravitația newtoniană."
Adevărul Absolut Este Etern!

calahan

Dl A.Mot

Este cu adevarat foarte amabil din partea dumitale ca te-ai straduit si mi-ai dat atatea explicatii si linkuri, referitoare la tensorii din ecuatia de camp a lui Einstein. Nici nu ai sa ma crezi, daca iti spun, ca aceste pagini din Wiki le-am studiat de luni de zile si nu am gasit nicaieri date dimensiunile fizice ale tensorilor respectivi. Si nu pot sa stabilesc hotarat daca ecuatia de camp atesta sau nu adimensionalitatea factorului G. Daca Este atestat ca G este adimensional, atunci cu demonstratia adimensionalitatii lui k, rezulta imediat, din formulele identice ale lui Newton si Coulomb, identitatea dimensionala masa sarcina. Identitate care duce la o restructurare a sistemului teoretic al fizicii.

atanasu

Ce sa fac? doream sa nu mai intervin si credeam ca ce au urmat se vor lamuri si fara intebventia mea dar... :)

Asadar
a) de unde ai aceasta dimensiune: "dimensiunea fizica a masei, adica a kilogramului [M]=L3/T2" adia deand doua marimi fundamentale independente spatiul si timpul determina o alta la fel de indepandenta adica cantitatea de materie?
b) De unde scoti asta:  "Din sistemul bidimensional stiu ca G ar fi adimensional si c^4 care ar fi viteza V^4, ar fi forta" De unde forta o dimensiune de viteza la a patra.
c) cine este acel minunat sistem bidimensional unde G este o constanta numerica care nu are dimensiune precum raportul dintre lungimea cercului si diametrul(lungime /lungime)  sau similar ipotenuza pe cateta triunghiului dreptunghic isoscel: radical (2)

calahan

atanasu

Sistemul bidimensional al marimilor fizice, a fost publicat intro lucrare scrisa de Mircea Oncescu prin anii 50 din secolul trecut. Sistemul acesta a fost de fapt edificat de Thomson, pe baza adimensionalitatii constantei gravitationale G. Dar relatia pentru definitia bidimensionala a masei, s-ar gasi chiar in tratatul de electricitate al lui Maxwel. Referiri la dimensiunea masei si la adimensionalitatea lui G  se gasesc in lucrarile lui Miles Mathis. Daca dai clik la Miles Mathis, apare lista cu lucrarile dumnealui, din care poti sa le rasfoiesti. Sistemul bidimensional  al d-lui inginer, rezulta din identitatea dimensionala masa-sarcina si este perfect congruent cu sistemul lui Thomson. Sistemul bidimensional este important ca da semantica exacta a marimilor fizice, ceeace duce la intuitia corecta a fenomenelor fizice.

atanasu

Uite ce-i.
a)Stiu cine a fost  Oncescu care are o carte despre Marimi si unitati in fizica gasibila dor ca coperta pe net si probabil ca in ori biblioteca mai rasarita.
Daca ai aceasta preocupare poti povesti ce scrie Oncescu, poti da niste citate sau macar unele date de altii din lucarea lui de care vad ca vorbesti
b) Stiu si cine a fost fiicianul Thompson premiu nobel, descoperitorul electronului dar nu stiu sa fi spus ce spui tu ca a spus.   dar nu stiu ca a sustinut ce spui tu . Citeaza asta ca nu este asa o zicere sa o iei din balarii si sa o pui aici hodoronc tronc
c) Nu ma intereseaza acest  Miles Mathis-beacause Miles Mathis (born 1964) is an American artist, poet, writer, pseudoscientist and conspiracy theorist.
Am mai urmarit idele lui crete referitoare la Pi crd ca am scris si ceva pe aici dar nu mi stiu . Daca stii tu posteza-le

In principiu sa ne ocupam numai de a si b iar despre adimensionalitatea lui G pe care o introduceai cu modeie ca o opinie personala vad ca este venita de la Thompson sau pote de la acel inginer misterios care este un alter ego al matale.

Cred ca de data asta nu mai revin...ca nu am de ce.