Poti sa formalizezi matematic ipoteza ta, ca sa fie mai usor de inteles cum intervine ea, explicit, in rationament?
În matematică, pe o dreaptă d pot fi definite două sisteme carteziene de coordonate S, T având originea comună într-un punct O. În cazul de față, dreapta d o voi asimila cu traiectoria unui foton M emis cu viteza c (în vid, c=299.792.458m/s) de o sursă de lumină O, iar pe cele două sisteme carteziene de coordonate S și T, cu un sistem de coordonate pentru spațiu și respectiv cu un sistem de coordonate pentru timp. În acest caz, unitatea de spațiu (metrul), în sistemul de coordonate S este reprezentată de un segment OA, iar unitatea de timp (secunda), în sistemul de coordonate T este reprezentată de un segment OB , între aceste segmente existând relațiile
(*) OB = qOA, OA = (1/q)OB
numărul q având valoarea q=299.792.458.
Să ne imaginăm acum că ne deplasăm pe dreapta d în cele două sisteme de coordonate S, T, așadar de-a lungul traiectoriei descrisă de fotonul M. Pornind din originea O a sistemului de coordonate S, ajungem în punctul A aflat la un metru de origine, apoi ajungem în punctul B aflat la q metri de origine, dacă ne întoarcem în punctul A, atunci din nou ne aflăm la un metru de origine etc. În acest caz ne deplasăm în sistemul de coordonate S, adică în spațiu. Pe de altă parte, deplasându-ne pe dreapta d ne deplasăm și în sistemul de coordonate T. Când ajungem în punctul A, ne aflăm la un interval de timp de mărime 1/q secunde față de origine, când ajungem în punctul B, ne aflăm la o secundă față de origine, dacă ne întoarcem în A, din nou ne aflăm la 1/q secunde față de origine etc. În acest caz ne deplasăm în sistemul de coordonate T, adică în timp.
Mai sus am prezentat ipoteza (cadrul general) de la care pornesc, adică faptul că mă refer la cele două sisteme de coordonate S pentru spațiu și T pentru timp, că între segmentele OA și OB, care reprezintă unitățile de spațiu (metrul) și respectiv de timp (secunda), există relațiile (*) și am dat un exemplu arătând în ce constă deplasarea sau mișcarea 'în spațiu' și respectiv deplasarea sau mișcarea 'în timp'.