Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

ilasus: Spațiu-timp

Creat de ilasus, Martie 05, 2018, 11:04:12 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Electron

#120
Citat din: ilasus din Iulie 12, 2018, 12:23:27 PM
Citat din: Electron din Iulie 12, 2018, 10:55:47 AM
Da, unitatile de masura, prin definitie, au valoarea unitara, dar unitatile de masura ale spatiului si ale timpului au si dimensiuni (in fizica). Acestor dimensiuni le corespund "metrul" (m) si respectiv "secunda" (s) (daca folosim de exemplu S.I.), deci unitatile de masura respective sunt egale cu "1 m" si respectiv "1 s". Deoarece valoarea lor numerica este unitara, poti sa scrii doar "m" si respectiv "s" (in loc de "1 m" si "1 s"), dar in niciun caz nu poti sa le inlocuiesti pe amandoua cu "1" si ca atare sa le ignori ca factori in formule. Daca faci asta obtii ecuatii incoerente (neomogene dimensional).

Corect ce spui, daca te referi la formule care contin ambele unitati de masura. Eu insa nu ma refer la astfel de formule.
Ceea ce-ti spun este valabil pentru orice formula, indiferent de numarul de unitati de masura continute in formula. E la fel de gresit sa scrii "5 m = 5 s" ca si "20 m = 5 * 4", in sensul in care acele formule nu sunt omogene dimensional

Citat din: ilasus din Iulie 12, 2018, 12:23:27 PM
Am precizat ca u este adimensional avand valoarea u=299792458 si am motivat de ce in exemplul prezentat am utilizat o alta valoare.
In exemplul tau ai utilizat doua alte valori, nu doar diferite intre ele, nu doar dimensionale, ci si incompatibile dimensional intre ele. A scrie simultan "u = 5m" si "1/u = 0,2s" este incoerent (deci gresit), pentru ca din prima egalitate rezulta ca "u" este omogen cu o distanta spatiala (are valoare numerica si unitatea de masura "m"), iar din a doua rezulta ca "u" este omogen cu o fecventa (are o valoare numerica si unitate de masura "s-1"). Cum unitatile de masura "m" si "s-1" nu sunt omogene una cu alta, a avea pe "u" cu ambele unitati de masura simultan este incoerent (si incompatibil cu pretentia ca "u" este adimensional).

Ca atare, e foarte bine ca ai precizat ca de fapt "u" se vrea a fi adimensional (indiferent de valoarea lui numerica), pentru ca astfel putem sa vedem daca il foloseseti sau nu in mod coerent in formulele tale (analizand in primul rand omogeneitatea dimensionala a formulelor).

Citat din: ilasus din Iulie 12, 2018, 12:23:27 PM
Asa cum am precizat, in prima egalitate din (1) ma refer la o relatie intre doua distante spatiale
Ei bine, daca in prima egalitate din (1) te referi la o relatie intre doua distante spatiale, ca sa fie corecta acea relatie, ea nu trebuie sa fie doar omogena dimensional, ci trebuie sa ai de ambele parti ale egalitatii ceva cu unitatea de masura "m" (daca folosesti S.I. spre exemplu).

Citat din: ilasus din Iulie 12, 2018, 12:23:27 PM
(distanta spatiala x o exprim printr-un numar de t distante spatiale de marime u),
Ok, dar egalitatea "x = t * u" este incorecta, pentru ca este neomogena dimensional.
Daca pe de o parte ai "distanta spatiala x", inseamna ca in stanga egalitatii ai ceva (x) care are o valoare numerica si unitatea de masura "m" (altfel nu ar fi o distanta spatiala), adica in loc de "x" putem scrie de exemplu "20 m" (si nu "20", pentru ca "20" nu este o distanta spatiala).
De partea cealalta, in prima ta formula din (1), ai un numar (t), inmultit cu adimensionalul "u", produs ce nu poate sa-ti dea o distanta spatiala. Deci, daca "u" este asa cum spui adimensional, atunci prima egalitate din (1) ar trebui sa fie:
                    "x = t*u m".
In plus, asta ar fi consistent cu ce ai scris in fragmentul citat aici, pentru ca "u m" este o distanta spatiala de marime "u" metri, in timp ce "u" nu este o distanta spatiala, fiind doar un numar (un adimensional).

Daca suntem de acord cu asta legat de prima formula din (1), putem trece la analiza celei de-a doua.


e-
Don't believe everything you think.

atanasu

Ok pentru #118 cu observatia ca folosesti notatia v indicta de mine pentru viteza in m/s si mai apoi folosesti notatia u care este definita ca fiind tot o viteza si apoi  in exemplu u este egala cu v adica cu 1m/sec. De ce simti nevoia ca in loc sa scrii relatia sub forma x=ut o scrii sub forma t=x/u= x(1/u). Este exact aceiasi relatie formula vitezei in miscarea uniforma.!!!???

atanasu

PS La #110 scrii:

"Notez cu EA, EB evenimentele definite de incidenta indicatorului M al cronometrului cu punctele A si respectiv B, evenimentul EA avand coordonatele (0m,0s) – identice cu cele ale originii O a crono~metrului. Presupun ca in crono~metru, unitatii de timp ii corespunde distanta spatiala u=5m si unitatii de spatiu ii corespunde distanta temporala 1/u=0,2s. In aceste conditii, intre evenimentele EA, EB exista intervalul spatiu~timp (x=20m,t=4s), respectiv distanta spatiala x=ut=20m in momentul t=4s si distanta temporala t=(1/u)x=4s in locul x=20m."

Eu cred ca a spune : " unitatii de timp ii corespunde distanta spatiala u=5m" este tot una cu a spune ca de fapt viteza v=um/1sec
si ca "unitatii de spatiu ii corespunde distanta temporala 1/u=0,2s" inseamna ca 1m este facut in 0.2 s. Asa este?

ilasus

Citat din: Electron din Iulie 12, 2018, 02:37:24 PM
Citat din: ilasus din Iulie 12, 2018, 12:23:27 PM
(distanta spatiala x o exprim printr-un numar de t distante spatiale de marime u),
Ok, dar egalitatea "x = t * u" este incorecta, pentru ca este neomogena dimensional.
Daca pe de o parte ai "distanta spatiala x", inseamna ca in stanga egalitatii ai ceva (x) care are o valoare numerica si unitatea de masura "m" (altfel nu ar fi o distanta spatiala), adica in loc de "x" putem scrie de exemplu "20 m" (si nu "20", pentru ca "20" nu este o distanta spatiala).
Cum se stie (#107), intr-un sistem cartezian de coordonate oricarui numar real ii corespunde o coordonata unica pe axa spatiala si deci o distanta unica in raport cu originea axei. Deci numerelor reale (adimensionale) x si u, intre care exista relatia x=ut, le corespunde doua coordonate unice si deci doua distante unice in raport cu originea O, ceea ce demonstreaza ca egalitatea la care te referi este corecta si nu este "neomogena dimensional".
Citat
Daca suntem de acord cu asta legat de prima formula din (1), putem trece la analiza celei de-a doua.

e-
Pai nu suntem de acord, asa ca iti propun sa te opresti aici cu astfel de analize si sa sa revenim la exemplul dat.

Electron

Citat din: ilasus din Iulie 13, 2018, 08:12:38 AM
Pai nu suntem de acord, asa ca iti propun sa te opresti aici cu astfel de analize si sa sa revenim la exemplul dat.
Ok. Analiza era referitoare la exemplul dat. Asa ca nu am ce sa mai adaug.

Spor in continuare.


e-
Don't believe everything you think.

ilasus

Citat din: atanasu din Iulie 12, 2018, 04:17:59 PM
De ce simti nevoia ca in loc sa scrii relatia sub forma x=ut o scrii sub forma t=x/u= x(1/u). Este exact aceiasi relatie formula vitezei in miscarea uniforma.!!!???

Relatiile (1) nu se identifica cu legile miscarii rectilinii si uniforme: numarul u din prima egalitate din (1) reprezinta o distanta, iar numarul 1/u din a doua egalitate din (1) reprezinta un interval de timp.

Iti pun si eu niste intrebari. La un cronometru sportiv, de tip analogic, acul care indica timpul se roteste pe un cadran circular. Poti sa-ti imaginezi un cronometru cu un "cadran liniar" ? Adica in loc sa se deplaseze pe un cerc, varful indicatorului cronometrului se va deplasa pe o linie dreapta. In rest, e la fel cu cel obisnuit: apesi pe butonul Start si indicatorul cronometrului o ia la goana. Apesi pe butonul Stop si indiatorul cronometrului se opreste, apoi se reseteaza. Acest inedit "cronometru liniar" il voi denumi "crono~metru". Sa zicem ca ai apasat pe Start.

Pe crono~metru, diviziunile temporale care indica secundele sunt colorate in rosu si se afla la distanta u una in raport cu alta. Presupunand ca indicatorul cronometrului a ajuns in dreptul diviziunii temporale numerotata cu t (se afla in momentul t), poti sa afli distanta x la care se afla indicatorul cronometrului in raport cu diviziunea initiala numerotata cu 0 ? Cu ce formula ?

Pe crono~metru, diviziunile spatiale sunt colorate in negru si se afla la distanta de un metru una in raport cu alta. Presupunand ca indicatorul cronometrului se afla in dreptul diviziunii spatiale numerotata cu x (se afla in locul x), poti sa afli timpul care s-a scurs in raport cu diviziunea initiala numerotata cu 0 ? Cu ce formula ?

atanasu

#126
Ilasus probabil ca ti-as putea raspunde la intrebari daca vorba lui Electron extinsa de mine si la gandire, adica daca si gandirea mea ar functiona ilasusian si se pare ca nu functioneaza astfel pentruca textul tau imi starnrste in continuare mari nelamuriri :
a)  scrii: "numarul u din prima egalitate din (1) reprezinta o distanta, iar numarul 1/u din a doua egalitate din (1) reprezinta un interval de timp" adica inversul unei diatante este un timp
b) scrii: diviziunile temporale indica secundele si se afla la o distanta u ; Aici incalci legea fundamentala a ratiunii adica identitatea intrucat intre un timp si o distanta nu poate exista asa ceva.

Deci nu prea am ce sa rezolv sau la ce sa raspund. :)

Electron

Citat din: ilasus din Iulie 13, 2018, 11:06:00 AM
Pe crono~metru, diviziunile temporale care indica secundele sunt colorate in rosu si se afla la distanta u una in raport cu alta.
Deoarece ai precizat deja ca "u" este un adimensional, notiunea de "distanta u" ca distanta fizica este incoerenta (este gresita). Daca asa interpretezi tu personal si subiectiv notiunea de distanta fizica, inseamna ca "distanta ilasusiana" este incoerenta fizic.

Nota: stiu si accept ca distanta geometrica este adimensionala, dar cand vorbesti de deplasari a ceva fizic (sau ceva imaginat ca fiind fizic, gen indicatorul "crono~metrului"), nu poti folosi distanta geometrica pentru a descrie complet  si coerent ceeea ce se intampla fizic in acel caz. Pentru a descrie ceva relevant fizic, e nevoie de unitati de masura, care sa aiba ceva corespondent cu realitatea, adica sa fie ceva ce se poate testa experimental in mod coerent. De aceea in fizica se folosesc unitatile de masura, iar omogeneitatea dimensionala a formulelor este ceva necesar (desi nu si suficient) pentru a asigura corectitudinea formulelor.

Ca atare, orice valoare numerica ar avea "u" ca adimensional, nicio distanta fizica nu va putea vreodata fi egala cu "u". Sa zicem ca "u" este 5, adica "u=5". Ei bine, "5" nu poate fi o distanta fizica. O distanta fizica poate fi "5 metri", sau "5 schioape", sau "5 ani-lumina", sau "5 milimetri", dar nu poate fi "5". Pentru ca daca stiu doar valoarea "5" (acel "u" adimensional) nu am nicio posibilitate sa regasesc in realitatea fizica acea ilasusiana "distanta" egala cu "5".

Citat din: ilasus din Iulie 13, 2018, 11:06:00 AM
Presupunand ca indicatorul cronometrului a ajuns in dreptul diviziunii temporale numerotata cu t (se afla in momentul t), poti sa afli distanta x la care se afla indicatorul cronometrului in raport cu diviziunea initiala numerotata cu 0 ?
Nu, nu pot, daca ma intereseaza distanta fizica la care se afla indicatorul "crono~metrului" de indicatia 0 de pe acelasi "crono~metru". Dat fiind ca am doar doua numere la dispozitie (u si t), adica doar doua valori adimensionale, orice as face cu ele, tot nu pot obtine o distanta fizica drept rezultat. Pentru ca distanta fizica se exprima printr-o valoare numerica insotita de o unitate de masura (pentru masurarea spatiului). Adica este o marime omogena cu dimensiunea lungimii "L".


e-
Don't believe everything you think.

proffiz

Pe crono~metru, diviziunile temporale care indica secundele sunt colorate in rosu si se afla la distanta u una in raport cu alta. Presupunand ca indicatorul cronometrului a ajuns in dreptul diviziunii temporale numerotata cu t (se afla in momentul t), poti sa afli distanta x la care se afla indicatorul cronometrului in raport cu diviziunea initiala numerotata cu 0 ? Cu ce formula ? X=ut=lungimea unei diviziuni*nr. de diviziuni. Viteza indicatorului este x/t=u(m/s). Daca t=10s atunci u = 10cm si x=1m; astfel viteza indicatorului este 0,1 m/s.
Pe crono~metru, diviziunile spatiale sunt colorate in negru si se afla la distanta de un metru una in raport cu alta. Presupunand ca indicatorul cronometrului se afla in dreptul diviziunii spatiale numerotata cu x (se afla in locul x), poti sa afli timpul care s-a scurs in raport cu diviziunea initiala numerotata cu 0 ? Cu ce formula ?
Fie v viteza indicatorului. t=x/v.=nr de diviziuni*1m impartit la viteza indicatorului, in m/s de exemplu. Daca v este chiar u de mai sus atunci: x=1m, v=0,1m/s si t=10s. Ceea ce inseamna ca divizounii nr. 10 de culoare rosie ii corespunde diviziunea nr. 1 de culoare neagra.

ilasus

#129
Citat din: atanasu din Iulie 14, 2018, 08:11:21 PM
Ilasus probabil ca ti-as putea raspunde la intrebari daca vorba lui Electron extinsa de mine si la gandire, adica daca si gandirea mea ar functiona ilasusian si se pare ca nu functioneaza astfel pentruca textul tau imi starnrste in continuare mari nelamuriri :
a)  scrii: "numarul u din prima egalitate din (1) reprezinta o distanta, iar numarul 1/u din a doua egalitate din (1) reprezinta un interval de timp" adica inversul unei diatante este un timp
N-am spus ca "u din relatiile din (1) reprezinta o distanta", cum gandesti tu conform concluziei prezentate. Iar faptul ca unui numar i se atribuie o anume interpretare intr-o anume relatie, nu exclude posibilitatea ca inversului acelui numar (care e un alt numar) sa i se atribue o alta interpretare intr-o alta relatie.
Citat
b) scrii: diviziunile temporale indica secundele si se afla la o distanta u ; Aici incalci legea fundamentala a ratiunii adica identitatea intrucat intre un timp si o distanta nu poate exista asa ceva.

Nu incalc nicio lege: diviziunile de timp care indica secundele sunt niste linioare aflate la distanta u una de alta.

Citat din: Electron din Iulie 14, 2018, 08:37:11 PM
Citat din: ilasus din Iulie 13, 2018, 11:06:00 AM
Pe crono~metru, diviziunile temporale care indica secundele sunt colorate in rosu si se afla la distanta u una in raport cu alta.
Deoarece ai precizat deja ca "u" este un adimensional, notiunea de "distanta u" ca distanta fizica este incoerenta (este gresita). Daca asa interpretezi tu personal si subiectiv notiunea de distanta fizica, inseamna ca "distanta ilasusiana" este incoerenta fizic.
Concluziile pe care le tragi chiar nu pot fi luate in serios. Prin "distanta u" se subintelege "distanta de marime u", si asta tocmai pentru ca u semnifica un numar. Si evident ca este necesara precizarea unitatii de spatiu, daca si cand distanta u este concretizata (adica este exprimata prin cifre).
Citat
Nota: stiu si accept ca distanta geometrica este adimensionala, dar cand vorbesti de deplasari a ceva fizic (sau ceva imaginat ca fiind fizic, gen indicatorul "crono~metrului"), nu poti folosi distanta geometrica pentru a descrie complet  si coerent ceeea ce se intampla fizic in acel caz. Pentru a descrie ceva relevant fizic, e nevoie de unitati de masura, care sa aiba ceva corespondent cu realitatea, adica sa fie ceva ce se poate testa experimental in mod coerent. De aceea in fizica se folosesc unitatile de masura, iar omogeneitatea dimensionala a formulelor este ceva necesar (desi nu si suficient) pentru a asigura corectitudinea formulelor.
Pai nu poti sa-ti inchipui crono~metrul ca pe un instrument real care poate fi testat in realitate ? Iar pe acest crono~metru avem unitati de masura reale – metrul si secunda. Pe de alta parte, pe crono~metru sunt definite sisteme carteziene de coordonate, deci exista coordonate si distante atat geometrice, cit si reale, iar intre acestea nu exista nicio diferenta. Iar pentru a descrie deplasarea indicatorului M in raport cu originea O a cronom~metrului, poti sa folosesti formulele (1), adica x=ut si t=(1/u)x – nu e obligatoriu sa utilizezi legile miscarii uniforme.
Citat
Citat din: ilasus din Iulie 13, 2018, 11:06:00 AM
Presupunand ca indicatorul cronometrului a ajuns in dreptul diviziunii temporale numerotata cu t (se afla in momentul t), poti sa afli distanta x la care se afla indicatorul cronometrului in raport cu diviziunea initiala numerotata cu 0 ?
Nu, nu pot, daca ma intereseaza distanta fizica la care se afla indicatorul "crono~metrului" de indicatia 0 de pe acelasi "crono~metru". Dat fiind ca am doar doua numere la dispozitie (u si t), adica doar doua valori adimensionale, orice as face cu ele, tot nu pot obtine o distanta fizica drept rezultat. Pentru ca distanta fizica se exprima printr-o valoare numerica insotita de o unitate de masura (pentru masurarea spatiului). Adica este o marime omogena cu dimensiunea lungimii "L".

e-
Pentru deducerea formulei de calcul, eu zic ca poti sa judeci asa. Prin intermediul indicatoruui crono~metrului:
-Diviziunii de timp initiale ii corespunde o distanta nula;
-Diviziunii de timp 1 ii corespunde o distanta de marime u;
-Diviziuni de timp 2 ii corespunde o distanta de marime 2u;
-Diviziuni de timp 3 ii corespunde o distanta de marime 3u;
-Diviziuni de timp 4 ii corespunde o distanta de marime 4u;
Deci, in general, diviziunii de timp t ii corespunde o distanta de marime x=ut

Citat din: proffiz din Iulie 14, 2018, 08:57:54 PM
Daca v este chiar u de mai sus atunci: x=1m, v=0,1m/s si t=10s. Ceea ce inseamna ca divizounii nr. 10 de culoare rosie ii corespunde diviziunea nr. 1 de culoare neagra.
Nu inteleg ce vrei sa spui cu exemplul concret la care te referi, insa vad ca tu folosesti notiunea de viteza. Eu gandesc asa. Prin intermediul indicatorului crono~metrului:
-Diviziunii de spatiu initiale ii corespunde un interval de timp nul;
-Diviziunii de spatiu 1 ii corespunde un interval de timp de marime 1/u;
-Diviziunii de spatiu 2 ii corespunde un interval de timp de marime 2(1/u);
-Diviziunii de spatiu 3 ii corespunde un interval de timp de marime 3(1/u);
-Diviziunii de spatiu 4 ii corespunde un interval de timp de marime 4(1/u);
Deci, in general, diviziunii de spatiu x ii corespunde intervalul de timp t=(1/u)x.
De fapt am obtinut aceleasi formule ca si tine, insa spre deosebire de tine, eu nu am folosit legile miscarii rectilinii si uniforme. Deci in prima egalitate (x=ut), eu ma refer numai la distante – u semnifica marimea unei distanta, nu a unei viteze, iar in cea de a doua egalitate (t=(1/u)x), eu ma refer numai la intervale de timp – 1/u semnifica marimea unui un interval de timp, nu inversul vitezei. Oricum, s-ar parea ca exista doua raspunsuri la intrebarile puse.

ilasus

#130
De fapt argumentarile mele din prezentul topic (si altele) au avut drept unic scop justificarea relatiilor si a concluziilor prezentate mai jos. Insa poate ca relatiile si concluziile pe care le prezint in continuare sunt evidente si le intelege oricine, deci nu necesita nicio justificare suplimentara.

Intr-un spatiu fizic unidimensional, consider doua sisteme de referinta inertiale S, S' aflate in miscare de translatie cu viteza constanta v (v>0) unul fata de altul. Presupun ca in momentul initial, moment in care originile O, O' ale celor doua referentiale coincid, din punctul de incidenta al originilor O, O' este lansat in sensul pozitiv al axei un semnal luminos (foton) M astfel ca, din punctul de vedere al unui observator situat in originea O a sistemului S, sistemul S' si semnalul M se deplaseaza in acelasi sens, iar din punctul de vedere al unui observator situat in originea O' a sistemului de referinta S', sistemul S si semnalul M se deplaseaza in sensuri opuse. In primul caz, deci din punctul de vedere al observatorului situat in originea sistemului de referinta S, deplasarea semnalului M este descrisa de relatiile
                             (1)    x  =  c t,   t  =   x/c  =  (1/c) x
deplasarea sistemului S' este descrisa de relatiile
                        (2)       x1  =  v t,    t1  =  vt/c  =  (v/c2) x
iar deplasarea semnalului M in raport cu sistemul S' este descrisa de relatiile
        (3)       x2  =  x – v t,   t2  =  x2/c  =  (x – v t)/c  =  t  –  (v/c2) x

In cazul al doilea, deci din punctul de vedere al observatorului situat in originea O' a sistemului de referinta S', deplasarea semnalului M este descrisa de relatiile
                             (1')    x'  =  c t',   t'  =   x'/c  =  (1/c) x'
deplasarea sistemului S este descrisa de relatiile
                        (2')       x'1  =  v t',    t'1  =  vt'/c  =  (v/c2) x'
iar deplasarea semnalului M in raport cu sistemul S este descrisa de relatiile
        (3')       x'2  =  x' + v t',   t'2  =  x'2/c  =  (x' + v t')/c  =  t'  +  (v/c2) x'

Comparand relatiile (1) si (3'), sau (1') si (3), constatam ca punctul de vedere al celor doi observatori difera atat in ce priveste distanta parcursa (x si x' sunt diferite de x'2 si respectiv de x2), cat si in ce priveste durata miscarii (t si t' sunt diferite de t'2 si respectiv de t2). In aceste conditii, presupunand ca exista un factor de proportinalitate k astfel ca
                     (4)   x  =  k (x'  +  v t'),   t  =  k (t'  +  (v/c2) x')
si rezovand sistemul de ecuatii (4) in raport cu x', t', obtinem solutiile
                     (4')   x'  =  k (x  –  v t),   t'  =  k (t  –  (v/c2) x)
daca factorului k ii atribuim valoarea Lorentz cunoscuta.

In concluzie, deoarece relatiile (1), (1') exprima punctul de vedere al observatorilor din sistemele de referinta S, S' in ce priveste deplasarea semnalului M in propriul sistem de referinta, iar relatiile (3), (3') exprima punctul de vedere al celor doi observatori in ce priveste deplasarea semnalului M in raport cu sistemul de referinta vecin, rezulta ca cei doi observatori sunt de acord cu urmatoarea concluzie: distanta parcursa si durata miscarii semnalului M intr-un sistem inertial difera de distanta parcursa si respectiv de durata miscarii semnalului M in raport cu sistemul inertial respectiv, diferenta dintre acestea fiind exprimata de transformarile Lorentz (4) si (4'). Cu alte cuvinte, la trecerea dintr-un sistem de referinta inertial in altul (la schimbarea sistemului de referinta), distanta parcursa de semnalul M si durata acestei miscari se modifica cu factorul Lorentz k conform relatiilor (4) si (4').

Ce parere aveti ?

atanasu

Cum sunt timpii t si t` fata de momentul zero cand pleaca semnalul luminos?


ilasus

#132
La momentul initial t=t'=0, semnalul luminos M este lansat din locul initial x=x'=0.

atanasu

Inteleg ca la momentul zero se lanseaza un foton in sensul pozitiv al axei (nota: care axa fata de referentialele noastre? ) Mobilele cum merg ele fata de sensul axelor ox si ox` si care este acesta fata de sensul directiei pe care s-a lansat lumina?

proffiz

"Nu inteleg exemplul tau" ... Nu inseamna ca exemplul este incorect sau pe langa subiect sau nesugestiv... Exemplele sunt facute pt usurarea intelegerii... Nu e dat degeaba..
Afirmi " vad ca ai introdus notiunea de viteza, eu gandesc asa...."... Nu aveam de unde sa stiu ca nu am voie sa o folosesc... Nu cumva introduci o incompatibilitate intre teoria consacrata si noua ta teorie?
"Diviziunii de spatiu 2 ii corespunde un interval de timp de marime 2(1/u)" .... Diviziunea 2 este egala cu diviziunea 3 sau 4, etc... Vrei sa spui probabil ca lungimea unei diviziuni temporale este 1/u si diviziunile sunt agale intre ele.. Bun, care este justificarea pt ac. afirmatia respectiva? Ce unitate de masura are u? 1/s? Inainte u era distanta dintre 2 diviziuni, acum ce este? Nefolosind unitati de masura se ajunge la niste tertipuri matematice ce conduc in final la coincidente si confuzii... Si totusi, sa mai facem un efort de gandire rationala... Ne inchipuim ca u este viteza, iar ut=x1 (lungimea unei diviziuni)... t este intervalul de timp corespunzator unei diviziuni si deci t=1/u daca si numai daca x1 =1. Cred ca e vorba ca indicatiile rosii coincid cu indicatiile negre, altfel nu bate...
De la capat: u este distanta dintre indicatii rosii temporale consecutive; indicatorul ajunge in dreptul indicatiei N; timpul este N iar x-ul corespunzator este Nu, unde N est t pt ca indicatia rosie e timpul. Pana acum u este o distanta, eventual 1m, depinde de viteza indicatorului.
Apoi, fie v distanta temporala dintre 2 indicatii negre spatiale. La coordonata spatiala x sunt M diviziuni spatiale. Timpul total scurs este t=Mv unde M =x. Ca sa fie valabila formula t=x/v, trebuie ca u =1/v sau distanta temporala corespunzatoare unei diviziuni este 1/u... E bine asa???? Nu asa se intelege din prumul text!!! Este riscant un astfel de rationament... Trebuie folosite unitati de masura si litere diferite pt diferite marimi fizice. Nu e posibil sa fie rasturnata fizica...
Testul initial... :
Pe crono~metru, diviziunile temporale care indica secundele sunt colorate in rosu si se afla la distanta u una in raport cu alta. Presupunand ca indicatorul cronometrului a ajuns in dreptul diviziunii temporale numerotata cu t (se afla in momentul t), poti sa afli distanta x la care se afla indicatorul cronometrului in raport cu diviziunea initiala numerotata cu 0 ? Cu ce formula ? X=ut=lungimea unei diviziuni*nr. de diviziuni. Viteza indicatorului este x/t=u(m/s). Daca t=10s atunci u = 10cm si x=1m; astfel viteza indicatorului este 0,1 m/s.
Pe crono~metru, diviziunile spatiale sunt colorate in negru si se afla la distanta de un metru una in raport cu alta. Presupunand ca indicatorul cronometrului se afla in dreptul diviziunii spatiale numerotata cu x (se afla in locul x), poti sa afli timpul care s-a scurs in raport cu diviziunea initiala numerotata cu 0 ? Cu ce formula ?
Fie v viteza indicatorului. t=x/v.=nr de diviziuni*1m impartit la viteza indicatorului, in m/s de exemplu. Daca v este chiar u de mai sus atunci: x=1m, v=0,1m/s si t=10s. Ceea ce inseamna ca divizounii nr. 10 de culoare rosie ii corespunde diviziunea nr. 1 de culoare neagra.