Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Carti de popularizare a fizicii particulelor

Creat de Adi, August 04, 2008, 05:01:06 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Aici vom prezenta, cu recenzii, sau doar cu linkuri, carti de popularizare a fizicii particulelor, fizicii nucleare sau atomice, a oamenilor si descoperirilor din spatele acestora.

Incep prin a introduce o carte foarte buna, pe care am citit-o de doua ori.

The Quantum World, de Kenneth W. Ford (2004)

Cartea are subtilul "Quantum Physics for Everyone" si a fost publicata de Harvard University Press.

Cartea prezinta o introducere foarte accesibila publicului care nu cunoaste deloc fizica. O istorisire fascinanta, o introducere in lumea cea mai mica, universul sub-atomic, care este condus de legile cuantii. Este asadar o introducere in lumea cuantica.

De exemplu, autorul incepe prin a explica "cat de scurt este un interval scurt de timp", "cat de scurta este o lungime scurta", "cat de rapid inseamna o viteza mare", "ce este masa si energia". Introduce apoi actorii acestei piese de teatru, rand pe rand. Sunt trei familii, cu legaturi stranse intre ele, asemanari si totusi deosebiri. Acestea nu sunt altceva decat particulele elementare, pe care autorul le prezinta in un mod fascinant.

Pe Amazon, cartea aceasta poate fi gasita aici.

Lectura placuta!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Detectorul ATLAS este unul din cele doua detectoare generaliste ale acceleratorului de particule Large Hadron Collider (alaturi de detectorul CMS), care isi incepe activitatea luna aceasta la laboratorulu CERN de la Geneva. Constructia acceleratorului si detectoarelor a durat 20 de ani! La fiecare din cele doua detectoare lucreaza cate o colaborare de aproximativ 2000 de cercetatori. Fiecare din cele doua detectoare sunt, la propriu, mari cat un bloc cu patru etaje si se afla la aproximativ 100 de metri sub pamant, in un inel de accelelerator cu o circumferinta de 27 de km.

Cum a fost posibil constructia unui asa megalit ingineresc? Ei bine, colaborarea ALTAS s-a ingrijit sa documenteze procesul atat cu text, cat mai ales cu fotografii. A rezultat un manual de uz intern pentru cei 2000 de colaboratori. Acestia l-au aratat insa si prietenilor, care s-au aratat entuziasti. Iata cum s-a transformat acesta in o carte din carte publicul va putea cunoaste povestea detectorului ATLAS.

Cartea se numeste "Exploring the Mystery of Matter" (Exporand misterele materiei) si este scrisa de Claudia Marcelloni, Kerry-Jane Lowery, Kenway Smith. Va fi publicata de editura Papadakis din Londra in octombrie 2008.

Revista Symmetry a dedicat un articol stire acestei carti care va aparea in octombrie. Iata aici cartea pe site-ul editurii.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cripus

Salut,

exista aceasta carte tradusa în romana (văzusem ca a fost propusa spre traducere la concursul Scientia IT ), se poate cumpăra de undeva ?

Mulțumesc.