Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

O Alta teorie a efectului fotoelectric

Creat de calahan, Mai 03, 2020, 12:58:48 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

#15
Prima relatie din pdf de unde este? Citat omplet nu din WC sau de la coltul strazii?

calahan

Atanasu
Eu cred ca prima relatie este din teoria lui Einstein. Dar in teoria lui nu apare nicio relatie referitoare la impulsul fotonului si al electronului. Relatia cu impulsurile apare doar in teoria lui Compton. Vorba este cum reuseste fotonul sa ciocneasca electronul. Si aici se spune ca fotonul incident in metal, se constituie intro unda stationara, bipolara, de mare amplitudine, care se comporta ca un curent produs de o singura sarcina electrica, intro spira. La spargerea spirei, prin interactiunea cu sarcinile din jur, ar aparea un impuls electric de inductie, care ar accelera electronul cel mai apropiat. Asta mi s-a parut ceva foarte original. Sa spuna ca fotoelectronul apare printrun proces de inductie electromagnetica.

atanasu

Ti-am spus sa incetezi cu :eu cred, eu imi amintesc, parca am citit si etc etc . Daa nu poti proceda um iti cer de nu stiu cat inp spune ca nu poti si las-o balta.
Ce inseamna :si aici se spune...unde se afla acel aici si termina cu verbele puse la timpul optativ ar aparea, ar fi, ar accelera etc are nu implica nimic si iti permite sa o iei cum doresti pe aratura cum vrei si sa fortezi niste intrebari cu care o poti lua iarasi de la capat un fel de "eternel retour".
Si u asta gata: ca suffit comme ca!

calahan

#18
Atanasu

CitatCe inseamna :si aici se spune

Pai inseamna ca se spune in textul fisierului. Dar dupa cum spui, am convingerea ca nu ai citit fisierul. Si nici nu mi-am inchipuit ca ai asa probleme de intelegere. In rest mi se intampla si mie sa nu inteleg ce vrei dumneata sa dovedesti. Daca ai parerea ca este gresita teoria din fisiere, fa si dumneata un efort si demonstreaza. Eu fac eforturi sa imi aduc aminte de unde am retinut niste idei, care le-am citit cam de mult. Si pastreaza-ti calmul cand redactezi mesajele. Fiindca vad ca tot pierzi litere din textul frazelor. Si nu te obosesti sa le corectezi nici dupa ce au fost postate in pagina. Fiindca doar este butonul  de modificare, care iti permite sa faci corectii asupra textului, dupa care le salvezi.

atanasu

Lasa gargara!eu te-am rugat sa le dai intr-un glosar-vezi si pe alalat fir . Tii cu orice pret sa tragi de timp. Uite la Ilasus care si-a mai aranjat texul si are rabdare sa-l studiez. Si o voi face pana la urma, dar tu altele doresti. Nu poti sa faci ce-ti cer si apoi sa taci un timp si sa-ti vezi de altele.!

calahan

Atanasu
Zau ca nu inteleg ce doresti dumneata. Sa inteleg ca iti este asa de greu sa gasesti fisierele in lista de topicuri si imi ceri sa iti fac eu rezumat la fiecare. Nu mai am eu rabdare sa citesc atatea fisiere si nici nu ma pricep sa compun texte cu teorii fizice. Daca nu le gasesti, nu le gasesti si asta este. Nu pot sa te ajut sa-ti inplinesti acea mare dorinta de cunoastere stiintifica a fenomenelor fizice. Si cred ca dumneata, in calitate de fost mic olimpic si doctor in filozofie, ai fi un bun candidat la premiul Nobel. Domnul inginer cu teoriile dumnealui aberante nu are nicio sansa. Dar am vazut ca nici alti romanasi de seama nu au avut nicio sansa. Cum ar fi  Paulescu, Proca, sau Gheorghe Benga. Ai vazut dumneata, in sistemul teoretic al fizicii, o teorie romaneasca? Eu nu am vazut. Si cred ca daca ar aparea cumva o teorie romaneasca in fizica, multi savanti de ai nostri si-ar baga unghia in gat.

atanasu

PhD nu inseamna neaparat doctor in stiinta filozofiei ci un termen traditional in stiinta occidentala pentru doctor in stiinte desigur cu un speific care se poate explicita. Eu ti-am cerut in mod minimal macar lucrarea de fundamentare, adica care este la baza celorlalte lucrari platite de tine cu 50 lei. Desigur ca un glosar cu lista lucrarilor si cu un link si un rezumt de cateva randuri daca esti in stare de asa ceva, iar daca nu ce  mai cauti pe aici? Asta pentru oricine ar fi chiar interesat si asa ceva i-ar usura efortul de a incerca sa inteleaga ce a facut dll A.G.

calahan

Atanasu

CitatEu ti-am cerut in mod minimal macar lucrarea de fundamentare, adica care este la baza celorlalte lucrari platite de tine cu 50 lei.
Imi aduc aminte ca pe undeva erau si pagini cu text explicativ. Dar pe unde or mai fi alea nu am idee. Am rasfoit prin stic si vad ca sunt numai pdf-uri. Textul daca nu a fost pus in pdf, precis ca l-am sters, din neatentie. Nu stiu ce sa zic, fiindca nu-l gasesc.

atanasu

Pacat. Atunci poate esti in stare sa ordonezi fisierele adica sa-l indici pe primul de la care ar porni, s-ar fundamenta celelalte si le-ai pune in lista ceruta de mine in aceasta ordine de logica fizica. Poti asta?

calahan

Atanasu
Nu stiu eu care ar fi ordinea fisierelor.  Parerea mea este ca a inceput cu identitatea dimensionala masa-sarcina. Apoi a continuat cu descifrarea sensului fizic al constantelor universale (h,k,G,epsilon0 si miu0), dupa care a imaginat modelarea particulelor elementare. Pe baza modelului fotonului si electronului a imaginat mecanismul efectului fotoelectric, iar pe baza modelului neutronilor, a imaginat mecanismul atractiei gravifice. Asta este tot ce cuprinde fisierele. Alta filozofie nu este.

princehansolo

Citat din: calahan din Noiembrie 04, 2021, 04:01:56 PM
Princehansolo
pdf-ul de care am pomenit se gaseste la link-ul de mai jos
https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5352.msg70769.html#msg70769
Rasfoind acest articol imi pare ca am gasit doua greseli, de redactare cred. Intro formula imi pare ca lipseste un pi, iar in ultima relatie apare in plus un radical din 6, care imi pare ca este fara rost si strica egalitatea de la conservarea inpulsului.
Calahan,
M-am uitat puțin pe fisierul din link. Nu l-am studiat cu atenție pentru că eu am găsit o greșeală chiar la început. Deci dacă se pornește greșit la demonstrație... poți trage concluzii corecte utilizând începutul greșit?

Aștept să-mi spui părerea ta despre următorul citat din fișier:
Citat. Si atunci interactiunea fotonului incident cu electronul liber din metal trebuie sa se scrie:
1) Energia cinetica a fotoelectronului.
𝑊𝑓𝑖 = ℎ ∙ 𝑓𝑓𝑖 = 1/2 ∙ 𝑚𝑒 ∙ 𝑣𝑓𝑒^2
Întrebarea mea despre acest citat este: unde s-a pierdut Wex din formula dată de Einstein?
CitatDupa Einstein avem ecuatia:
𝑊𝑓𝑖 = ℎ ∙ 𝑓𝑓𝑖 = 1/2 ∙ 𝑚𝑒 ∙ 𝑣𝑓𝑒^2 + 𝑊𝑒x
Vrei să spui că întreaga energie a fotonului incident este transferată electronului?
Toate-s vechi și noi sunt toate

calahan

Princehansolo
Eu am inteles ca lucrul de extractie Wex se scade din energia cinetica initiala a fotoelectronului accelerat de fotonul incident. Lucrul de extractie ar fi consumat pentru extractia electronului din metal, pentru a depasi bariera de potential de la suprafata metalului. Si se adauga la ecuatie pentru a iesi bilantul energetic asigurat de conservarea energiei. Si intradevar am inteles ca printrun mecanism de inductie electromagnetica, toata energia fotonului incident este transferata electronului liber din metal, care sufera accelerarea si depasind bariera de potential de la suprafata metalului, este expulzat in afara metalului. In cazul efectului Compton, pare ca fotonul greu, de mare energie, de mare frecventa se inparte in doua si se structureaza ca doua unde stationare de frecventa si energie pe jumatate din energia fotonului incident. Asa s-ar explica aparitia fotonilor gama de frecventa mai mica decat a fotonului incident. Dar accelerarea electronului ar fi produsa de impulsul electric de inductie, care apare la spargerea undei stationare de mare amplitudine, din jurul electronului de pe stratul profund sau din jurul nucleului.

princehansolo

Calahan
1) Eu Wex îl ]nțelesesem ca fiind W extern - nu W extracție. Adică Wex = W extracție + Q, unde Q este căldura degajată (orice metal supus razelor solare se și încălzește).
2) Mie îmi vine mai greu să îmi imaginez cum un foton cu o anumită frecvență să se împartă în două, chiar dacă se ascunde după denumiri pompoase ca efectul Compton. Și cele două părți ar fi două jumătăți egale. Cred că nu am fost clar, de aceea detaliez: eu văd efectul Compton ca fiind diferit de ciocnirea dintre un foton greu și un electron. Eu cred că energia fotonului greu este transferată atomului (nu electronului) și atomul este cel care se ocupă cu emiterea de electroni și de fotoni mai ușori decât fotonii grei incidenți.
2') Nu știu ce se întâmplă în cazul în care un fascicol de electroni se intersectează cu un fascicol de fotoni grei. Poate în documentația ta ai detalii despre interacțiunea dintre electroni și fotoni când electronii nu sunt legați de atomi. Care este diferența dintre interacțiunea între un fascicol de electroni și un fascicol de fotoni și interacțiunea dintre 2 fascicule de electroni diferite, ca și traseu al fasciculelor după interacțiune.
Toate-s vechi și noi sunt toate

calahan

#28
Princehansolo
Eu asa am inteles, nu stiu de unde, ca la suprafata metalului este o bariera de potential care inpiedica electronii liberi din metal sa paraseasca metalul. Si pentru a  depasi bariera de potential se consuma o parte din energia cinetica initiala a fotoelectronului. Si aceasta energie este tocmai lucrul de extractie a electronului din metal. Ba de undeva din fisier am inteles ca si incalzirea materialelor atinse de radiatie, s-ar produce tot printrun efect de inductie electromagnetica, aparut la spargerea undelor stationare de mare amplitudine, constituite din refractia fotonilor in stratul superficial al metalului, potrivit indicelui de refractie al metalelor care este de ordinul zecilor (50-70). Acest efect de inductie electromagnetica ar explica si efectul de emisie termoelectronica, in care apare curentul termoelectronic produs, care are aceleasi legi ca si la efectul fotoelectric.  In cazul efectului Compton, refractia fotonului incident se produce intrun camp energetic de densitate extrem de mare, dintre doua surse de camp electric foarte intense. Iar refractia fotonului in conditi de densitate energetica foarte mare este insotita si de contractia puternica a fotonului si longitudinala si transversala, data de indicele de refractie al mediului atomic, egal cu 137, adica egal cu inversul constantei de structura fina alfa. Si atunci refractia fotonului incident s-ar distribui in mod egal in jurul nucleului si in jurul electronului din stratul profund. Fiindca doar asa ar rezulta doi fotoni cu acelasi numar de unde si de aceeasi durata. Imi imaginez ca semiundele negative sunt refractate (deviate) spre nucleul pozitiv, iar semiundele pozitive sunt deviate spre electronul negativ. Si astfel ar aparea undele stationare bipolare de frecventa pe jumatate din frecventa fotonului incident. In ce priveste interactiunea directa dintre fotoni si electroni, asta imi pare ca nu este posibila, din cauza ca fotonul are sectiunea mult mai mare decat sectiunea electronului.

princehansolo

Citat din: calahan din Noiembrie 06, 2021, 10:59:28 AM
Eu asa am inbteles, nu stiu de unde, ca la suprafata metalului este o bariera de potential care inpiedica electronii liberi din metal sa paraseasca metalul. Si pentru a  depasi bariera de potential se consuma o parte din energia cinetica initiala a fotoelectronului. Si aceasta energie este tocmai lucrul de extractie a electronului din metal.
Și eu îmi aduc aminte că la fizica de clasa a XII-a am învățat despre bariera de potențial din metale.

Citat
Ba de undeva din fisier am inteles ca si incalzirea materialelor atinse de radiatie, s-ar produce tot printrun efect de inductie electromagnetica, aparut la spargerea undelor stationare de mare amplitudine, constituite din refractia fotonilor in stratul superficial al metalului, potrivit indicelui de refractie al metalelor care este de ordinul zecilor (50-70).
Amesteci inducția electromagnetică cu spargerea undelor staționare și cu refracția. Aș vrea să îmi citezi "din fișier" de unde ai înțeles ce-ai zis mai sus, pentru a vedea dacă și eu înțeleg același lucru. Nu îmi dau seama cum s-a evidențiat "refractia fotonilor in stratul superficial al metalului".

Crezi că dacă introduci multe date pentru a inunda cititorul cu informație este mai științific ce scrii?
Citat
Acest efect de inductie electromagnetica ar explica si efectul de emisie termoelectronica, in care pare ca curentul electronic produs, are aceleasi legi ca si la efectul fotoelectric.  In cazul efectului Compton, refractia fotonului incident se produce intrun camp energetic de densitate extrem de mare, dintre doua surse de camp electric foarte intense. Iar refractia fotonului in conditi de densitate energetica foarte mare este insotita si de contractia puternica a fotonului si longitudinala si transversala, data de indicele de refractie al mediului atomic, egal cu 137, adica egal cu inversul constantei de structura fina alfa. Si atunci refractia fotonului incident s-ar distribui in mod egal in jurul nucleului si in jurul electronului din stratul profund. Fiindca doar asa ar rezulta doi fotoni cu acelasi numar de unde si de aceeasi durata. Imi imaginez ca semiundele negative sunt refractate (deviate) spre nucleul pozitiv, iar semiundele pozitive sunt deviate spre electronul negativ. Si astfel ar aparea undele stationare bipolare de frecventa pe jumatate din frecventa fotonului incident. In ce priveste interactiunea directa dintre fotoni si electroni, asta imi pare ca nu este posibila, din cauza ca fotonul are sectiunea mult mai mare decat sectiunea electronului.

Mie mi se pare că dumneata ai o reprezentare a modelului efectului fotoelectric, reprezentare diferită de a mea. Nu aș vrea să te conving neapărat că eu am dreptate, dar separarea fotonului incident în semiunde pozitive și negative nu știu să se fi realizat experimental, deci astfel de explicații teoretice nu-mi par prea științifice.
Toate-s vechi și noi sunt toate