Deci să ne înțelegem: contextul la care te referi tu în răspunsul #139 este timpul ireversibil (clasic), deci e off topic, dacă vrei.
Gresesti. Poti sa verifici ca discutia a pornit de la exemplul cu
astronautul care ajunge pe Luna si pentru care t
1 = 1.25 secunde. Acela ("t
1") este "componenta reversibila" din paradigma ta, si nu componenta ireversibila care era t = 24025 secunde in exemplul tau.
Deci, te rog sa verifici ca de fiecare data cand am facut afirmatia botezata "afirmatia 3)", ea se refera la t
1 in acel context. Despre acea componenta de "timp reversibil" afirm ca nu depinde de viteza astronautului care ajunge pe Luna, lucru confirmat initial de tine prin faptul ca ai fost de acord ca si pentru astronautul care ajunge in 10000 secunde pe Luna, atunci cand ajunge pe Luna, "componenta reversibila" este tot de 1.25 secunde.
Iar eu nu sunt de acord cu punctul tău de vedere, tocmai pentru că am în vedere timpul reversibil la care se referă acest topic. Înțelegi?
Si vrei sa spui ca in exemplul cu astronautul care ajunge pe Luna, "t
1" nu este "timpul reversibil"?
Probabil că nu, așa că încerc să explic mai clar. Dacă timpul t1 – eu l-am numit ”reversibil”, iar tu l-ai numit ”ilasusian” – din relația t1=(v/c2)c este fix,
de exemplu t1=1.28 secunde, atunci evident că acest timp nu depinde de viteza v cu care un eventual astronaut se deplasează de la Pământ la Lună.
Afirmatia 3) nu se refera la ce se intampla "daca t
1 e fix", ci afirma ca daca ne referim la astronautii care plecand de pe Pamant ajung
in acelasi loc (pe Luna) cu viteze diferite, pentru toti vom avea acelasi "t
1", acea componenta de "timp reversibil" fiind independenta de viteza astronautilor.
Eu ți-am arătat cum se calculează acest timp cu formula t1=(v/c2)x, dar nu am spus că t1 depinde de viteza v cu care un astronaut parcurge distanța x1 de la Pământ la Lună.
Initial nu ai spus-o, dar cand am spus eu ca
"t1" nu depinde de "v" (viteza astronautului care ajunge pe Luna), tu ai afirmat ca gresesc. Deci pana la urma cum e? Am dreptate in afirmatia 3) sau nu?
Eu am zis că timpul reversibil t1 depinde de viteza v/c2 a astronautului pe distanța x.
Asta este in primul rand incoerent, pentru ca astronautul nu parcurge distanta x (si v/c
2 nu e o viteza).
In al doilea rand este si gresit, deoarece daca t
1 nu depinde de v, atunci nu depinde nici de v/c
2, orice interpretarea ai da tu acelui "v/c
2".
Iar in al treilea rand, este irelevant si nu este un contra-argument pentru afirmatia 3), deoarece desi e adevarat ca v/c
2 depinde de v, pentru calculul lui t
1 mai este un factor, adica x, care depinde si el de v pentru diferitii astronauti care ajung pe Luna (afirmatia 2 pe care o negi), si deci e perfect posibil ca produsul lor sa nu depinda de v.
Deci dacă te referi la aceeași distanță x, atunci timpul reversibil în cazul celor doi astronauți A și B este diferit: t1A=1.28 secunde, iar t1B=0.5337 secunde.
Doar ca afirmatia 3) se refera la astronauti diferiti, care au viteze diferite, dar ajung toti in acelasi loc (pe Luna), deci e vorba de acelasi "x
1", iar in acest caz pentru fiecare "x"-ul este diferit, (depinzand desigur de viteza astronautului considerat). Reciteste toata discutia dinainte sa vezi ca tu insisti cu un context diferit de cel in care am facut afirmatiile despre timpul reversibil "t
1".
Dar tu nu ai înțeles răspunsul meu #138 care este în contextual topicului, și ai venit cu raspunsul tău #139, care nu este în acest context.
Amandoi vorbim de timpul reversibil "t
1", dar tu insisti "sa fixezi pe x" sau pe "t", cand eu am analizat contextul in care "x
1" e acelasi pentru astronauti diferiti care au viteze diferite. Ori te referi la contextul in care am facut afirmatia 3), ori ma contrazici doar de dragul de a ma contrazice, vorbind dspre altceva.
Repet, am facut afirmatia 3 in contextul astronautilor care ajung cu viteze diferite in acelasi loc (pe Luna). Pentru ei "t
1" nu depinde de viteza lor. Corect sau nu?
e-