Cel mai bine problema materiei se observa atunci cand se afirma ca constiinta rezulta din creier. Indiferent de ce ar afirma cele mai alambicate teorii in fizica, fie cele care fantasmagorizeaza despre masa, fie cele despre sarcini electrice, sau spini, sau poti sa iei orice teorie vrei tu, din niciuna nu rezulta cum anume constiinta rezulta din creier vazut ca si obiect material (conform oricarei teorii fizice doresti tu sa adopti). Ca la nivel de fizica de folosesti ca sa faci tehnologie, poti sa te las in lumea ta si sa-mi faci tehnologia care sa ma faca sa ma simt bine, dar cand vii si iti aplici povestile asupra corpului tau insuti, in special asupra creierului, atunci avem o problema.
Apropo, probabil ii stii pe tipii de la Blue Brain Project din Elvetia. In 2005 cand luasera nastere afirmasera ca in 10 ani vor simula creierul uman. 14 ani mai tarziu, stirile de pe siteul lor sunt de genul: "Am reusit sa simulam neuronul de tip SDFASDFA.". Peste inca alti 14 ani or sa posteze stiri de genul "Am reusit sa simulam dendrita KJHKL din neuronul de tip ADASADFA.". Peste inca alti 14 ani vor da faliment, ca idealismul va fi reusit sa patrunda mai bine in mediul academic si vor vedea cat de puierile si total rupte de realitate au fost visele lor sa simuleze creierul. lol