Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mișcarea în timp

Creat de ilasus, Aprilie 03, 2020, 08:05:58 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ilasus

Citat din: Electron din Aprilie 02, 2020, 11:51:45 AM
Poti sa formalizezi matematic ipoteza ta, ca sa fie mai usor de inteles cum intervine ea, explicit, in rationament?

În matematică, pe o dreaptă d pot fi definite două sisteme carteziene de coordonate S, T având originea comună într-un punct O. În cazul de față, dreapta d o voi asimila cu traiectoria unui foton M emis cu viteza c (în vid, c=299.792.458m/s) de o sursă de lumină O, iar pe cele două sisteme carteziene de coordonate S și T, cu un sistem de coordonate pentru spațiu și respectiv cu un sistem de coordonate pentru timp. În acest caz, unitatea de spațiu (metrul), în sistemul de coordonate S este reprezentată de un segment OA, iar unitatea de timp (secunda), în sistemul de coordonate T este reprezentată de un segment OB , între aceste segmente existând relațiile
                                                            (*)     OB = qOA,  OA = (1/q)OB
numărul q având valoarea q=299.792.458.

Să ne imaginăm acum că ne deplasăm pe dreapta d în cele două sisteme de coordonate S, T, așadar de-a lungul traiectoriei descrisă de fotonul M. Pornind din originea O a sistemului de coordonate S, ajungem în punctul A aflat la un metru de origine, apoi ajungem în punctul B aflat la q metri de origine, dacă ne întoarcem în punctul A, atunci din nou ne aflăm la un metru de origine etc. În acest caz ne deplasăm în sistemul de coordonate S, adică în spațiu. Pe de altă parte, deplasându-ne pe dreapta d ne deplasăm și în sistemul de coordonate T. Când ajungem în punctul A, ne aflăm la un interval de timp de mărime 1/q secunde față de origine, când ajungem în punctul B, ne aflăm la o secundă față de origine, dacă ne întoarcem în A, din nou ne aflăm la 1/q secunde față de origine etc. În acest caz ne deplasăm în sistemul de coordonate T, adică în timp.

Mai sus am prezentat ipoteza (cadrul general) de la care pornesc, adică faptul că mă refer la cele două sisteme de coordonate S pentru spațiu și T pentru timp, că între segmentele OA și OB, care reprezintă unitățile de spațiu (metrul) și respectiv de timp (secunda), există relațiile (*) și am dat un exemplu arătând în ce constă deplasarea sau mișcarea 'în spațiu' și respectiv deplasarea sau mișcarea 'în timp'.

atanasu

#1
Ilasus nu vreau sa te iau la misto cum il ia psihedelicul Copil minune pe Electron ca sa razbune epoca in care el fiind pusti, Electron care probabil ca nu a publicat nimic nicaieri niciodata il tinea in pumni si-l si dadea afara de pe forum  iar azi cand el se lauda si cu carti si cu articole in engleza si pe la simpozioane in frumoasa Elvetie lucru iarasi pe care cred ca Electron nu l-a pupat nicicand, vreau doar sa ma asigur ca nu sunteti tu si cu el , doar doi animatori ai acestui forum care se fac ca discuta stiinta si ca sa ma convingi ca nu este asa si ca eventual sa-mi pierd vremea sa-ti urmaresc rationamentele ciudate si contra naturii,  adica,  stii vorba aia care este precum una pe care o tot citez eu cu soarele ce intareste organismul si se refera la o anume actiune conrtra vantului...
Asadar ca sa nu se intample toate astea explica pentru toti si in mod clar care este scopul teoriilor tale prezentate aici, inafara de un eventual Nobel penru fizica pe care sa-l imparti cu Electron.
Ce vom putea face in plus de ce putem face azi in mecanica, ce vom stii in plus despre miscarea corpurilor, stelelor, cometelor, gakaxiilor, luminii sau chiar gandului dupa ce vom fi inteles cele propovauite de tine pe aici?
Daca  poti explica te rog in cateva cuvinte sau propozitii care este scopul acestor magistrale incursiuni in mecanica facute spre deliciul celor ce-si pierd vremea pe aici si eu nu cred ca in mod dezinteresat, dar pe care eu unul nu le pot urmarii daca nu stiu la ce mi-ar folosi aceasta eu nefiind pe aici in serviciu comandat. Ma intelegi dragule?

ilasus

Cred că este posibilă și o altă interpretare a transformărilor Lorentz-Einstein, total diferită de cea cunoscută. 

Cosmin_Visan

Daca tot ai deschis alt topic, la care te referi la timp, ce ar fi in primul rand, pentru ca toata teoria ta sa aiba sens, sa definesti ce-i ala timp ?

ilasus

Citat din: Cosmin_Visan din Aprilie 04, 2020, 11:16:15 AM
Daca tot ai deschis alt topic, la care te referi la timp, ce ar fi in primul rand, pentru ca toata teoria ta sa aiba sens, sa definesti ce-i ala timp ?

Am precizat că mă refer la un sistem de coordonate T a cărui unitate de măsură este privită ca unitate de măsură pentru timp și ale cărui coordonate sunt considerate coordonate de timp. Totodată, am precizat că mișcare sau deplasare 'în timp' înseamnă parcurgerea unui interval de timp în sistemul de coordonate T, deci de la un moment la altul, într-un sens sau în sens opus. Alte precizări nu mi s-au părut necesare.


ilasus


atanasu

Infine o propozitie inteligibila pentru mine si deci:
1) Incearca sa enunti concluzia ca la geometrie adica ce se va demonstra .Deci expliciteaza interpretarea ta a transformarilor Lorenz-Einstein pentrcuca trebuie sa o stii daca anunti existenta a asa ceva.
2) Timpul dupa tine pare a fi o entitate care-si ajunge siesi si deci nu are nevoie de nici-o referinta externa. Deci tu te afli intr-o lume monovalenta. Nu crezi ca daca este asa asta este moartea mintii? Daca este asa si daca nu raspunde-i Minunatului Copil eventual unde asezi tu originea acelui sistem de coordonate.
3) Nu-i raspunde lui Electron ca el nu vrea raspunsuri ci doar un concurs intre diverse  activitati care au in comun doar cu soarele  intarirea  organismului dar  si tampirea mintii daca este sa-i cred pe popi si desi am observat si la tine actractia spre asa ceva mai bine sa te abtii
:)

Cosmin_Visan

Citat din: ilasus din Aprilie 04, 2020, 06:12:51 PM
Un sistem de coordonate.

Cum adica timpul e sistem de coordonate ? Tu dai definitii la nimereala ?

ilasus

Citat din: Cosmin_Visan din Aprilie 04, 2020, 09:35:42 PM
Citat din: ilasus din Aprilie 04, 2020, 06:12:51 PM
Un sistem de coordonate.

Cum adica timpul e sistem de coordonate ? Tu dai definitii la nimereala ?

N-am dat 'definiții la nimereală', am răspuns la întrebarea 'ce-i ăla timp'. Iar răspunsul dat mi se pare logic având în vedere postarea precedentă, în care am precizat că deplasare 'în timp' înseamnă deplasare 'într-un sistem de coordonate pentru timp'. Am dat și un exemplu, pe care îl repet acum și pentru tine. Să zicem că în fiecare minut eu fac câte o poză ceasului meu și o trimit pe drum spre tine. Și să zicem că te afli pe drumul cu poze care se succed în fața ta cu viteză constantă. Probabil vei percepe această defilare de poze la minut ca pe un fel de ceas cu cadran rectangular. Dacă compari timpul pe care îl indică acest 'ceas' alcătuit din poze, cu timpul pe care îl indică ceasul de la mâna ta, vei constata un decalaj temporal. Acest decalaj temporal nu se modifică cât timp tu stai pe loc, dar scade dacă te apropii de mine și crește dacă te departezi de mine. Și știi de ce? Pentru că te deplasezi pe o axă temporală, adică într-un sistem de coordonate temporale. Altfel spus, pe noi ne desparte nu doar o distanță anume, variabilă dacă noi nu stăm pe loc, ci și un interval de timp anume, de asemenea variabil dacă ne mișcăm unul față de altul. Poate vei spune că nu ți-am spus o noutate, pentru că știai că te deplasezi în timpul indicat de ceasul de la mână, și că acest timp poate fi mai mare sau mai mic în funcție de distanța care ne desparte. Eu însă nu m-am referit la ceasul de la mâna ta, ci la ceasul de la mâna mea. Deci eu ți-am propus să-ți imaginezi că te deplasezi intr-un timp care, spre deosebire de timpul indicat de ceasul de la mâna ta, nu se deplasează împreună cu tine.

Cosmin_Visan

Si salata pe care o mananc la pranz face parte dintr-un sistem de coordonate culinar ?

ilasus

Citat din: Cosmin_Visan din Aprilie 05, 2020, 10:17:49 AM
Si salata pe care o mananc la pranz face parte dintr-un sistem de coordonate culinar ?
Deci ce ți-am spus ai priceput în gură ...

Cosmin_Visan

Pai pe o axa poti sa pui salata, pe alta friptura, si sa trasezi un grafic de cat de vegetarian e cineva.

Cosmin_Visan

Uite aici ca sa intelegi de ce te-am pus sa definesti ce-i ala timp, e 5 minute, nu poti gasi scuze sa nu te uiti:

https://www.youtube.com/watch?v=pEXbZ3gIkAE

Spatiul si timpul sunt qualii in constiinta. Prin urmare, orice teorie fizica despre spatiu si timp nu e nimic altceva decat o absurditate. Da, merge intre anumite limite, poti face predictii intre anumite limite, ca cine stie din ce motive s-a intamplat sa mearga. Dar doar pentru ca merge intre anumite limite nu inseamna ca tresa iei teoria respectiva de buna si sa faci prea mult pe seriosul. Foloseste-o sa faci tehnologie si aia e. Nu-ti bate capul prea mult cu ea. Nu e nimic real in ea, nu e nimic logic la ea. E doar o nimereala ca merge.

ilasus

#14
Conform postării tale, n-ar trebui puse întrebări de genul celei puse.