Conform punctului meu de vedere (si al lui Einstein), toate obiectele materiale se deplaseaza cu viteza luminii in spatiu-timp –
Ok, daca tu sustii ca acesta este si punctul de vedere al lui Einstein, te rog sa citezi unde si-a exprimat el acest punct de vedere, cu referinta directa la ce a scris el, sa vad si eu contextul.
De asemenea, te invit sa prezinti modelul matematic pentru aceasta "viteza in spatiu-timp" pe care-l folosesti. Consider ca e necesar ca transam acest punct, pentru a vedea daca este sau nu aceeasi viteza (acelasi concept de baza, fie ca vorbim de varianta "absoluta" sau "relativa") despre care se discuta in celalalt topic si despre care era vorba in demonstratia mea de acolo.
Precizez ca eu am luat in considerare acolo viteza (medie) in sens
spatial, cea "clasica", adica cea calculata pe baza deplasarii in spatiu (in cele trei dimensiuni spatiale), mai precis a variatiei vectorului pozitie (r) in trei dimensiuni si a duratei de timp corespunzatoare ( v = delta r / delta t ).
deci daca accepti ipoteza ca viteza luminii este absoluta, atunci concluzia la care te referi e evidenta.
Da, de acord, pentru "viteza in spatiu-timp" despre care vorbesti tu (si pe care inca nu ai definit-o matematic), dar nu si despre viteza despre care vorbeam eu in demonstratia mea. Deci, pana nu transam punctul cu definitia vitezei despre care vorbesti tu (sa vedem ce diferente exista, daca exista, fata de viteza despre cre vorbesc eu), nu putem decide in ce masura concluzia aceasta evidenta este relevanta pentru celalalt topic (si deci pentru demonstratia mea pe care tu incerci sa o contesti in acest fel).
Si eu am raspuns:
Inainte sa analizez aceasta demonstratie, te rog sa clarifici cateva aspecte:
1) Care e lista de premise explicite de la care pleci (pe care eu trebuie sa la accept, si le voi accepta in scop didactic, daca e nevoie) ?
2) Ce ai notat cu "VA()" in demonstratie? Viteza aceea absoluta in patru dimensiuni (in spatiul Minkowski), sau viteza absoluta spatiala pe care am folosit-o eu in demonstratia mea?
3) Ce ai notat cu "VR()" in demonstratie? Viteza relativa spatiala pe care am folosit-o eu in demonstratia mea?
La prima intrebare raspunsul e dat de prima fraza din citat, care implica niste premise despre care, intr-un alt topic, afirmai – fara sa justifici – ca sunt “nonsensuri”.
Ok, te rog sa explicitezi si aici acele premise implicite.
In ce priveste celelalte intrebari, am utilizat diagram ta (in care am adaugat punctul M)
Ok, voi tine cont de asta.
si notatiile tale pentru a preciza vitezele (spatiale) absolute (“VA()”) si respectiv relative (“VR()”) la care ma refer.
Ei bine, in functie de definitia "vitezei in spatiu-timp" la care te referi tu, in speta daca se dovedeste a fi vorba de o alta definitie decat cea explicitata de mine mai sus, e posibil ca folosirea acelorasi notatii ca cele folosite de mine pentru vitezele (spatiale) la care ma refeream eu sa fie o greseala (sa iti produca tie niste confuzii grave) care sa invalideze concluziile pe care incerci sa le tragi despre demonstratia mea.
e-