Ma pui pe mine sa raspund la intrebari la care inca nu am raspuns clar.
Eu te intreb despre ce ai scris tu, ca sa clarifici de ce ai scris ce ai scris. Daca nici la o astfel de intrebare inca nu ai raspuns clar, inseamna ca scrii doar de dragul de a scrie, fara sa stii clar ce inseamna.
Eu nu am de unde sa stiu ce e in capul celor care posteaza aici. Ca atare, cand nu inteleg ceva ce au scris, eu intreb, cer clarificari. Presupunerea mea ca ceilalti posteaza stiind ce posteaza se pare ca era prea optimista in cazul tau. Dar chiar si asa, o data ce recunosti ca nu stii ce inseamna ceea ce ai scris, macar e mult mai clara situatia.
Ori vrei sa ma conduci catre rezolvarea problemei, ori vrei sa o rezolvi impreuna cu mine neavand un raspuns (contrar a ceea ce ai afirmat), ori ai o rezolvare clara si atunci ar fi bine sa o oferi a.i. sa inteleaga publicul cititor si pasionat de problema inventata de mine..
Eu consider ca am o rezolvare clara, dar scopul acestei sectiuni din forum nu este de a da rezolvari mura in gura, ci de a ajuta pe cei care doresc sa rezolve probleme, sa avanseze cand se blocheaza. In cazul tau, tu pari inca sa te lupti cu intelegerea problemei si ca esti inca nesigur de rezultatul confirmat. De aceea, astept sa vad ce propui si incerc sa inteleg care e neintelegerea ta. Repet, nu ma asteptam sa-ti fie neclar chiar si ceea ce scrii si calculezi singur, dar acum am inteles. Retine ca nu suntem in "tabere opuse", nu e o intrecere in a dovedi cine are dreptate, ci din partea mea acest dialog se vrea o colaborare cu scopul de a-ti clarifica lucrurile neintelese din aceasta problema (si rezolvarea ei).
Ca atare, eu iti propun sa prezinti rezolvarea pe care o ai tu pentru problema, de la cap la coada, ca sa vad daca si unde ai neclaritati. Apoi, promit sa prezint si rezolvarea mea completa, a carei claritate o vei putea aprecia si tu si "publicul cititor".
M-ai rugat sa spicuiesc din cartea adusa in discutie, sa scriu formule, am facut ce ai zis. Partial ti-am raspuns la intrebarile pe care mi le-ai pus.. am mai subliniat cu onestitate confuzia in care poti intra (adica eu, sau .. doar eu) incercand sa aprofundezi problema....
Ok, mie nu mi-a fost clar ca nu stii ceea ce scrii in acele formule. Ma asteptam sa intrebi ce neclaritati ai, inainte sa scrii formule care nu stii de ce le scrii...
si da, cred ca este vorba de problema gemenilor (fara acceleratii, aceea nu mai e un paradox)... si mai cred ca problema abordata de autorul cartii citate este exact aceasta problema propusa de mine (in sensul ca rezolvarea e unica solutie), in esenta fiind vorba de problema gemenilor!!
Repet: problema ta si ceea ce se trateaza in fragmentul la care te-ai referit din cartea aceea nu este "Paradoxul gemenilor", pentru ca in acel experiment mental gemenii se reintalnesc in final pentru a compara varstele lor.
Cand sustii ca eu nu stiu ce timpi calculez in acele ecuatii, atunci de ce imi ceri sa mai lamuresc ?
Intreb ca sa aflu ce anume ai avut intentia sa calculezi, ca sa vad daca ceea ce ai scris chiar corespunde intentiilor tale.
eu am mai spus, fiecare observator compara timpi diferiti si am incercat sa ii calculez... macar am incercat...
Nu inteleg ce vrei sa spui cu asta. Cum adica "compara timpi diferiti" ? Si cum anume corespund calculele tale cu aceasta idee?
lamureste cititorii si pe mine daca zici ca mi-ai rezolvat problema de la inceput (intr-adevar raspunsul a este cel corect), fara a cadea vreun moment in confuzie... (ca mine.. dar cred ca are si confuzia un rol, ea te indreapta spre o intelegere mai adanca a lucrurilor).
Cum ziceam mai sus, dupa ce prezinti rezolvarea ta completa (daca o ai), voi prezenta si rezolvarea mea.
Daca inca nu ai o rezolvare completa (si clara pentru tine), eu sunt dispus sa te ajut sa iti clarifici lucrurile care te blocheaza in acest sens. Nota: daca ai o rezolvare clara pentru tine, dar nu si pentru mine, ma astept sa imi poti explica ce ai scris in partile care imi sunt neclare.
De ce vrei sa lamuresc afirmatii pe care le-am facut intr-o stare de ”betie relativista”?
Pentru ca nu stiam pana acum ca tu postezi "intr-o stare de betie relativista". De unde te astepti tu sa fi inteles eu asta?
Inteleg ca nu vrei sa oferi o rezolvare mura-in-gura la problema de fata, dar eu vin si sustin cu curaj: problema e deja rezolvata,
Ok, daca tu consideri ca este rezolvata, te rog sa reiei in postarea ta urmatoare rezolvarea de la un cap la altul sa pot vedea daca mi-e clar cum o rezolvi.
paradoxul este semnalat in textul atasat preluat din carte, facand astfel un cadou cititorilor.
Care paradox? Faptul ca dilatarea timpului este simetrica?
Faptul ca mai persist in confuzie este pentru ca vreau sa inteleg problema in felul meu propriu. A nu se uita: problema nu are o solutie intuitiva, de aceea e si asa dificila.
Sunt de acord ca problemele legate de relativitate, fie ea si restransa, sunt contra-intuitive. De aceea e important sa intelegi rezolvarea (cu argumente, nu "intuitiv").
Multumesc oricum pentru unele lamuriri (apreciate ca atare) si punctarea raspunsului corect, intr-un fel sau altul m-ai condus spre rezolvare...
Repet, intentia mea este sa te ajut sa intelegi ceea ce nu ti-e clar. Dar pentru asta astept eventualele tale intrebari despre problema (si despre ce am postat eu) daca inca sunt nelamuriri.
Daca in schimb tu zici ca ai rezolvarea problemei (si e clara pentru tine), te invit sa o prezinti in postarea ta urmatoare.
e-