În diagrama din desenul atașat prezentului post am reprezentat grafic deplasările în spațiu și în timp ale razei laser R și astronautului A descrise de ecuațiile (1), (2), (3) în postarea #63. Sistemele de coordonate S, T ale ceasului ilasusian OR descris în #78 sunt reprezentate de două axe rectangulare cu originea O (în #78, sistemele de coordinate S și T sunt confundate). Pe orizontală este reprezentat sistemul de coordonate S pentru spațiu, iar pe verticală este reprezentat sistemul de coordonate T pentru timp. Am desenat pe axe separate sistemele de coordonate S, T ale ceasului ilasusian OR, tocmai pentru a vizualiza în mod clar și distinct relațiile (1), (2), (3) și coordonatele care se asociază lui A și R.
(a)Presupun că astronautul A se deplasează în spațiul S al ceasului ilasusian, pe distanța x1=384.400.000 metri de la Pământ la Lună. Ceasul ilasusian sesizează această mișcare și afișează pe ecranul electronic (imaginar) din T timpul t1=1.28 secunde, care este decalajul temporal dintre Pământ și Lună și care este de fapt timpul în care raza R se deplasează pe distanța x1.
(b)Presupun în continuare că astronautul A se deplasează în timpul T al ceasului ilasusian, în intervalul de timp t=24.025 secunde de la Pământ la Lună. Ceasul ilasusian sesizează această mișcare în timp și afișează pe ecranul electronic (imaginar) din S distanța x=ct=7.2e+12 metri, care de fapt este distanța parcursă de raza R în timpul t.
Notez cu CI ceasul ilasusian și recapitulez: (a)dacă A se deplasează în spațiul S al CI pe distanța x1=384.400.000m, atunci CI afișează timpul t1=1.28s, iar (b)dacă A se deplasează în timpul T al CI în intervalul t=24.025s, atunci CI afișează distanța x=7.2e+12m.
Observi că în (a) este vorba de x1 și t1, în (b) este vorba de despre t și x, iar între acestea există relațiile (2), x1=vt, t1=(v/c2)x. Deci în (a) este vorba despre coordonatele de spațiu și timp (x1, t1) ale lui A aflat pe Lună, iar în (b) este vorba despre coordonatele de spațiu și timp (x,t) ale lui R. Între aceste coordonate există o deosebire: coordontele de spațiu și timp ale lui A pot fi oprite (dacă A staționează pe Lună, de exemplu) și sunt reversibile, pe când coordonatele x, t ale lui R sunt ireversibile și nu pot fi oprite.
Sper că desenul din Fig.1 și observațiile de mai sus sunt de ajutor pentru a înțelege mai bine ultima frază din #86.
Putem să vorbim de timp reversibil și de timp ireversibil fără să apelăm la noțiuni incompatibile ca ”timp clasic” și ”timp ilasusian”?