Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce reprezinta sarcina electrica.

Creat de Virgil, Martie 03, 2021, 12:16:55 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

calahan

#105
Dl Virgil
Valoarea asta pentru cea mai mica masa gasita de dumneata este comparabila masa eteronilor din teoria d-lui Ioan Iovit Popescu de 10-60-10-70  Kg. Dar am mai vazut vreo doua trei teorii eteronice, intro teorie a -Informateriei- a d-lui Mihai Draganescu. Teorii facute tot de niste domni ingineri. Fiindca numai inginerii au cutezanta teoriilor. Profesorii universitari nu indraznesc sa faca teorii. Despre ce este sarcina electrica de fapt nu am aflat si nu am lamurit nimic. Trebuie sa recunoastem ca ramane un mister, o enigma a naturii. Spunem doar ca este sursa campului electric, prin intermediul caruia se transmit la oarecare distanta, efecte dinamice asupra sarcinilor vecine. Efecte care se chiama interactiuni electrice. Si prin aceste efecte sunt puse in evidenta sarcinile electrice. Campul electric produs sau generat cumva in jurul sarcinilor electrice ar fi o stare dinamica speciala a spatiului, care genereaza forta electrica asupra sarcinilor. Acum forta asta electrica este produsa de acceleratia campului electric, sau este acceleratie produsa de presiunea campului electric? Care sa fie realitatea?. Cred ca am cam incurcat numerele alea infinite ale lui Gamow. Cred ca era 1044 pentru masa in Kg a universului, 1074 pentru numarul atomilor din univers si 10144 pentru numarul curbelor posibile. Le-am facut varza. Nu mai mi le aduc aminte de acum 30-40 de ani.

atanasu

#106
Virgil,
Eu nu am adunat masele din univers ci am considerat ca totalitatea lor legate in macrocosmos de forta de gravitatie determina prin echilibrul a n corpuri pe care desigur ca nu-l putem rezolva, constanta lui Cavendish si aceasta ne da inapoi masa universului.
Cat despre masa minima, fizica nucleara si a particulelor elementare considera ca masa neutrinului electronic este oricat de mica dar mai mare de cat zero si deci si valoarea calculata  de tine ar putea fi cea corecta dar tot asa bine si cea calculata de mine...

Virgil

Am citit si postarea lui Calahan si a lui Atanasu si nu am nimic de comentat.
In alta ordine de idei, daca neutrinii isi schimba aroma dea-lungul traiectoriei devenind din neutrino electronic in neutrino miuonic si apoi neutrino taonic, stau si ma intreb daca nu cumva si leptonii au aceiasi proprietate de a se transforma din electroni in miuoni sau taoni, de-alungul existentei, pentru ca nimeni nu-i poate urmari in timp.

atanasu

@Virgil si oricine mai citeste,
Virgil nici eu nu as mai avea de adaugat nimic si cred ca in viitor nu voi mai avea mai nimic de spus pe sit pe langa eventuala redeschidere a unui fir parasit prea devreme(in opinia mea) si pe care nu am orgoliul sa-l continui ca idee,  fiind eu un nou initiator, ci doar sa-l continui ca fiind eu unul din cei care-i observa importanta nu numai pentru a-l citi ci eventual si pentru a incuraja pe altii sa-l continue. Vom trai si vom  vedea.

Dar inainte sa inchei participarea mea pe acest fir cu exceptia unor intrebari puse mie in mod special.  voi reveni doar daca voi reusi sa-ti citesc cartea, macar pentru a-ti spune ca am citit-o, cand voi vedea si singur daca ultimul link pe care mi l-ai indicat in Martie 30, 2021, 10:34:39 a.m., este extras de acolo sau este o lucrare independenta,  vreau sa dau  din nou azi o explicatie care mi se pare mai clara, referitoare la multiplele greseli pe care le fac in redactare si care raman chiar si dupa incercarea mea de a corecta imeiat ce scriu sau dupa ce postez.
Cred ca am o "cecitate" psihologica si nu fiziologica desi exista si aceea, cecitate care consta in dificultatea de a vedea imediat ce am scris incorect pe laptop si nu ce este in mintea mea lucru pentru care trebuie sa intervina ceva timp desigur pentru a functiona uitarea.
Ca exemplu ma refer la ultima postare a mea la care tu nu ai ce comenta si nici eu de a schimba pe fond ceva, dar unde sunt necesare vreo 5-6 corectii a unor erori doar de tastare si nu de gramatica care sunt altceva. Voi face aceasta corectie diseara ca toti cei care vor mai citi sa vada exact la ce m-am referit.
Imi dau seama cat este de enervant sa ai in fata un text cu asemenea greseli si cat pierde de aceea textul tau pe care-l propui cititorilor. 
Acest text il corectez la sange si revin peste o ora sa vad daca nu am nevoie si aici de o ultima corectie.

Virgil

Greselile de scriere se datoreaza dorintei de a scrie cat mai repede pentruca omul mai are si alte treburi de facut in afara de forum. Asa ca eu nu iau in seama greselile, importanta este ideia transmisa.

atanasu

Virgil,
Se pare ca nu am ce corecta in postarea anterioara asa ca doar diseara o voi corecta pe cea anterioara care are 5-6 greseli observate azi de mine. Referitor la ce spui partial ai dreptate dar nu este numai dorinta de a termina mai repede, caci eu revin pe text sa-l corectez sitotusi nu vad integral greselile. Este si acea cecitate psihica care la mine functioneaza. La slujba unde cand si cand trebuia sa scriu un text, il corectam daca mai aveam timp dupa una, doua zile si daca nu reuseam asta primeam o sumedenie de reposuri justificate. Este enervant si uneori nici nu-ti este foarte clar ce dorea sa scrie preopinentul. Daca m-as intoarce pe postarile mele as muncii enorm sa dau bun de tipar celor scrise dar noroc ca nu trebuie sa fac asta.

calahan

#111
Dl Virgil
Subiectul asta cu -ce reprezinta sarcina electrtica- s-a cam epuizat. Dar cred ca prin lucrarile dumitale sa mai gasesti si alte teme de discutat, legate cumva de fizica, pe care sa le dezbatem. Eu cred ca am postat cam tot ce era prin fisiere. Si daca nu am fisiere, nu am ce topicuri sa deschid. Ultimul topic pe care l-am postat, era cu o explicatie originala a efectului fotoelectric. La care am ramas cu nelamurirea de la inceput. Lucrul acela de extractie  Wex, de la care  a pornit in examinarea conservarii simultane, a impulsului si energiei, se produce sau nu dupa interactiunea fotonului, incident in metal, cu electronul?. Nu a dat nimeni un raspuns net, clar, hotarat, transant si decisiv la aceasta intrebare. Acum daca Atanasu a deviat discutia in directia neutrinilor, cu proprietatile lor ciudate, parerea mea este ca sunt doar fictiuni. Doar in occident se pot publica astfel de teorii metafizice. La noi este interzis absolut. Pai sa zicem ca neutrinul este neutru electric si nu interactioneaza cu sarcinile electrice din sanul substantei. Dar daca are masa, are si densitate masica. Si atunci neutrinul cu densitate lui masica, nu interactioneaza de fel nici cu densitatea masica a particulelor din substanta?. Si trece prin substanta asa cum trece glontul prin aer? Ar tebui sa aibe o densitate masica gigantica fata de densitatea substantei. Dar densitatea masica mare ar imprima neutrinului o masa destul de mare. Ceeace contrazice idee masei foarte mici a neutrinului. Am sa ii spun d-lui inginer sa treaca si chestiunea asta in lista dumnealui cu enormitatile din teoriile de fizica, nu numai pe cele din fisierele d-lui Gheorghe.

Virgil

Cand abordati notiunea de masa pentru microparticule trebuie sa va detasati de obisnuinta cu care privim noi masa corpurilor. Masa particulelor este data de frecventa campului electromagnetic asociat particulei, iar aceasta masa o vom numi masa de ordinul intai. Urmeaza masa formatiunilor sau structurilor ce intra in componenta particulelor precum neutronii sau protonii, care sunt particule compuse din quarci. Aceste mase le vom numi mase de ordinul doi, deoarece contin atat mase de ordinul unu cat si energia de legatura dintre acestea su forma de gluoni.
Urmeaza masele de ordinul trei cele atomice care contin mase de ordinul unu, mase de ordinul doi cat si energiile de legatura de natura electromagnetica. Urmeaza mase de ordinul patru sub forma de molecule, sau microcristale ce sunt compuse atat mase de ordinul trei cat si energii de legatura interatomica. Abia de aici inainte putem vorbi de masa corpurilor asa cum suntem obisnuiti sa le intelegem conform simturilor noastre.

atanasu

#113
Am facut corectiile alea si nu cred ca mai am deocamdata motive sa mai vin pe acest fir dar voi incepe sa finalizez si cele cateva fire unde am adus niste contributii personale la domeniul abordat in ele, cu niste concluzii finale sau de etapa finalizata temporar, cum este cea referitoare la Specie  si speciatie  si la mitul lui Adam si a Evei sale, linkurile firelor respective fiind in  potarea #119 : Februarie 08, 2021, 03:00:46 p.m. » de pe firul A treia cale de la  https://forum.scientia.ro/index.php/topic,4672.msg72473.html#msg72473

calahan

#114
Atanasu.
Vad ca eviti sa raspunzi la niste intrebari pe care le-am postat mai inainte. Era vorba sa imi raspunzi cum vezi dumneata propagarea undelor E-M fara mediu de propagare si de cum oscileaza campul E-M fara sa vibreze nimic? Pare ca asa spune relativitatea. Sau esti si dumneata de parerea ca a obiecta la aceste aspecte este un sacrilegiu la adresa relativitatii? Campul E-M este sau nu este o forma de materie? Are sau nu puncte materiale?

Dl VFirgil
Citatdoar din observatiile astronomice, numai campul gravitational poate curba cuanta electromagnetica
Mi-a venit in minte intrebarea daca sufera deviatie in campul gravific si fotonii grei ics si gama. Dupa mine, daca sunt fotoni grei, cu masa si energie mult mai mare decat fotonii optici, ar trebui sa fie deviati, mai puternic in campul gravific. Doar ca la reflexie si refractie, fotonii grei nu se mai comporta ca fotonii optici, foarte usori. Cred ca doar Dl Presura ar putea sa ne spuna daca stie ca s-au facut experimente prin care sa se evidentieze deviatia fotonilor grei, in campul gravific al Soarelui.  Acum cand este vorba de masa particulelor, eu am in vedere doar masa inerta a particulelor. Aceea care da energia de repaus. Nu m-am gandit nicio data ca ar fi mase diferite dupa nivelul sistemului de structurare. Eu am inteles ca un sistem, cu cat este compus din mai multe particule, cu atat are masa mai mare. Si masa produce camp gravific in spatiul din jur si inertie in sanul substantei. Iar aici spui asa:
CitatMasa particulelor este data de frecventa campului electromagnetic asociat particulei
Pai aici vii in convergenta cu dl Inginer, care spune ca masa inerta este data de patratul inductiei magnetice a nucleonilor. Fiindca patratul inductiei magnetice ar da densitatea masica a particulelor. Iar inductia magnetica ar fi chiar frecventa cuantelor de energie.
Dl electronist ma atentiona o data, ca dl Inginer, a inventat in teoria dumnealui, un camp de inertie si un camp de densitate, care nu sunt in teoria oficiala si ar fi tot niste enormitati. Dar dumneata ce poti sa spui despre energia sau lucrul de extractie al electronului din metal. Se consuma in momentul ciocnirii  fotonului pe electron, sau se consuma, adica se pierde, dupa ciocnirea fotonului cu electronul? Si atunci, cand se respecta simultan si conservarea impulsului si conservarea energiei fotonului incident in metal?

Virgil

Citat din: calahan din Aprilie 02, 2021, 09:32:09 AM

Dl Virgil
Citatdoar din observatiile astronomice, numai campul gravitational poate curba cuanta electromagnetica
Mi-a venit in minte intrebarea daca sufera deviatie in campul gravific si fotonii grei ics si gama. Dupa mine, daca sunt fotoni grei, cu masa si energie mult mai mare decat fotonii optici, ar trebui sa fie deviati, mai puternic in campul gravific. Doar ca la reflexie si refractie, fotonii grei nu se mai comporta ca fotonii optici, foarte usori.[/i]

Virgil a raspuns;
Este gresit sa spunem ca exista fotoni grei si usori, corect fiind fotoni de mare energie (frecventa inalta) si fotoni de energie medie (frecventa medie), sau de joasa energie precum undele de radio. Notiunea de greutate este proprie corpurilor de mase diferite, aflate intr-un camp gravitational, care le confera insusiri diferite printre care si greutatea.
Dupa observatiile si cunostiintele actuale se spune ca fotonii isi curbeaza traiectria atunci cand trec prin apropierea maselor mari ale galaxiilor. Fotografii facute de astronomi au demonstrat acest lucru. ceia ce nu s-a demonstrat insa este daca intradevar campul gravitational curbeaza raza de lumina sau mai exista si alte campuri necunoscute care fac acest lucru. ceia ce este demonstrat experimental pe Pamant este ca fotonii care se deplaseaza dinspre Pamant in sus sufera o scadere a frecventei, deci si a energiei, iar fotonii care coboara spre Pamant sufera o crestere a frecventei respectiv o crestere a energiei. Adica energia fotonilor creste odata cu cresterea acceleratiei gravitationale si scade odata cu scaderea acestei acceleratii, desi viteza fotonilor ramane constanta. Asocierea curbarii traiectoriei cu fenomenul de refractie nu este buna deoarece refractia apare atunci cand fotonii traverseaza sub un anumit unghi, medii cu viteze de propagare diferite ale acestora, explicatia fiind patrunderea diferentiata in timp a sectiunii transversale a fotonului, dintr-un mediu in altul.M

Cred ca doar Dl Presura ar putea sa ne spuna daca stie ca s-au facut experimente prin care sa se evidentieze deviatia fotonilor grei, in campul gravific al Soarelui.  Acum cand este vorba de masa particulelor, eu am in vedere doar masa inerta a particulelor. Aceea care da energia de repaus. Nu m-am gandit nicio data ca ar fi mase diferite dupa nivelul sistemului de structurare. Eu am inteles ca un sistem, cu cat este compus din mai multe particule, cu atat are masa mai mare. Si masa produce camp gravific in spatiul din jur si inertie in sanul substantei. Iar aici spui asa:
CitatMasa particulelor este data de frecventa campului electromagnetic asociat particulei
Pai aici vii in convergenta cu dl Inginer, care spune ca masa inerta este data de patratul inductiei magnetice a nucleonilor. Fiindca patratul inductiei magnetice ar da densitatea masica a particulelor.
Dl electronist ma atentiona o data, ca dl Inginer, a inventat in teoria dumnealui, un camp de inertie si un camp de densitate, care nu sunt in teoria oficiala si ar fi tot niste enormitati.

Virgil a raspuns
Masa corpurilor este data de suma maselor particulelor cat si de suma energiilor de legatura dintre acestea. Daca citesti despre defectul de masa ce apare in cazul reactiilor radioactive, s-ar putea sa te lamuresti.


Dar dumneata ce poti sa spui despre energia sau lucrul de extractie al electronului din metal. Se consuma in momentul ciocnirii  fotonului pe electron, sau se consuma, adica se pierde, dupa ciocnirea fotonului cu electronul? Si atunci, cand se respecta simultan si conservarea impulsului si conservarea energiei fotonului incident in metal?

Virgil a raspuns;
In momentul cand fotonul incident este absorbit de electron, energia electronului creste in asa masura incat locul electronului nu mai este acolo pe patura si stratul in care era inainte de absorbtia fotonului. Fotonul incident nu se consuma, si nici nu se pierde, ci doar capata drept gazda electronul tintit. Fenomenul fizic este unul singur in care are loc transferul de energie, sau mai exact insumarea de energie dintre electron si foton intr-un singur conglomerat. La o eventuala franare a electronului, fotonul va fi eliberat adica emis, cu o frecventa care va depinde de gradul de franare. Deci fotonii nu se pierd si nici nu dispar.
Conservarea impulsului si implicit a energiei au loc in acelasi moment al fenomenului, depinzand de noi la care dintre ele vrem sa ne referim.



calahan

#116
Dl Virgil
Dumneata ai dreptate cand spui ca greutatea este masura comportarii masei in campul gravific. Am zis ca fotonii ics si gama sunt fotoni de mare energie si deci sunt si de foarte mare frecventa. Si deviatia de frecventa, in camp gravific, a fost sesizata experimental la fotonii gama, in experimentul Pound-Rebka. Pe mine chiar ma interesa deviatia razei fotonilor gama, trecand razant pe langa un astru de masa mare, adica intrun camp gravific foarte intens. In ce priveste masa particulelor, mie imi pare ca este o proprietate la fel de enigmatica ca si sarcina electrica. Masa pare ca ar fi un efect produs de substanta in spatiul din jur. Substanta fiind vizibila, pare ca si masa substantei ar fi vizibila. Dar eu cred ca acel efect, al masei in spatiu, este la fel de subtil ca si al sarcinii electrice. Este dovedit ca masa este aceea care poarta energia de repaus a substantei.
CitatIn momentul cand fotonul incident este absorbit de electron, energia electronului creste
Deci dumneata admiti ca fotonul incident poate sa ciocneasca plastic un electron si sa ii transfere masa energia si impulsul. Dumneata nu afirmi hotarat aici, dar trebuie sa intelegem si sa admitem ca doar in momentul ciocnirii fotonului cu electronul, este obligatoriu sa se respecte conservarea energiei si impulsului. Si totodata inseamna ca masa fotoelectronului expulzat din metal este mai mare decat a electronului cunoscut. Dar este adevarat ce spune acolo, ca nu se respecta simultan conservarea impulsului si energiei la ciocnirea electronului de catre fotonul incident. Dl electronist sustine ca fotonul incident, patrunzand in zona densitatii energetice gigantice a nucleului, indicele de refractie variaza puternic neliniar si fotonul sufera o puternica contractie si longitudinala si transversala, ajungand la dimensiunea electronului si astfel ciocnirea fotonului cu electronul este foarte posibila. Eu sunt de acord si cu chestia asta. Dar cum ramane cu legile astea de conservare? Dupa formula cunoscuta, se conserva sau nu?