Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Conferinte despre constiinta

Creat de Cosmin_Visan, Aprilie 27, 2018, 02:44:44 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Cosmin_Visan

As dori sa multumesc EximBank pentru sponsorizarea cu 3000 lei in vederea participarii la conferinta The Science of Consciousness din Interlaken de saptamana viitoare.

https://www.tsc2019-interlaken.ch/

atanasu

Felicitari Cosmine! Si merita multe multumiri sponsorii tai care au preluat o parte insemnata din cheltuieli.
Interlaken, vei vedea, este o zona superba si de altfel intreaga Elvetie este o tara superba.
Mult succes!

Cosmin_Visan

Multumesc.

Posterul pe care il voi prezenta:


07Marius

Parca doar ieri am citit discutiile pe pe forum. Nu s-au schimbat prea multe. Asta sustine ideea ca constiinta se lasa cu greu modelata. Dupa o varsta ce-i drept... Ma bucur sa revad o parte cel putin din membrii fideli ai forumului. Electron pare sa dispuna de energie inepuizabila. Salutari cu aceasta ocazie. Pentru cei curiosi, am mai chelit cu ceva, am mai castigat cativa cm in diametru si probabil ca sistemul nervos a mai pierdut ceva neuroni, dovada ca uit tot mai multe, dar in schimb am mai invatat sa ma bucur mai mult de viata. Cu constiinta, deh, este un subiect interesant, mai ales in relatia cu suportul fiziologic si nu numai. Spun nu numai, pentru ca nu suntem departe de o constiinta digitala. Poate in urmatoarele 2-3 decenii.

Cosmin spune: "Povestea materialistă cu atomi zburând haotic prin spațiu și dând naștere vieții si apoi ființelor evoluate precum oamenii, este o poveste demnă de cărțile cu Harap Alb. O astfel de lume este imposibil a exista, și imposibil de a da naștere fenomenelor biologice pe care le observăm în jurul nostru."

As putea spune ca este o opinie interesanta, insa ma tem ca lumea inconjuratoare este mult mai ciudata decat atat. Si asta o face cu atat mai frumoasa, ceea ce cu siguranta merita efortul nostru de a o intelege. Atat cat putem. Cu constiinta, putem incerca o paralela cu structura materiei. De la fiinta "dotata" cu constiinta, organ, celula, ADN, atom, lumea subatomica, etc. - unde se opreste constiita? De unde vorbim de constiinta si de unde vorbim de un univers lipsit de constiinta? Dupa mine, constiinta nu este altceva decat un concept inventat de om pentru a putea explica comportament, sentimente, trairi si alte chestii poate mai mult/putin tangibile material. Pana la urma, se reduce totul la o observatie despre realitatea inconjuratoare si modul cum o percepem sau o explicam. Ce constiinta are un virus? sau lantul ADN? ori bazele din ADN? atomii din bazele respective, etc...

Astazi viata poate fi conceputa ca si un model 3D la o imprimanta, ce printeaza baze, construind ADN artificial si forme de viata create artificial. O realizare extraordinara si totusi marunta pentru ceea ce urmeaza. Stiinta este totusi suportul care face aceste lucruri posibile. Si dorinta omului de a cunoaste mai mult. Si asta se petrece intr-o lume dominata de haos, haos ce creaza paradoxal ordine si atatea dureri de cap celor care incearca sa-i dea de capat. Dar ce ne-am face daca nu am mai avea probleme nerezolvate... Am muri de plictiseala!
The imagination is the prisoner of our mind.

atanasu

Bine ai revenit 07Marius. Tu esti un materialist absolut in timp ce Cosmin este un idealist  subiectiv absolut.
Cred ca nu gresesc ?
Eu cum sunt? Nu prea stiu bine. De fapt sunt ca si Aristotel un dualist, fiind de acord cu spusele lui si citez cu aproximatie:
Pemtru a degaja generalul din individual trebuie studiata realitatea data simturilor noastre ; din sensibil se scoate inteligibilul. Deci universalul sau ideea universala nu exista  in afara simturilor(il contrazice pe Platon)   
Materia este substratul, posibilitatea pura si este atrasa cate esenta care se uneste se uneste indestructibil cu forma(esenta)si se actualizeaza facand din substratul posibil o realitate.
Intreaga realitate nu este altceva decat intruchiparea unor posibilitati prin incorporarea formei in materie, prin realizarea ei concreta, sau trecerea posibilului din simpla virtualitate in act. Adica devenirea realitatii este incorporarea universalului in individual.
Contactul cu realitatea se face prin simturi dar asta inca nu duce la cunoastere si abia gandirea extrage esentialul prin travaliu succesiv , adica formele inteligibile-obiectul pur al gndirii care degajat de orice materie devine act pur. Operatia ultima o face gandirea-nousul care are intuitia directa a esentelor, a formelor inteligibile.
Individul(eu as spune individualul)  este singurul care exista material si este compus din materie dar si din forma sau idee.
Forma este esenta care exprima universalul inchis in concept(eu as spune ca forma este intrupata in materie dar ca ea este doat matemaica si fizica pura)
Conceptele aristotelice limita de forma si materie se pot interpreta ca fiind calitatea si cantitatea; forma-eidos: calitatea pura si materia: cantitatea pura
Devenirea realitatii este incorporarea universalului in individual

Nu sunt strain nici de idealismul transcedental al lui Kant dar parca Aristot ma multumeste cel mai nult iar cu qualiiile pot conlucra in masura in care ele intra in zona nousului definita de Aristotel.

In fine este desul ca sa sutin ca dupa mine niciodata nu va exista un nous digital pate vom evolua noi catre homo noeticus( ;) )  dar nu va fi ceva digital decat sub forma unor proteze materiale pentru a mari eficienta prioceslor noastre noetice.


Cosmin_Visan

Citat din: 07Marius din Iulie 04, 2019, 12:31:32 AM
Cu constiinta, deh, este un subiect interesant, mai ales in relatia cu suportul fiziologic si nu numai. Spun nu numai, pentru ca nu suntem departe de o constiinta digitala. Poate in urmatoarele 2-3 decenii.

Constiinta e natura realitatii, nu un program pe calculator.

Citat din: 07Marius din Iulie 04, 2019, 12:31:32 AM
Cu constiinta, putem incerca o paralela cu structura materiei. De la fiinta "dotata" cu constiinta, organ, celula, ADN, atom, lumea subatomica, etc. - unde se opreste constiita? De unde vorbim de constiinta si de unde vorbim de un univers lipsit de constiinta? Dupa mine, constiinta nu este altceva decat un concept inventat de om pentru a putea explica comportament, sentimente, trairi si alte chestii poate mai mult/putin tangibile material. Pana la urma, se reduce totul la o observatie despre realitatea inconjuratoare si modul cum o percepem sau o explicam. Ce constiinta are un virus? sau lantul ADN? ori bazele din ADN? atomii din bazele respective, etc...

Nu exista materie, nu exista ADN, nu exista atomi/spatiu/timp/etc. Toate astea sunt idei in constiinta. Constiinta e tot ce exista.

atanasu

Cosmine,
Nu as spune ca lucrul in sine nu exista. Pot accepta ca noi il cunoastem in forme proprii constiintei noastre si doar atat. Si cat timp asta se supune regulilor experimentuli asta ne multumeste. Si orium daca nu putem cunoaste lucrul in sine nu ca nu ar exista dar si daca nu ar exista noi ne-am afla in fata realitatiii nonexistente sau noncognoscibile in esenta ei ultima daca exista asa ceva in aceiasi pozitie si atunci ce sens are osteneala ta? Ce vrei sa cunosti?

PS. Cred ca ti-a placut la Interlaken :)