Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Speculatii naive legate de notiunile de spatiu si de timp.

Creat de mircea hodor, Noiembrie 02, 2018, 11:34:58 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Citat din: atanasu din Noiembrie 08, 2018, 02:47:58 PM
Si acum ma consideri inapt sa te intreb ceva din domeniul fizicii?
Nu am afirmat niciunde ca ai fi inapt sa intrebi ceva din domeniul fizicii. Cisteste mai atent. Am spus ca eu sunt inapt sa-ti raspund pentru ca nu iti inteleg modul de exprimare si se pare ca daca iti cer clarificari te deranjeaza. Daca te plangi mereu ca un copil de gradinita pentru orice remarca de-a mea, atunci te las in pace.


e-

Don't believe everything you think.

atanasu

#16
Cand dintr-un intreg context nu rezulta o eroare deliberata nu este poate neaprat necesar sa o subliniezi atata...
Eu am gresit odata facand asa ceva, dar doar ca sa-ti dovedesc ca daca este sa fim carcotasi nu este prea greu si pana la urma tot eu greseam si tot din neatentia pe care tu mi-o crezi disimulata.
Din cauza unor astfel de discutii de fapt inutile ne pierdem o groaza de timp dar poate ca este bine caci marim ratingul forumului  :)

atanasu

Mircea tu ai intrebat cred ceva despre viteza luminii la contactul cu o gaura neagra. Infine nu stiu daca am inteles bine intrebarea ta dar pornind de la ea si de la ce s-a mai scris pe aici revin cu urmatoarle intrebari si consideratii ocazionate de citirea unui alt fir redeschis de tine dar eu preferand sa le discut aici, topicele fiind apropiate

a) Este clar ca azi se considera ca fotonul nu are decat masa de miscare si la viteza in vid care este  constanta si egala cu c , iar despre masa de repaos nu are sens sa vorbim fotonul existand numai in miscare.

b) As dori sa cunosc raspunsul la intrebarea lui A.Mot care pe firul deosebit de interesant de la  http://forum.scientia.ro/index.php/topic,2636.75.html  pe care l-ai redeschis,  spune in 17 iunie 2011:
"Care este durata de viata a unui foton daca acesta nu intalneste niciun obstacol?"
la care as vrea si eu sa aflu raspunsul caci atunci in 2011 nimeni nu a fost capabil sa-i raspunda.
dar recunosc ca nici cel considerat de mine ca foarte bun, respectiv Eugen7 care totusi activase pe fir cu cateva luni inainte (dar firul se intrerupsese pe 27 martie iar Eugen7 nu mai intervenise din 9 martie 2011)

c) Spune acolo un vizitator Mishulanu, care a avut si pe alte fire(Big -Bang) interventii interesante ca :
"Un foton care cade intr-o gaura neagra si depaseste orizontul ar putea sa aiba o viteza superluminica, dar interiorul gaurii negre este deconectat cauzal de exteriorul ei si nici o informatie despre fotonul superluminic nu va ajunge vreodata la noi" dar este, spun eu, doar o consideratie fara baza experimentala si ramane doar ca o ipoteza azi neverificabila.

d) Tot el scrie...Cum în ,,sistemul de referință al fotonului" nu există timp ca dimensiune a spațiului nu putem vorbi despre simultaneitate".
Asta spun eu pare o afirmatie care se doreste stiintifica dar eu nu o inteleg si nici nu o pot  comenta ?
 
e) Un membru, Tavy, spune: Cum în ,,sistemul de referință al fotonului" nu există timp ca dimensiune a spațiului nu putem vorbi despre simultaneitate. " si da si niste exemple cu ceva ce pare a fi un programas de calcul. Nici asta nu o inteleg ? Dar are niste interventii interesante Eugen 7 pe care le voi urmari si daca le inteleg va spun si voua cei care mai urmariti acest fir.

Revenind la problema ridicata de tine aici si caruia eu i-as spune  mai general "gaura neagra si viteza de rotatie a acesteia comparabila cu viteza luminii" reiau cele spuse de mine privitor la miscarea circulara pe care ai invocat-o tu .

Mai intai nu discut ce viteza are lumina daca ajunge la o gaura neagra si consider ca ar putea sa ajunga acolo si din cauza gravitatiei acesteia traseul ei sa se curbeze dupa circumferinta acesteia. Orice eroare in ce spun sper sa fie semnalata de cei care poate ca stiu mai multe la acest subiect(i-as dori pe langa membrii actuali  si pe Mishulanu si pe Eugen7) .

Asadar lumina, un fascicol de fotoni care in linie dreapta s-a miscat prin spatiul cosmic cu viteza luminii ajunge la o gaura neagra si intra intr-o miscare circulara, dar intreb:
a) Ce anume poate determina lumina sa se miste dupa o traiectorie curba si chiar circulara? Presupun ca doar gravitatia. Asa sa fie? Si cu ce viteza?
b) Si daca se misca uniform circular cu viteza c care dupa TR stim ca este viteza maxima in Univers intre diferite referentiale si neputand sa depaseasca o valoare constanta c=300000km/sec(aproximativ) atunci conform legilor miscarii circulare al caror link cred ca l-am indicat inainte, asupra masei fotonului, Mf diferita de zero la viteza liniara de c km/sec, se exercita o forta de inertie centrifuga Fic care echilibreaza o forta centripeta (de natura gravitationala? )  determinabila cu relatiile cred ca valabile in teoria corspusculara a luminii adica produsul dintre masa sa si acceleratia centripeta produsa de miscarea circulara pe circumferinta de raza R

Fic=Mfxac=Mf x4Pi^2 x f^2 x R

unde Mf este masa de miscare a fotonului care presupun ca este o constanta
si f frecventa fotonului care este variabila in functie de raza, viteza fiind constanta si egala cu c
Astfel :f=c/(2PixR)

Constatam ca cu cat raza cercului pe care este fortata (de ce anume?) sa se miste lumina este mai mica cu atat este si frecventa mai mare(adica viteza unghiulara care este 2Pixf)

Ce comentarii se pot face la cele ce le-am scris in cazul in care nu am gresit ceva?

mircea hodor

   Buna seara.Sincer sa fiu inca asteptam raspunsul domnului Electron in legatura cu masa fotonului in stare de repaos...

atanasu

#19
Aici se pare ca Electron a raspuns deja si lasand deoparte impolitetea sa congenitala, sunt de acord ca fotoni altfel decat miscandu-se cu viteza luminii in vid  si mai mica  tot de aceea in diferitele medii pe care le parcurg nu cunoastem adica numai  in miscare.Daca un mediu opreste lumina atunci fotonii dispar  De altfel si in supa primordiala considerata in prima faza a TBB in care legile fizicii ce se aplica nu se cunosc fotonii sunt in amestecatura respectiva(vezi textul de la Hibele....) si abia apoi se separa in acel univers ultrafierbinte de restul particulelor elementare.
Asta se crede astazi dar maine...
Eu nu am dat inca la cos Universul stationar al lui Hoyle spre care ma indruma matematica elementra aplicta legii lui Hubble.