Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Sa scriem pe Wikipedia in romana?

Creat de Adi, Septembrie 12, 2008, 08:10:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

E o munca utila sa scriem pe Wikipedia in romana? Am aflat astazi ca pagina aceasta despre marele chimist roman Nenitescu a fost scris de o studenta in anul doi la chimie, in Romania. Sunt impresionat. Felicitari ei.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Costin_D._Neni%C5%A3escu
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

iulia

Eu zic ca este, astfel o sa afle mai multi oameni (din tara) despre valorile noastre. Chiar ma gandeam sa scriu si despre Ecaterina Cioranescu-Nenitescu, Margareta Avram, Mircea Desideriu Banciu, Petru Spacu, I. G. Murgulescu si alti chimisti romani.
Partea grea este cea de gasit informatii. Nu e ok sa pun pur si simplu o lista de articole care sa para copy-paste dintr-un CV  :)
In cazul lui Costin Nenitescu mi-a fost usor sa scriu pentru ca am gasit la BCU o carte despre el (scrisa de A. T. Balaban si M. Banciu).
Cu timpul o sa apara si pe Wikipedia in engleza..

Adi

Multumim Iulia. Acum putem spune ca la tine ma refeream in postul de mai sus. Te invitam ca atunci cand scrii articole pe Wikipedia sa le dai cu link si aici, sa le citeasca si cititorii nostri si sa afle de ele. Astfel, de munca si efortul tau vor beneficia tot mai multi romani. Felicitari pentru efortul depus si tine-o tot asa!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

nano2k

Citat din: iulia din Septembrie 12, 2008, 08:20:28 PM
Nu e ok sa pun pur si simplu o lista de articole care sa para copy-paste dintr-un CV  :)

Desigur ca nu e ok, insa decat nimic, e bine si asa pana se poate mai mult.
Cu Wiki ideea e ca nu trebuie sa faci tu totul. Ideea e ca oricine din lumea asta poate completa munca inceputa de cineva.
Multi nu au auzit de asemenea personalitati (recunosc ca trebuie sa ma includ), deci nu au nicio informatie macar despre existenta unei scoli inchegate de chimie de la noi din tara. Asa macar numele lor pot fi gasite in cautari pe motoarele de cautare.

Ca intotdeauna, conteaza startul.

iulia

De exemplu in cazul lui Nenitescu am gasit 98 de articole pe net (adica nici jumate) si deja ocupa 13 pagini in Word (Times New Roman 12 cu un rand liber intre ele).
Despre Ecaterina Cioranescu-Nenitescu o sa scriu dupa ce obtin niste informatii, dar intai sa mai treaca chestia asta cu Ike fiindca cel care mi le poate oferi este in Galveston.
Ar fi bine ca cei din domeniul stiintelor exacte sa ne apucam sa scriem despre personalitati din fizica, chimie, matematica etc. fiindca cei care sunt pasionati de arta/politica/sport au scris destul de mult deja.

cipri

Mie cumva mi se pare asaceva fara prea mare rost. Exista atatea informatii si carti "gratuite"  in limba engleza , pe care le poti lua din internet, incat chiar nu are rost sa te chinui cu limba romana. Cine are acces la internet , deobicei stie si un pic de engleza, si in viitor aproape toti vor sti un pic de engleza. Si daca stii un pic de engleza, daca iti instalezi si un program bun de traducere, atunci poti citi in limba engleza fara probleme.
Si in plus deobicei articolele in limba engleza de pe wikipedia is mai multe  si mai corecte! De aceea daca citesc ceva de pe wiki atunci in engleza, fiindca acolo sunt mai putine greseli.

Eu cred numai intro singura limba s-ar merita cu adevarat o traducere, si asta ar fi Esperanto. E o limba superba, care se invata usor, si care nu apartine nimanui, deci toti is egali. www.lernu.net

Adi

Cipri, de acord cu ce zici tu. Asa au facut statele nordice, in special Suedia. Au luat manuale direct in engleza, nu le-au tradus deloc. De ce sa consume bani cu tradusul? Si asa oamenii lor vorbesc foarte bine engleza.

Dar la romani nu merge asta asa usor, avem deja profesori de peste 40 de ani, formati in comunism, care nu stiu engleza, dar mai au 20 de ani pana la pensie. Pentru ca ei sa poata trezi intersul elevilor despre notiunile de ultima ora din fizica, ei trebuie sa stie ei aceste notiuni, ori pentru asta trebuie ca cineva sa le explice bine in romana.

Iulia se referea la a scrie despre oamenii de stiinta romani, despre acestia nu prea gasesti pe Wikipedia in engleza.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Cea mai mare problema a lui Wikipedia in romana e superficialitatea si calitatea "intelectuala" a celor care scriu acolo...din pacate...si nu verifica nimeni "autorizat".

@Adi - intr-adevar, doar tinerii stiu engleza foarte bine. In rest..."batranii" nu prea le au cu engleza, dar sunt si ei in cautare de informatii de calitate in limba natala...
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

Adi

Citat din: gothik12 din Octombrie 07, 2008, 07:47:49 PM
Cea mai mare problema a lui Wikipedia in romana e superficialitatea si calitatea "intelectuala" a celor care scriu acolo...din pacate...si nu verifica nimeni "autorizat".

Intr-adevar, inca nu a venit masa critica necesara de articole bune in romana pe Wikipedia. Daca ar aparea, s-ar face si "rebranding"-ul, ma gandesc.

Citat din: gothik12 din Octombrie 07, 2008, 07:47:49 PM
@Adi - intr-adevar, doar tinerii stiu engleza foarte bine. In rest..."batranii" nu prea le au cu engleza, dar sunt si ei in cautare de informatii de calitate in limba natala...

Pentru aceea traducem declaratii de presa din strainate, sau articole de popularizare a stiintei, acolo unde ni s-a dat permisiunea. Pentru ca si cei care nu cunosc engleza sa aiba acces la articolele excelente deja scrise.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ariel55

Wikipedia ro, este foarte interesanta. Citesc articole de o mare importanta istorica si stiintifica, cum ar fi:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Teoria_vortex_a_materiei

precum si discutii cu utilizatorii:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie_Utilizator:Protelisav

Concluzie: Scrieti baieti, numai scrieti! ;)
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

Electron

Mi se pare relevant acest citat de pe pagina de discutii amintita de ariel55:

CitatVă rugăm, nu mai creați pagini nepotrivite

Vă rugăm să nu mai creați pagini contrare politicilor Wikipedia. Astfel de acțiuni ar putea fi considerate vandalism. Pentru experimente, vă rugăm să folosiți groapa cu nisip. Mulțumim.  —Andrei discuţie 12 august 2011 09:46 (EEST)

Din pacate e greu sa se mentina Wikipedia curata, mereu vor fi persoane care prin actiune lor vor perpetua reputatia stirbita irevocabil a acestei enciclopedii.

e-
Don't believe everything you think.

ariel55

CitatDar la romani nu merge asta asa usor, avem deja profesori de peste 40 de ani, formati in comunism, care nu stiu engleza, dar mai au 20 de ani pana la pensie. Pentru ca ei sa poata trezi intersul elevilor despre notiunile de ultima ora din fizica, ei trebuie sa stie ei aceste notiuni, ori pentru asta trebuie ca cineva sa le explice bine in romana.
Fals Adi,sau mai bine spus fals prin generalizare.Sunt un exemplu scolit in perioada "comunista"(si mai sunt ca mine)-apropos, eu o numesc "socialist dictatoriala", comunismul fiind o utopie -care dupa 89 a plecat un pic in lume si nu aiurea, lucrand 15 ani in Franta in high-tech si continund pana in prezent in zona engleza.Conform afirmatiei tale...sunt o ciudatenie.Apropos, in "comunism" am invatat si din manuale engleze pe care le cumparam de la libraria Kretulescu din Buc.Culmea!Editura ruseasca MIR cu prezentare in franceza sau engleza. Demidovici, Lev Landau, Kapitza, etc.
Am colegi de an si generatie profesori plini in Europa si SUA.Generalizarea...nu e totdeauna adevarata. :-\
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!